TATACARA PENGISIAN PERMOHONAN PROGRAM PRA SPM 2013

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARAHAN : ANDA HANYA BOLEH MENGGUNAKAN BROWSER INTERNET EXPLORER (IE) SAHAJA. BROWSER SELAIN IE TIDAK BOLEH MENERIMA MAKLUMAT PEMOHON.

1. Sila layari http://online05.mara.gov.my/praspmmrsm dan klik DAFTAR PEMOHON.

. Isi semua maklumat yang dikehendaki dengan tepat dan klik DAFTAR.2.

Sila login menggunakan No KP yang didaftarkan dan klik MASUK. 4. . Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK. Skrin utama akan dipaparkan seperti berikut.3.

Peribadi – Isi semua maklumat. Anda perlu mengisi SEMUA bahagian Peribadi. i.5. Sila klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. Pengajian Cadangan & Perakuan Pemohon dengan lengkap. Ibu Bapa. Keputusan Percubaan SPM. Skrin utama akan dipapar. .

. ii. Ibu Bapa – Isi semua maklumat. Sila klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat.Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.

.Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.

Kemudian klik pada tanda √ Sila klik Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. Keputusan Percubaan SPM – Isi semua maklumat. .iii. Klik pada ikon Pencil dan masukkan gred keputusan subjek.

Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.iv. Klik Simpan & Seterusnya selepas selesai mengisi maklumat. . Pengajian Cadangan – Sila pilih Institusi/Universiti dan Kursus yang hendak dipohon.

Perakuan Pemohon – Klik pada kotak (√) dan klik Simpan & Hantar. Satu mesej box akan keluar seperti berikut dan klik OK.v. .

Klik CETAK SLIP sebagai Pengesahan Penerimaan Permohonan. Contoh Slip Permohonan .vi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful