P. 1
UNIT 3 (PENDEKATAN MENGAJAR KAEDAH GABUNGAN).pdf

UNIT 3 (PENDEKATAN MENGAJAR KAEDAH GABUNGAN).pdf

|Views: 26|Likes:
Dipublikasikan oleh lehskss
krb 3013 -prinsip pengajaran bacaan sem. 5
krb 3013 -prinsip pengajaran bacaan sem. 5

More info:

Published by: lehskss on Nov 02, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2014

pdf

text

original

KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan

1

UNIT 3 PENDEKATAN MENGAJAR AWAL MEMBACA KAEDAH GABUNGAN BUNYI KATA (KGBK)
HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir unit ini anda akan dapat : 1. Pendekatan A 2. Pendekatan B 3. Pendekatan C 4. Pendekatan D

PENGENALAN
Pada peringkat awal membaca, murid-murid diajar secara mekanis untuk menyebut huruf dan kata dengan suara yang kuat. Bacaan bersuara seperti ini adalah bacaan mekanis yang menyuarakan tulisan dengan menggerakkan alat-alat pertuturan untuk sebutan yang jelas dan terang, dengan intonasi dan irama mengikut gaya membaca yang betul. Bacaan bersuara biasanya dilaksanakan di kelas-kelas rendah atau pada peringkat kelas permulaan. Gunanya ialah untuk latihan teknik supaya kanak-kanak dapat membunyikan bunyi-bunyi sebutan dengan sebutan, gaya, dan rentak irama yang sempurna.

ISI KANDUNGAN
Pendekatan A
Dalam KBSR, pendekatan-pendekatan mengajar membaca awal yang disarankan di peringkat awal persekolahan disebut sebagai pendekatan A, pendekatan B, pendekatan C, dan pendekatan D. Pendekatan A adalah kaedah campuran yang menggunakan kaedah cerakinan. Dalam pendekatan ini kegiatan pra membaca dilakukan pada peringkat awal. Ia melibatkan tugas mengenalkan huruf-huruf terlebih dahulu dan kemudian dilatih menyebut bunyi huruf-huruf tersebut. Pengenalan kepada nama huruf dilakukan secara tidak langsung dan digalakkan selepas bunyinya dikuasai. Pendekatan ini menekankan kepada kaedah pandang dan sebut dan dibantu oleh kaedah sokongan seperti kaedah suku kata dan kaedah huruf atau bunyi. Tatacara pendekatan ini boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah yang berikut: (a) Tunjukkan gambar : (b) Tunjukkan kad perkataan (c) Tunjukkan kad suku kata (d) Gandingkan kad suku kata (e) Bunyi huruf (f ) Bunyi suku kata (g) Membaca perkataan Gambar baju Baju ba ju ba ju b (beh) a (a) (ju); j (jeh) ba ju baju

: : : : : :

u (u)

kakak ini kakak. ku ka + ki = kaki. ki. la sesuai dijalankan dalam bentuk binaan dan juga cerakinan. i. Pendekatan B boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah berikut: Perkenalkan huruf fonik Sebut bunyi huruf Gabungkan bunyi konsonan dengan bunyi vokal untuk membentuk suku kata Suku kata tertutup Gabungkan suku kata menjadi perkataan Membaca perkataan Membaca ayat : : : k k k k k ka ka ka ka : : : : kak kak kak kak ka kak. Tujuannya adalah untuk menarik minat murid-murid dan memahamkan konsep bunyi huruf.KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan 2 Pendekatan B Pendekatan B berasaskan kepada kaedah fonik (bunyi). Kedua-dua bunyi lambang dianggap. u k ka. Penggabungan kaedah-kaedah ini adalah untuk menjelaskan makna perkataan yang dipelajari. Pendekatan ini mencadangkan agar murid-murid diperkenalkan dengan bunyi beberapa huruf vokal dan konsonan dan kemudian terus membunyikan suku kata dan perkataan-perkataan yang bermakna. mudah disebut oleh murid-murid dan dapat pula mengaitkan bunyi huruf dengan bentuk huruf. Kuku Kaki. dua bunyi huruf diperkenalkan kepada muridmurid. Pendekatan C boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah berikut: a) b) c) d) Perkenalkan bunyi huruf vokal Perkenalkan bunyi huruf konsonan Menggabungkan bunyi konsonan dan vokal Mencantumkan suku kata menjadi perkataan : : : : a. ka kak kakak. iaitu huruf /m/ dan huruf /s/. digabungkan dengan kaedah suku kata serta dibantu oleh kaedah pandang dan sebut. la berdasarkan perkara-perkara berikut: a) Sistem ejaan bahasa Malaysia adalah sistematik dan fonemik b) Suku katanya adalah jelas dan mudah c) Perkataan-perkataan yang digunakan pada permulaan pendekatan telah pun diketahui maknanya oleh kebanyakan murid. Ia memperlihatkan susunan bunyi dalam perkataan yang bermakna. Pada peringkat permulaan. ku +ku = kuku : Kaki ku. Kuku kakiku e) Membaca ayat . kakak saya Pendekatan C Pendekatan C biasanya disebut sebagai pendekatan bunyi kata.

