Anda di halaman 1dari 13

sejarah Sejarah awal menunjukkan bahwa permainan sepak takraw ini dimainkan di Kesultanan Malaka abad 15, karena

disebutkan dalam teks sejarah Melayu, "Sejarah Melayu". Sejarah Melayu menelaskan dalam rincian insiden Raja Muhammad., seorang putra Sultan Mansur Shah yang sengaja dipukul dengan rotan bola oleh Tun Besar, putra Tun Perak, dalam permainan Sepak raga. Bola membentur tutup kepala Raja Muhammad dan mengetuk turun ke tanah. Dalam kemarahan, Raja Muhammad segera menikam dan membunuh Tun Besar, dimana beberapa saudara Tun Besar yang membalas dan ingin membunuh Raja Muhammad. Namun, Tun Perak berhasil menahan mereka dari semacam pengkhianatan terhadap kerajaan dengan mengatakan bahwa ia tidak akan lagi menerima Raja Muhammad sebagai ahli waris Sultan. Sebagai akibat dari insiden ini, Sultan Mansur Syah memerintahkan putranya keluar dari Malaka dan menyuruhnya sebagai penguasa Pahang. Di Indonesia, sepak takraw tersebar dari Malaka terdekat menyeberangi selat Riau Kepulauan dan daerah Riau sekitarnya. Sepak takraw di Sumatera pada awal abad ke-16, di mana ia juga disebut sebagai Raga Sepak di lidah Melayu lokal, pada waktu itu beberapa wilayah Sumatera merupakan bagian dari Kesultanan Malaka. Dari sana orang-orang Melayu yang tersebar di nusantara dan memperkenalkan permainan kepada orang-orang Bugis di Sulawesi. Kemudian permainan ini dikembangkan sebagai permainan tradisional Bugis yang disebut "Raga" (pemain disebut "Pa'Raga"). Kata "Raga" asal-usulnya dari Kesultanan Malaka, dan populer di Sulawesi Selatan sejak abad ke 19. Beberapa pemain yang disebut dengan "Raga" berkumpul ke dalam suatu kelompok, bola diteruskan dari satu ke yang lain dan orang yang menendang bola tertinggi adalah pemenangnya. "Raga" juga dimainkan untuk bersenang-senang dengan menunjukkan beberapa trik, seperti menendang bola dan menaruhnya di atas kepala pemain memegang oleh tengkolok bugis (Bugis kain tutup kepala mirip dengan Melayu Tanjak). Di Bangkok, mural di Wat Phra Kaeo yang dibangun pada 1785, menggambarkan dewa Hindu Hanuman bermain sepak takraw di ring dengan sekawanan monyet. Catatan sejarah lain menyebutkan permainan sebelumnya selama pemerintahan Raja Naresuan (1590-1605) Ayutthaya. Permainan tetap dalam bentuk lingkaran yang selama ratusan tahun, dan versi modern dari sepak takraw mulai mengambil bentuk di Thailand sekitar tahun 1740-an. Pada tahun 1866 Asosiasi Olahraga Siam menyusun aturan pertama untuk kompetisi takraw. Empat tahun kemudian, asosiasi memperkenalkan takraw yang menggunakan net voli dan diadakan kontes publik pertama. Hanya dalam beberapa tahun, takraw diperkenalkan ke kurikulum di sekolah-sekolah Siam. Permainan ini menjadi kebiasaan masyarakat setempat dan dihargai sebagai permainan lain dari permainan bola voli gaya takraw dipentaskan untuk merayakan konstitusi pertama kerajaan pada tahun 1933, tahun setelah Thailand menghapuskan monarki absolut.

Di Filipina olahraga disebut "SIPA" dan bersama dengan seni bela diri tradisional selama tiga abad penjajahan Spanyol. Sepaktakraw adalah olahraga yang populer dimainkan oleh anak-anak di Filipina, Olahraga ini merupakan olahraga nasional mereka. Sepak takraw termasuk dalam Kurikulum SD dan SMA di Filipina. Di Myanmar, atau Burma, itu dijuluki "Chinlone", di Laos "Kator", "cau dapat" di Vietnam dan di Indonesia "Raga" atau "sepak takraw". Sepaktaraw Versi modern dari sepak takraw yang sangat kompetitif dan mulai mengambil bentuk di Thailand hampir 200 tahun yang lalu. Pada 1829, Siam Asosiasi Olahraga menyusun aturan pertama untuk permainan ini. Empat tahun kemudian, asosiasi memperkenalkan gaya net voli dan diadakan kontes publik pertama. Hanya dalam beberapa tahun, sepak takraw diperkenalkan ke kurikulum Pelatihan Fisik di sekolah. Pada tahun 1940, versi baru dari permainan ini telah menyebar ke seluruh Asia Tenggara, dan aturan-aturan formal diperkenalkan. Olahraga ini menjadi resmi dikenal sebagai 'sepak takraw'.

