TATACARA PENGISIAN PERMOHONAN PROGRAM PRA SPM 2013

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARAHAN : ANDA HANYA BOLEH MENGGUNAKAN BROWSER INTERNET EXPLORER (IE) SAHAJA. BROWSER SELAIN IE TIDAK BOLEH MENERIMA MAKLUMAT PEMOHON.

1. Sila layari http://online05.mara.gov.my/praspmmrsm dan klik DAFTAR PEMOHON.

. Isi semua maklumat yang dikehendaki dengan tepat dan klik DAFTAR.2.

. Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK. 4.3. Skrin utama akan dipaparkan seperti berikut. Sila login menggunakan No KP yang didaftarkan dan klik MASUK.

Keputusan Percubaan SPM. Sila klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. Ibu Bapa. Pengajian Cadangan & Perakuan Pemohon dengan lengkap. . Skrin utama akan dipapar. i.5. Peribadi – Isi semua maklumat. Anda perlu mengisi SEMUA bahagian Peribadi.

. ii.Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK. Sila klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. Ibu Bapa – Isi semua maklumat.

Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK. .

Kemudian klik pada tanda √ Sila klik Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. .iii. Klik pada ikon Pencil dan masukkan gred keputusan subjek. Keputusan Percubaan SPM – Isi semua maklumat.

iv. Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK. Klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. Pengajian Cadangan – Sila pilih Institusi/Universiti dan Kursus yang hendak dipohon. .

Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.v. Perakuan Pemohon – Klik pada kotak (√) dan klik Simpan & Hantar. .

vi. Klik CETAK SLIP sebagai Pengesahan Penerimaan Permohonan. Contoh Slip Permohonan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful