Anda di halaman 1dari 13

http://www.jigsaw.org/history.

htm Sejarah Jigsaw Akaun dari Profesor Aronson Bilik darjah jigsaw pertama kali digunakan pada tahun 1971 di Austin, Texas. Pelajar siswazah saya dan saya telah mencipta strategi jigsaw tahun itu, sebagai perkara keperluan mutlak untuk membantu meredakan situasi letupan. Sekolah di bandar ini baru-baru ini telah desegregated, dan kerana Austin sentiasa perkauman diasingkan, anak-anak muda putih, anak-anak muda Afrika-Amerika, dan anak-anak muda Hispanik mendapati diri mereka dalam bilik darjah yang sama untuk kali pertama. Apabila diuji secara objektif, pelajar jigsaw melahirkan prasangka yang kurang dan stereotaip negatif, lebih yakin pada diri sendiri, dan dilaporkan sekolah suka lebih baik daripada kanakkanak di dalam kelas tradisional. Selain itu, kanak-kanak dalam kelas jigsaw tidak hadir kurang kerap daripada pelajar-pelajar lain, dan mereka menunjukkan peningkatan akademik yang lebih besar; miskin pelajar di dalam kelas jigsaw menjaringkan lebih tinggi pada peperiksaan objektif daripada pelajar setanding dalam kelas tradisional, manakala pelajar yang baik terus melakukan serta sebagai pelajar yang baik dalam kelas tradisional. Guru berdiri di hadapan kelas, meminta soalan, dan menunggu untuk kanak-kanak untuk memberi isyarat bahawa mereka tahu jawapannya. Selalunya, 6-10 anak-anak muda mengangkat tangan mereka, mengangkat diri dari kerusi mereka dan regangan tangan mereka yang tinggi kerana mereka boleh dalam usaha untuk menarik perhatian guru. Beberapa pelajar lain duduk diam dengan mata mereka dielakkan, dengan harapan guru tidak memanggil mereka. Apabila guru menyeru salah pelajar bersemangat, terdapat kelihatan kekecewaan pada wajahwajah pelajar-pelajar lain yang telah cuba untuk mendapatkan perhatian guru. Jika pelajar yang dipilih datang dengan jawapan yang betul, senyuman, guru mengangguk approvingly, dan pergi ke soalan seterusnya. Sementara itu, pelajar-pelajar yang tidak tahu jawapannya bernafas lega. Mereka telah melarikan diri dihina masa ini.

http://www.readwritethink.org/professional-development/strategy-guides/using-jigsawcooperative-learning-30599.html Pendekatan penyelidikan yang asalnya memberi kredibiliti kepada jigsaw mewujudkan kumpulan heterogen pelajar, mereka menyelam ke dalam kumpulan-kumpulan baru untuk menjadi pakar mengenai topik, dan kemudian kembali mereka ke rumah mereka kumpulan dianggap nilai sebagai satu cara untuk mewujudkan saling bergantung yang positif dalambilik darjah dan meningkatkan sikap pelajar terhadap sekolah dan antara satu sama lain (92). Struktur ia menyediakan juga meminjamkan sendiri semulajadi untuk membezakan arahan. Kerana pengalaman pembelajaran boleh dibezakan oleh kandungan berdasarkan kesediaan pelajar dan kepentingan, teknik jigsaw membolehkan pelajar untuk belajar dari teks yang dipadankan untuk kepentingan mereka dan tahap bacaan bebas sementara juga belajar dari rakan-rakan mereka, yang telah bekerja dengan teks yang sesuai untuk mereka. Aronson, Elliot, dan Shelley Patnoe. Kelas Jigsaw: Bangunan Kerjasama di dalam kelas. 2 ed. New York: Longman, 1997. Strategi Amalan Seperti dengan mana-mana proses pembelajaran dengan kemerdekaan dan saling bergantungan sebagai matlamat, keberkesanan penggunaan teknik jigsaw bermula dengan model guru. Terangkan kepada pelajar bahawa mereka akan bekerja dalam kumpulan yang berbeza koperasi untuk mempelajari kandungan: kumpulan jigsaw atau rumah, yang terdiri daripada pelajarpelajar yang telah membaca teks yang berbeza, dan kumpulan pakar bahawa semua membaca teks yang sama. Kemudian, dengan sekeping teks yang sesuai untuk kumpulan anda pelajar, membaca dan berfikir dengan kuat seolah-olah anda bekerja dalam kumpulan pakar, memberi tumpuan kepada proses pemikiran seperti: Bagaimana saya boleh meletakkan idea-idea ini ke dalam kata-kata saya sendiri? Apa sambungan yang saya lihat antara bahan ini dan perkara-perkara yang kita sudah belajar, atau dari kehidupan saya sendiri? Bagaimana saya akan memberitahu ahli jigsaw saya, atau rumah, kumpulan tentang bahan ini? Untuk menyediakan pelajar untuk kembali ke rumah, mereka atau jigsaw, kumpulan, menunjukkan pemikiran mereka boleh gunakan untuk memantau prestasi mereka di sana: Adakah apa yang saya cakapkan membantu orang lain belajar bahan? Adakah orang-orang yang memahami apa yang saya cakapkan dan membuat sambungan antara membaca dan lombong mereka?

Berdasarkan pengetahuan anda pelajar di dalam kelas anda, menyusun satu set teks bahawa pelajar akan membaca dalam kumpulan pakar mereka dan melaporkan kepada kumpulan rumah mereka. Anda mungkin ingin mencari teks yang melengkapi antara satu sama lain, tetapi menawarkan pelbagai cabaran dalam kesukaran. Ia mungkin berguna untuk memasang satu set teks yang menawarkan berbeza pandangan mengenai topik yang sama. Atau, matlamat pembelajaran anda boleh membawa anda untuk memilih teks yang menawarkan maklumat mengenai pelbagai aspek konsep yang akan menjadi jelas hanya apabila pelajar datang bersama-sama dalam kumpulan rumah mereka selepas bekerja dengan kumpulan-kumpulan pakar mereka (seperti tiga buku, masing-masing kira-kira salah keadaan jirim). Mengadakan pelajar di rumah mereka atau kumpulan jigsaw dan berkongsi dengan mereka soalan pembelajaran matlamat atau panduan untuk pelajaran. Ingatkan mereka model mereka melihat. Menyusun semula pelajar ke dalam kumpulan pakar mereka. Anda mungkin mendapati ia berguna untuk menggunakan nombor untuk kumpulan rumah dan huruf untuk kumpulan pakar (pelajar 3-B misalnya, akan membaca teks dengan B sekumpulan pelajar dan kemudian melaporkan kembali kepada kumpulan 3, di mana pelajar telah membaca teks A, C, , D, dan E). Pelajar dalam kumpulan pakar perlu membaca teks dan pastikan semua orang mempunyai pemahaman yang cukup kuat untuk berkongsi dengan kumpulan rumah mereka. Ia mungkin idea yang baik untuk pelajar untuk menghasilkan ringkasan bertulis atau senarai pendek ideaidea yang mereka merancang untuk mengambil kembali. Sepanjang proses jigsaw, mengedarkan bilik dan memerhatikan kumpulan kerana mereka membaca dan berbincang. Apabila anda mendapati kesukaran, cuba untuk meletakkan tanggungjawab bagi mencari penyelesaian kembali kepada pelajar untuk meningkatkan faedah koperasi jigsawing. Kumpulkan semula kumpulan rumah dan meminta pelajar untuk berkongsi kepakaran mereka dengan satu sama lain. Pelajar harus menulis tentang cara pengetahuan pakar mereka telah diubah atau dipertingkatkan dengan mendengar kepada rakan-rakan mereka.

