Anda di halaman 1dari 3

karangan ucapan

Soalan 37 Sekolah anda telah menerima kunjungan lawatan daripada Sekolah Kebangsaan Keladi Darau . Anda sebagai ketua murid diminta memberikan ucapan mengalukan kedatangan rombongan Pendahuluan; ucapan protokol ucap terima kasih dan selamat datang a) Ucap terima kasih di atas penghormatan memberi ucapan. b) Terima kasih kerana sudi melawat c) menjelaskan latar belakang sekolah - sejarah , kedudukan dan pencapaiannya dalam kurikulum dan kokurikulum / ohan !" d) murid digalakkan membuat lawatan - tambah pengalaman / menambah kenalan. e) #erbagai aturcara disediakan - suai kenal - lawatan sekitar sekolah dan acara sukaneka. $) semoga semua pelajar dapat memberi kerjasama. g) jemput menikmati juadah yang dihidangkan gembira menerima tetamu semoga dapat belajar sesuatu daripada lawatan yang singkat sekian, terima kasih Soalan 38: Anda diminta untuk memberi ucapan sempena Hari kamu .!ina teks ucapan kamu. Pendahuluan; Ucapan protokol %si a) Ucap terima kasih kerana diberi penghormatan untuk memberi ucapan . b) &' hari bersejarah - (ari )uru- disambut di seluruh negara c ) )uru pembentuk generasi akan datang-banyak berjasa -mendidik kita - membentuk akhlak . d) *ari -tidak tahu menulis - membaca dan mengira kepada tahu dan mahir. kita mesti hormati guru,-mendengar - nasihat guru, dan sentiasa rajin belajar. e) kami berjanji - patuhi arahan - belajar bersungguh. Penutup + Ucap ,elamat (ari )uru dan ucapan doa sejahtera untuk guru. ,ekian, terima kasih. Soalan 3" Andaikan salah seorang guru anda akan bersara. Anda sebagai ketua kelas dikehendaki memberi ucapan dalam majlis perpisahan #ang diadakan. isi Ucapan alu-aluan kepada pengerusi -ajlis, )uru #esar guru-guru, dan rakan-rakan a ) Ucap terima kasih kerana diberi peluang untuk berucap. b) guru yang kita sayangi akan meninggalkan kita- .ikgu /hmad ,aid.

uru peringkat sekolah

c) mengajar di sekolah ini lebih daripada &0 tahun menjalankan tugas dengan tekun dan sabar- tidak jemu memberi nasihat - nasihat itu akan dijadikan panduan. Soalan $% Andaikan bahawa anda ketua murid. Anda dikehendaki berucap di &ajlis 'erpisahan &urid(murid )ahun *nam. uru !esar dan guru(guru hadir dalam majlis itu. Ucapan protokol isi a. selama enam tahun bersekolah - banyak ilmu didapati - dulu buta huru$ - kini sudah pandai membaca , menulis, dan mengira. b. segala jasa guru akan dikenang - mengucapkan terima kasih atas pengorbanan guru memohon maa$ atas segala kesalahan yang dilakukan. c. tidak akan bersikap seperti kacang lupakan kulit - berjanji akan menurut segala nasihat guru - berdisiplin dan berusaha meningkatkan tara$ pencapaian akademik. -engakhiri dengan serangkap pantun soalan $% 'asukan sekolah kamu telah berja#a menjadi johan di dalam pertandingan bola sepak peringkat daerah. Sebagai ketua pasukan anda telah diminta berucap di perhimpunan sekolah. Ucapan protokol a) ucap terima kasih kerana diberi peluang berucap b) terharu menerima pujian di atas kemenangan c) berjaya berkat latihan gigih guru-guru dan kerjasama rakan-rakan sepasukan. d) kemenangan adalah untuk sekolah - mengharumkan nama sekolah. e) berharap kejuaraan akan dapat dikekalkan. Ucap terima kasih. 'asukan bola sepak sekolah kamu telah berja#a menjadi johan dalam pertandingan peringkat negeri bagi sekolah(sekolah rendah. Kamu sebagai Ketua 'asukan bola sepak dikehendaki berucap dalam satu majlis khas meraikan keja#aan tersebut. Sediakan ucapan kamu dengan selengkapn#a. "ata-kata aluan kepada tetamu a) kejayaan kali pertama pasukan sekolah b) kejayaan ini kejayaan bersama n terutama kepada guru-guru yang memberi latihan dan bimbingan n kepada rakan-rakan yang memberi sokongan moral dan tenaga c) menaikkan nama baik sekolah d) harapan akan terus berjaya pada masa-masa hadapan berikrar akan terus kekalkan prestasi terus meraih kejayaan pada peringkat negeri pula. Sebagai Ketua &urid + kamu diminta berucap sempena majlis sambutan Hari uru peringkat sekolah #ang diadakan baru(baru ini. Sediakan ucapan kamu itu selengkapn#a.

"ata-kata aluan n ditujukan khas kepada guru-guru sekolah a) tarikh &' -ei menjadi ingatan kepada semua pendidik b) terima kasih kepada guru-guru yang telah mendidik n menyanjung jasa guru c) tanpa guru , murid akan menjadi buta huru$ dan buta ilmu d) jasa guru patut dikenang sampai bila-bila sentiasa memberi kerjasama kepada guru Peribahasa membakar lilin menerangi yang lain

Anda mungkin juga menyukai