Understanding Reading. New Jersey. Boston. Dorothy Rubin (1993). Intelligence And Education. Lawrence Erlbaum Associates. Holt. Merrill Publication Company. Kathleen T. Reading as Communication. Pendekatan D boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah berikut: a) b) c) d) e) Tunjukkan gambar Namakan huruf tunggal Perkenalkan kad suku kata Perkenalkan kad perkataan Membaca ayat : : : : : baju b a j ba ju baju Itu baju. Dale D. u RUMUSAN Kaedah Gabungan Bunyi Kata (KGBK) yang merupakan salah satu kaedah awal bacaan telah dibincangkan melalui beberapa pendekatan yang sesuai dalam prinsip pengajaran bacaan. California.J (ed. iaitu menyusun bahagian-bahagian kecil menjadi besar. (1980). New York. Rinehart dan Winston. Artifical. Joffe. Marohaini Yusof (1989). kaedah bunyi huruf dan kaedah suku kata. Spiro R. Jurnal Dewan Bahasa dan Pustaka. New York. Dorothy Grant Henning (1993). McWhorter (1984). Academic Reading. Irwin L. Karya Bistari.KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan 3 Pendekatan D Pendekatan D berdasarkan prinsip sintesis atau membina. The Content Area. Din (1993). Prentice Hall.L. New York. Teaching Reading and Reading Vocabulary. Kuala Lumpur. Brown. Kuala Lumpur. Ohio. A. Holt. Teaching Reading And Study Strategies. (1980). May (1990). Sixty Edition. Alan Robinson (1978). Harper Collins College Publishers. David Pearson (1978).Meningkatkan Keberkesanan Dalam Penulisan Pembacaan. Wadsworth Publishing Company. dan Pemahaman. Frank B. . Ghafar Md.) Hillsdale. Dewan Bahasa dan Pustaka. Kaedah-kaedah yang terkandung dalam pendekatan ini adalah kaedah abjad atau kaedah mengeja. Metacognitive Development and Reading dalam Theoritical Issues In Reading Comprehension Perspectives From Cognitive Psychology Linguistics. Boston. Opportunity For Skinful Reading. Frank Smith (1971).A Practical Approach to Teaching Reading. Allyn and Bacon. Allyn and Bacon.Reading With Meaning. Rinehart dan Winston. Johnson dan P. Strategi Pengajaran Bacaan dan Kefahaman. Ini baju. RUJUKAN Abd. H.

Crawley & Lee H. Mountain (1988). Allyn & Bacon. Reading Comprehension. New York. Sharon J. J. Harper Collins Publishers. . New Directions For Classroom Practice. Berita Publishing Sdn.KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan 4 McNeil. Kuala Lumpur. Strategies For Guiding Content Reading. Boston.D.) Membaca : Satu Pengenalan. Bhd. (1992). Inc. Safiah Osman (1990). Peningkatan Kemahiran Membaca dalam Safiah Karim (ed.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->