Anda di halaman 1dari 1

KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET DI KALANGAN KANAK-KANAK 1. Kanak-kanak menjadi leka dan sifat malas semakin meningkat.

Kanak-kanak zaman sekarang pergi ke mana-mana pasti akan ada gajet di tangan. Contohnya I-Pad, Tablet, dan telefon bimbit. Oleh disebabkan itu, kanak-kanak

zaman kini kurang memberikan tumpuan di dalam pelajaran kerana otak mereka sentiasa memikirkan permainan yang ada di dalam gajet mereka. Malah, mereka juga leka dan akhirnya mereka menjadi malas untuk membuat perkara lain.

2. Penggunaan internet yang berleluasa tanpa pengawasan ibu bapa. Salah guna internet Murid melayari laman web yang tidak sepatutnya contohnya melayari laman web lucah dan sebagainya. Ketagihan menggunakan laman sosial seperti youtube,facebook, myspace dan lain-lain. Sebagai contoh kesan daripada chating boleh mengakibatkan penggunaan bahasa dan frasa yang salah di kalangan kanak-kanak. Muridcenderung kepada menulis perkataan singkatan. Akhirnya, mereka bannyak membuat kesilapan dari ejaan dan struktur ayat dalam karangan. Buang masa dan duit. Terdapat juga murid yang sanggup menghabiskan masa dan duit sematamata untuk melepak bersama rakan dan bermain vedio game online.