Anda di halaman 1dari 8

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

a)

Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.

Membuat Corak Dan Rekaan. Pembalut Hadiah.

a) Menyusun motif mengikut grid. b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan.

Capan.

Alatan : Berus dan pisau. Bahan : Dakwat (2 warna), kertas lukisan dan ubi kentang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.

Membentuk Dan Membuat Binaan. Lori.

a)

Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK..

Kraf Tradisional. Pedang.

a)

Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang daripada manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi: Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK Alatan : Gunting. Bahan : Kertas warna, gam, gambar lakaran, pensel dan pembaris. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Ranting kayu, pensel dan paku. Bahan : Krayon. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting, gamabr kucing dan contoh topeng. Bahan : Kad manila, pensel warna, oil pastel dan gelang getah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.

Menggambar Lori.

a) Mengenali bentuk geometri. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori.

Asemblaj.

Membuat Corak Dan Rekaan. Hiasan Ruang Tamu.

a)

Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan.

Garisan Dan Gurisan.

Membentuk Dan Membuat Binaan. Topeng Wajah Kucing.

a) Menghasilkan topeng wajah kucing. b) Membuat imbangan menggunting, menebuk dan memotong topeng wajah kucing.

Topeng.

Kraf Tradisional. Mempulur Flora.

a) Mengenali rupa corak seni tekat. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. c) Menghargai seni warisan budaya.

Menghasilkan Mempulur Tekat.

Alatan : Pemidang, jarum, pisau, gunting, pensel, pembaris, jangka lukis dan Frenchcurve. Bahan : Kertas tebal, kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK. Alatan : Berus warna dan bekas pembacuh warna. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, TKP dan KBKK. Alatan : Jarum dan gunting. Bahan :Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Komputer dan gunting. Bahan : Kad manila, gam, benang dan lidi. Rujukan : Print Artist, Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme, ICT, TKP dan KBKK.

Menggambar. Hidupan Laut.

a)

Mengetahui teknik catan basah atas basah. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut.

Catan.

10

Membuat Corak Dan Rekaan. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus.

a)

Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan.

Membuat Jahitan.

11

Membentuk Dan Membuat Binaan. Buah-buahan.

a)

Memilih gambar buah-buahan dari komputer. b) Menghasilkan mobail buah-buahan dengan menggunakan teknik cantuman.

Mobail.

12

Kraf Tradisional. Wau Merak.

a)

Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal.

Menghias Wau Dengan Teknik Tampalan.

Alatan : Gunting dan gambar. Bahan : Kertas warna, gam dan kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK.

13

Menggambar Rumahku

a) Mengetahui teknik lakaran. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik.

Lukisan

Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna, gam, pensel dan pembaris. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kertas warna, gam dan tin susu. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting, pembaris dan contoh mahkota. Bahan : Kad manila, kertas warna, kertas kaca, lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual TKP dan KBKK.

14

Membuat Corak Dan Rekaan. Bekas Pensel.

a)

Mengenal bentuk dan membezakan bentuk geometri. b) Membuat corak geometri dan menghias. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif.

Menghias Objek.

15

Membentuk Dan Membuat Binaan. Mahkota.

a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan.

Model

16

Kraf Tradisional. Alas Meja Batik.

a)

Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon).

Membuat Corak Batik Menggunakan Teknik Resis.

Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Bahan : Krayon atau oil pastel, warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.

17

Menggambar. Sekawan Ikan.

a)

Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj.

Montaj.

Alatan : Gunting. Bahan : Gambar sekawan ikan yang dibekalkan dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.

18

Membuat Corak Dan Rekaan. Topi Hari Jadi.

a) Mengetahui motif dan konsep catan. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik.

Catan.

Alatan : Berus lukisan dan gunting. Bahan : Kertas lukissan, reben dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan contoh stabail. Bahan : Kad manila, dawai, benang dan tin minuman. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK.

19

Membentuk Dan Membuat Binaan. Tin Minuman.

a)

Menghasilkan stabail tin minuman menggunakan konsep imbangan, ruang dan warna.

Stabail.

20

Kraf Tradisional. Rantai Leher.

a)

Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher.

Membuat Hiasan Diri.

Alatan : Gunting dan lidi. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan), gam dan benang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK.

21

Menggambar. Rumah Impianku.

d) Menghasilkan beberapa hasil cetakan gambar berwarna.

Cetakan.

Alatan : Pisau dan kepingan polisterin. Bahan : Warna poster. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.

22

Membuat Corak Dan Rekaan. Alas Meja Saya.

a)

Menghasilkan corak menarik dari perisian computer Microsoft Word. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian computer.

Menggunakan Perisian Komputer Untuk Mereka Corak Melalui Microsoft word.

Alatan : Komputer, pencetak warna, gunting dan pisau. Bahan : Kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : ICT, Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Pensel warna. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK.

23

Membentuk Dan Membuat Binaan. Burung Kenari.

a)

Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari.

Origami.

24

Kraf Tradisional. Bekas Telur.

a)

Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan.

Anyaman.

Alatan : Gunting dan gam. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, TKP dan KBKK.

25

Menggambar. Arnab.

a) Menyusun bentuk arnab. b) Memilih warna menarik untuk memercik. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan.

Percikan.

Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.

26

Membuat Corak Dan Rekaan. Corak Hiasan Kulit Buku.

a)

Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri.

Lipatan Dan Guntingan.

Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. Bahan : Kertas warna, kertas lukisan dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Gambar rama-rama, gam. Kotak, benang dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme, Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK.

27

Membentuk Dan Membuat Binaan. Taman Rama-rama.

a) Memahami konsep diorama. b) Menghasilkan sebuah diorama taman rama-rama yang kreatif.

Diorama.

28

Kraf Tradisional. Ukiran Mudah (menggunakan Program Paint Brush).

a) Mempertingkatkan daya kreativiti. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. c) Pengalaman menggunakan program Paint Brush.

Menghasilkan Corak Untuk Ukiran kayu.

Alatan : Komputer (program Paint Brush). Bahan : Kertas A4. Rujukan : ICT, Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : ICT, TKP dan KBKK.

29

Menggambar. Cintailah Alam Sekitar.

a) Memilih huruf yang bersesuaian. b) Memilih warna dan ton warna semasa menggosok warna. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan.

Poster.

Alatan : Contoh gambar poster . Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.

30

Kraf Tradisional. Tempayan.

a) Mengenal bentuk tempayan. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin.

Picitan Dan Lingkaran.

Alatan : Gambar tempayan. Bahan : Plastesin. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.

Anda mungkin juga menyukai