Anda di halaman 1dari 2

Gestoofd konijn met spekjes en zilverajuintjes

Wie zich gratis registreert op www.mijnverstand.be kan dit recept bewaren in een persoonlijk kookboek. Je vindt ook alle recepten op www.nieuwsblad.be in de rubriek Ward kookt.

Benodigdheden voor 4 personen 1 konijn 500 gram zilverajuin 100 gram natuurspek 25 gram boter 2 el bloem 1 fles bruin tafelbier 1 takje tijm 2 blaadjes laurier 1 el mosterd peper zout bruine suiker

Bereidingswijze Versnijd het konijn en kruid met peper en zout. Pel de zilverajuintjes. Snijd het spek in lange stukjes van 1 cm dikte. Smelt de boter in een pan. Bak de stukken konijn aan in de boter tot ze rondom mooi bruin zijn. Neem ze uit de kom en bak er het spek in gedurende 1 minuut. Voeg de zilverajuintjes toe en bestrooi met bloem. Laat even meebakken om er de smaak van de bloem uit te krijgen.

Blus met het bier en roer alles goed los. Leg de stukken konijn terug in de kom. Kruid met peper, zout, laurier, tijm, mosterd en bruine suiker. Breng het geheel aan de kook en laat een uur tot anderhalf uur stoven op een zacht vuurtje tot het konijn gaar is. Het konijn moet onder blijven staan in de saus, voeg er anders nog wat water aan toe. Als het konijn gaar is na minimum een uur, neem je het uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Kook het stoofvocht in tot sausdikte. Proef af met bruine suiker, peper en zout. Serveer overgoten met de saus.

Wijntip Mark Longin Bij deze klassieke bereiding van konijn gaan we op zoek naar een lichte rode wijn zonder al te veel tannines maar met genoeg fraicheur en kruidigheid. Twee druivenrassen komen meteen in het vizier : Gamay en Pinot noir. Afhankelijk van de vinificatie kan een wijn op basis van cabernet franc eventueel ook. Wat Gamay betreft zijn er twee stijlen mogelijk : jong en kruidig uit de Loire zoals de Vertige 2012 van Domaine des Pothiers uit de Ctes Raonnaise of stevig, vrij geconcentreerd en hout gelagerd zoals de Cte du Py 2010 van Domaine de la Bonne Tonne uit Morgon, n van de tien crus uit de Beaujolais regio. Wat Pinot noir betreft kiezen we best niet voor een piepjong exemplaar, maar wel bijvoorbeeld voor de Origine 2008 van Matthias & Emile Roblin uit Sancerre (Loire) of de hout gelagerde Les Jardins 2010 van Domaine Lon Boesch uit de Elzas. Ook voor de Cabernet franc gaan we voor een ietwat gerijpt exemplaar zoals de Soif de Tendresse 2009 van Domaine de Noir uit Chinon (Loire). Keuze te over dus. Smakelijk !