Anda di halaman 1dari 7

Impressionisme mengkaji cahaya warna dan bayang sementara PostImpressionisme mempunyai kepelbagaiannya.

Cezanne memecahkan bentuk alam kepada elemen-elemen geometric kon, silinder dan sfera, Seurat mengkaji teori warna yang saintifik sementara Gaunguin pula terpikat dengan Seni Oriental. Pendekatan Post-Impressionisme seperti Gaunguin, Van Gogh

IMPRESSIONISME Impressionalisme adalah satu istilah yang longgar untuk menamakan hasil-hasil karya beberapa orang seniman di Paris pada sekitar tahun 1872-1882. Ia bukanlah satu badan atau 'school' yang rasmi, tetapi merupakan manifestasi orang perseorangan yang mempunyai persamaan dari segi stail dan cara melihat yang pada dasarnya di tumpukan kepada 'menangkap kesan-kesan cahaya' untuk diterjemahkan di atas kanvas. Ciri-ciri seperti inilah yang membolehkan penonton menghayati karya-karya mereka sebagai satu stail.

Impressionis ingin merakam perubahan cahaya yang turut membawa kesan kepada perubahan objek. Cahaya yang sentiasa berubah menyebabkan mereka tidak boleh menggambarkan sesuatu yang tetap. Mereka cuma boleh menampakkan satu kesan (impressi) dari cahaya yang lembut. Ini dilakukan menerusi penggunaan warna, meneliti dan mencuba serta memahami teori 'warna adalah cahaya dan cahaya adalah warna'.

Karya Van Gogh

Karya ini dihasilkan pada Kurun ke-19.

Aliran Impressionisme. Berjodol : Bedroom. mempunyai garis-garis kasar dan warna yang terang. Mencipta bentuk dan suasana yang dilihat. Aliran Impressionism Aliran muncul pada abad ke-19. Menumpukan kaedah konsep cahaya dan kesan objek yang dilihat. Warna tidak dicampur dengan hitam dan putih dan terus dipalit pada kanvas. Warna bertindih-tindih. Tidak melukid secara detail. Mementingkan keserasian warna,cahaya serta watak-watak alam. Mengutamakan suasana yang dilihat contohnya seperti pagi, petang ,malam. Aliran ini condong kepada aliran naturalisme. Palitan warna spontan tentang apa yang dilihat.

Claude Monet

Claude Monet

Edgar Degas

Vincent Van Gogh

Pierre-Auguste Renoir http://senivisual1.blogspot.com/2009/10/catan-aliran-seni-catan-barat.html

ABDULLAH ARIF TOKOH CATAN ALIRAN IMPRESSIONISME (Seni Visual)

"Bumi Yang Bahagia" Lombong Biji Timah Malaya pada tahun 1960

Abdullah Arif telah dilahirkan di Pulau Pinang pada tahun 1904. Dia adalah seorang artis sendiri belajar dan adalah seorang guru seni di Sekolah AngloCina, Pulau Pinang (kini dikenali sebagai Methodist Boy School). Dalam tahun 1920an, tidak ada kumpulan seni tempatan dan kumpulan seni yang dianjurkan hanya pada masa itu terdiri daripada ekspatriat Eropah (suri rumah kebanyakannya Bahasa Inggeris) yang menggelar diri mereka sebagai "Pulau Pinang Impressionis". Asia tidak dibenarkan untuk menyertai kumpulan eksklusif yang

mencerminkan imperialisme colonialistic yang lazim kemudian. Bagaimanapun Abdullah Arif telah dimasukkan ke dalam kumpulan di pertengahan 30-an kerana perkhidmatan beliau sebagai pengajar seni diperlukan. "Pulau Pinang Impressionis" dibubarkan sebelum permulaan Perang Dunia ke-2, tidak diperbaharui.

Abdullah Arif telah diakui dengan Yong Mun Sen, sebagai perintis lukisan cat air di Malaysia. Dia merasa sungguh baik dikenali untuk pengendalian teliti suka menguasai media. Berbanding dengan Mun Sen, karya-karya beliau adalah lebih 'Eropah' dalam pandangan dan pendekatan, dan lukisan beliau kelihatan mempunyai maklumat yang lebih sesak. Seorang guru yang berdedikasi, beliau dihormati di kalangan masyarakat seni di negeri-negeri utara.

