Anda di halaman 1dari 2

Entrecote met peperroomsaus

Wie zich gratis registreert op www.mijnverstand.be kan dit recept bewaren in een persoonlijk kookboek. Je vindt ook alle recepten op www.nieuwsblad.be in de rubriek Ward kookt.

Benodigdheden voor 4 personen 4 entrecotes 25 gram boter 1 el arachideolie 0.5 dl rode porto 2,5 dl room 40% vetgehalte peper zout 1 el zwarte peperbolletjes 1 el witte peperbolletjes Bereidingswijze Doe 1 eetlepel witte peperbolletjes en 1 eetlepel zwarte peperbolletjes in een vijzel en vijzel ze grof. Indien je geen vijzel hebt, kan je ze breken onder het lemmet van een zwaar mes. Kruid de entrecotes rondom met vers gemalen peper en zout. Smelt de boter in een pan zonder antiaanbaklaag. Voeg er de olie bij en laat uitschuimen. Afhankelijk van de dikte van de entrecotes bak je ze drie tot vier minuten per zijde. Neem ze uit de pan en verpak ze meteen in aluminiumfolie zodat ze warm blijven. Giet de verbrande boter uit de pan, maar hou het aanbaksel tegen. Blus de pan met de porto. Roer het aanbaksel los en laat inkoken tot siroopdikte. Blus met de room en laat inkoken tot sausdikte.

Kruid met peper en zout. Giet het vleesvocht uit de aluminiumfolie bij de saus en roer er de gebroken peper door. Serveer meteen. In dit recept geef ik er een coulis bij van spinazie, gestoomd en licht gekorst witloof, verse aardappelkroketten. Het recept van verse aardappelkroketten kan je vinden in Ward kookt, dit recept werd reeds volledig beschreven.

Wijntip Mark Longin Bij een entrecote gaan we op zoek naar een rode wijn die gerust nog wat tannines mag bevatten. Deze worden immers geneutraliseerd door het vlees en dat zorgt voor een harmonieuze smaakbeleving. De pepersaus vraagt om een vollere wijn die ook wat kruidige aromas vertoont. Zo komen we al snel in de Rhne terecht waar we assemblages vinden van dryuiven als Grenache noir en Syrah, eventueel aangevuld met Carignan. De Tandem 2012 van Clos des Mourresbijvoorbeeld, een Ctes du Rhne Villages, of de Terres Jaunes 2012 van Domaine Ferme Saint Martin, een Baumes de Venise. Ook de Linstantpille Rouge 2010 van Domaine du Pastre, een Ventoux, is zeker een mogelijkheid. Nog iets zuidelijker, in de Roussillon net boven de Spaanse grens, vinden we dezelfde druiven terug in de Rive Gauche 2010 van Domaine Rouad.