PANDUAN KEMASUKAN KE UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS) SESI 2009/2010

1

Universiti Malaysia Sarawak Mengalu-alukan Kedatangan Anda
Kami mengucapkan tahniah kepada saudara/saudari kerana terpilih melanjutkan pengajian di Universiti Malaysia Sarawak, universiti yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh. Buku panduan ini bertujuan untuk membantu saudara/saudari ketika mendaftar di UNIMAS. Ia mengandungi senarai dokumen yang mesti dilengkapkan dan maklumat umum bagi memudahkan saudara/saudari ketika pertama kali berada di UNIMAS khususnya dan Sarawak amnya.

2

Bil

Kandungan Kata-Kata Aluan Naib Canselor

Muka surat 4 5

1. 2.

Sejarah Ringkas UNIMAS Maklumat Umum 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9 2.10 2.11 Peraturan Universiti Peraturan Berpakaian Pelajar Minggu Aluan Pelajar Yuran Kolej Kediaman Pelajar Urusan Pinjaman / Biasiswa / Tajaan Carta Alir Permohonan Pinjaman / Biasiswa / Tajaan Perjalanan Ketibaan Imigresen Kalendar Akademik Sesi 2009/2010 Maklumat Perhubungan

5 5 7 7 8 9 11 12 12 12 12 12

3.

Panduan Pendaftaran Pelajar 3.1 Pendaftaran e-Daftar (online) 3.2 Carta Alir Pendaftaran e-Daftar

15 17

4.

Senarai Dokumen 4.1 Dokumen Dibawa Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman 4.2 Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Fakulti (semasa Hari Bersama Fakulti)

18 18 20

5. 6.

Cara Menyusun Borang dan Salinan Sijil Lampiran Lampiran 1 Lampiran 2 Lampiran 3 Lampiran 4 Lampiran 5 Lampiran 6 Lampiran 7 Lampiran 8 Tentatif Jadual Aktiviti Minggu Aluan Pelajar Sesi 2009/2010 Butir-Butir Yuran Semester 1 Sesi 2009/2010 Pendaftaran Penghuni Kolej Borang Inventori Kolej Kediaman Senarai Penaja Yang Ditawarkan Di UNIMAS Maklumat Am PTPTN Kalendar Akademik Sesi 2009/2010 Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian Di UNIMAS

22 24 25 26 27 37 42 44

3

Kata Aluan Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak

Assalamualaikum w.b.t dan Selamat Sejahtera. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan selamat datang dan tahniah kepada saudarasaudari kerana terpilih untuk melanjutkan pengajian di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Kami di UNIMAS mengalu-alukan kedatangan saudara-saudari dengan hati terbuka. Sebagai sebuah universiti yang bersifat sezaman dan berpandangan jauh, UNIMAS menyediakan kemudahan pembelajaran yang terbaik dan efektif. Pelbagai program dan bidang ilmu yang inovatif disediakan untuk menjanjikan suasana pembelajaran yang menyeronokkan. Selain program akademik, saudara-saudari juga akan terlibat dengan pelbagai aktiviti sukan, kebudayaan dan ketrampilan diri bagi melengkapkan sahsiah dan siasah diri sebagai tunggak kecemerlangan generasi pemimpin akan datang. Saudara-saudari juga akan ditempatkan di kolej kediaman dengan rakan-rakan dari berlainan bangsa, agama dan negeri, dengan harapan supaya dapat memperkukuhkan integrasi kaum dan sifat hormat menghormati sesama rakyat Malaysia. Saya berharap sepanjang pengajian di UNIMAS saudara-saudari dapat mengambil peluang dan manfaat sebaik mungkin untuk berinteraksi dan mengenali Negeri Sarawak yang kaya dengan keunikan dan kepelbagaian budayanya. Sebagai seorang pelajar UNIMAS, saudara-saudari memikul amanah dan tanggungjawab yang berat terhadap keluarga dan diri sendiri. Ambillah peluang sepanjang di UNIMAS untuk mempersiapkan diri dengan ilmu dalam bidang yang diceburi. Sebagai pelajar UNIMAS, saudara-saudari harus memain peranan dalam mewujudkan masyarakat yang berakhlak mulia, beretika, berkeperibadian tinggi serta cemerlang rohani dan jasmani. Akhir kata, saya berharap semoga saudara-saudari akan menggunakan tempoh pengajian di UNIMAS sebaik mungkin dan seterusnya dapat mencapai kejayaan yang membanggakan. Selamat Maju Jaya.

Prof Dr Khairuddin Ab Hamid Naib Canselor

4

1.

Sejarah Ringkas UNIMAS UNIMAS ditubuhkan pada 24 Disember 1992 dan merupakan universiti awam kelapan. Ia merupakan universiti pertama ditubuhkan selepas pengisytiharan Wawasan 2020 bagi memenuhi permintaan pendidikan tinggi dan menampung keperluan guna tenaga yang meningkat. Pengambilan pelajar pertama bermula pada sesi 1993/1994 di mana seramai 118 orang pelajar telah mendaftar untuk program Fakulti Sains Sosial dan Fakulti Sains dan Teknologi Sumber. Pada masa ini terdapat lapan fakulti yang bertanggungjawab menawarkan 33 program pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda. Fakulti tersebut ialah: a) b) c) d) e) f) g) h) Fakulti Ekonomi dan Perniagaan (FEP) Fakulti Kejuruteraan (FK) Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia (FSKPM) Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) Fakulti Sains Sosial (FSS) Fakulti Sains dan Teknologi Sumber (FSTS) Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK)

Pada 18 April 2006, kampus tetap UNIMAS telah dirasmikan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi. Pada masa ini sebahagian besar Fakulti/Pusat/Bahagian/Institut telah berpindah dan beroperasi di kampus tetap. 2. Maklumat Umum 2.1 Peraturan Universiti Selama tempoh pengajian di UNIMAS, saudara/saudari hendaklah: a) Mematuhi segala peraturan, kaedah dan arahan sebagaimana ditetapkan oleh pihak Universiti berdasarkan Perlembagaan UNIMAS dan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). b) Mematuhi Peraturan Akademik Pengajian Ijazah Sarjana Muda UNIMAS dan peraturan-peraturan akademik Fakulti yang sedia ada. c) Sentiasa memelihara nama baik UNIMAS dan menjaga harta benda serta kemudahan perkhidmatannya. Kegagalan mematuhi apa-apa peraturan dan arahan yang telah ditetapkan oleh pihak Universiti boleh menyebabkan saudara/saudari dikenakan tindakan tatatertib yang sewajarnya.

2.2

Peraturan Berpakaian Pelajar (Dibaca bersama Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian Di UNIMAS – Lampiran 8) Peraturan Am Semua pelajar WAJIB mempamerkan kad matrik pada baju mereka di bahagian yang mudah dilihat sepanjang masa semasa berada di dalam kampus, kecuali ketika menjalankan kegiatan sukan dan kokurikulum. Perlu diingatkan bahawa pelajar yang gagal berbuat demikian boleh dikenakan tindakan tatatertib. Pihak Universiti berhak untuk tidak memberi layanan kepada mereka yang berkenaan dalam sebarang urusan dengan pihak Universiti.

5

Pelajar adalah dilarang memakai pakaian atau aksesori yang melambangkan sebarang pertubuhan atau kumpulan tertentu yang boleh mengakibatkan ketenteraman Universiti terganggu atau menimbulkan ketidakharmonian di kalangan pelajar-pelajar di dalam kampus, kecuali atas sebab-sebab yang tertentu dan telah mendapat kebenaran daripada Naib Canselor. Setiap pelajar dilarang mempamerkan sebarang unsur yang bertentangan dengan moral yang baik atau mengandungi reka bentuk, perkataan atau frasa yang tidak diingini dari segi nilai atau norma yang mulia dan baik. Pakaian seragam hendaklah dipakai jika diperlukan. Setiap pelajar adalah tertakluk kepada Peraturan Berpakaian Pelajar yang ditetapkan oleh Universiti ketika berada di dalam kampus. Pakaian Pelajar Lelaki a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas, sopan dan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (berseluar panjang dengan berbaju kemeja atau kemeja-T atau pakaian kebangsaan masing-masing yang sesuai). Berambut pendek, kemas dan tidak mencecah kolar baju. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan perlu bersesuaian serta kemas (Rujuk Akta Universiti dan Kolej Universiti, 1971, Perkara 26). Memakai seluar panjang yang bersih, kemas dan sopan. Memakai pakaian sukan yang sesuai semasa bersukan atau berekreasi. Memakai kasut yang sesuai. Pemakaian selipar dan sandal adalah dilarang. Tidak memakai perhiasan perempuan atau pakaian menyerupai perempuan.

b)

c) d) e) f)

Pakaian Pelajar Perempuan a) Setiap pelajar hendaklah berpakaian kemas dan sopan bersesuaian dengan keadaan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Universiti (pakaian kebangsaan, blaus atau pakaian etnik masing-masing yang sesuai dan tidak menjolok mata. Pakaian mestilah tidak ketat/sendat /jarang/singkat serta tidak menunjukkan bentuk tubuh badan). Memakai kain atau skirt yang labuhnya hendaklah di bawah paras lutut. Memakai seluar yang bersesuaian, bersih dan sopan. Memakai alat solek, aksesori dan pewangi secara sederhana. Memakai kasut yang sesuai.

b) c) d) e)

Tempat Penguatkuasaan Peraturan Berpakaian a) b) c) d) e) f) g) Menghadiri kuliah, tutorial dan amali. Menggunakan Pusat Khidmat Maklumat Akademik (PKMA). Membuat urusan di Fakulti/Institut/Pusat/Bahagian. Menghadiri majlis rasmi Universiti di dalam dan di luar kampus. Menduduki peperiksaan dan ujian. Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian. Menjalani latihan industri.
6

2.2.1

Etika Berpakaian semasa Pendaftaran Pelajar Setiap pelajar dikehendaki memakai pakaian yang kemas dan sopan semasa mendaftar di UNIMAS. Jeans, T-Shirt tanpa kolar dan selipar tidak dibenarkan.

2.2.2

Etika Berpakaian semasa Minggu Aluan Pelajar (MAP) dan Majlis Ikrar Pelajar (MIP) Pakaian Pelajar Lelaki Berseluar panjang Berbaju kemeja lengan panjang dan berwarna cerah (tanpa corak) • Bertali leher • Memakai kasut formal bewarna hitam dan berstokin hitam. Kasut sukan tidak dibenarkan. • Rambut hendaklah pendek dan kemas • • Pakaian Pelajar Perempuan • Digalakkan memakai pakaian kebangsaan yang sesuai asalkan tidak menjolok mata (belah, ketat dan jarang) • Memakai kasut formal bewarna hitam dan bertutup. Selipar dan sandal ranggi tidak dibenarkan. • Tudung berwarna putih (untuk pelajar muslim sahaja)

2.2.3

Mengikut Kaedah-Kaedah Universiti Malaysia Sarawak (Tatatertib Pelajar 1999), tindakan tatatertib atau hukuman tatatertib terus boleh diambil terhadap pelajar yang tidak mematuhi peraturan di atas ( rujuk Perkara 26 & 27) iaitu : i. ii. Amaran Denda tidak lebih daripada RM50

2.3

Minggu Aluan Pelajar Minggu Aluan Pelajar (MAP) akan diadakan selama lima (5) hari bermula 29 Jun sehingga 3 Julai 2009. Semua pelajar baru diwajibkan mengikuti setiap aktiviti yang ditetapkan sepanjang minggu tersebut. Minggu Aluan Pelajar ini adalah bertujuan untuk membolehkan pelajar menyesuaikan diri dan memahami cara hidup di kampus. Jadual aktiviti Minggu Aluan Pelajar akan diedarkan semasa pendaftaran pelajar baru di kolej. Sebarang pertanyaan berhubung dengan Minggu Aluan Pelajar boleh dirujuk kepada Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (BHEP&A). Jadual Minggu Aluan Pelajar adalah seperti di Lampiran 1.