Terdapat berehat di penginapan beliau di Pulau Pinang kerana beliau pergi ke Kuala Lumpur pada tahun 1945 untuk bekerja sebagai kartunis untuk Straits Echo. Beliau kembali ke Pulau Pinang pada tahun 1947 dan bergiat aktif dalam politik dan ahli jawatankuasa UMNO. Pada tahun 1955, beliau berkhidmat selaku ahli majlis bandar dan mempunyai perbezaan yang jarang mempunyai jalan raya di Pulau Pinang dinamakan sempena nama beliau (Jalan Abdullah Arif), satu penghormatan bahawa tiada artis lain di Malaysia telah diberikan sejak. Pada tahun 1955, beliau menubuhkan Advertising Agensi Ariff.Pada 1954, beliau memegang menunjukkan satu orang di North Carolina, dan Muzium Mint of Art di Charlotte, New York, Amerika Syarikat Pada tahun 1955, beliau mengambil bahagian dalam "United Persatuan Artis" kumpulan pameran di galeri Royal Society of British artis, London. Di sana, beliau telah dipilih untuk Fellowship Royal Society of Art (FRSA) England.

Pada tahun 1956, beliau telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam "Le

Salon" Persatuan Artist Perancis di galeri di Grand Palai des Champs-Elyses, Perancis. Pada tahun 1957, salah satu lukisannya telah dipilih sebagai hadiah peribadi untuk dipersembahkan kepada Tungku Abdul Rahman, Perdana Menteri pertama Malaysia sempena Merdeka (Independence) perayaan.

Bertugas sebagsi guru Seni Lukis di Sekolah Anglo Chinese, Pulau Pinang, beliau banyak memberi sumbangan sebagai penyelia seni, pengerusi bahagian kesenian Kesatuan Guru PulauPinang pada tahun 1949 serta ahli Penang Impressionist tahun 1932. beliau telah berkhidmat sebagai Kaunselor Majlis Bandaran Pulau Pinang dari ahun 1955-1957. beliau juga adalah satu-satunya seniman pelukis tempatan yang terpilih dan dicatatkan di dalam buku The Leader of Malayaand Whos Who 195,6 sehingga lima tahu berturu-turut oleh pelukis dan penerbit oleh J. Victor Morais. Karya-karyanya elah dipemerkan di Singapore, Hong Kong, Austria, Australia, Amerika,England,India dan Norway.

Di Amerika pengkritik seni telah mengitiraf karya-karyanya dengan gelaran Ariff Style. Karya-karya catan cat airnya telah banyak dianalisis oleh pengkritik seni diMalaysia seperti T.K Sabapathy, Piyadasa, Zakaria Ali dan Muliayadi Mahamood. Abdullah Arif meninggal dunia pada tahun 1962, meninggalkan legasi seni catan yang sangat baik. Menurut seorang bekas pelajar, Tan Lye Hoe, falsafah seni Abdullah Arif ialah "Art mengetahui tiada halangan".

http://shahrul-munir.blogspot.com/2012/04/abdullah-arif-tokoh-catan-aliran.html Claude Monet,"Le bateau atelier (The Boat Studio) 1876 (160 Kb); Oil on canvas, 72 x 59.8 cm (28 3/8 x 23 1/2 in); The Barnes Foundation, Merion, Pennsylvania

Impressionisme Impressionisme merupakan corak seni rupa yang lahir pada tahun 1874. Aliran ini mengutamakan kesan selintas dari suatu objek yang dilukiskan. Kesan itu didapat dari bantuan sinar matahari yang mengrefleksi ke mata mereka. Mereka melukiskan dengan cepat kerana perputaran matahari dari timur ke barat. Kerana itulah dalam lukisan impressionisme objek yang dihasilkan agak kabur dan tidak detail. Tokoh aliran ini : Claude Monet, Aguste Renoir, Casmile Pissaro, SIsley, Edward Degas dan Mary Cassat. http://merry-studiocatan.blogspot.com/