Anda di halaman 1dari 8

KITARAN FOSFORUS

Kitaran Fosforus

fosforus

Hujan menghakis fosforus dalam batu

fosforus fosforus

Fosforus

Air (Tasik,Kolam,Sungai, Laut)

Tanah

Sedimen (batugunung(geologcal uplifting)

Organisme yang terlibat


P terbentuk di lautan atau daripada tahi, dan dari masa ke masa, proses geologi membawa sedimen laut kepada tanah. Batuan dan mineral melepaskan P dalam bentuk yang larut di mana ia diserap oleh tumbuh-tumbuhan, dan ia akan berubah menjadi bahan organik. Tumbuh-tumbuhan kemudian akan dimakan oleh herbivor. Selepas kematian, haiwan atau tumbuhan akan mereput, dan P dikembalikan kepada tanah di mana sebahagian besar daripada P itu berubah menjadi sebatian larut. Selepas beribu-ribu tahun, tanah menjadi kekurangan dalam P dan hal ini akan membawa kepada kemunduran ekosistem.

Kepentingan kitaran fosforus

1. 2. 3.

4.
5. 6. 7.

Merupakan nutrien yang penting bagi keduadua haiwan dan tumbuhan. Penting untuk pertumbuhan dan kelangsungan hidup, organisma hidup. Oleh itu, adalah penting untuk pembangunan dan penyelenggaraan ekosistem yang sihat. Salah satu komponen utama dalam DNA. Merangsang pertumbuhan akar pokok. Meransang pengeluaran bunga. Membantu di dalam menguatkan sistem pertahanan pokok.

KESAN KEKURANGAN DAN FOSFORUS BERLEBIHAN


1. Pertumbuhan pokok terbantut 2. Warna daun menjadi hijau tua 3. Akar pokok terbantut dan menjadi kecil 4. Buah menjadi lambat untuk matang dan masak 5. Gangguan manusia dalam kitaran fosforus berlaku apabila penggunaan yang berlebihan atau penggunaan baja fosforus yang tidak di uruskan dengan baik. - Ini menyebabkan peningkatan jumlah fosforus sebagai pencemar dalam jasad air menyebabkan eutrofikasi. - Eutrofikasi adalah proses pengayaan nutrien dan bahan organik dalam jasad air.