2.4

Yuran Semua pelajar baru dikehendaki membuat pembayaran yuran di manamana cawangan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Terdapat 3 kaedah pembayaran yang disediakan oleh BIMB iaitu: 1. Pembayaran on-line (internet banking). Sila layari laman web BIMB di http://www.bankislam.com.my untuk maklumat lanjut. Mesin ATM 2. 3. Pembayaran di kaunter Pelajar perlu membuka akaun di BIMB untuk membolehkan pelajar membayar menggunakan kaedah ini. Setelah selesai membuat pembayaran, pelajar akan diberikan NOMBOR RUJUKAN BIL yang akan digunakan untuk membuat pendaftaran eDaftar (on-line). Sayugia diingatkan bahawa pelajar perlu membuat
7

pembayaran yuran terlebih dahulu sebelum membuat pendaftaran eDaftar. Butiran yuran semester 1 sesi 2009/2010 adalah seperti di Lampiran 2. Sebarang pertanyaan mengenai pembayaran yuran boleh dirujuk terus kepada Unit Kewangan Pelajar, Pejabat Bendahari di talian 082-581000 samb 1877 atau 1879. 2.5 Kolej Kediaman Pelajar UNIMAS menyediakan kemudahan penginapan/kolej kediaman kepada semua pelajar baru. Pelajar baru akan ditempatkan secara berkongsi dua orang atau lebih sebilik. Setiap blok dilengkapi dengan kemudahan sepunya seperti bilik rehat, telefon awam dan pantri. Saudara/saudari diminta untuk mendaftar di kolej kediaman seperti yang dinyatakan di dalam surat tawaran. Carta Alir Pendaftaran Kolej Kediaman

1. Pelajar Tiba Di Kolej Kediaman

• • • •

2. Pendaftaran Kolej Sediakan: Surat Tawaran UNIMAS Resit Pembayaran Slip Pendaftaran e-Daftar Borang Pendaftaran Asrama (Lampiran 3 & 4)

3. Pengambilan Kunci Asrama

4. Masuk Asrama

Keperluan Peribadi Saudara/saudari dinasihatkan supaya membawa keperluan-keperluan berikut: • Pakaian kasual dan kemas untuk kegunaan harian dan menghadiri kuliah; • Pakaian sukan; • Cadar dan selimut; • Dua helai sarung bantal (64sm x 38sm); dan • Lain-lain keperluan peribadi. Keperluan-keperluan ini boleh juga didapati di Kedai Koperasi UNIMAS Berhad dan kedai-kedai di sekitar Bandar Kota Samarahan.

8

2.6

URUSAN PINJAMAN/BIASISWA/TAJAAN Unit Pinjaman/Biasiswa/Tajaan ditubuhkan pada awal tahun 2008 selaras dengan penstrukturan semula unit-unit di Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni dimana sebelum ini dikenali sebagai Unit Kewangan dan Tajaan Pelajar. Unit Pinjaman/Biasiswa/Tajaan, Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (BHEPA) dipertanggungjawabkan untuk membantu pelajar dalam mengendalikan urusan tajaan dalam bentuk pinjaman atau biasiswa sahaja, khususnya kepada pelajar baru semasa Minggu Aluan Pelajar (MAP). Unit ini bertindak sebagai medium pengantara pelajar dengan badan penaja yang berfungsi memberi nasihat dan penerangan serta membuat hebahan maklumat berkenaan dengan pelbagai tajaan yang telah ditawarkan untuk pelajar UNIMAS. Walaubagaimana pun, pelajar boleh memohon pelbagai tajaan yang telah diiklankan dalam akhbar-akhbar Nasional tempatan (bagi tajaan yang tidak ditawarkan kepada UNIMAS). Setakat ini, lebih kurang enam puluh (60) badan penaja telah menawarkan pinjaman dan biasiswa kepada pelajar UNIMAS (rujuk lampiran 5). Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) (rujuk lampiran 6) dan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA) adalah antara dua (2) penaja terbesar yang menyediakan bantuan kewangan sepanjang tempoh pengajian pelajar di UNIMAS (tertakluk kepada tempoh pengajian yang ditawarkan oleh UNIMAS). Maklumat lanjut berkenaan dengan senarai penaja yang ditawarkan di UNIMAS boleh diperoleh di Unit Pinjaman/Biasiswa/Tajaan, Aras 1, Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni. Objektif Utama Berusaha membantu pelajar mendapatkan sumber tajaan samada dalam bentuk pinjaman atau biasiswa bagi mengurangkan bebanan kewangan sepanjang tempoh pengajian pelajar di UNIMAS. Pengurusan merangkumi; • • Mengenalpasti dan memberi nasihat kepada pelajar yang bermasalah dalam mendapatkan sumber tajaan Menghebahkan sebarang bentuk informasi daripada pihak penaja untuk pengetahuan pelajar (Notis di setiap Fakulti & Kolej Kediaman serta Anjung Siswa) Mengesahkan benar setiap salinan dokumen sokongan dan menurunkan tandatangan sebagai saksi penjamin oleh Pegawai A BHEPA Mengatur sesi perjumpaan antara pelajar dan pihak penaja serta memberi sokongan untuk setiap aktiviti yang dianjurkan oleh pihak penaja untuk pelajar di bawah tajaan Medium perantaraan pelajar dengan pihak penaja, Unit Kewangan Pelajar UNIMAS, Bahagian Pengajian Prasiswazah UNIMAS dan unit atau bahagian yang terlibat samada secara langsung atau tidak langsung dalam menyelesaikan permasalahan tajaan pelajar.

9

Maklumat lanjut, sila hubungi Puan Siti Lydiawati Binti Sahmat Penolong Pendaftar Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Tel: 082-581854 Faks: 082-581850 sslydiawati@hep.unimas.my Puan Norhayati Binti Hj Bolhassan Penolong Pegawai Tadbir Tel: 082-581855 bhayati@hep.unimas.my Puan Nas Ak Sampei Pembantu Tadbir Tel: 082-581845 nas@hep.unimas.my

10

CARTA ALIR PERMOHONAN PINJAMAN/BIASISWA/TAJAAN

Unit PBT, BHEPA menerima iklan tawaran serta borang permohonan daripada pihak penaja

Unit PBT, BHEPA mengeluarkan notis makluman/iklan tawaran penaja di setiap Fakulti, Kolej Kediaman dan seluruh kampus serta hebahan dalam Anjung Siswa

Borang permohonan yang lengkap beserta salinan dokumen yang telah disahkan oleh Pegawai A di F/I/P/B, diserahkan ke Pejabat BHEPA untuk proses seterusnya

Unit PBT, BHEPA menerima daripada penaja senarai nama pelajar yang berjaya untuk temuduga, (tempat, masa dan tarikh akan ditetapkan)
* Pelajar yang tidak berjaya (tidak cukup syarat permohonan)
dinasihatkan memohon semula atau memohon tajaan lain mengikut syarat kelayakan

Borang yang tidak lengkap akan dikembalikan kepada pemohon

Pelajar yang Berjaya akan dimaklumkan melalui notis / Anjung Siswa dan memo ke Fakulti dan juga pelajar itu sendiri

Dokumen perjanjian yang telah ditandatangan oleh pelajar dan telah disahkan oleh Pegawai A akan dikembalikan kepada penaja untuk proses pembayaran

Bayaran akan dibuat dengan cek / melalui akaun pelajar di Pejabat Bendahari UNIMAS

Surat-menyurat atau dokumen yang berkaitan akan difailkan untuk rujukan daripada pihak penaja

11

2.7

Perjalanan UNIMAS terletak di Kota Samarahan dan boleh dihubungi melalui dua laluan darat seperti berikut: • • Melalui laluan Jalan Penrissen/Jalan Dato’ Mohd Musa Melalui laluan Jalan BDC/Jalan Tabuan/Jalan Dato’ Mohd Musa.

Bagi saudara/saudari yang berasal dari Semenanjung Malaysia atau Sabah, laluan udara adalah merupakan pengangkutan utama iaitu melalui rangkaian Penerbangan Malaysia (MAS) dan Air Asia. Untuk tempahan tiket kapalterbang, Penerbangan Malaysia boleh dihubungi melalui talian 1-300-88-3000 (MAS) atau melayari laman web MAS http://www.malaysiaairlines.com. Manakala bagi Air Asia, saudarasaudari boleh melayari laman web http://www.airasia.com. 2.8 Ketibaan Saudara/saudari yang menggunakan pengangkutan udara serta bas ekspres dinasihatkan tiba di Kuching pada tarikh yang ditetapkan. UNIMAS menyediakan kemudahan pengangkutan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dan Terminal Bas Batu 3 untuk ke kampus pada 27 dan 28 Jun 2009 (Sabtu dan Ahad) sahaja. Sekiranya saudara/saudari tiba selain dari tarikh yang telah dinyatakan, saudara/saudari boleh menggunakan perkhidmatan teksi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching ke UNIMAS atau dari Terminal Bas Batu 3 ke UNIMAS (anggaran caj RM30.00 hingga RM50.00). Semasa ketibaan, saudara/saudari akan disambut oleh staf dan pelajar UNIMAS yang bertugas di ruang legar Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching serta Terminal Bas Batu 3. 2.9 Imigresen Bagi pelajar dari Semenanjung Malaysia dan Sabah, saudara/saudari dikehendaki untuk memohon Dokumen Perjalanan Terhad dari Jabatan Imigresen Malaysia di negeri masing-masing sebelum tiba di Sarawak. Setelah pelajar mendaftar di UNIMAS, Bahagian Pengajian Prasiswazah (BPPs) akan membantu dalam urusan permohonan pas pelajar dalam tempoh sebulan dari tarikh pendaftaran pelajar baru. 2.10 Kalendar Akademik Sesi 2009/2010 Rujuk Lampiran 7. 2.11 Maklumat Perhubungan 1. Unit Pengambilan dan Kemasukan Bahagian Pengajian Prasiswazah Tel: 082-581000 samb. 1063/1165/1166/1049/1056 Faks: 082-581048 Email: ukp@bpps.unimas.my Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Tel: 082-581000 samb. 1851/1856/1857/1858/1845 Faks: 082-581850 Email: bhep@hep.unimas.my

2.

12

3.

Unit Kewangan Pelajar Pejabat Bendahari Tel: 082-581000 samb. 1879 Faks: 082-581818 Email: mecaroline@kew.unimas.my Bahagian Perkhidmatan Pelanggan Pusat Khidmat Maklumat Akademik Tel: 082-581000 samb. 3883/3918/3916/3915/3914 Faks: 082-665156 Email: szaiden@cais.unimas.my Pejabat Kolej Kediaman Kenanga Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-673992/082-673722 Faks: 082-672396 Email: tnunong@hep.unimas.my Pejabat Kolej Kediaman Tun Ahmad Zaidi Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-673231 Faks: 082-673235 Email: taluha@hep.unimas.my Pejabat Kolej Kediaman Seroja Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-581000 samb. 2335 Email: wmsnorsyamsyina@hep.unimas.my Pejabat Kolej Kediaman Bunga Raya Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-665180 Faks: 082-665181 Email: hsmramlie@hep.unimas.my Pejabat Kolej Kediaman Sakura Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-581000 samb. 3497 Faks: 082-581850 Email: dirmah@hep.unimas.my Pejabat Kolej Kediaman Cempaka Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-581000 samb. 1900 Faks: 082-665152 Email: ardzuliana@hep.unimas.my Pejabat Kolej Perubatan Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-292382/ 082-292380 Faks: 082-257905 Email: mjzahiruddin@hep.unimas.my Pejabat Kolej Kediaman Alamanda Bahagian Hal Ehwal Pelajar Tel: 082-665178 Faks: 082-665179 Email: asmarfan@hep.unimas.my

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13

13.

Unit Keselamatan Bahagian Pentadbiran Am & Keselamatan Tel: 082-581000 samb. 1171 Faks: 082-581172 Email: hyaman@pak.unimas.my Unit Pentadbiran Am Bahagian Pentadbiran Am & Keselamatan Tel: 082-581000 samb. 1110 Faks: 082-581116 Email: ibakar@pak.unimas.my Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Tel: 082-581000 samb. 2285 Faks: 082-671794 Email: mmizan@feb.unimas.my Fakulti Kejuruteraan Tel: 082-581000 samb. 3334 Faks: 082-583409 / 082-583410 Email: asharosliza@feng.unimas.my Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Tel: 082-416550 samb. 177 Faks: 082-422564 Email: razlan@fmhs.unimas.my Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia Tel: 082-581000 samb. 1575 Faks: 082-581567 Email: ekhamie@fcs.unimas.my Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat Tel: 082-581000 samb. 3766 Faks: 082-583764 Email: tlezalman@fit.unimas.my Fakulti Sains Sosial Tel: 082-581000 samb. 2260 Faks: 082-672305 Email: emme@fss.unimas.my Fakulti Sains dan Teknologi Sumber Tel: 082-581000 samb. 3177 Faks: 082-583160 Email: jnsyamsiah@frst.unimas.my Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif Tel: 082-581000 samb. 1339 Faks: 082-581340 Email: aasri@faca.unimas.my

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

14

3.

Panduan Pendaftaran e-Daftar Berkuatkuasa sesi kemasukan 2007/2008, semua pelajar baru dikehendaki mendaftar menggunakan e-Daftar (online). Melalui kaedah ini, semua pelajar baru boleh membuat pendaftaran pelajar sama ada di rumah, cyber cafe atau mana-mana tempat yang ada akses kepada internet. 3.1 Pendaftaran e-Daftar (Online) Terdapat beberapa langkah yang perlu dilakukan oleh pelajar sebelum proses pendaftaran e-Daftar dapat dilakukan. Langkah 1 Calon membuat semakan keputusan permohonan ke IPTA dari laman web Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia di http://www.mohe.gov.my. Sekiranya berjaya, calon akan dihubungkan terus dengan laman web UNIMAS bagi cetakan surat tawaran. Langkah 2 Calon diminta membuat pengesahan sama ada menerima atau menolak tawaran kemasukan ke UNIMAS. Sekiranya calon menolak tawaran ini, calon tidak akan ditawarkan tempat di IPTA lain di Malaysia dan tidak dibenarkan membuat e-Rayuan. Langkah 3 Calon mencetak surat tawaran dari laman web UNIMAS. Langkah 4 Calon dikehendaki membuat pembayaran yuran di semua cawangan Bank Islam seluruh negara. Terdapat 3 kaedah pembayaran yang disediakan iaitu: 1. 2. 3. Pembayaran online (internet banking). Sila layari laman web BIMB di http://www.bankislam.com.my untuk maklumat lanjut. Mesin ATM Pembayaran di kaunter

Calon akan diberi NOMBOR RUJUKAN BIL setelah proses pembayaran yuran selesai dilakukan. NOMBOR RUJUKAN BIL ini akan dicetak di dalam slip/resit pembayaran bank. Langkah 5 Calon memasukkan NOMBOR RUJUKAN BIL semasa membuat pendaftaran e-Daftar. Setelah proses pendaftaran pelajar selesai dijalankan, status pelajar akan ditukarkan kepada aktif. Calon diminta mencetak slip Pendaftaran e-Daftar untuk dibawa semasa melapor diri di Kolej Kediaman Pelajar. Langkah 6 Pelajar akan mendaftar di kolej kediaman pelajar seperti yang tertera dalam surat tawaran. Mohon disediakan dokumen seperti berikut semasa mendaftar: 1. Surat Tawaran
15

2. 3.

Slip / Resit Pembayaran Yuran Slip Pendaftaran e-Daftar

Langkah 7 Pelajar dikehendaki menyerahkan semua dokumen yang diperlukan ke fakulti semasa Hari Bersama Fakulti. Sila bawa sijil asal untuk verifikasi.

16

3.2

Carta Alir Pendaftaran e-Daftar
Mula

Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan ke IPTA

Berjaya

Tidak Berjaya

e-Rayuan

Tidak Berjaya Pengesahan Penerimaan Tawaran Ke UNIMAS Berjaya Tamat

Tamat

Tolak Tawaran

Terima

Cetak Surat Tawaran

Pembayaran yuran di Bank Islam. Kaedah Pembayaran: (i) Pembayaran online (ii) Mesin ATM (iii) Pembayaran di kaunter

• • •

Pendaftaran e-Daftar di http:www.unimas.my. Tindakan : Kemaskini Maklumat Peribadi Membuka Akaun Pelajar Cetakan Slip Pendaftaran e-Daftar

Pendaftaran Kolej Kediaman/MAP Dokumen diperlukan: • Surat Tawaran • Slip / Resit Pembayaran Yuran • Slip Pendaftaran e-Daftar Pendaftaran di kaunter BPPs

Tamat

Tamat

Nota Pelajar dikehendaki menyerahkan semua borang/dokumen dan salinan sijil yang diperlukan ke fakulti semasa Hari Bersama Fakulti. Sila bawa verifikasi. dokumen asal untuk

17

4.

Senarai Dokumen 4.1 Dokumen Dibawa Semasa Pendaftaran Kolej Kediaman

BIL 1 2 2 3 4 5

DOKUMEN Surat Tawaran Kemasukan Slip Pembayaran Yuran Slip Pendaftaran e-Daftar Borang Pendaftaran Kolej Kediaman (Lampiran 3 & 4) Borang Kad Matrik Borang Soal Selidik Penyajian Makanan

TINDAKAN

4.2

Dokumen Yang Perlu Diserahkan ke Fakulti (Semasa Bersama Fakulti)
TINDAKAN

Hari

BIL 1 2 3 4 5

DOKUMEN Salinan Surat Tawaran Kemasukan Salinan Slip / Resit Pembayaran Salinan Slip Pendaftaran e-Daftar Salinan Kad Pengenalan Salinan Sijil Kelahiran / Surat Beranak Salinan Sijil-Sijil Akademik:-

(Sila tandakan sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) BPPs Fakulti

Sijil & Transkrip Diploma 6 Sijil atau Slip STPM Sijil & Transkrip Matrikulasi Sijil SPM

7

Salinan Slip Keputusan MUET

Catatan * Sila buat dua (2) salinan untuk perkara 1 - 7. Dokumen-dokumen tersebut perlu disahkan oleh sama ada Pengetua, Guru Besar Sekolah (Sekolah Kerajaan Sahaja), Penghulu, Penggawa, Tuai Rumah, Ketua Kaum atau Mukim Bertauliah, Pegawai Kerajaan Kumpulan Pengurusan dan Profesional, Pengamal Undang-Undang, Pesuruhjaya Sumpah, Jaksa Pendamai atau Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Ahli EXCO). * Sila bawa dokuman asal semasa pendaftaran untuk semakan.

18

Bagi dokumen di bawah, pelajar diminta membuat satu salinan daripada borang asal dan diserahkan bersama-sama dengan dokumen di atas..

TINDAKAN (Sila tandakan sekiranya dokumen berkenaan telah disediakan) BPPs Fakulti (Asal) (Salinan)

BIL 8

DOKUMEN Borang Maklumat Peribadi Pelajar ( BPPs-UPK-01) Laporan Pemeriksaan Kesihatan beserta Filem XRay (BPPs-UPK-02) Nota Filem X-Ray akan dihantar oleh Fakulti masingmasing ke Pusat Kesihatan Pelajar. Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan (BPPs-UPK-03) Borang Akuan Pemberian Kuasa ( BPPs-UPK-04) Borang Ikrar Pelajar (BPPs-UPK-05) Kod Perlakuan Pelajar

9

10 11 12 13

*Keperluan gambar (sila tulis nama, no. matrik dan nama program di belakang setiap gambar serta dilekatkan pada borang-borang yang dinyatakan):Borang Maklumat Peribadi Pelajar Borang Laporan Pemeriksaan Kesihatan Borang Kad Matrik Borang Pendaftaran Kolej Kediaman Pas Pelajar (bagi pelajar dari Semenanjung & Sabah sahaja) Untuk Fakulti Nota Pelajar dinasihatkan untuk membawa gambar lebih selain daripada keperluan di atas bagi tujuan lain seperti aktiviti ko-kurikulum dan sebagainya. 2 keping 2 keping 1 keping 2 keping 2 keping 2 keping

Catatan 1. Sila kepilkan/susun dua (2) set dokumen/borang yang dinyatakan di atas mengikut turutan seperti pada perkara 4. Kedua-dua set dokumen ini hendaklah dikemukakan ke fakulti masing-masing semasa Hari Bersama Fakulti. Bagi filem X-Ray, sila pastikan nama, no. matrik dan nama program ditulis pada sampul surat filem X-Ray tersebut. Pihak UNIMAS dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia berhak menarik kembali tawaran masuk atau mengarahkan pelajar keluar dari IPTA sekiranya mana-mana keterangan atau salinan sijil-sijil yang dikemukakan adalah TIDAK BENAR.

2.

19

5.

Cara Menyusun Borang Dan Salinan Sijil

1. Salinan Surat Tawaran 2. Salinan Slip Pembayaran Yuran 3. Salinan Slip Pendaftaran e-Daftar 4. Salinan Kad Pengenalan 5. Salinan Sijil Kelahiran/Surat Beranak 6. Salinan Sijil-sijil Akademik 7. Salinan Slip Keputusan MUET 8. Borang Maklumat Peribadi Pelajar (BPPs-UPK-01) 9. Laporan Pemeriksaan Kesihatan (BPPs-UPK-02) 10. Perakuan Kebenaran Bius dan Pembedahan (BPPs-UPK-03) 11. Borang Akuan Pemberian Kuasa (BPPs-UPK-04) 12. Borang Ikrar Pelajar (BPPs-UPK-05) 13. Borang Kod Perlakuan Pelajar

13 1 10 9 8 6 5 4 3 2 7 12 11

Nota: Susunkan dari atas ke bawah dokumen/borang serta salinan sijil seperti dinyatakan dan serahkan kedua-dua salinan dokumen ini ke fakulti masing-masing semasa hari bersama Fakulti.

20

Lampiran

21

Lampiran 1
Jadual Aktiviti MINGGU ALUAN PELAJAR SESI 2009/2010
6.00 – 6.30 6.30 – 7.00 5.00 – 6.00
12.45 – 2.30

Masa

8.15 - 9.15 [Pagi]

9.15 - 10.15 [Pagi]

10.45 - 11.45 [Pagi]

11.45 - 12.45 [Pagi - Petang]

2.30 - 5.00 [Petang] Menyambut Pelajar Baru di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching/Terminal Bas Pendaftaran Kolej Kediaman dan Minggu Aluan Pelajar (Kolej) Menyambut Pelajar Baru di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching/Terminal Bas Pendaftaran Kolej Kediaman dan Minggu Aluan Pelajar (Kolej) KUMPULAN 1

6.00- 8.15

8.30 - 10.30 [Malam]

Hari 27.06.09 [Sabtu]

Menyambut Pelajar Baru di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching/Terminal Bas Pendaftaran Kolej Kediaman dan Minggu Aluan Pelajar (Kolej)

28.06.09 [Ahad]

Menyambut Pelajar Baru di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching/Terminal Bas Pendaftaran Kolej Kediaman dan Minggu Aluan Pelajar (Kolej)

PERSIAPAN DIRI [Senaman Pagi ]

FEP & FSS (DU) FK & FPSK (CTF 1) FSKPM (CTF 2)
[Penceramah - Fakulti]

FEP & FSS (DU) FK & FPSK (CTF 1) FSKPM (CTF 2)

FEP & FSS (DU) FK & FPSK (CTF 1) FSKPM (CTF 2)
[Penceramah - PKMA]

FEP & FSS (DU) FK & FPSK (CTF 1) FSKPM (CTF 2)

PENDAFTARAN KURSUS FSS, FEP, FK, FSKPM (Ruang Fakulti masing-masing) FPSK (Bilik Aktiviti, Aras G, BHEPA)

MAKAN MALAM/SOLAT MAGHRIB/ISYAK BERJEMAAH/TAZKIRAH

29.06.09 [Isnin]

TAKLIMAT 1 Alam Kampus Satu Realiti

KUMPULAN 1 TAKLIMAT 2 TAKLIMAT 3 Taklimat Soft Skills Taklimat PKMA

TAKLIMAT 4 Taklimat Bahasa

[Penceramah – PPP]

[Penceramah -PPB]

TAKLIMAT KOLEJ/ TAKLIMAT KESELAMATAN (Kolej)

MAKAN TENGAHARI

SARAPAN

KUMPULAN 2 HARI BERSAMA FAKULTI (Ruang Fakulti masing-masing) KUMPULAN 1 HARI BERSAMA FAKULTI (Ruang Fakulti masing-masing)

KUMPULAN 2 HARI BERSAMA FAKULTI (Ruang Fakulti masing-masing) KUMPULAN 1 HARI BERSAMA FAKULTI (Ruang Fakulti masing-masing) KUMPULAN 2

30.06.09 [Selasa]

AKTIVITI SUKAN

AKTIVITI KEBUDAYAAN (Kolej)

PERSIAPAN DIRI [Senaman Pagi ]

TAKLIMAT 1 Alam Kampus Satu Realiti FSTS (CTF1) FSKTM (TMM, FSKTM) FSGK (ET)
Penceramah - Fakulti]

KUMPULAN 2 TAKLIMAT 2 TAKLIMAT 3 Taklimat Soft Skills Taklimat PKMA FSTS (CTF1) FSKTM (TMM, FSKTM) FSGK (ET)
[Penceramah - PPP]

TAKLIMAT 4 Taklimat Bahasa FSTS (CTF1) FSKTM (TMM, FSKTM) FSGK (ET)
[Penceramah - PPB]

FSTS (CTF1) FSKTM (TMM, FSKTM) FSGK (ET)
[Penceramah - PKMA]

PENDAFTARAN KURSUS FSS, FSTS, FSKTM, FSGK (Ruang Fakulti masing-masing)

01.07.09 [Rabu]

RAPTAI MAJLIS IKRAR PELAJAR (MIP) (Dataran Universiti)

BERSAMA MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR (MPP) (PKMA)

Saringan Malam Rumpun Budaya [Kolej]

22

12.45 – 2.30

6.00 – 7.00

7.00 – 8.15

5.00 – 6.00

Hari

[Pagi]

[Pagi]

[Pagi]

[Pagi – Petang]

6.00- 8.15

Masa

8.15 9.15

9.15 10.15

10.45 11.45

11.45 12.45

2.30 – 3.30 petang

3.30 – 5.00 petang

8.30 10.30 [Malam]

02.07.09 [Khamis]

TAKLIMAT INTEGRITI (8.30 – 10.00 pagi)

USER EDUCATION CLASSES (PKMA - slot kumpulan akan ditentukan kemudian) Pameran PALAPES / SUKSIS (Ruang Legar PKMA)

USER EDUCATION CLASSES (PKMA - slot kumpulan akan ditentukan kemudian) Pameran PALAPES / SUKSIS (Ruang Legar PKMA)

MAJLIS IKRAR PELAJAR (Dataran Universiti)

(Dataran Universiti)

03.07.09 [Jumaat]

USER EDUCATION CLASSES (PKMA - slot kumpulan akan ditentukan kemudian) Pameran PALAPES / SUKSIS (Ruang Legar PKMA)

USER EDUCATION CLASSES (PKMA - slot kumpulan akan ditentukan kemudian) Pameran PALAPES / SUKSIS (Ruang Legar PKMA)

MALAM RUMPUN BUDAYA (Dataran Universiti)

4.7.09

Tarikh/Hari Sabtu

Masa 8.30 pagi – 5.00 ptg

Aktiviti • Taklimat Unit Pinjaman/Biasiswa/Tajaan • Taklimat Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) • Pembukaan Kaunter Bank Islam Bersama Kelab dan Persatuan - Pendaftaran Ujian Penempatan IT (UPIT) Pendaftaran secara atas- talian sehingga 8 Julai 2009 Tarikh UPIT dijalankan – 16-17 Julai 2009 di FSKTM

Tempat Dewan UNIMAS,CTF1 dan CTF2

08.07.09

[Rabu]

2.00 ptg – 4.30 ptg

Aras LG dan G, Bangunan HEPA Makmal Komputer, FSKTM

Nota: Perkara Sarapan Minum Pagi Makan Tengahari Minum Petang Makan Malam Minum Malam Masa 7.00 – 8.00 pagi 10.15 – 10.45 pagi 12.45 – 2.30 petang 4.30 – 5.30 petang 6.30 – 8.00 malam 10.30 – 11.00 malam

23

Lampiran 2

BUTIRAN YURAN PELAJAR BARU SEMESTER 1 SESI 2009/2010
Takaful (RM) (setahun sekali)

Butir-butir Yuran

Yuran Tidak Berulang (RM)

Pengajian (RM)

Kesihatan (RM)

Makmal (RM)

Tabung Kebajikan (RM)

Senggang (RM)

Penginapan (RM)

Pengangkutan

Jumlah (RM)

Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Fakulti Kejuruteraan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan - Doktor Perubatan - Kejururawatan Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia - Sains Kognitif - Pembangunan Sumber Manusia Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat Fakulti Sains Sosial Fakulti Sains dan Teknologi Sumber Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif Yuran Tidak Berulang Pendaftaran Minggu Aluan Pelajar Kad Matrik Alumni Jumlah

330.00

6.00

550.00

25.00

50.00

5.00

25.00

420.00

30.00

1441.00

330.00

6.00

700.00

25.00

50.00

5.00

25.00

420.00

30.00

1591.00

330.00 330.00

6.00 6.00

900.00 660.00

25.00 25.00

50.00 50.00

5.00 5.00

25.00 25.00

399.00 420.00

30.00 30.00

1770.00 1551.00

330.00

6.00

660.00

25.00

50.00

5.00

25.00

420.00

30.00

1551.00

330.00

6.00

660.00

25.00

50.00

5.00

25.00

420.00

30.00

1551.00

330.00

6.00

550.00

25.00

50.00

5.00

25.00

420.00

30.00

1441.00

330.00

6.00

660.00

25.00

50.00

5.00

25.00

420.00

30.00

1551.00

330.00

6.00

550.00

25.00

50.00

5.00

25.00

420.00

30.00

1441.00

: : : : :

RM 20.00 RM270.00 RM10.00 RM30.00 RM330.00

Lampiran 3

KOLEJ KEDIAMAN PELAJAR PENDAFTARAN PENGHUNI KOLEJ SESI 2009/2010
No. Apartment / Bilik Nama Pelajar: No. Matrik: Jantina: Fakulti: Bangsa: : ________________________

_________________________________________________________________ ________________________ No K/P: ______________________________

Lelaki / Perempuan (*Potong mana yang tidak berkenaan) _________________________________________________________________ _________________________ Agama: _______________________

Nama dan alamat waris terdekat (jika berlaku kecemasan): ________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ Hubungan: _____________________________ ________________ (Telefon Bimbit)

No. Telefon Waris: ____________________(Rumah)

No. Telefon Pelajar: ______________________ (Telefon Bimbit) Saya dengan ini: • • • • • • Mengakui segala butir-butir di atas adalah lengkap dan benar. Pihak Universiti berhak menolak permohonan ini jika didapati butir-butir yang dinyatakan di atas adalah palsu. Mengesahkan dan bertanggungjawab terhadap semua kemudahan kolej yang disediakan. Tidak akan menuntut sebarang gantirugi/pampasan ke atas kecelakaan yang berlaku semasa mendiami kolej kediaman. Berjanji akan mematuhi Peraturan Universiti dan Kolej dan tidak akan melanggar mana-mana bahagian Peraturan tersebut. Bertanggungjawab memaklumkan secara bertulis sekiranya menolak tawaran mendiami kolej kediaman tidak lewat dari dua (2) minggu selepas keputusan permohonan diumumkan.

