Anda di halaman 1dari 3

SANG KANCIL MENJADI HAKIM

Di sebuah hutan. Pada suatu hari, Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang. Sang Belang menjerit,tolong!tolong!tolong!, sehingga keesokan hari.

Pada keesokan harinya, Si Kambing terdengar jeritan. Si Kambing terus menuju ke tempat itu dan terjumpa Sang Belang. Si Kambing menanya Apakah yang bertaku Sang Belang. Sang Belang berkataKeadaan amat gelap semalam. Saya tidak Nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya.

Si Kambing pun men cari tali untuk membantu Sang Belang.

Si Kambing berkata Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini. Sang Belang berkata Baiklah, Si Kambing.

Apabila Sang Belang Berjaya keluar dari lubang tersebut, ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya. Si Kambing berkata Eh, mengapa anda menagkap saya?. Sang Belang berkata Ah, saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan.

Ketika itu Sang Kancil sedang meronda di dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu ke tempat itu. Sang Kancil terjumpa Si Kambing yang sedang menjerit. Sang Kancil berkata Apa yang telah burlaku Si Kambing?

Selepas mendengar cerita tersebut, Sang Kancil yang bijak meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Sang Kancil berkata Hai Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini. . Sang Belang berkata Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya lompat ke dalam lubang ini.

Sang Kancil berkata Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda didalam lubang ini.. Sang Belang merayu Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.. Si Kambing berkata Terima kasih Sang Kancil.