TATACARA PENGISIAN PERMOHONAN PROGRAM PRA SPM 2013

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARAHAN : ANDA HANYA BOLEH MENGGUNAKAN BROWSER INTERNET EXPLORER (IE) SAHAJA. BROWSER SELAIN IE TIDAK BOLEH MENERIMA MAKLUMAT PEMOHON.

1. Sila layari http://online05.mara.gov.my/praspmmrsm dan klik DAFTAR PEMOHON.

2. Isi semua maklumat yang dikehendaki dengan tepat dan klik DAFTAR. .

3. Sila login menggunakan No KP yang didaftarkan dan klik MASUK. Skrin utama akan dipaparkan seperti berikut. . 4. Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.

Peribadi – Isi semua maklumat. Ibu Bapa. i.5. Skrin utama akan dipapar. . Sila klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. Pengajian Cadangan & Perakuan Pemohon dengan lengkap. Anda perlu mengisi SEMUA bahagian Peribadi. Keputusan Percubaan SPM.

Ibu Bapa – Isi semua maklumat. . Sila klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. ii.Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.

Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK. .

. Keputusan Percubaan SPM – Isi semua maklumat. Kemudian klik pada tanda √ Sila klik Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. Klik pada ikon Pencil dan masukkan gred keputusan subjek.iii.

Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK. Pengajian Cadangan – Sila pilih Institusi/Universiti dan Kursus yang hendak dipohon. Klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. .iv.

Perakuan Pemohon – Klik pada kotak (√) dan klik Simpan & Hantar. . Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.v.

vi. Klik CETAK SLIP sebagai Pengesahan Penerimaan Permohonan. Contoh Slip Permohonan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful