Anda di halaman 1dari 2

Pelan cadangan bilik seni ini merangkumi keluasan 60 kaki panjang dan 20 kaki lebar yang mempunyai 2 pintu.

Selangkah memasuki bilik seni ini, murid akan melihat suasana yang ceria dengan pameran pelbagai jenis lukisan dan corak yang dilekatkan di sudut pameran. Bilik seni memiliki lima ruang pengajaran dan pembelajaran yang terbuka dan satu bilik stor. Ruang itu terdiri daripada ruang A, ruang utama kelas!, Ruang B menggambar!, Ruang " rekaan dan corak!, Ruang # membentuk dan membuat binaan! dan Ruang $ kra% tradisional!. #i bahagian ruang A, adalah ruang utama dimana pengajaran dan pembelajaran berlaku dan telah diletakkan 6 meja murid yang boleh memuatkan seramai 2& orang murid. 'ika dilihat dari pelan cadangan yang telah dibuat, didapati terdapat & ruang yang terbuka dan hanya dipisahkan oleh dinding tepi sahaja. (ni untuk membolehkan murid)murid berasa selesa semasa berada di setiap ruang itu supaya tidak terlalu sesak dan sempit.

Rajah 1 Ruang B, C, D dan E yang terbuka untuk memudahkan pergerakan murid semasa melakukan aktviti. Sebagai seorang guru Pendidikan Seni *isual, saya perlu memastikan baha+a bilik seni saya mesti sentiasa ceria, bersih, susunan perabot adalah teratur dan sesuai untuk akti,iti yang akan dijalankan. -erdapat juga sudut pameran hasil kerja murid untuk dipamerkan yang disusun secara kemas dan menarik. (ni dapat ditunjukkan dalam pelan bilik seni yang direka.

Penyusunan perabot juga dapat dilihat disusun secara teratur dan kemas, dimana kita dapat lihat meja guru di hadapan kelas, meja murid disusun secara sebaris dengan ruang yang agak luas antara satu meja dengan yang lain serta di sudut belakang ruang utama A, diletakkan Ruang ("- untuk murid dan guru membuat kerja dan mencari bahan. .ntuk ruang B, ", # dan $, susunan perabot dan kabinet almari disusun secara kemas dengan ruang B, " dan # diletakkan meja bulat dan bangku kayu untuk murid)murid menjalankan akti,iti mereka. #i ruang $ juga disediakan singki kecil untuk kegunaan setiap akti,iti dan juga bagi memudahkan kerja)kerja membasuh dan mencuci alatan seni yang digunakan.-erdapat juga dua buah singki berkembar yang besar di sisi sebelah kanan meja murid. Sudut pameran juga disediakan di setiap ruang itu bagi mempamerkan hasil kerja murid seperti lukisan gambar, corak, origami dan lain)lain yang boleh menarik dan menjadikan bilik seni ini ceria dan kemas. Bilik seni ini juga disediakan sudut bilik stor seni yang menyimpan semua peralatan seni dan bahan seni yang disimpan di kabinet almari besar dan juga kabinet kecil. Selain itu, bilik pejabat guru PS* juga terdapat di sudut belakang, dimana bilik ini ber%ungsi untuk guru PS* membuat kerja)kerja harian beliau disamping juga sebagai tempat untuk murid dan guru berbincang tentang tugasan mereka. Bilik seni juga dilengkapi dengan /"# projektor dan skrin projektor putih untuk sudut tayangan bagi kelas pengajaran dan pembelajaran pendidikan seni secara lisan. Papan putih juga disediakan bagi menulis dan mencatat perkara atau nota. #i dalam bilik ini juga dilengkapi dengan kemudahan pengudaraan yang sempurna seperti kipas siling dan juga tingkap kaca yang boleh di buka untuk memudahkan pencahayaan dari luar. #i harap cadangan pelan bilik seni ini dapat membuatkan murid berasa selesa dan seronok untuk berada dan belajar di dalamnya. "adangan bilik seni juga diharap dapat membangkitkan semangat dan minat mereka dalam mempelajari serta menghayati erti sebenar seni yang dipelajari oleh murid. Apa yang penting ialah objekti% setiap pengajaran dan pembelajaran dapat dicapai dan dilaksanakan dengan jayanya.

Anda mungkin juga menyukai