http://ctsp.tamu.edu/onlinecrses/coop_activity.pdf Bilik darjah jigsaw adalah sangat mudah untuk digunakan. Jika anda seorang guru, hanya ikut langkah ini: 2. Bahagikan pelajar kepada 5 - atau kumpulan jigsaw 6 orang. Kumpulan harus pelbagai dari segi jantina, etnik, bangsa, dan keupayaan. 3. Melantik seorang pelajar dari setiap kumpulan sebagai pemimpin. Pada mulanya, orang ini perlu menjadi pelajar yang paling matang dalam kumpulan. 4. Bahagikan pelajaran hari ke 5-6 segmen. Sebagai contoh, jika anda mahu pelajar sejarah untuk belajar tentang Eleanor Roosevelt, anda mungkin membahagikan biografi singkat beliau ke segmen bersendirian: (1) zaman kanak-kanak beliau, (2) keluarga beliau hidup dengan Franklin dan anak-anak mereka, (3) kehidupan beliau selepas Franklin menguncup polio, (4) kerja beliau di Rumah Putih sebagai Wanita Pertama, dan (5) Her kehidupan dan kerja selepas kematian Franklin. 5. Berikan setiap pelajar untuk belajar satu segmen, memastikan pelajar mempunyai akses langsung hanya untuk segmen mereka sendiri. 6. Beri pelajar masa untuk membaca lebih segmen mereka sekurang-kurangnya dua kali dan menjadi biasa dengan ia. Tidak ada keperluan bagi mereka untuk menghafalnya. 7. Membentuk "kumpulan pakar" sementara dengan mempunyai satu pelajar dari setiap kumpulan jigsaw menyertai pelajar lain yang diberikan kepada sama segmen. Beri pelajar dalam masa kumpulan pakar untuk membincangkan perkara utama segmen mereka dan bacakan persembahan mereka akan membuat kepada kumpulan jigsaw mereka. 8. Bawa pelajar ke dalam kumpulan jigsaw mereka. 9. Tanya setiap pelajar untuk hadir atau segmen kepada kumpulan. Menggalakkan orang lain dalam kumpulan untuk bertanya soalan bagi penjelasan.

10. Terapung dari kumpulan ke kumpulan, memerhatikan proses. Jika mana-mana kumpulan yang mempunyai masalah (contohnya, ahli mendominasi atau mengganggu), membuat suatu campur tangan yang sesuai. Akhirnya, ia adalah yang terbaik untuk pemimpin kumpulan untuk mengendalikan tugas ini. Pemimpin boleh dilatih oleh berbisik arahan tentang bagaimana untuk campur tangan, sehingga pemimpin mendapat memahamkan ia. 11. Pada akhir sesi, memberi kuiz kepada bahan supaya pelajar dengan cepat datang untuk menyedari bahawa sesi ini tidak hanya keseronokan dan permainan tetapi benar-benar mengira.

http://www.jigsaw.org/overview.htm Tinjauan Teknik Bilik darjah jigsaw adalah satu teknik pembelajaran koperatif dengan trek rekod tiga dekad berjaya mengurangkan konflik perkauman dan meningkatkan hasil pendidikan yang positif. Sama seperti dalam jigsaw, setiap keping - setiap bahagian pelajar - adalah penting untuk menyiapkan dan pemahaman penuh produk akhir. Jika sebahagian setiap pelajar adalah penting, maka setiap pelajar adalah penting, dan itu adalah tepat apa yang menjadikan strategi ini begitu berkesan.

Berikut adalah bagaimana ia berfungsi: Pelajar-pelajar di dalam kelas sejarah, sebagai contoh, akan dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil lima atau enam pelajar setiap. Katakan tugas mereka adalah untuk belajar tentang Perang Dunia II. Dalam satu kumpulan jigsaw, Sara adalah bertanggungjawab untuk menyelidik kebangkitan Hitler berkuasa di Jerman pra-perang. Satu lagi anggota kumpulan itu, Steven, ditugaskan untuk menampung kem-kem tahanan Pedro diberikan peranan Britain dalam perang; Melody adalah untuk penyelidikan sumbangan Kesatuan Soviet; Tyrone akan mengendalikan kemasukan Jepun ke dalam perang; Clara akan membaca tentang pembangunan bom atom.

Akhirnya setiap pelajar akan datang kembali kepada beliau atau kumpulan jigsaw beliau dan akan cuba untuk membentangkan satu laporan yang teratur kepada kumpulan. Keadaan khusus distrukturkan supaya akses sahaja mana-mana ahli mempunyai lima tugasan lain adalah dengan mendengar rapat kepada laporan orang membaca. Oleh itu, jika Tyrone tidak seperti Pedro, atau jika difikirkannya Sara adalah nerd dan lagu-lagu beliau keluar atau membuat keseronokan beliau, beliau tidak mungkin boleh dilakukan dengan baik pada ujian yang berikut. Untuk meningkatkan peluang bahawa setiap laporan akan tepat, pelajar melakukan penyelidikan tidak segera mengambil ia kembali kepada kumpulan jigsaw mereka. Sebaliknya, mereka bertemu pertama dengan pelajar-pelajar yang mempunyai tugasan yang sama (satu daripada setiap kumpulan jigsaw). Sebagai contoh, pelajar ditugaskan untuk topik bom atom bertemu sebagai satu pasukan pakar-pakar, pengumpulan maklumat, menjadi pakar mengenai topik mereka, dan membacakan persembahan mereka. Kami menyeru ini kumpulan "pakar". Ia adalah amat berguna untuk pelajar yang mungkin mempunyai kesukaran awal pembelajaran atau menganjurkan sebahagian mereka tugasan, kerana ia membolehkan mereka untuk mendengar dan berlatih dengan lain-lain "pakar."

Apabila setiap penyampai sehingga kelajuan, kumpulan jigsaw bergabung semula dalam konfigurasi awal heterogen mereka. Pakar atom bom dalam setiap kumpulan mengajar ahli-ahli

kumpulan yang lain mengenai pembangunan bom atom. Setiap pelajar dalam setiap kumpulan mendidik kumpulan keseluruhan tentang dia atau khusus beliau. Pelajar kemudian diuji ke atas apa yang mereka telah belajar tentang Perang Dunia II dari ahli kumpulan rakan-rakan mereka.

Apakah manfaat bilik darjah jigsaw? Pertama sekali, ia adalah satu cara yang amat berkesan untuk mempelajari bahan. Tetapi lebih penting, proses jigsaw menggalakkan mendengar, pertunangan, dan empati dengan memberi setiap ahli kumpulan satu bahagian penting untuk dimainkan di dalam aktiviti akademik. Ahli kumpulan mesti bekerjasama sebagai satu pasukan untuk mencapai matlamat yang sama, setiap orang bergantung kepada semua yang lain. Tiada pelajar boleh berjaya sepenuhnya melainkan jika semua orang berfungsi dengan baik bersamasama sebagai satu pasukan. Ini "kerjasama oleh reka bentuk" memudahkan interaksi di kalangan semua pelajar di dalam kelas, yang membawa mereka untuk menghargai antara satu sama lain sebagai penyumbang kepada tugas biasa mereka.

http://www.jigsaw.org/steps.htm Jigsaw dalam 10 Langkah Mudah Classrom jigsaw adalah sangat mudah untuk digunakan. Jika anda seorang guru, hanya ikut langkah ini: Bahagikan pelajar kepada 5 - atau kumpulan jigsaw 6 orang. Kumpulan harus pelbagai dari segi jantina, etnik, bangsa, dan keupayaan. Melantik seorang pelajar dari setiap kumpulan sebagai pemimpin. Pada mulanya, orang ini perlu menjadi pelajar yang paling matang dalam kumpulan. Bahagikan pelajaran hari ke 5-6 segmen. Sebagai contoh, jika anda mahu pelajar sejarah untuk belajar tentang Eleanor Roosevelt, anda mungkin membahagikan biografi singkat beliau ke dalam segmen bersendirian pada: (1) Her zaman kanak-kanak, (2) kehidupan keluarga beliau dengan Franklin dan anak-anak mereka, (3) hidupnya selepas Franklin menguncup polio, (4) kerja beliau di Rumah Putih sebagai Wanita Pertama, dan (5) kehidupan beliau dan kerja selepas kematian Franklin. Berikan setiap pelajar untuk belajar satu segmen, memastikan pelajar mempunyai akses langsung hanya untuk segmen mereka sendiri. Beri pelajar masa untuk membaca lebih segmen mereka sekurang-kurangnya dua kali dan menjadi biasa dengan ia. Tidak ada keperluan bagi mereka untuk menghafal. Membentuk "kumpulan pakar" sementara dengan mempunyai satu pelajar dari setiap kumpulan jigsaw menyertai pelajar lain yang diberikan kepada segmen yang sama. Beri pelajar dalam kumpulan-kumpulan pakar masa untuk membincangkan perkara utama segmen mereka dan untuk berlatih persembahan mereka akan membuat kepada kumpulan jigsaw mereka. Bawa pelajar ke dalam kumpulan jigsaw mereka. Tanya setiap pelajar untuk hadir atau segmen kepada kumpulan. Galakkan orang lain dalam kumpulan untuk bertanya soalan untuk mendapatkan penjelasan. Terapung dari kumpulan ke kumpulan, memerhatikan proses. Jika mana-mana kumpulan mempunyai masalah (contohnya, ahli mendominasi atau mengganggu), membuat campur tangan yang sesuai. Akhirnya, ia adalah yang terbaik untuk pemimpin kumpulan untuk mengendalikan tugas ini. Pemimpin boleh dilatih oleh berbisik arahan tentang bagaimana untuk campur tangan, sehingga pemimpin mendapat memahamkan ia. Pada akhir sesi, memberi kuiz kepada bahan supaya pelajar dengan cepat datang untuk menyedari bahawa sesi ini tidak hanya keseronokan dan permainan tetapi benar-benar mengira.

