Anda di halaman 1dari 6

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 3 (JPN SABAH)

Tarikh Hari Subjek Kelas Bilangan murid Tajuk Standard Pengajaran : 01 Novembar 2012 : Khamis : Pendidikan Jasmani : Tahun 3 Orkid : 22/24 Orang : Saya kuat dan tahan :

3.4.1 Melakukan senaman separa cangkung , ringkuk tubi separa dan jengkit kaki setempat seberapa banyak ulangan dalam jangka masa 10 hingga 15 saat. 4.4.1 Mengenal pasti otot-otot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan. 5.3.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya. Objektif : Melakukan aktiviti meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot. Aktiviti :

1. Memanaskan badan dengan permainan pocong beracun. 2. Melakukan aktiviti mencapai SP seperti berikut: a. Ringkuk Tubi Separa b. Separa cangkung c. Jengkit Kaki Setempat 3. Permainan kecil Bola Ketam 4. Menyejukkan badan dengan regangan statik mengikut muzik. EMK BBM : Kreativiti dan inovasi : Tilam, bola pantai, belon, pundi kacang dan tali. Penilaian PnP : 1. Bulatkan bahagian otot besar yang terlibat semasa melakukan senaman seperti berikut:

a. Ringkuk Tubi Separa b. Separa cangkung Refleksi : i. 20 daripada 22 orang murid dapat melakukan ringkuk tubi setara, separa cangkung dan jengkit kaki setempat. ii. 2 orang murid mengulang aktiviti ringkuk tubi separa dengan pundi kacang kerana cara perlakuan yang salah.

STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENGISIAN KURIKULUM Organisasi Aktiviti memanaskan badan Pocong Beracun Menaikkan kadar denyutan nadi sehingga 120 dsm. Murid dalam kedudukan berselerak dengan kawasan yang telah ditetapkan.

AKTIVITI

CATATAN

AKTIVITI 1: Set Induksi: Memperkanalkan Aktiviti-aktiviti Kad Terminal 1. Murid dalam tiga kumpulan kecil. 2. Murid diminta memperhatikan tunjuk cara yang dilakukan oleh guru mengikut kad terminal. 3. Murid melakukan aktiviti kad terminal. Nilai: Berkerjasama dalam kumpulan

Kad Terminal 1: Ringkuk tubi separa dengan pundi kacang 1. Baring dengan fleksi lutut, kaki menapak dan tangan memegang pundi kacang. 2. Angkat bahu ke atas secara perlahan sambil tangan yang memegang pundi kacangdibawa ke lutut. 3. Turunkan bahu dan tangan secara perlahan dan kembali ke kedudukan asal. 4. Ulang beberapa kali dalam masa 10 saat.

Tip Untuk Guru: EMK: Kemahiran menaakul


Mula

meringkuk dengan membawa dagu ke dada. Perkenalkan otot besar yang terlibat (abdominal/abdomen). Organisasi:

Kreativiti dan inovasi

AKTIVITI

PENGISIAN KURIKULUM

CATATAN

Kad Terminal 2: Separa Cangkung 1. Secara berpasangan, menghadap rakan sambil memegang tangan secara lurus. 2. Bersama-sama mencangkung separa dan berdiri semula. 3. Lakukan sepuluh ulangan. 4. Dalam kedudukan yang sama seperti (1), mencangkung selang-seli. 5. Lakukan sepuluh ulangan.

Tip Untuk Guru: Mencangkung sehingga paha selari dengan tanah. Organisasi

Kad Terminal 3: Jengkit Kaki Setempat 1. Lakukan jengkit kaki setempat beberapa kali dalam masa 10 saat.

Tip untuk guru Perkenalkan otot besar yang terlibat iaitu gastrocnemius atau betis. Gantung belon mengikut pelbagai ketinggian. Organisasi

AKTIVITI

PENGISIAN KURIKULUM Nilai: Berkerjasama dalam kumpulan

CATATAN

AKTIVITI 2 : Kad Terminal 4. Murid dalam tiga kumpulan kecil. 5. Setiap kumpulan memulakan aktiviti di tempat mula / tamat. 6. Murid melakukan aktiviti dari satu terminal ke satu terminal mengikut kad aktiviti.

Tip Untuk Guru: Semasa bertukar terminal: Berjalan seperti beruang Berjalan pantas Berjalan di atas bebola kaki Berjalan perlahan

Organisasi:

Soalan-soalan menaakul setelah selesai melakukan aktiviti: Terminal manakan yang memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian abdomen ? Mengapakah kekuatan dan daya tahan otot bahagian otot besar adalah penting semasa melakukan senaman seperti Ringkuk Tubi Separa, Separa cangkung danJengkit kaki setempat ? Apakah perbezaan pergerakan ketiga-tiga kumpulan tersebut? EMK: Kemahiran menaakul Kreativiti dan inovasi

AKTIVITI

PENGISIAN KURIKULUM EMK Bahasa

CATATAN

Permainan Kecil: Bola Ketam

Tip untuk murid Elak bertembung rakan semasa bermain. Organisasi:

1. Dalam kumpulan kecil. 2. Kumpulan X akanbertanding dengan kumpulan Y. 3. Murid akan menghantar bola dengan gaya ketam untuk melepasi garisan gol pihak lawan. 4. Pasukan yang membuat jaringan terbanyak diisytihar sebagai pemenang.

Penutup: Aktiviti menyejukan badan. Murid melakukan aktiviti menyejukkan badan dengan iringan muzik perlahan. Menurunkan kadar denyutan nadi kepada asal. Kelenturan pada sendisendi dan otot-otot yang telah digunakan.

Aktiviti Penilaian: Guru mengedarkan lembaran kerja untuk dijawab oleh murid. Kemahiran menaakul Rujuk Lampiran Lembaran Kerja

Lembaran Kerja
NAMA : _______________________ TARIKH : ___________

KELAS : ___________ Saya Kuat dan Tahan Bulatkan bahagian otot besar yang terlibat semasa kamu melakukan senaman berikut : 1. Separa Cangkung

2. Ringkuk Tubi Separa