Tarikh : __________________

Tandatangan Pelajar : ___________________________

25

Lampiran 4

BORANG INVENTORI KOLEJ KEDIAMAN
No. Apartment / Bilik : _______________________

Bil 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Perkara KATIL BUJANG (SINGLE) KATIL BERTINGKAT TILAM BANTAL ALMARI PAKAIAN MEJA BELAJAR KERUSI BELAJAR LANGSIR KIPAS SILING LAMPU FLUORESCENT (Panjang) LAMPU FLUORESCENT (Pendek)

No. Inventori

Catatan

Saya dengan ini : 1. 2. 3. 4. Mengesahkan dan bertanggungjawab terhadap semua kemudahan kolej yang disediakan. Memastikan perabot/peralatan yang telah direkodkan di atas tidak boleh diubah tempatnya tanpa kebenaran dari pihak kolej. Melaporkan aduan kerosakan item di atas kepada pihak kolej. Memastikan semua kerosakan / kehilangan peralatan kemudahan kolej yang disebabkan kecuaian / tingkahlaku saya akan ditanggung mengikut nilai semasa.

Nama Pelajar No.Matrik Tandatangan

: : :

___________________________________________________ _____________ Fakulti: ______________________________ _____________________ Tarikh : ________________________

26

Lampiran 5

SENARAI PENAJA YANG DITAWARKAN DI UNIMAS No 1. Pinjaman/Biasiswa/Tajaan Biasiswa Yayasan TELEKOM Malaysia Alamat YAYASAN TELEKOM MALAYSIA Aras 9 (Utara), Menara Telekom, Jalan Pantai Baharu, 50672 Kuala Lumpur, Malaysia Tel: 603-22401594 Faks: 603-79560399/79565299 Emel: kamro@telekom.com.my 2. Biasiswa Tabung Amanah BAKUN d/a Yayasan Sarawak, Tingkat 9 & 10 Wisma Satok, Peti Surat 3281, 93764 Kuching, Sarawak Tel: 082-248688 Faks: 082-428207/429206 Website: http://www.yayasan.org.my 3. Biasiswa Seni MLNG Malaysia LNG Sdn Bhd (A subsidiary company of PETRONAS) Tanjung Kidurong P.O Box 89, 97007 Bintulu, Sarawak Tel: 086-251301-20 (20 lines) Faks: 086-252626/253655 Telex: MLNG MA 73130/73131 Cable: GASLI BINTULU 4. Biasiswa Pelajaran Kementerian Pertahanan Cawangan Khidmat Tentera, Bahagian Perjawatan dan Perkhidmatan Tingkat 2, Wisma Pertahanan Kementerian Pertahanan Malaysia Ministry Of Defence Malaysia Jalan Padang Tembak, 50634 KL Telex: KEMTAH MA 30289 Tel: 2921333/2301033 samb.5033 5. Biasiswa Kumpulan Wang Biasiswa Pengajian Tinggi Raja-Raja Dan Yang Dipertua-Yang Dipertua Negeri Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, 482 Jalan Bukit Petaling, 50682 Kuala Lumpur

Tel: 2424947 & 2417270 Telefaks: 2422080 Telegram: "MOHORBSAR" 6. Biasiswa Mudajaya Corporation Berhad Mudajaya Corporation Berhad 17, Jalan Semangat, 46100 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

27

Tel: 03-79587899 Faks: 03-79587900, 79573631 Emel: info@mudajaya.com Website: http://www.mudajaya.com 7. Biasiswa SHELL Sabah Shell Petroleum Company Limited Wisma San Hin, Plaza Wawasan, Lorong Wawasan, 88000 Kota Kinabalu, Sabah Tel: 088-240100 Fax: 088-242430 Emel: M.A.Khan@sbb.shell.com.my 8. Biasiswa/Pinjaman Yayasan Kuok KUOK Foundation Berhad Tingkat 14, Wisma Jerneh, 38 Jln Sultan Ismail 50250 Kuala Lumpur Tel: 03-2425319 9. KOMAG Educational Trust Fund KOMAG Educational Trust Fund Sama Jaya Free Industrial Zone 93450 Kuching, Sarawak Tel: 082-368822 Faks: 082-368000 10. Biasiswa Yayasan Sime Darby Sime Darby Sdn Bhd Tingkat 20, Wisma Sime Darby Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur Tel: 03-26914122 Faks: 03-26987398 11. Biasiswa Yayasan PROTON Yayasan PROTON Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd HICOM Industrial Estate, Batu 3 P.O Box 7100, 40918 Shah Alam Selangor Darul Ehsan Tel: 03-51911055 samb.2835 Faks: 03-51926936 12. Biasiswa Persekutuan Jabatan Perkhidmatan Awam Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia Bahagian Latihan, Aras 4-6, Blok C1, Kompleks C, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62510 W.P Putrajaya Pn Norliza Razali/Pn Norfairus Bt Tarudin No Faks: 03-88810745 Tel: 03-88810745

28

13.

Pinjaman Penuntut Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Paras 25, Kompleks Tun Abd Razak (KOMTAR) 10503 Pulau Pinang Tel: 04-2621957

14.

Pinjaman Pelajaran Lembaga Amanah Kumpulan Wang Biasiswa Pengajian Tinggi Anak-Anak Melayu/Bukan Melayu Negeri Perak

Pejabat Setiausaha Kerajaan Perak Darul Rizwan Bangunan Perak Darul Ridzuan JLN Panglima Bukit Gantang Wahab 30000 Ipoh Tel: 05-2531957 samb 5233 Fax: 05-2422403

15.

Zakat Perak Darul Ridzuan

Majlis Agama Islam & Adat Melayu Perak Darul Ridzuan, Tingkat 1, Kompleks Islam Darul Ridzuan, Jln Panglima Bukit Gantang Wahab, 30000 Ipoh, Perak Darul Ridzuan Tel: 2553810/2548776/2553809/2550485 Faks: 05-2414257

16.

Pinjaman Yayasan Melaka

Yayasan Melaka Aras 15-16, No 110, Bangunan Yayasan Melaka Off, Jln Hang Tuah, 75300 Melaka Tel: 06-2849177/2818705 Faks: 06-2818729, 06-2818712

17.

Pinjaman Pendidikan Yayasan Negeri Sembilan

Bahagian Pendidikan Yayasan Negeri Sembilan Tingkat 11, Bangunan Yayasan Negeri Sembilan, Jalan Yam Tuan, 70000 Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus Tel: 06-7628046 Faks: 06-7631420 Website: www.yns.gov.my

18.

Biasiswa Yayasan Terengganu Pinjaman Sultan Ismail Nasiruddin Shah Terengganu

Yayasan Terengganu Bangunan Yayasan, Jalan Sultan Ismail, 20200 Kuala Terengganu P.O. Box 57 20912 Kuala Terengganu Tel: 09-6221733 Faks: 09-6232944 Emel: info@ytrg.terengganu.gov.my tajaan@ytrg.terengganu.gov.my Website: www.ytrg.terengganu.gov.my

19.

Dermasiswa Zakat

Majlis Agama Islam & Adat Melayu Terengganu
29

Terengganu

Pusat Pengurusan Zakat, Tingkat bawah Pusat Pentadbiran Islam Terengganu, Kompleks Seri Iman, Jalan Sultan Mohamad, 20519 Kuala Terengganu Tel: 09-6252525 Faks: 09-6247917

20.

Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEM) (Dulu dikenali sebagai Yayasan Melaka)

Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEM) Jabatan Ketua Menteri Melaka Blok Laksamana, Aras 3, Seri Negeri, 75450 Ayer Keroh, Melaka Tel: 06-2333333 Faks: 06-2331450 Website: http://tapem.melaka.gov.my Emel: tapem@melaka.gov.my

21.

Pinjaman Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN)

Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN) Tingkat 5, Kompleks YAKIN, Jln Gajah Mati, 15000 Kota Bharu, Kelantan Tel: 09-7483213/7446127 U/p: En Ahmad Fadzli, Mohd Rosli, Wan Mohd Sabri, Pn Rosseinni Faks: 09-7449085

22.

Biasiswa Yayasan Tenaga Nasional

Yayasan Tenaga Nasional Peti surat 70, Pejabat Pos B.B.B., 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan Tel: 03-8265608/9/10 Faks: 03-8265607/03-8265669

23.

Biasiswa Tunku Abdul Rahman (BTAR)

Yayasan Tunku Abdul Rahman Tunku Abdul Rahman Foundation Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia Aras 14, Blok E12, Parcel E, Presint 1 Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62505 Putrajaya Tel: 03-88886107/6108 Faks: 03-88886095 Email:ytar66@tm.net.my Website: http:www.yayasantar.org.my

24.

Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang

Yayasan Pahang Kompleks Yayasan Pahang, Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang Darul Makmur, Malaysia Tel: 09-5181800 Faks: 09-5181888 Website: www.yp.org.my
30

25.

Biasiswa Skim Latihan Tenaga Pengajar Teknikal (SLTP)

UNIT BIASISWA Bahagian Biasiswa Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia Aras 4, Blok 1, Menara PjH, Presint 2, 62100 PUTRAJAYA Tel: 03-88844600 Faks: 03-88844701 Emel: bs@mohe.gov.my Pn Saidatul Hizam Bt Abd Manaf (KPSU) Emel: saidatul@mohe.gov.my (Tel: 03-88844608) Cik Zanariah Bt Zakaria (PSU) Emel: zanaz@mohe.gov.my (Tel: 03-88844678) Pn Hamiza Bt Mohamed Hamidi (Pemb. Tadbir) Emel: mieja@mohe.gov.my (Tel: 03-88844611)

26.

Yayasan Sarawak

Yayasan Sarawak Tingkat 9 & 10, Wisma Satok Jalan Satok, Peti Surat 3281, 93764 Kuching, Sarawak Yayasan Perak, Tingkat 1, Wisma Yayasan Perak, No 111, Jln Sultan Idris Shah, 30000 Ipoh, Perak Darul Ridzuan U/p: En Farid Wan Wazali Tel: 05-2552929 Faks: 05-2531701 Website: http://www.yayasanperak.com.my Tan Sri Lee Loy Seng Foundation No. 39 Persiaran Zarib 1, Taman Pinji Mewah 1500 Lahat, Perak Darul Ridzuan, Malaysia Tel: 05-3232218 Faks: 05-3233126/3234813 Emel: tmsbhr@taiko.com.my

27.

Bantuan Tabung Kebajikan Yayasan Perak

28.

Biasiswa Tan Sri Lee Loy Seng Foundation

29.

JAL Scholarship Program

Japan Airlines International Co.Ltd Suite 20,3, Level 20, Menara citibank, 165, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur Tel: 03-21785932 Faks: 03-21785900 Emel: kul.jmb@jal.com

30.

Skim Tajaan Biasiswa Permodalan Nasional Berhad

Jabatan Pembangunan Pendidikan Bahagian Penilaian Prestasi Dan Pendidikan Bersepadu, Tingkat 30, Menara PNB, 201-A, Jln Tun Razak 50400 Kuala Lumpur Tel: 03-20505428/5440/5846 Faks: 03-20505879 website: www.pnb.com.my
31

Emel: badrulhisham_a@pnb.com.my zainalhalim@pnb.com.my, norlin@pnb.com.my 31. Biasiswa NESTLE Pengurusan Pembelajaran & Pembangunan Manusia Nestle Products Sdn Bhd Nestle House, No 4 Lorong Persiaran Barat, 46200 Petaling Jaya, Selangor Tel; 79554466/79553177 Faks: 03-79550992 Website: www.nestle.com.my 32. Skim Biasiswa Kumpulan Golden Hope Golden Hope Plantations Berhad Tingkat 9-16 & 19, Menara PNB 201-A, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur Tel: 03-21619022 Faks: 03-21618221/21649380 33. Biasiswa Agilent Technologies Malaysia Agilent Technologies (Malaysia) Sdn Bhd Bayan Lepas Free Industrial Zone 11900 Penang, Malaysia Tel: 04-6430611 Faks: 04-6415091 34. General Electric Fund Scholarship Malaysian-American Commission On Education Exchange 8th Floor, Menara John Hancock, 6, Jln Gelanggang, Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur Tel: 03-2538107 ext 20 Fax: 03-2538423 Emel: pokala@pc.jaring.my 35. British American Tobacco Malaysia Foundation Decade Challenge Foundation Executive Committee British American Tobacco Malaysia Foundation Virginia Park, Jalan Universiti, 46200 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia P.O Box 12215, 50940 Kuala Lumpur Tel: 03-79566899 Fax: 03-79558416 Website: www.batmalaysia.com 36. Skim Pinjaman Pelajaran Yayasan Bursa Saham Kuala Lumpur Yayasan BSKL 14th Floor, Exchange Square, Bukit Kewangan 50200 Kuala Lumpur P.O. Box 11023, 50723 Kuala Lumpur, Malaysia Tel: 03-2067099 Fax: 03-2063700 Website: www.klse.com.my 37. FMM Tunku Tan Sri Mohamed Study Loan Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia Federation Of Malaysian Manufacturers

32

Wisma FMM, No.3, Persiaran Dagang, PJU 9, Bandar Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur P.O.Box 28, Jinjang, 52000 Kuala Lumpur Tel: 03-62761211 Fax: 03-62741266/7288 Emel: webmaster@fmm.org.my Website: http://www.fmm.org.my 38. Bantuan Pelajaran Tinggi Koperasi Polis Diraja Malaysia Berhad Koperasi Polis Diraja Malaysia Berhad No.1, Jalan Sulaiman, 50000 Kuala Lumpur Tel: 03-22749299, 22749784, 22749785, 22749786 Fax: 22749782 Emel: info@kpdm.po.my 39. Biasiswa Panasonic National/Panasonic Matsushita Management Office Matsushita Human Resource Development Centre Lot 5, Persiaran Tengku Ampuan, section 21, Shah Alam Industrial Site, 40300 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia P.O.Box No 7815, General Post Office, 40925 Shah Alam Tel: 03-58913913 Fax: 03-58913895 http://www.matsushita.co.jp/scholarship/index_e.html 40. Biasiswa & Pinjaman Pendidikan Bolehubah (PPBU), Yayasan Bank Rakyat Yayasan Bank Rakyat, Tingkat 10, Bangunan Bank Rakyat, Peti Surat 11024, 50732 Jalan Tangsi, Kuala Lumpur Tel: 03-26129600 Faks: 03-26129636 41. IJM Scholarship Awards Wisma IJM, Jln Yong Shook Lin, 46050 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan Tel: 603-79858288 Fax: 603-79529388 Email: ijm@ijm.com http://www.ijm.com Mr Phoong: 03 79858111 Ms Rene Tang: 03 79858288 ext 8105 42. Biasiswa MAYBANK Head, Management Associates & Scholarship, Corporate Human Resource 44th Floor, Menara Maybank 100 Jln Tun Perak, 50050 KL Mr Hishamuddin: 03-20747194 Email: hishamuddins@maybank.com.my Mr Zulhilmi: 03-20747444 Email: zulhilmi.h@maybank.com.my
33

43.

Yayasan FELDA

Yayasan Felda, Tingkat 1, Blok A, Anjung Felda, Jln Maktab, 54000 KL Tel: 03-26934224/26927152 Faks: 03-26931244 Email: yayasan@felda.net.my

44.

Yayasan FELCRA

Setiausaha Eksekutif Yayasan Felcra, Aras 5, Wisma Felcra, Jln Rejang, Setapak Jaya, Peti Surat 12254, 50772 KL Tel: 03-41433646, ext 5113 Fax: 03-41432842 Email: yayasanfb@felcra.com.my

45.

Skim Pinjaman Pelajaran Tinggi Felda (SPPTF) Jabatan Perkhidmatan Awam

Jabatan Pembangunan Masyarakat, Ibu Pejabat FELDA, Jln Perumahan Gurney, 54000 KL Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia Bahagian Latihan, Aras 4-6, Blok C1, Kompleks C, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62510 W.P Putrajaya Pn Norliza Razali/Pn Norfairus Bt Tarudin No Faks: 03-88810745 Tel: 03-88810745

46.

47.

Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri (Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah)

Tingkat 3, Wisma Perindustrian, Jln Istiadat, Likas, Beg Berkunci No 2076, 88999 Kota Kinabalu, Sabah Tel: 088-260161 Faks: 088-288571 Email: biasiswa.jpan@sabah.gov.my

48.

HEID Student Study Loan Yayasan Sarawak

Secretariat, Sarawak Higher Education Fund Charitable Trust, Yayasan S'wak Level 9, Wisma Satok, Jalan Satok, 93400 Kuching Tel: 082-248688 Faks: 082-248628 U/p: Mr Wan Shaiful Bahri Wan Hassan

49

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (Biasiswa Pinjaman Negeri Sarawak)

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak, Tingkat 1, Bangunan Baitulmakmur Medan Raya, Petra Jaya 93050, Kuching, Sarawak

34

Tel: 082-442726 / 313390 Faks:082-449212 U/p: Mr Wan Mustapha Wan Abd Rahman Mr David Gubes http://spans.escholarship.emoss.com.my http://www.psc.sarawak.gov.my http://www.sarawak.gov.my 50 Pinjaman Bolehubah PETRONAS Sekretariat Pengambilan Penganjuran Pendidikan PETRONAS, Tingkat 9, Menara 1, Menara Kembar PETRONAS Kuala Lumpur City Centre, 50088 KL Cik Yusniza M Yusuff: 03-20513695 Cik Nurul Azuwa: 03-20512810 En Hairul Emran: 03-20516362 http://iptxonline.petronas.com.my 51 Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA (Skim Pembiayaan Terbuka Pinjaman Pelajaran MARA) Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA, Tingkat 3, Ibu Pejabat MARA, 21 Jln Raja Laut, 50609 Kuala Lumpur Tel: 03-26915111 Fax: 03-26915854 U/p: Pn Noor Huda Kamaludin 52 Lembaga Biasiswa Negeri Kedah Lembaga Biasiswa Negeri Kedah, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Wisma Darul Aman, 05503 Alor Star, Kedah Darul Aman Tel: 04-7007456/04-7007290 Faks: 04-7007017 U/p: Siti Armiza Mohd Razi, Unit Pinjaman 53 Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Selangor Pejabat Setiausaha Kerajaan Selangor Darul Ehsan, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia Tingkat 3, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Pn Asmah Bt Sahri: 03-55447543 Cik Norazwa Abd Shohim: 03-55447480 54 Hadiah Pengajian IPT Kerajaan Negeri Selangor Cawangan Biasiswa&Pinjaman Pelajaran Pejabat Setiausaha Kerajaan Selangor Darul Ehsan, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia Tingkat 3, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Website: www.selangor.gov.my Tel: 03-55447480/7481/7482/7385 Fax: 03-55104095/03-55135564 55 Skim Biasiswa (YBSTAR) Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul
35

Rahman, (Tunku Abdul Rahman Sarawak Scholarship Foundation) Yayasan Sarawak, Tingkat 9, Bangunan Satok, Jln Satok, Peti Surat 3281, 93764 Kuching, Sarawak Tel: 082-248688/247985/237929/244918 U/p: Mr Micheal Chua/Pn Alina Vincent Faks: 082-429206 Website: http://www.yayasan.org.my 56 Bantuan Pinjaman Yayasan Pelajaran Johor Yayasan Pelajaran Johor, No 12A Bangunan YPJ, Jln Nuri, Larkin Jaya, Karung Berkunci 711, 80990 Johor Bahru Tel: 07-2344355 Faks: 07-2344434 Email: ypjedujh@tm.net.my Setiausaha Bahagian, Bahagian Biasiswa Kementerian Pengajian Tinggi, Aras 4 Blok 1, Menara PJH, Presint 2 Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62100 PUTRAJAYA Tel: 03-88835000/88844600 Faks: 03-88844701 Wesite: http://www.mohe.gov.my En Wan Ahmad Hilman: 03-8844606 Cik Noorhalyza: 03-88844697 En Muhamad: 03-88844626 58 Biasiswa Sukan Persekutuan, Kementerian Belia & Sukan (Ministry of Youth & Sports) Bahagian Pengurusan Sumber Manusia

57

Bantuan Kewangan Pelajar Orang Kurang Upaya (OKU)

Aras 5, Menara KBS, Presint 4 Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62570 PUTRAJAYA Website: www.kbs.gov.my 59 Pembiayaan Pendidikan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) (National Higher Education Fund Corporation) Lot G2, Ground Floor, Wisma Chase Perdana Off Jln Semantan, Damansara Heights, 50490 KL Tel: 03-20983731/32 / 20983811 Website: www.ptptn.gov.my Pegawai yg menguruskan UNIMAS: En Mohd Nuzul: 03-20986572 Puan Mazni Ruslan: 03-20983705 Online applctn: http://epinjaman.ptptn.gov.my

36

Lampiran 6

PEMBIAYAAN PENDIDIKAN PTPTN
Pembiayaan pendidikan PTPTN terbuka kepada semua pelajar di IPTA yang mengikuti pengajian secara sepenuh masa dan separuh masa di peringkat pengajian berikut:• • • • • Diploma Ijazah Sarjana Muda Ijazah Sarjana Doktor Falsafah (PhD) Kursus Profesional

Pelajar yang telah gagal mendapat pinjaman PTPTN untuk pengajian terdahulu tetapi gagal menamatkan pengajian boleh memohon pinjaman kali kedua untuk meneruskan pengajian mereka setelah kesemua hutang pinjaman terdahulu diselesaikan. Pelajar yang telah menerima pinjaman PTPTN, tetapi mendapat penaja lain boleh membuat permohonan kali kedua mengikut kategori di bawah:i. Bagi pelajar yang menerima tajaan lain dan tidak bertindih pembiayaan, pelajar boleh membuat permohonan kali kedua tetapi perlu mengemukakan rayuan beserta dokumen sokongan yang diperlukan dan disahkan bahawa tajaan peminjam tidak bertindih dengan PTPTN Bagi pelajar yang menerima tajaan lain dan bertindih pembiayaan, pelajar boleh membuat permohonan kali kedua tetapi perlu menyelesaikan jumlah bertindih secara sekaligus dalam tempoh yang ditetapkan.

ii.