http://www.jigsaw.org/tips.htm Tips Pelaksanaan Berbanding dengan kaedah pengajaran tradisional, kelas jigsaw mempunyai beberapa kelebihan: Kebanyakan guru-guru mendapati jigsaw mudah untuk belajar Kebanyakan guru seronok bekerja dengan ia Ia boleh digunakan dengan strategi pengajaran yang lain Ia berfungsi walaupun jika hanya digunakan untuk satu jam sehari Ia adalah percuma untuk mengambil Terlalu baik untuk menjadi kenyataan? Well, ya dan tidak. Ia akan mengelirukan untuk mencadangkan bahawa sesi jigsaw sentiasa berjalan dengan lancar. Kadang-kadang, seorang pelajar yang dominan akan bercakap terlalu banyak atau cuba untuk mengawal kumpulan. Bagaimana kita boleh mencegah itu? Sesetengah pelajar adalah pembaca yang miskin atau pemikir perlahan dan mempunyai masalah mewujudkan laporan yang baik untuk kumpulan mereka. Bagaimana kita boleh membantu mereka? Pada akhir lain kontinum bakat, sesetengah pelajar begitu berbakat bahawa mereka mendapat bosan bekerja dengan pelajar-pelajar yang lebih perlahan. Adakah teknik jigsaw berkesan dengan mereka? Dalam beberapa kes, pelajar mungkin tidak mempunyai pembelajaran koperatif yang berpengalaman sebelum ini. Adakah kerja jigsaw teknik dengan pelajar-pelajar yang lebih tua yang telah dilatih untuk bersaing dengan satu sama lain? Semua masalah-masalah ini adalah nyata tetapi tidak membawa maut. Masalah Pelajar Dominan Guru jigsaw Ramai mendapati ia berguna untuk melantik salah seorang pelajar untuk menjadi peneraju perbincangan bagi setiap sesi, secara berputar. Ia adalah tugas pemimpin untuk memanggil pelajar secara adil dan cuba untuk menyebarkan penyertaan sama rata. Di samping itu, pelajar cepat sedar bahawa kumpulan itu berjalan dengan lebih berkesan jika setiap pelajar dibenarkan untuk hadir atau bahan sebelum soalan dan komen yang diambil. Oleh itu, kepentingan diri kumpulan akhirnya mengurangkan masalah penguasaan. Masalah Pelajar Perlahan Guru perlu memastikan bahawa pelajar-pelajar dengan kemahiran belajar miskin tidak tidak hadir satu laporan yang lebih rendah kepada kumpulan jigsaw. Jika ini berlaku, pengalaman jigsaw mungkin berbalik (keadaan akan menjadi serupa kepada pemain besbol untalented menjatuhkan bola terbang rutin dengan asas dimuatkan, pendapatan kemurkaan rakan sepasukan). Untuk menangani masalah ini, teknik jigsaw bergantung kepada kumpulan "pakar". Sebelum membentangkan laporan kepada kumpulan jigsaw mereka, setiap pelajar memasuki kumpulan pakar yang terdiri daripada pelajar-pelajar lain yang telah menyediakan laporan

mengenai topik yang sama. Dalam kumpulan pakar, pelajar mempunyai peluang untuk membincangkan laporan mereka dan mengubah suai ia berdasarkan cadangan ahli-ahli lain kumpulan pakar mereka. Sistem ini berfungsi dengan baik. Pada peringkat awal, guru mungkin mahu memantau kumpulan pakar dengan berhati-hati, hanya untuk memastikan bahawa setiap pelajar berakhir dengan laporan yang tepat untuk membawa kepada beliau atau kumpulan jigsaw beliau. Kebanyakan guru mendapati bahawa sekali kumpulan pakar mendapat gantung itu, pemantauan rapi menjadi perlu. Masalah Pelajar Terang Menjadi Bosan Kebosanan boleh menjadi masalah dalam mana-mana kelas, tanpa mengira teknik pembelajaran yang digunakan. Kajian menunjukkan, bagaimanapun, bahawa terdapat kebosanan yang kurang di dalam kelas jigsaw daripada di dalam kelas tradisional. Anak-anak muda dalam kelas jigsaw melaporkan suka sekolah yang lebih baik, dan ini adalah benar untuk pelajar terang serta pelajar perlahan. Lagipun, berada dalam kedudukan seorang guru boleh menjadi perubahan yang menarik daripada kadar untuk semua pelajar. Jika pelajar cerah digalakkan untuk membangunkan minda yang ditetapkan "guru," pengalaman pembelajaran boleh berubah dari tugas membosankan menjadi cabaran yang menarik. Bukan sahaja apa-apa cabaran menghasilkan faedah psikologi, tetapi pembelajaran adalah sering lebih menyeluruh. Masalah Pelajar Yang Telah Dilatih Bersaing Kajian menunjukkan jigsaw yang mempunyai kesannya kuat jika diperkenalkan di sekolah rendah. Apabila kanak-kanak telah terdedah kepada jigsaw dalam tahun-tahun awal mereka, sedikit lebih daripada "ditembak penggalak" (satu jam sehari) jigsaw dalam sekolah menengah dan sekolah tinggi diperlukan untuk mengekalkan manfaat pembelajaran koperatif. Tetapi apa jika jigsaw telah tidak digunakan di sekolah rendah? Memang diakui, ia adalah perjuangan yang berat untuk memperkenalkan pembelajaran koperatif untuk kanak-kanak berumur 16 tahun yang tidak pernah sebelum ini mengalaminya. Tabiat lama tidak mudah untuk memecahkan. Tetapi mereka boleh dipecahkan, dan ia tidak pernah terlambat untuk memulakan. Pengalaman telah menunjukkan bahawa walaupun ia secara amnya mengambil masa sedikit lagi, kebanyakan pelajar sekolah menengah mengambil bahagian dalam jigsaw untuk kali pertama memaparkan keupayaan yang luar biasa untuk mendapat manfaat daripada struktur koperasi. Dalam Kesimpulan Sesetengah guru mungkin merasa bahawa mereka telah mencuba pendekatan pembelajaran koperatif kerana mereka kadang-kadang diletakkan pelajar-pelajar mereka dalam kumpulan kecil, mengarahkan mereka untuk bekerjasama. Namun pembelajaran koperatif memerlukan lebih daripada anak-anak muda duduk di sekeliling meja dan memberitahu mereka untuk berkongsi, bekerjasama, dan lebih baik antara satu sama lain. Seperti longgar, situasi tidak berstruktur tidak mengandungi unsur-unsur penting dan perlindungan yang membuat jigsaw dan lain-lain berstruktur strategi koperatif bekerja begitu baik.

http://olc.spsd.sk.ca/DE/PD/instr/strats/jigsaw/ Apakah Jigsaw? Jigsaw merupakan satu strategi pembelajaran koperatif yang membolehkan setiap pelajar kumpulan "rumah" untuk pakar dalam satu aspek unit pembelajaran. Pelajar bertemu dengan ahli-ahli dari kumpulan lain yang ditugaskan aspek yang sama, dan selepas menguasai bahan, kembali kepada kumpulan "rumah" dan mengajar bahan kepada ahli kumpulan mereka. Sama seperti dalam jigsaw, setiap keping - setiap bahagian pelajar - adalah penting untuk menyiapkan dan pemahaman penuh produk akhir. Jika sebahagian setiap pelajar adalah penting, maka setiap pelajar adalah penting. Itu adalah apa yang membuatkan Jigsaw strategi pengajaran begitu berkesan.

Apakah tujuannya? Pembelajaran Jigsaw membolehkan pelajar akan diperkenalkan kepada bahan dan lagi mengekalkan tahap tanggungjawab peribadi. Tujuan Jigsaw adalah untuk membangunkan semangat kerja berpasukan dan kemahiran pembelajaran koperatif dalam semua pelajar. Di samping itu ia membantu membangunkan kedalaman pengetahuan tidak mungkin jika pelajar untuk mencuba dan belajar semua bahan pada mereka sendiri. Akhirnya, kerana pelajar dikehendaki untuk membentangkan penemuan mereka kepada kumpulan rumah, pembelajaran Jigsaw sering akan mendedahkan pemahaman pelajar sendiri konsep serta mendedahkan sebarang salah faham.

Bagaimana saya boleh melakukannya? Dalam bentuk yang paling mudah, strategi pengajaran Jigsaw adalah apabila: 1. Setiap pelajar menerima sebahagian daripada bahan-bahan yang akan diperkenalkan; 2. Pelajar meninggalkan kumpulan "rumah" mereka dan bertemu dalam kumpulan "pakar"; 3. Kumpulan pakar membincangkan bahan dan berbincang cara di mana untuk membentangkan pemahaman mereka kepada ahli-ahli lain kumpulan "rumah" mereka; 4. Pakar-pakar kembali ke "rumah" mereka kumpulan untuk mengajar bahagian mereka bahanbahan dan untuk belajar daripada ahli-ahli lain kumpulan "rumah" mereka

Dengan lebih terperinci, dan ditulis dari perspektif seorang guru, untuk menjalankan Jigsaw di dalam kelas anda: 1. Berikan pelajar untuk "rumah" pasukan 4 atau 5 orang pelajar (biasanya pasukan tetap pembelajaran koperatif mereka). Mempunyai bilangan pelajar luar dalam pasukan mereka. 2. Berikan topik kajian untuk ahli pasukan "rumah" dengan memberikan mereka lembaran tugasan atau dengan menyenaraikan nombor mereka dan peranan yang sama di papan. 3. Pernahkah pelajar bergerak ke kumpulan "pakar" di mana semua orang dalam kumpulan mempunyai tajuk yang sama sebagai diri mereka sendiri. 4. Pelajar bekerja dengan ahli kumpulan "pakar" mereka untuk membaca dan / atau penyelidikan topik mereka. Mereka menyediakan persembahan pendek dan memutuskan bagaimana mereka akan mengajar topik mereka kepada pasukan "rumah" mereka. Anda mungkin mahu pelajar untuk menyediakan mini poster manakala dalam Kumpulan "pakar" mereka. Ini poster boleh mengandungi fakta-fakta penting, maklumat, dan gambar rajah yang berkaitan dengan topik kajian. 5. Pelajar kembali ke "rumah" mereka pasukan dan bergilir-gilir mengajar ahli-ahli pasukan mereka bahan. Saya mendapati ia berguna untuk mempunyai ahli pasukan mengambil nota atau merakam maklumat dalam jurnal mereka dalam beberapa cara. Anda mungkin mahu mereka untuk melengkapkan penganjur grafik atau carta dengan maklumat baru. 6. Melibatkan kelas dalam kajian keseluruhan kumpulan semua kandungan yang anda harapkan mereka untuk menguasai taksiran. Mentadbir penilaian individu untuk tiba di gred individu. Bagaimana saya boleh menyesuaikan diri? Terdapat banyak cara terbatas menyesuaikan struktur jigsaw dari segi saiz kumpulan, pelbagai topik dan demonstrasi penguasaan topik-topik. Guru telah membangunkan banyak variasi. Berikut adalah beberapa pengubahsuaian yang membantu dalam keadaan yang berbeza:

1. Beri pelajar subtopik dan mempunyai mereka menggunakan bahan-bahan rujukan di perpustakaan untuk penyelidikan subtopik mereka. Ini membebaskan guru daripada perlu untuk menguruskan bahan-bahan terlebih dahulu. 2. Mempunyai kumpulan "rumah" menulis laporan atau memberi persembahan kelas pada topik keseluruhan, dengan spesifikasi yang ia merangkumi semua subtopik yang dibentangkan dalam kumpulan. 3. Sediakan menggariskan atau panduan kajian apa yang setiap subtopik hendaklah meliputi dan mempunyai pelajar membaca teks yang sama, menganjurkan dan menjadi pakar pada bahan yang diketengahkan oleh menggariskan mereka atau panduan belajar

Penilaian & Penilaian Pertimbangan Menilai pelajar ijazah penguasaan semua bahan. Ganjaran kumpulan yang anggotanya semua mencapai kriteria yang dipratetap kecemerlangan atau memberikan mata bonus skor masingmasing jika kriteria ini dipenuhi. Pelajar akan perlu untuk menilai diri mereka kepada sejauh mana kumpulan mereka lakukan dalam jigsaw (contohnya, mendengar secara aktif, menyemak antara satu sama lain untuk memahami, dan menggalakkan satu sama lain) dan menetapkan matlamat untuk interaksi lanjut