Anda di halaman 1dari 2

Avatar (informatika)

Avatar (informatika)
Avatar je objekt koji predstavlja utjelovljenje korisnika ili tzv. alter ego korisnika u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom svijetu. Koristi se raunalnim igrama, na internet forumima i drugim mjestima.

Neal Stephenson
Koritenje avatara u znaenju virtualnih tijela na internetu je pokrenuo Neal Stephenson u njegovoj cyberpunk noveli Snow Crash (1992.). U Snow Crashu, pojam avatar se koristi za opis virtualne simulacije ljudskog bia u Metaversu, virtualnoj stvarnosti na internetu. Socijalni status u Metaversu se esto temeljio na kvaliteti avatara, ako je manifestacija detaljnija, znai da je korisnik iskusni haker ili programer, dok su ostali korisnici imali jednostavnije modele.

Raunalne igre
U smislu raunalne manifestacije korisnika, pojam avatar se pojavio 1985. kad je koriten kao ime glavnog lika u seriji igara Ultima. Igre Ultima se pokrenute 1981. ali Avatar je predstavljen tek u etvrtom nastavku igre (Ultima IV). U igri se predpostavlja da je korisnik Avatar, kojemu je bilo mogue prilagoditi izgled po elji korisnika. Kasnije se pojam Avatar poeo koristiti i u drugim igrama, kao to su Shadowrun (1989.) i Habitat (1987.) itd.

Internet forumi i blogovi


Zbog iroke upotrebe avatara, nije poznato koji forumi su ih prvi poeli koristiti. U najranijim forumima nisu bili ukljueni kao dodjeljene funkcije, ve kao individualni hakovi, prije nego su postali standard. Avatari se na internet forumima koriste u svrhu predstavljanja korisnika i njihovih postupaka kako bi se prepoznao njihov doprinos forumu, a mogu i predstavljati odreenu osobnost, vjeru, ambicije ili socijalni status na forumu. Tradicionalni sistem koji se koristi na veini foruma je mali okrugli prostor (npr. 80x80 do 100x100 piksela) blizu korisnikovog komentara, kako bi drugi korisnici lake mogli prepoznati autora bez da proitaju korisniko ime. Avatar se moe izabrati na unaprijed postavljenoj listi. Neki forumi omuguuju koritenje slike koja je kopirana s neke druge strane ili koju je dizajnirao sam korisnik. Neki avatari su animirani, tj. sastavljeni od niza slika koje se stalno ponavljaju i na taj nain stvaraju efekte, geste i druge odreene pokrete.

Umjetna inteligencija
Avatare koriste i razne organizacije kao nain interakcije sa potroaima. Takvi avatari se esto nazivaju botovi. Jedan od najpoznatijih je Ikeova Anna, koja je dizajnirana da vodi potroae kroz Ikeinu web stranicu.

Izvori rabljeni u lanku i suradnici

Izvori rabljeni u lanku i suradnici


Avatar (informatika) Izvor: https://hr.wikipedia.org/w/index.php?oldid=3969527 Doprinositelji: CommonsDelinker, Croq, Vedran12

Licencija
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 //creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/