URUTAN PERISTIWA
1945---Sepak Raga Jaring mula dipertontonkan kepada orang ramai di Pulau Pinang. Di sinilah bermulanya era Sepak Raga baru muncul. 1960---Undang-undang Sepak Raga telah diperkenalkan dan nama rasmi ini telah ditukar kepada Sepak Takraw. 1965---Sepak Takraw telah dipertandingkan di Sukan Asia Tenggara (SEAP). 1982---Syarikat Marathon Intertrade.co.ltd telah mencipta bola sintetik baru. 1984---Sepak Takraw telah dijadikan sukan pertunjukan di Sukan Asia ke-8 di New Delhi, India. 1984---Pertandingan Piala Raja Thai pertama telah diadakan di Bangkok, Thailand. 1988---Nama badan sukan ini pada peringkat antarabangsa ASTAF telah ditukar kepada ISTAF. 1990---Sepak Takraw mula dipertandingkan di Sukan Asia ke-10 di Beijing, China. Pada sukan ini juga, bola sintetik telah diperkenalkan. 1997---ISTAF telah menyertai GAISF iaitu badan sukan Sedunia. 1998---Sepak Raga Bulatan pertama kali telah dipertandingkan di Sukan Asia ke13 di Bangkok, Thailand. 2001---Format Kiraan Ditukar Kpd 21 mata Untuk Set 1 dan Set 2 dan 15 mata Untuk Set Penentuan. Untuk Keterangan Lanjut, Rujuk Undang2 Takraw

PERALATAN & KELENGKAPAN DALAM PERMAINAN SEPAK TAKRAW


1.

GELANGGANG Berukuran 13.4 x 6.1 m dan bebas dari sebarabg halangan setinggi 8 m dari permukaan lantai. Lebar semua garisan gelanggang tidak boleh melebihi 0.04 m dan dilukis hala dalam dari penjuru ukuran gelanggang. Garisan teras ialah selebar 0.02 m yang membahagikan gelanggang kepada 2 bahagian yang sama besar. Pada pertemuan silang antara garisan tengah dengan setiap garisan tepi, garisan suku bulatan hendaklah dilukis dari garisan tepi ke garisan tengah berjejari 0.9 m dan diukur serta dilukis hala keluar dari jejari tersebut. Bulatan sepak mula berjejari 0.3 m dan dilukis pada petak kiri dan kanan gelanggang, yang mana pusatnya ialah 2.45 m dari garisan gelanggang belakang gelanggang, 4.25 m dari garisan tengah gelanggang dan 3.05 m dari garisan tepi.

2.

TIANG Ukuran tiang mestilah mempunyai ketinggian 1.55 m (1.45 m untuk wanita). Permukaan gelanggang hendaklah cukup tehug untuk mengekalkan ketegangan jaring.

Tiang hendaklah diperbuat daripada bahan yang teguh dan jejarinya tidak boleh melebihi

0.04 m.

Kedudukan tiang hendaklah didirikan dan ditempatkan 0.3 m dari garisan tepi dan sebaris dengan garisan teras.

3.

JARING Diperbuat daripada nylon yang halus dan siratnya berukuran 0.06 m hingga 0.08 m. Lebar jaring ialah 0.7 m dan panjang jaring ialah tidak kurang dari 6.10 m selari dengan garisan tengah gelanggang. Kedua-dua hujung jaring dilekatkan Pita yang dijadikan sebagai sempadan dari atas ke bawaj dan kedudukannya ialah sebaris menegak dengan garisan tepi. Di bahagian atas dan bawah jaring hendaklah dilapik dengan menggunakan pita 0.05 m yang diperkuat dengan benang atau nylon. Pita berfungsi sebagai pengampu tali regangan di atas paras tiang. Setelah diregangkan, bahagian atas jaring hendaklah berukuran 1.52 m ( 1.42 m untuk wanita) tinggi di bahagian tengah gelanggang dan 1.55 m (1.45 m untuk wanita) tinggi di tiang.

4.

BOLA SEPAK TAKRAW Berbentuk bulat dan mempunyai 12 lubang dengan 20 pertemuan silang. Diperbuat daripada satu lapis rotan atau fiber sintetik. Ukur garis lilitnya mestilah di antara 0.24 m hingga 0.44 m (0.43 m hingga 0.45 m untuk pemain wanita). Berat bola sebelum dimainkan hendaklah di antara 170 gm hingga 180 gm (150 gm hingga 160 gm untuk wanita). Bola boleh mempunyai satu warna, pelbagai warna atau warna yang terang tetapi tidak boleh mempunyai warna yang boleh mengganggu perhatian, fokus dan prestasi pemain.

Diperbuat daripada rotan

Diperbuat daripada fiber sintetik

5.

PAKAIAN DAN KASUT Pakaian sukan yang sesuai dan berkasut. Memakai kasut sepak takraw yang bertapak getah yang sesuai dan selesa. Berstoking. Baju atau jersey sepak takraw haruslah dimasukkan ke dalam seluar dengan kemas

Undang-undang Sepaktakraw

1. GELANGGANG
1.1 Luas gelanggang adalah 13.4 m x 6.1 m, bebas dari sebarang rintangan sehingga 8 m tinggi dari permukaan lantai gelanggang. ( Gelanggang pasir atau rumput tidak dibenarkan ) 1.2 Lebar semua garisan gelanggang tidak melebihi 0.04 m di ukur ke dalam dari penjuru ukuran gelanggang. Garisan sempadan gelanggang hendaklah di ukur 3.0 m dari garisan tepi gelanggang dan bebas dari sebarang rintangan. 1.3 Garisan Tengah Garisan tengah selebar 0.02 m yang membahagikan gelanggang kepada dua bahagian yang sama besar. 1.4 Garisan Suku Bulatan Garisan suku bulatan hendaklah digaris dari garisan tepi ke garisan tengah berukuran jejari 0.9 m ukuran dari tanda pertemuan garisan tepi dengan garisan tengah. Garisan selebar 0.04 m ini hendaklah keluar dari tepi suku bulatan itu. 1.5 Bulatan Sepak Mula Bulatan sepak mula berjejari 0.3 m hendaklah digariskan ditengah-tengah kiri dan kanan petak gelanggang, yang mana pusatnya adalah 2.45 m dari garisan belakang gelanggang, 4.25 m dari garisan tengah gelanggang dan 3.05 m dari garisan tepi. Garisan 0.04 m ini hendaklah diukur dan digaris hala keluar dan jejarinya 0.3 m. 2. TIANG 2.1 Ketinggian tiang ialah 1.55 m (1.45 m untuk wanita) di ukur dari permukaan gelanggang dan ianya hendaklah teguh dan kukuh untuk regangan jaring. Jejarinya tidak melebihi 0.04 m.

2.2 Kedudukan tiang-tiang hendaklah didirikan 0.3 m jaraknya dari garisan tepi dan sebaris dengan garisan tengah gelanggang.

3. JARING
3.1 Jaring hendaklah diperbuat daripada nylon yang halus dan siratnya berukuran 0.06 m hingga 0.08 m. 3.2 Lebar jaring adalah 0.7 m dan panjang jaring tidak kurang dari 6.10 m selari dengan garisan tengah gelanggang. 3.3 Di kedua-dua hujung jaring dilekatkan pita 0.05 m sebagai sempadan dari atas ke bawah dan kedudukan sebaris menegak dengan garisan tepi. 3.4 Di bahagian atas dan bawah jaring hendaklah di lapik dengan pita 0.05 m yang di perkuat dengan benang atau nylon. Pita berfungsi sebagai pengampu tali regangan di atas paras tiang. 3.5 Ketinggian jaring di bahagian tepi setelah diregang ialah 1.55 m ( 1.45 m untuk wanita ), manakala di bahagian tengah jaring 1.52 m ( 1.42 m untuk wanita ) dari permukaan gelanggang.

4. BOLA TAKRAW
4.1 Bola takraw yang dulunya diperbuat daripada rotan hendaklah berbentuk bulat, ianya diperbuat daripada satu lapis fiber sintetik. 4.2 Bola takraw mestilah mempunyai ciri-ciri berikut:4.2.1 Mempunyai 12 lubang. 4.2.2 Mempunyai 20 pertemuan silang. 4.2.3 Ukuran garis lilitnya mestilah diantara 0.41 m hingga 0.43 m untuk pemain lelaki dan 0.42 m hingga 0.44 m untuk pemain wanita. 4.2.4 Berat bola sebelum dimainkan di antara 170 g hingga 180 g untuk pemain lelaki dan 150 g hingga 160 g untuk pemain wanita. 4.3 Bola takraw boleh mempunyai satu warna, pelbagai warna dan warna yang terang tetapi tidak mempunyai warna yang boleh mengganggu prestasi pemain. 4.4 Bola takraw juga boleh diperbuat daripada getah sintetik atau pun bahan lembut tahan lama (durable material ) bagi membaluti permukaan bola dan ianya tidak akan boleh mencederakan pemain. Pengeluar bola takraw ini hendaklah mendapat kelulusan daripada ISTAF sebelum dimainkan di mana mana kejohanan antarabangsa. 4.5 Kejohanan antarabangsa yang mendapat restu ISTAF termasuk Sukan Olimpik, Kejohanan Dunia, Sukan Komanwel, Sukan Asia dan Sukan SEA hendaklah menggunakan bola takraw yang telah diluluskan oleh pihak ISTAF sahaja.

5. PEMAIN-PEMAIN
5.1 Setiap perlawanan dimainkan oleh 2 regu yang mana setiap regu mempunyai 3 orang pemain. 5.2 Salah seorang daripada pemain hendaklah berada di belakang yang dinamakan Tekong (server). 5.3 Dua orang lagi pemain hendaklah berada di hadapan, seorang di sebelah kiri dan seorang lagi di sebelah kanan. Pemain di sebelah kiri dinamakan Apit Kiri manakala yang berada di sebelah kanan dinamakan Apit Kanan . Kedua-dua pemain dinamakan Apit. 5.4 Kejohanan Berpasukan

5.4.1 Pasukan hendaklah mempunyai tiga (3) Regu di mana bilangan pemain minimum sembilan (9) orang pemain dan maksimum duabelas (12)orang. Setiap nama pemain hendaklah didaftarkan untuk bermain di dalam perlawanan. Maksimum tiga (3) pemain didaftarkan sebagai permain simpanan. Seorang pemain cuma boleh bermain untuk satu Regu sahaja. 5.4.2 9 orang pemain mestilah berada di gelanggang semasa diperkenalkan. 5.4.3 Mana-mana pasukan yang pemainnya kurang daripada 9 orang, tidak dibenarkan bermain di kejohanan tersebut dan dianggap kalah. 5.5 Kejohanan Antara Regu 5.5.1 Setiap regu hendaklah mempunyai minimum 3 orang pemain dan maksimum 5 orang pemain (1 regu mempunyai 3 orang pemain dan 2 orang pemain simpanan ) yang kesemua mesti didaftarkan. 5.5.2 3 orang pemain mestilah berada di gelanggang semasa diperkenalkan. 5.5.3 Mana-mana regu yang pemainnya kurang daripada 3 orang, tidak dibenarkan bermain di kejohanan tersebut dan dianggap kalah.

6. PERALATAN / PAKAIAN PEMAIN


6.1 Semua pakaian pemain hendaklah bersesuaian dan menepati ciri-ciri kejohanan sepaktakraw. Mana-mana peralatan yang boleh menolong melajukan bola atau mempercepatkan pergerakan pemain dan membahayakan pemain adalah dilarang sama sekali. 6.2 Bagi mengelakkan kekeliruan, pasukan yang bertanding hendaklah memakai warna jersi yang berlainan. 6.3 Setiap pasukan hendaklah mempunyai sekurang-kurangnya dua set Jersi/T-shirt, yang berwarna cerah dan berwarna gelap. Jika kedua-dua pasukan yang bertanding memakai warna jersi yang sama maka jersi pasukan tuan rumah hendaklah ditukar. Jika dari pasukan yang berlainan negara maka mana-mana negara yang dinamakan dahulu dalam pendaftaran hendaklah menukar jersi. 6.4 Pemain hendaklah memakai Jersi / T-Shirt, seluar pendek, stoking, dan kasut sukan bertapak getah dan tidak bertumit tinggi. Pakaian adalah merupakan sebahagian daripada anggota badan. Jersi / T-Shirt hendaklah dimasukkan ke dalam seluar. Sekiranya cuaca sejuk, pemain dibenarkan memakai track -suits. 6.5 Semua pakaian pemain hendaklah bernombor dibahagian depan dan belakang. Setiap pemain hendaklah memakai nombor jersi ( dari 1 hingga 36 ) yang sama untuk keseluruhan kejohanan. Nombor hendaklah berukuran 19 cm tinggi di bahagian belakang dan berukuran tidak kurang 10 cm di bahagian depan ( bahagian tengah dada ). Nama pemain hendaklah berada di belakang bahagian atas nombor pakaian di mana bersesuaian saiz dan nampak jelas semasa siaran untuk tatapan televisyen . Pakaian pemain boleh mempunyai logo penaja dibahagian hadapan pakaian pemain dimana haruslah mengikut peraturan pertandingan. Logo atau lambang melainkan logo pengeluar pakaian tidak boleh diletakkan. 6.6 Ketua regu hendaklah memakai Arm Band di lengan kiri. 6.7 Mana mana pakaian yang tidak mempunyai spesifikasi yang dinyatakan di dalam Undang Undang Permainan ini, hendaklah mendapat kelulusan daripada pihak Teknikal ISTAF terlebih dahulu.

7. GANTIAN PEMAIN
7.1 Mana-mana pemain yang telah bermain atau disenaraikan sebagai pemain simpanan dalam mana-mana regu, tidak dibenarkan bermain dalam regu yang lain di dalam pertandingan yang sama. 7.2 Gantian pemain boleh dibenarkan pada bila-bila masa dengan permintaan Pengurus Pasukan / Jurulatih Rasmi kepada Pengadil semasa bola tidak di dalam permainan. 7.3 Dalam acara Regu, setiap regu boleh menamakan maksimum dua (2) orang pemain simpanan bagi setiap perlawanan di samping 3 pemain yang sedia ada. Setiap Regu dibenarkan membuat maksimum dua (2) kali pertukaran bagi setiap set. Dalam acara Berpasukan , setiap regu boleh menamakan maksimum (1) seorang pemain simpanan bagi setiap perlawanan di samping 3 pemain yang sedia ada . Setiap Regu dibenarkan membuat maksimum dua (2) kali pertukaran bagi setiap set. Semua pertukaran pemain hendaklah mendapat kebenaran daripada Pengadil Rasmi dan pertukaran hendaklah dilakukan di tepi gelanggang di mana Pengadil bertugas nampak semasa pertukaran pemain dilakukan. Pertukaran pemain boleh dilakukan apabila antara kiraan mata telah dijalankan atau semasa permulaan set. Satu (1) atau lebih pertukaran pemain boleh dilakukan dalam masa yang sama ( bagi acara regu sahaja ) Jika Regu memulakan set dengan pemain yang berbeza dari set yang sebelumnya, maka dianggap pertukaran telah dilakukan untuk set yang baru. 7.4 Setiap regu dibenarkan membuat pertukaran pemain atas sebab kecederaan. Sekiranya kedua-dua pertukaran pemain belum dilakukan di dalam set tersebut. Jika kedua-dua pertukaran pemain telah dilakukan , maka perlawanan dihentikan dan regu ini dianggap kalah. 7.5 Mana-mana regu yang mempunyai kurang daripada 3 orang pemain tidak dibenarkan meneruskan perlawanan dan dianggap kalah. 7.6 Jika pemain diperintah keluar gelanggang (dikenakan kad merah) maka regu tersebut dibenarkan membuat pertukaran pemain sekiranya kedua-dua pertukaran masih belum dilakukan di dalam set tersebut. Jika kedua-dua pertukaran telah dilakukan dalam set tersebut, maka perlawanan akan ditamatkan dan regu pemain yang dikenakan kad merah dianggap kalah.

8. UNDIAN DAN WARM-UP


8.1 Sebelum permainan dimulakan, Pengadil akan membuat undian dengan kehadiran kedua-dua ketua regu. Ketua regu yang memenangi undian akan memilih sama ada (i) Sepak Mula atau (ii) Petak gelanggang. Regu yang kalah undian hendaklah memilih baki pilihan Regu yang menang undian. Kedua-dua Regu hendaklah mematuhi keputusan Pengadil. 8.2 Regu yang memenangi undian akan memulakan Warm -Up selama 2 minit dan diikuti oleh regu yang sa tu lagi. Hanya 5 orang sahaja yang dibenarkan bergerak bebas di dalam gelanggang dengan menggunakan bola rasmi. 9. KEDUDUKAN PEMAIN SEMASA SEPAK MULA 9.1 Apabila permainan hendak dimulakan, semua pemain mestilah berada dalam petak gelanggang masingmasing dalam keadaan bersedia. 9.2 Sebelah kaki Tekong hendaklah berada di dalam bulatan sepak mula. Sebelah lagi kakinya mestilah berada di luar bulatan sepak mula untuk menyepak bola.

9.3 Kedua-dua apit bagi regu yang membuat sepak mula mestilah berada di dalam suku bulatan masing-masing. 9.4 Pemain regu lawan bebas berada di mana-mana kawasan didalam petak gelanggangnya. 10. PERMULAAN PERMAINAN DAN SEPAK MULA. 10.1 Perlawanan ikendalikan oleh seorang Pengadil ( berada di salah satu hujung Jaring ), seorang Pembantu Pengadil ( berada bertentangan dengan Pengadil ), seorang Pengadil Rasmi ( berada di belakang Pengadil ), seorang Pengadil Garisan dipenjuru belakang garisan gelanggang sebelah kanan Pengadil dan seorang lagi Pengadil Garisan di penjuru belakang garisan gelanggang sebelah kanan Pembantu Pengadil. Pengadil akan dibantu oleh Pengadil Rasmi bagi memantau keadaan diluar gelanggang. Regu melakukan sepak mula ( servis ) akan melakukan tiga (3) kali sepakan berturut-turut dan disambung oleh pihak lawan tiga (3) sepakan berturut-turut. Pertukaran sepak bergilir-gilir selepas tiga (3) mata, tanpa mengira mana pihak yang mendapat mata. Pada mata dius ( bila kedua-dua regu pada mata 14-14 ) servi s akan bertukar pada setiap mata. Regu yang menerima servis akan melakukan servis pada set seterusnya. Tukar petak sebelum memulakan setiap set. 10.2 Campakan hendaklah dilakukan oleh apit setelah Pengadil mengumumkan mata. Sekiranya apit membuat campakan sebelum Pengadil mengumumkan mata, maka campakan semula hendaklah di lakukan oleh apit dan amaran lisan akan diberi olek Pengadil kepada pemain tersebut. Jika pemain masih melakukan kesalahan yang sama maka campakan itu dianggap batal. 10.3 Sebaik sahaja tekong melakukan sepak mula, semua pemain bebas bergerak di dalam gelanggang masingmasing. 10.4 Sepak mula diakui sah jika bola melepasi atas jaring sama ada menyentuh jaring atau pun tidak, melalui antara dua pita sempadan dan jatuh di dalam gelanggang pasukan lawan. 10.5 Dalam pertandingan sistem kalah mati, regu ketiga tidak perlu bermain jika keputusan telah diperolehi. 10.6 Dalam pertandingan sistem liga, ketiga tiga regu dalam pasukan hendaklah bermain.

11. PERKARA-PERKARA BATAL


11.1 Pihak Sepak Mula 11.1.1 Apit yang membuat campakan, memain mainkan bola ( menghempas, mencampak dan lain lain cara ) selepas pengadil mengumumkan mata. 11.1.2 Mana mana Apit mengangkat kaki atau memijak garisan tengah atau melintasi atau menyentuh jaring semasa membuat campakan untuk servis. 11.1.3 Tekong (server) melompat semasa melakukan sepak mula atau kaki memijak garisan bulatan sepak mula sebelum atau semasa melakukan sepak mula. 11.1.4 Tekong (server) tidak menyepak bola yang dicampak kepadanya. 11.1.5 Bola menyentuh pemain regunya terlebih dahulu sebelum melepasi ke gelanggang lawan. 11.1.6 Bola melintasi jaring tetapi jatuh di luar gelanggang. 11.1.7 Bola tidak melepasi gelanggang lawan. 11.1.8 Pemain menggunakan tangan atau lain lain bahagian tangan semasa melakukan sepakan walaupun tangan tidak menyentuh bola tetapi menyentuh lain objek bagi membantu melakukannya. 11.1.9 Apit yang membuat campakan, mencampakkan bola sebelum Pengadil mengumumkan mata buat kali kedua. 11.2 Pihak Sepak Mula Dan Penerima Sepak Mula. 11.2.1 Melakukan tingkah-laku yang boleh menganggu, membuat bising atau menengking pihak lawan.

11.3 Kedua-dua Pihak Semasa Permainan. 11.3.1 Mana-mana pemain menyentuh bola di kawasan pihak lawan 11.3.2 Mana-mana bahagian anggota pemain memasuki kawasan gelanggang lawan sama ada di atas atau di bawah jaring kecuali semasa follow through. 11.3.3 Memainkan bola melebihi tiga kali berturutan. 11.3.4 Bola menyentuh tangan. 11.3.5 Memberhentikan atau mengepit bola di bawah tangan / lengan antara kedua dua paha / kaki atau badan. 11.3.6 Sebarang anggota atau peralatan pemain seperti kasut, jersi, pelilit kepala dan lain-lain menyentuh jaring, tiang, kerusi pengadil atau jatuh ke kawasan gelanggang lawan. 11.3.7 Bola terkena siling, bumbung, dinding atau lain-lain benda. 11.3.8 Mana mana pemain memegang atau menyentuh objek bagi membantu melakukan sepakan.

12. SISTEM KIRAAN MATA


12.1 Apabila perkara batal dilakukan oleh pihak sepak mula atau penerima sepak mula, satu mata akan diberi kepada pihak lawan. 12.2 Setiap set dimenangi oleh regu yang mendapat mata lima belas (15) dengan kelebihan minimum dua (2) mata. Bila regu terikat mata 14-14, set tersebut dimenangi apabila mana-mana regu mendapat kelebihan dua (2) mata atau mana-mana regu mencapai mata tujuhbelas (17) ( yang mana dahulu ). Apabila regu terikat mata 14-14, maka pengadil akan membuat pengumuman lanjutan mata 17 12.3 Setiap perlawanan ( Regu dan Double ) dijalankan dalam 5 set ( best of 5-set ) dua minit rehat antaranya dan di mana regu yang memenangi 3 set terdahulu daripada 5 set dikira memenangi perlawanan. Set akan dikenali dengan set pertama, kedua ketiga, keempat dan kelima. Dalam perlawanan Berpasukan ia akan dijalankan dalam 3 set ( best of 3-set ) dengan 2 minit rehat antaranya dan di mana pasukan yang memenangi 2 set terdahulu daripada 3 set dikira memenangi perlawanan. Set akan dikenali dengan set pertama, kedua dan ketiga. 12.4 Dalam set kelima (acara Regu dan Double) dan set ketiga (acara Berpasukan), tukar petak gelanggang akan dilakukan apabila satu regu mendapat mata 8.

13. REHAT (TIME-OUT)


13.1 Setiap Regu berhak meminta satu minit rehat ( time out ) sekali untuk setiap set. Rehat boleh diminta oleh Pengurus pasukan atau Jurulatih semasa bola tidak berada dalam permainan. Cuma 4 orang pemain sahaja bagi setiap regu dibenarkan berada di belakang garisan gelanggang semasa satu minit rehat untuk acara Double, 5 orang pemain untuk acara Regu dan 6 orang pemain untuk acara berpasukan. Tidak ada lagi rehat yang di berikan secara automatik 13.2 5 orang iaitu 3 pemain dan dua yang lain berpakaian kemas serta berlainan daripada pemain.

14.

PERMAINAN TERGENDALA

14.1 Pengadil boleh memberhentikan permainan jika berlaku halangan, gangguan atau pemain tercedera dan memerlukan rawatan segera tidak melebihi 5 minit untuk setiap regu.

14.2 Pemain yang tercedera dibenarkan berehat dan menerima 5 minit, pemain tidak berupaya bermain, maka gantian kedua-dua pertukaran 14.3 Cuma

rawatan sehingga 5 minit. Jika selepas

pemain mestilah dibuat. Jika regu ini telah membuat

pemain seperti di peraturan No. 7, maka regu lawan akan dikira sebagai pemenang. perlawanan apabila berlaku gangguan

Pengadil Rasmi sahaja boleh memberhentikan

atau halangan dengan kebenaran Jawatankuasa Pertandingan. 14.4 Semasa tempoh permainan diberhentikan, semua pemain tidak dibenarkan keluar dari

gelanggang untuk minum atau mendapat tunjuk ajar.

15.

TATATERTIB ( DISIPLIN)

15.1 Semua pemain mestilah mematuhi Undang -Undang Permainan. 15.2 Hanya Ketua Regu sahaja dibenarkan berjumpa Pengadil jika ada sebarang

pertanyaan atau inginkan kepastian mengenai keputusan yang dibuat dan Pengadil hendaklah memberi penerangan terhadap keputusan yang telah dibuatnya. 15.3 Pengurus / Jurulatih Rasmi dan Pegawai dilarang membantah keputusan Pengadil pertandingan. Tindakan disiplin

semasa pertandingan sedang berjalan. Ini boleh menjejaskan kelancaran boleh di ambil terhadap pegawai berkenaan.

16.

HUKUMAN

16.1 KAD KUNING Kesalahan yang boleh dikenakan Kad Kuning adalah seperti berikut:16.1.1 Tidak menunjukkan dengan etika sukan yang semangat kesukanan dan melakukan perkara- perkara yang bertentangan

boleh menjejaskan keseluruhan pertandingan.

16.1.2 Memaki atau mengeluarkan kata kata kesat. 16.1.3 Berulang kali melakukan melanggar Undang Undang Permainan dan Peraturan pertandingan.

16.1.4 Melambat-lambatkan permainan setelah diberi amaran lisan oleh Pengadil. 16.1.5 Masuk keluar gelanggang tanpa kebenaran Pengadil.

16.1.6 Dengan sengaja meninggalkan gelanggang kerana bantah keputusan Pengadil. 16.2 KAD MERAH yang perlu dihukum, pemain boleh diberi kad merah jika

Kesalahan-kesalahan

melakukan kesalahan berikut:16.2.1 Masih berdegil dan berkelakuan buruk ganas dengan setelah diberi amaran oleh pengadil.

16.2.2 Berkelakuan

niat untuk mencederakan pihak lawan.

16.2.3 Meludah kepada pihak lawan, pegawai atau penonton. 16.2.4 Memaki dan mengeluarkan kata-kata kesat. 16.2.5 Menerima Kad kuning yang kedua dalam perlawanan yang sama. 16.3 Mana - mana pemain yang melakukan kesalahan sama ada di dalam atau di luar

gelanggang terhadap pihak lawan, pemain, Pengadil, Pembantu Pengadil atau mana-mana orang dimana Kad Kuning telah dikeluarkan adalah merupakan tindakan disiplin yang perlu diterima oleh semua pihak: 16.3.1 Kesalahan : Kad Kuning Pertama

Hukuman : Amaran Biasa

16.3.2

Kesalahan :

Kad Kuning Kedua diterima oleh pemain di perlawanan yang lain tetapi

didalam kejohanan yang sama. Hukuman : Digantung satu perlawanan 16.3.3 Kesalahan : sama. Hukuman : (i) Digantung 2 perlawanan. (ii) Denda US $100 ( dibayar oleh Persatuan / Kelab yang terlibat ) 16.3.4 Kesalahan : Kad Kuning Keempat diterima setelah digantung dua perlawanan di kejohanan yang sama. serta-merta dari bermain perlawanan seterusnya Kad Kuning Ketiga diterima setelah digantung satu perlawanan di kejohanan yang

Hukuman : Digantung

sehingga lembaga disiplin membuat keputusan. 16.3.5 Kesalahan : Pemain menerima 2 Kad Kuning dalam perlawanan yang sama.

Hukuman : (i) Digantung dua perlawanan. (ii) Denda US $100 ( dibayar oleh Persatuan/kelab yang terlibat ) (iii) Diberi Kad Merah di atas kesalahan disiplin ketiga dalam mana-mana perlawanan di kejohanan yang sama. 16.4 Mana mana pemain yang diperintah keluar gelanggang oleh Pengadil sama ada Kesalahan

didalam atau diluar gelanggang, terhadap

pihak lawan, rakan sepasukan, Pengadil, Pembantu pegawai: Kad Merah akan diberi diatas tindakan disiplin

Pengadil, Pengadil Garisan atau mana-mana berikut akan di ambil:16.4.1 Kesalahan : Menerima Kad Merah

Hukuman : Di gantung

serta merta daripada bermain

dalam mana mana perlawanan sehingga

Lembaga Disiplin membuat keputusan.

17.
17.1

KELAKUAN BURUK OLEH PEGAWAI-PEGAWAI PASUKAN


Tindakan perlu diambil terhadap Pegawai Pegawai Pasukan yang berkelakuan buruk atau sama ada di dalam atau di luar gelanggang. menganggu dari kelancaran

menimbulkan kekacauan semasa kejohanan dijalankan 17.2 Mana-mana pegawai yang berkelakuan buruk dan

pertandingan akan diiringi keluar oleh Pegawai Pertandingan perlawanan. Pengadil akan memberhentikan atau Lembaga

gelanggang

pertandingan serta merta sehingga memberi isyarat meneruskan

Pegawai Pertandingan pertandingan.

Disiplin Persatuan Sepaktakraw

18.

UMUM

18.1 Jika berlaku pertelingkahan terhadap mana-mana perkara yang tidak termasuk di dalam UndangUndang Permainan ini, keputusan Pengadil Rasmi adalah muktamad.

PINDAAN DILULUSKAN
Pindaan Undang-undang Permainan ini telah diluluskan semasa Kongres ISTAF di Bangkok, Thailand pada 17 hb Januari 2011