Bagi pelajar yang membatalkan pinjaman dan membiayai sendiri baki pengajian juga boleh membuat permohonan kali kedua tetapi perlu mengemukakan rayuan beserta dokumen sokongan yang diperlukan dan disahkan bahawa pelajar membiayai pengajiannya sendiri tanpa menerima tajaan daripada mana-mana penaja. SYARAT-SYARAT PERMOHONAN Pelajar layak memohon pembiayaan pendidikan sekiranya memenuhi syarat-syarat berikut:• • • • • Pemohon adalah warganegara Malaysia; Berumur tidak melebihi 45 tahun pada tarikh memohon; Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan sekurang-kurangnya 3 kepujian dalam mana-mana mata pelajaran; Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi pelajar lepasan Sijil Kolej Komuniti dan Diploma Politeknik dengan syarat memperolehi CGPA 3.0 dan ke atas; Bagi pelajar-pelajar IPTA/IPTS/Politeknik, mereka hendaklah telah mendaftar untuk mengikuti kursus yang telah diluluskan oleh Jabatan Pengurusan IPT (IPTA/IPTS) atau Jabatan Pengurusan Politeknik dan Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi; Bagi pelajar-pelajar IPTS, kursus yang diikuti mestilah telah mendapat Sijil Perakuan Akreditasi daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan belum tamat tempoh sah laku semasa permohonan dikemukakan;

37

• •

Semua pelajar hendaklah mempunyai kelayakan masuk yang disyaratkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi untuk mengikuti kursus berkaitan. Bagi pelajar yang mempunyai kelayakan yang berbeza daripada yang disyaratkan, pengesahan bahawa kelayakan tersebut setaraf dengan kelayakan yang disyaratkan hendaklah diperolehi daripada jabatan atau agensi sebagaimana dinyatakan di perkara di atas; Baki tempoh pengajian semasa permohonan dibuat tidak kurang dari satu tahun; Pembiayaan pendidikan PTPTN memerlukan dua (2) penjamin yang terdiri daripada ibu dan bapa kandung pemohon sahaja tanpa mengambil kira umur dan pendapatan penjamin; Mulai 1 Januari 2008, pembiayaan pendidikan hanya dipertimbangkan kepada pelajar yang mempunyai akaun simpanan SSPN sekurang-kurangnya RM 3,000 (bagi ibu bapa yang berpendapatan RM 2,000 ke atas) dan RM 500 (bagi ibu bapa yang berpendapatan kurang dari RM 2,000);

(Penting: Dasar penetapan had penabungan wajib telah dikecualikan pada masa kini, walau bagaimanapun pemohon diwajibkan mempunyai akun SSPN dengan simpanan terendah RM 20.00 sahaja sebelum layak memohon pembiayan pendidikan PTPTN. Akaun SSPN hendaklah dibuka selewat-lewatnya 2 minggu sebelum membuat permohonan PTPTN secara online) • • Tidak mempunyai penaja lain; dan Jumlah keseluruhan pembiayaan pendidikan yang telah diperolehi pelajar dengan mengambil kira pembiayaan yang akan diluluskan hendaklah tidak melebihi RM 65,000 sahaja.

PERSEDIAAN SEBELUM MEMBUAT PERMOHONAN Sebelum membuat permohonan, pelajar perlu mendapatkan Nombor Pin di kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) bernilai RM 5.00. Nombor Pin BSN ini hanya sah digunapakai untuk tempoh 6 bulan daripada tarikh pembelian. Membuka akaun simpanan (persendirian) mengikut bank yang telah ditetapkan oleh IPT masing-masing. Bagi UNIMAS, menggunakan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). KAEDAH PERMOHONAN Permohonan dan semakan kelulusan boleh dibuat melalui kaedah Online di http://epinjaman.ptptn.gov.my. Permohonan boleh dilakukan pada bila-bila masa selepas mendapat tawaran kemasukan ke IPT. Walaubagaimana pun, pemprosesan permohonan tersebut hanya akan dilakukan pada tarikh yang ditetapkan oleh PTPTN. Pemohon yang berjaya mendapat tawaran pembiayaan pendidikan PTPTN hendaklah mencetak dokumen tawaran dan perjanjian beserta dokumen jaminan dan menyerahkan dokumen tersebut beserta dokumen sokongan yang ditetapkan kepada Pegawai PTPTN melalui Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) di IPT masing-masing. Sila semak tarikh serahan dokumen tersebut yang telah ditetapkan oleh HEP. Bagi UNIMAS, serahan dokumen atau permohonan adalah sebelum atau pada 27 hb setiap bulan.

38

Di antara dokumen sokongan yang telah ditetapkan untuk diserahkan adalah seperti berikut:1. Maklumat Permohonan Pembiayaan (boleh dicetak di butang CETAK MAKLUMAT di laman web Permohonan Online yang didaftar oleh pelajar); (Nota: Dokumen ini tidak perlu disahkan) Salinan Kad Pengenalan pemohon (muka hadapan dan belakang dibuat salinan pada muka surat yang sama); Salinan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM); (Nota: bagi yang mengemukakan salinan slip keputusan peperiksaan SPM/SPMV, hanya slip yang tidak melebihi tempoh 2 tahun dari tahun peperiksaan diambil boleh diterima pakai) Salinan Surat Tawaran Kemasukan ke IPT (surat tawaran dari cetakan laman web IPT boleh diterima tetapi hendaklah disahkan oleh pegawai di IPT terbabit sahaja); Salinan Buku Akaun Bank (muka surat yang tercatat nombor akaun)/Salinan Slip Deposit/Salinan Pengesahan nombor akaun persendirian mengikut bank yang telah ditetapkan oleh PTPTN mengikut IPT masing-masing. Salinan tersebut mestilah mempunyai maklumat iaitu nama, nombor kad pengenalan dan nombor akaun pemohon. (Dokumen ini diperlukan sekiranya nombor akaun yang tercetak di Dokumen Tawaran pelajar salah); Salinan transkrip keputusan peperiksaan dan sijil kelayakan masuk lain. Contoh: STPM/DIPLOMA/MATRIKULASI/IJAZAH SARJANA MUDA/IJAZAH SARJANA (MASTER); (Nota: Sila sertakan surat pengesahan tamat pengajian dari IPT yang mengendalikan kelayakan masuk tersebut jika pemohon belum menerima sijil dan transkrip peperiksaan juga tidak dinyatakan bahawa pelajar telah menamatkan pengajian/layak dianugerahkan sijil) Salinan Slip Gaji (ketika permohonan dikemukakan)/Salinan Borang Cukai Pendapatan (Individu)/Salinan Kad Pesara/Salinan Pengesahan Tidak Bekerja-IBU BAPA/PENJAGA/PEMOHON/PASANGAN PEMOHON; Salinan Kad Pengenalan/Salinan Paspot ibu dan bapa kandung sebagai penjamin; Salinan Sijil Kematian/Surat Akuan Sumpah sekiranya ibu/bapa kandung telah meninggal dunia atau tidak dapat dikesan; Salinan Surat Pengesahan/Surat Akuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat/Pusat Zakat/sekiranya pemohon/ibu bapa kandung/penjaga merupakan penerima bantuan bulanan dari agensi berkenaan; Dua (2) keping Setem Hasil bernilai RM10.00 setiap satu. Sila dapatkan di Pejabat Pos.

2. 3.

4. 5.

6.

7.

8. 9. 10.

11.

Dokumen sokongan tambahan (WAJIB) bagi pelajar yang mengemukakan permohonan pembiayaan pada semester 2 dan ke atas: 1. 2. Salinan Surat Pengesahan Masih belajar dari IPT. Pengesahan daripada Dekan/Ketua Program/Pegawai Hal Ehwal Pelajar. Salinan keputusan peperiksaan setiap semester sebelumnya.

Salinan dokumen sokongan di atas hendaklah disediakan pemohon dengan menggunakan kertas BERSAIZ A4 berwarna putih dan DISAHKAN oleh pegawai yang layak. Pegawai yang boleh menjadi saksi PELAJAR dan PENJAMIN dan untuk pengesahan dokumen sokongan di atas adalah seperti berikut:a) b) c) d) e) f) Wakil Rakyat/Senator Pegawai Kerajaan (Kumpulan Pengurusan dan Profesional) Pengamal Undang-Undang Pesuruhjaya Sumpah/Jaksa Pendamai Pengetua/Guru Besar (Sekolah kerajaan sahaja) Pegawai Polis berpangkat ASP dan ke atas/Pegawai Tentera berpangkat Kapten atau setaraf dan ke atas

39

g)

h)

Ketua Kampung/Penggawa/Penghulu/Ketua Masyarakat/Sidang/Pegawai Pembangunan Mukim/Pengerusi JKKK (Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung) Untuk Sabah dan Sarawak – Ketua Kaum/Ketua Anak Negeri/Kapitan/Pemanca/Pegawai Taman Sabah (Penting: Semua pegawai atau saksi hendaklah warganegara Malaysia yang bermastautin di Malaysia. Cop pegawai atau saksi hendaklah lengkap mempunyai Jawatan Pegawai dan Jabatan/Alamat di mana pegawai bertugas)

Maklumat lanjut berkenaan syarat-syarat dan kaedah permohonan pembiayaan PTPTN boleh diperolehi dari laman web http://www.ptptn.gov.my PENGELUARAN PEMBIAYAAN PENDIDIKAN PTPTN Pengeluaran pembiayaan pendidikan PTPTN akan dikreditkan terus ke akaun pelajar. Pengeluaran pinjaman kali pertama hanya dibuat setelah perjanjian yang sempurna diterima oleh PTPTN. Bagi bayaran semester berikutnya, pengeluaran akan dibuat setelah PTPTN menerima pengesahan daripada IPT masing-masing bahawa pelajar berjaya meneruskan pengajian dan memperolehi keputusan GPA 2.0 dan ke atas. PENAHANAN PENGELUARAN PEMBIAYAAN PENDIDIKAN PTPTN 1. 2. 3. Pelajar mendapat keputusan peperiksaan dengan GPA kurang daripada 2.00; Menangguhkan pengajian; dan Dikenakan tindakan tatatertib dan dijatuhkan hukuman gantung pengajian.

PENAMATAN/PEMBATALAN PEMBIAYAAN PENDIDIKAN PTPTN Pemberhentian pengeluaran pembiayaan pendidikan PTPTN akan dibuat apabila pelajar gagal/berhenti/mendapat penajaan lain/menukar kursus pengajian dengan mengulang semester/membatalkan tawaran PTPTN semasa di dalam tempoh perjanjian dengan PTPTN. Pelajar dikehendaki membayar balik wang yang telah diperolehi daripada PTPTN sepanjang tempoh pengajian yang telah diikuti sebagaimana yang telah ditetapkan dalm perjanjian. Maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan berkenaan PTPTN, boleh dieproleh daripada laman web http://www.ptptn.gov.my atau menghubungi pegawai PTPTN yang bertanggungjawab seperti berikut: Puan Mazni Binti Ruslan Encik Mohd Nuzul Bin Salleh Sebarang aduan webmaster@ptptn.gov.my / pertanyaan : 03-20986572 : 03-20986572 sila email kepada:

Sila hubungi PTPTN Faks : 03- 2092 1925

HOTLINE

-

03-2092

7788

untuk

sebarang

kemusykilan.

40

Alamat Surat Menyurat PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL U/P: Unit Perjanjian Lot G2, Tingkat Bawah, Wisma Chase Perdana, Off Jalan Semantan, Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur.

INFO CENTER PTPTN - SARAWAK Bank Simpanan Nasional (Cawangan Utama Kuching), Bangunan Haji Abdul Rasit, Lot 173, 174, 175 Jalan Muda Hashim, 93400 Kuching, Sarawak. Telefon : 082-234081 Kemudahan perkhidmatan kaunter berpusat yang disediakan kepada pelanggan adalah:Pertanyaan dan Aduan; Rundingcara; Bayaran balik pinjaman; Pembukaan akaun SSPN; Penambahan deposit SSPN; dan kemudahan capaian internet bagi menjalankan aktiviti berkaitan dengan PTPTN.

Waktu Urusan Isnin - Khamis 8.30 pagi - 5.00 Petang Jumaat 8.30 pagi -12.15 tengahari 2.45 petang - 5.00 petang Sabtu/Ahad/Cuti Umum – TUTUP

41

Lampiran 7

KALENDAR AKADEMIK SARJANA MUDA (ACADEMIC CALENDAR FOR UNDERGRADUATE STUDIES) UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK SESI 2009/2010 (2009/2010)

Aktiviti /Activity
Pendaftaran Pelajar Baru (New Student Registration) Online Registration Pendaftaran Kolej Kediaman (Residential College Registration)

Tarikh /Date
22 Jun 2009 - 28 Jun 2009 (22 June 2009 - 28 June 2009) 27 Jun 2009 - 28 Jun 2009 (27 June 2009 - 28 June 2009)

Tempoh /Duration
1 minggu ( 1 week ) 2 hari (2 days)

Minggu Aluan Pelajar (Student’s Orientation Week)

29 Jun 2009 - 3 Julai 2009 (29 June 2009- 3 July 2009)

5 hari (5 days)

SEMESTER 1 Aktiviti /Activity
Pendaftaran Pelajar Lama (Returning Student’s Registration) Online Registration Perkuliahan (Lectures) Cuti Pertengahan Semester (Mid-Semester Break) Perkuliahan 1 (Lectures) Cuti Khas 2 (Hari Raya Puasa) Perkuliahan 3 (Lectures) Cuti Ulangkaji (Revision Week) Minggu Peperiksaan (Examination Weeks) Cuti Semester 4 (Semester Break) 6 Julai 2009 - 14 Ogos 2009 (6 July 2009 - 14 Aug 2009) 15 Ogos 2009 - 23 Ogos 2009 ( 15 Aug 2009 - 23 Aug 2009) 24 Ogos 2009 - 18 Sept 2009 (24 Aug 2009 - 18 Sept 2009) 19 Sept 2009 - 27 Sept 2009 (19 Sept 2009 - 27 Sept 2009) 28 Sept 2009 - 23 Okt 2009 (28 Sept 2009 - 23 Oct 2009) 24 Okt 2009 - 1 Nov 2009 (24 Oct 2009 - 1 Nov 2009) 2 Nov 2009 - 22 Nov 2009 (2 Nov 2009 - 22 Nov 2009) 23 Nov 2009 - 27 Dis 2009 (23 Nov 2009 - 27 Dec 2009) 6 minggu (6 weeks) 1 minggu (1 week) 4 minggu (4 weeks) 1 minggu (1 week) 4 minggu (4 weeks) 1 minggu (1 week) 3 minggu (3 weeks) 5 minggu (5 weeks)

Tarikh /Date
29 Jun 2009 - 5 Julai 2009 (29 June 2009 - 5 July 2009)

Tempoh /Duration
1 Minggu (1 Week)

42

SEMESTER 2 Aktiviti /Activity
Tarikh /Date
Pendaftaran Pelajar Lama (Returning Student ‘s Registration) Perkuliahan5 (Lectures) Cuti Pertengahan Semester 6 (Mid-Semester Break) Perkuliahan (Lectures) Minggu Ulangkaji (Revision Week) Minggu Peperiksaan (Examination Weeks) Cuti Panjang (Long Break) 21 Dis 2009 - 27 Dis 2009 (21 Dec 2009 - 27 Dec 2009) 28 Dis 2009 - 12 Feb 2010 (28 Dec 2009 - 12 Feb 2010) 13 Feb 2010 - 21 Feb 2010 (13 Feb 2010 - 21 Feb 2010) 22 Feb 2010 - 9 April 2010 (22 Feb 2010 - 9 April 2010) 10 April 2010 - 18 April 2010 (10 April 2010 - 18 April 2010) 19 April 2010 - 8 Mei 2010 (19 April 2010 - 8 May 2010) 9 Mei 2010 - 4 Julai 2010 (9 May 2010 - 4 July 2010)

Tempoh /Duration
1 Minggu (1 Week) 7 minggu (7 weeks) 1 minggu (1 week) 7 minggu (7 weeks) 1 minggu (1 week) 3 minggu (3 weeks) 8 minggu (8 weeks)

ANTARSESI Aktiviti /Activity
Tarikh /Date
Pendaftaran Pelajar Lama (Returning Student 's Registration) Perkuliahan (Lectures) 3 Mei 2010 - 7 Mei 2010 (3 May 2010 - 7 May 2010) 10 Mei 2010 - 4 Julai 2010 (10 May 2010 - 4 July 2010)

Tempoh /Duration
5 hari (5 days) 8 Minggu (8 Weeks)

1. 2. 3. 4.

31 Ogos 2009 (31 August 2009) 20 & 21 September 2009 (20 & 21 September 2009) 17 Oktober 2009 (17 October 2009) 27 November 2009 (27 November 2009) 18 Disember 2009 (18 December 2009) 25 Disember 2009 (25 December 2009) 1 Januari 2010 (1 January 2010) 14 & 15 Februari 2010 (14 & 15 February 2010)

Hari Kebangsaan (National Day) Hari Raya Puasa (Eid Al-Fitr) Deepavali Hari Raya Qurban (Eid Al-Adha) Awal Muharam 1431 Hijrah Krismas (Christmas) Tahun Baru (New Year) Tahun Baru Cina (Chinese New Year)

5. 6.

Nota: Tertakluk kepada pindaan/Subject to Alteration

Kemaskini: Dis 2008

43

Lampiran 8 PENGUATKUASAAN PERATURAN BERPAKAIAN DI UNIMAS Penguatkuasaan yang seragam terhadap peraturan berpakaian pelajar-pelajar UNIMAS yang telah diluluskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Universiti bertujuan untuk: i) Melahirkan imej pelajar UNIMAS yang positif dengan mempunyai penampilan diri yang menarik dan bersih. Melalui imej yang positif, satu identiti pelajar UNIMAS yang tersendiri dapat dilahirkan. Pelajar merupakan ‘duta promosi’ yang secara tidak langsung akan menaikkan nama UNIMAS di mata masyarakat. Penguatkuasaan yang berterusan dan konsisten perlu ada bagi peraturan berpakaian di UNIMAS bagi menjamin satu suasana sosial yang memberansangkan perkembangan intelek di kalangan pelajar. Sahsiah rupa diri dan etika berpakaian yang sesuai diharap dapat melahirkan generasi muda/pelapis negara/bakal pemimpin yang berketrampilan, dihormati dan disegani.

ii) iii)

iv)

Penguatkuasaan: Semua pegawai pentadbiran, pensyarah, tutor dan pengawal keselamatan (rujuk senarai pegawai-pegawai yang diberi kuasa) mempunyai kuasa untuk menegur, menahan atau melapor kepada Jawatankuasa Tatatertib dan Disiplin Pelajar melalui Unit Tatatertib dan Disiplin Pelajar, Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni (BHEP&A) mana-mana pelajar pengajian prasiswazah dan pascasiswazah yang melanggar mana-mana peraturan berpakaian yang telah ditetapkan oleh Universiti di tempat-tempat penguatkuasaan Peraturan Berpakaian seperti berikut: a) b) c) d) Menghadiri kuliah, tutorial dan amali; Berada di dalam kawasan Pusat Khidmat Maklumat Akademik; Membuat urusan di pejabat-pejabat dalam kampus UNIMAS; Menghadiri acara-acara Universiti dan acara rasmi Universiti di luar kampus (Pakaian batik hanya dibenarkan sekiranya mendapat kebenaran daripada pihak Universiti); Menduduki peperiksaan dan ujian; Berada di sekitar kampus atau tempat yang wajar berpakaian demikian; dan Menjalani latihan industri.

e) f) g)

Pegawai-Pegawai yang Mempunyai Kuasa untuk Menguatkuasakan Peraturan Berpakaian di UNIMAS: Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni dan Pusat Pemajuan Pelajar a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) m) n) o) Dekan Ketua Penolong Pendaftar Penolong Pendaftar Kanan Penolong Pendaftar Pegawai Psikologi Pegawai Belia dan Sukan Pegawai Kebudayaan Pegawai Perubatan Pengurus Asrama Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Psikologi Penolong Pegawai Belia dan Sukan Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama
44

Kolej Kediaman Pelajar a) b) c) d) e) f) Pengetua Felo Pengurus Asrama Penolong Pengurus Asrama Pembantu Tadbir Penyelia Asrama

Fakulti / Pusat / Institut / Bahagian a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) m) n) o) p) q) r) s) t) u) Dekan/Pengarah Timbalan Dekan Penyelaras Program Ketua Jabatan / Program / Bahagian Ketua Penolong Pendaftar Penolong Pendaftar Kanan Jurutera Penolong Pendaftar Ketua Unit Pegawai Penyelidik Pegawai Teknologi Maklumat Pegawai Pembangunan Masyarakat Pensyarah Tutor Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Penolong Akauntan Jururawat Pembantu Teknik Pembantu Tadbir Pembantu Makmal

Bahagian Pengajian Prasiswazah a) b) c) d) e) f) Timbalan Pendaftar Penolong Pendaftar Kanan Penolong Pendaftar Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Sistem Maklumat Pembantu Tadbir

Pusat Pengajian Siswazah a) b) c) d) e) Dekan Timbalan Dekan Penolong Pendaftar Penolong Pegawai Tadbir Pembantu Tadbir

Bahagian Pentadbiran Am dan Keselamatan a) b) c) d) e) f) Penolong Pendaftar Pegawai Keselamatan Jurutera Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan Penolong Pegawai Tadbir Penolong Pegawai Keselamatan Pengawal Keselamatan
45

g)

Pembantu Tadbir

Pusat Khidmat Maklumat Akademik a) b) c) d) e) f) Ketua Pustakawan Pustakawan Kanan Pustakawan Pembantu Perpustakaan Kanan Pembantu Tadbir Pembantu Perpustakaan

46

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful