Anda di halaman 1dari 3

Bahagian C [Masa yang dicadangkan: 20 minit] [20 markah] Tulis beberapa pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada

petikan ini. Zairi malas belajar.Di dalam kelas,dia selalu tertidur .Ada kalanya Zairi mengacau rakan-rakannya yang lain.Sikap Zairi itu ditegur oleh gurunya,Cikgu Nani.Apatah lagi peperiksaan U S! bakal tiba beberapa bulan lagi. "#alau kamu gagal,ibu dan ayah kamu pasti kece$a.Sebagai anak tunggal,kamulah yang bertanggungja$ab membantu ayah dan ibu kamu kelak,%kata Cikgu Nani. Nasihat Cikgu Nani itu melekat di &ikirannya.Semenjak hari itu,Zairi berubah menjadi murid yang rajin.Dia bersengkang mata mengulang kaji pelajaran hingga larut malam.Dia memberikan perhatian yang sepenuhnya semasa guru mengajar.Dia juga kerap bertanya jika dia tidak memahami apa-apa yang diajar.'leh itu,tidak menghairankan apabila dia memperoleh markah yang tinggi dalam ujian bulanan.(alaupun begitu,dia tidak pernah meninggikan diri dengan rakan-rakannya yang lain. Dia juga bijak membahagikan masanya.Selepas selesai menelaah mata pelajaran,Zairi membantu ayahnya di kebun pada $aktu petang selain membantu ibunya menjual nasi lemak di $arung pada sebelah malamnya. !angka ). #ita tidak boleh malas belajar sebaliknya belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya dalam pelajaran *. #ita tidak boleh mengganggu rakan-rakan lain di dalam kelas. +. Sebagai seorang guru,kita patut mencontohi sikap Cikgu Nani yang bertanggungja$ab. ,. #ita seharusnya memberikan tumpuan terhadap pelajaran demi masa depan kita -. #ita juga $ajar mencontohi Zairi yang tidak bermegah-megah dengan kejayaannya juga. Bahagian C [Masa yang dicadangkan: 20 minit] [20 markah] Tulis beberapa nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan. Cikgu Aleeya ialah guru kelas , .instein.Cikgu Aleeya berasal dari /iri,Sara$ak.0eliau mengajar mata pelajaran 0ahasa /elayu bagi murid-murid 1ahun , dan -. Sudah tujuh tahun beliau menabur bakti di Sekolah #ebangsaan adang 2a$a.0anyak pengorbanan beliau terhadap sekolah tersebut./eskipun Cikgu Aleeya tegas dan berdedikasi orangnya,tetapi beliau amat penyayang dan mengambil berat akan masalah anak-anak muridnya. Cikgu Aleeya ditukarkan ke negeri kelahirannya.Semua $arga sekolah itu bersedih atas pertukaran tersebut.Sebagai menghargai bakti yang dicurahkan,guruguru dan murid-murid mengadakan majlis perpisahan untuk beliau./ereka juga memberi hadiah kepada Cikgu Aleeya sebagai tanda ingatan.

Bahagian C [Masa yang dicadangkan: 20 minit] [20 markah] Tulis beberapa pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada petikan ini. Aina tidak memperuntukkan masa untuk bermain dan menonton tele3isyen. 0aginya, akti3iti-akti3iti tersebut hanya membuang masa. Aina juga mengurangkan masa tidurnya untuk memastikan dia dapat belajar dalam tempoh yang lebih lama. Dia sanggup melakukan semua itu demi mencapai cita-citanya. Aina bera4am untuk mendapat -A dalam U S! yang akan didudukinya tahun hadapan. Aina tahu baha$a dia perlu mempunyai jadual belajar sendiri. Aina mula merangka jadualnya. Dalam jadualnya itu, Aina memperuntukkan masa selama enam jam setiap hari untuk mengulang kaji pelajaran impiannya. Setelah jadualnya siap dirangka, Aina menunjukkan jadual itu kepada abangnya, 0adri. Dia ingin mendengar pendapat 0adri tentang jadual belajar yang dirancangnya itu. Namun, tidak seperti yang dijangkakannya, abangnya meminta Aina mengubah jadual belajarnya itu. /enurut 0adri, Aina tidak seharusnya mengabaikan akti3iti lain kerana hendak belajar semata-mata. Bahagian C [Masa yang dicadangkan: 20 minit] [20 markah] Tulis beberapa nilai murni yang dapat anda peroleh daripada petikan di bawah ini. Panjangnya jawapan anda mestilah tidak lebih daripada 50 patah kata. Tulis jawapan anda dalam satu perenggan. 5idayah bekerja sebagai kerani di pejabat kerajaan. Dia amat disenangi oleh ketuanya dan rakan-rakan sepejabat kerana sikapnya yang peramah. 5idayah juga melakukan kerja dengan tekun. Setiap pekerjaan yang diberi akan disiapkan dengan sempurna. 5idayah ialah anak yatim piatu. 6bu bapanya terkorban dalam suatu nahas jalan raya. Sejak itu 5idayah dan adik-adiknya tinggal bersama dengan nenek mereka yang lumpuh. Sebagai anak sulung, 5idayah bekerja keras untuk mencari $ang bagi menyekolahkan kedua-dua adiknya. Dia juga membuka kelas tuisyen pada $aktu malam untuk mencari $ang tambahan. 5idayah mahu memastikan adik-adiknya mempunyai masa depan yang lebih baik kelak. (alaupun nenek 5idayah lumpuh, namun 5idayah tetap mendapatkan pandangan daripada neneknya setiap kali membuat keputusan. Setiap nasihat dan teguran neneknya diterima dengan hati yang terbuka. !angka ). #ita hendaklah mengamalkan sikap peramah seperti 5idayah supaya disenangi oleh orang lain.

*. +. ,.

kita juga mestilah tekun dalam melakukan apa-apa pekerjaan.

Sebagai anak sulung,kita harus bertanggungja$ab menjaga adik-adik #ita juga sepatutnya berdikari dan tidak menyusahkan nenek yang sudah tua dan lumpuh. -. #ita $ajar menerima nasihat dan pandangan orang lain untuk kebaikan diri kita. Bahagian C [Masa yang dicadangkan : 20 minit] [20 markah] Tulis lima pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. Panjangnya jawapan kamu mestilah tidak kurang daripada 50 patah perkataan. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. oni merupakan anak sulung dalam keluarganya. !ia seorang kakak yang baik hati dan penyayang. !ia sering membimbing dan mengasuh adik"adiknya. oni juga sangat rajin membantu ibu dan ayahnya di rumah. #pabila ibunya memasak$ oni akan menjaga adiknya yang masih kecil. #dik"adiknya sangat manja dengan oni. !ia juga ringan tulang membantu adik"adiknya menyiapakan kerja sekolah. !i sekolah$ oni sangat disenangi oleh rakan"rakannya kerana sikapnya yang baik hati dan peramah. %ukan sahaja pintar tetapi oni juga seorang yang berdisiplin. &etiap hari dia membersihkan kelasnya bersama" sama rakannya. 'elas (nam %estari sentiasa ceria dan bersih. oni juga amat gemar belajar secara berkumpulan. Mereka berbincang dan menyelesaikan masalah pembelajaran bersama"sama. oni dan kawan" kawannya mempunyai a)am yang tinggi untuk memperoleh kejayaan cemerlang dalam pelajaran. Merekalah yang bakal mengharumkan nama sekolah.