Anda di halaman 1dari 16

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012

3.0 Bentuk-bentuk Bidang Seni India 4.0 Catan/ lukisan India 4.1 Pengenalan Lukisan di Gua Ajanta adalah lukisan pertama dan juga yang terbaik dalam abad pertama. Manakala, lukisan terkemuka dalam abad kedua adalah lukisan Saddanta Jataka. Walaubagaimanapun, tiada catatan yang kukuh tentang seni lukis India beberapa abad selepas itu sehinggalah pada abad ke lapan munculnya lukisan pada kuil Kailasantha di Ellora.
Lukisan Gua Ajanta

Secara umumnya, lukisan India boleh diklasifikasikan sebagai mural dan miniature. Mural adalah kerja-kerja besar yang dilaksanakan di dinding struktur pepejal, seperti dalam Gua Ajanta dan kuil Kailasantha. Lukisan kecil dilaksanakan pada skala yang sangat kecil pada bahan yang mudah rosak seperti kertas dan kain. Palas Bengal perintis lukisan kecil di India. Seni lukisan miniatur mencapai kemuliaan sepanjang tempoh Mughal. Lukisan Ragamala juga milik ke sekolah ini. Berikut adalah kategori-kategori menjelaskan lukisan India.

4.2 Jenis-jenis lukisan India 4.2.1 Lukisan Madhubani Terdapat sebuah kampung yang dipanggil Madhuban di rantau Mithila India di mana sejenis lukisan gaya khas berkembang dan dipanggil Lukisan Madhubani pada masa kini. Ia juga dikenali sebagai lukisan Mithila. Mengikut tradisinya, lukisan ini telah dilakukan di dinding lumpur yang baru ditampal tetapi, sekarang mereka melakukannya di atas kertas, kanvas dan juga kain. Lukisan-lukisan tersebut dilakukan oleh penduduk wanita kampung. Lukisan-lukisan tiga dimensi memandangkan mekar dengan warna yang diekstrak daripada tumbuhtumbuhan yang ditanam di sekitarnya. Terdapat simbol-simbol tertentu yang

14

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


mewakili Lukisan Madhubani. Simbol-simbol seperti cincin teratai (kamalban atau purain) dan pokok buluh yang biasa digunakan untuk menghiasi dinding. Ia adalah fakta yang menarik untuk menarik perhatian. Kedua-dua simbol tersebut dikaitkan dengan kesuburan dan keturunan.

Madhubani Paintings Bihar of India A long way from walls and veils

4.2.2 Lukisan Warli Folk Jenis gaya lukisan yang unik ini telah ditemui pada awal tahun tujuh puluhan. Lukisan Warli berebeza dengan lukisan-lukisan yang lain dengan menunjukkan keistimewaannya yang tersendiri . Tema lukisan ini tidak dikaitkan dengan sebarang cerita mitos atau dengan yang mana-mana mengagungkan lukisan tersebut. Lukisan-lukisan tersebut dibuat pada latar belakang yang sederhana coklat dengan putih sebagai warna sahaja. Satu-satunya pengecualian adalah bintik merah dan kuning sahaja diletakkan untuk menghiasi lukisan itu. Lukisan ini dikhaskan untuk banyak sebab. Perkara yang paling luar biasa adalah lukisan ini sosial alam. Lukisan ini menjelaskan aktiviti harian Warlis dalam pergerakan cahaya berayun dan berpusar. Para pengkaji menjejaki asal-usul mereka dalam Zaman Neolitik yang meluas dari 3000 SM 2500 B.C.
Pelukis sedang melukis lukisan warli folk

Lukisan Warli Folk 15

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


4.2.3 Lukisan Maniture Sekitar 40 tahun lalu, lukisan 'maniture' telah menjadi popular di India dan Barat iaitu dikalangan pengumpul lukisan dan artis. Ini berdasarkan mutu dan hasil kerja yang bagus dimana adunan warna yang menarik selain dari aspek kepelbagaian gaya dan tema yang unik. Sebahagian kecil pakar seni lukisan 'maniture' ini telah menjadi ikutan dan telah berjaya menghasilkan lakaran yang bermutu. Antara penggiat seni India yang terkenal sekitar awal 1900 iaitu Coomaraswamy yang menghasilkan seni monograf

diantara tahun 1910 hingga 1912 yang diharapkan dapat memberi pendedahan tentang nilai keindahan seni. Antara lukisan-lukisannya adalah seperti berikut:

Dead of Ravana in epic Ramayana


The Rakshasa dalam

epiK Ramayana

16

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


Walaupun demikian, lukisan maniture semakin tenggelam awal tahun 1950. Lewat 1950-an, dua orang pakar seni iaitu, Ramgopal Vijaiwargiya dari Jaipur dan P.R Kapoor dari Delhi berjaya mejumpai ribuan lakaran da nada di antaranya dihasilkan dengan kualiti yang amat mengkagumkan. Vijaiwargiya telah membeli hasil seni daripada Rajasthan di Kotah dan Jaipur. Manakala, P.R. Kapoor berjaya mengembalikan semula karya seni yang dikumpul kepada waris pelukis di Guler, Sangra dan Basohli. Hasil seni yang dimiliki oleh Vijaimargiya dan Kapoor juga merupakan antara karya yang dihasilkan oleh orang-orang Chamba di Himachal Pradesh. Ianya telah dipamerkan pada 1976 oleh Stuart Cary Weich di Asia House Galeri di New York. Pameran ini telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

4.2.4 Lukisan Tanjore Lukisan India yang terkenal dengan lukisan tradisional yang penuh dengan hiasan, dikenali sebagai lukisan Tanjore. Seni lukisan ini bermula pada abad ke16 di bawah naungan diraja. Lukisan-lukisan tersebut diwujudkan selepas satu proses yang teliti dan panjang yang disediakan dengan melibatkan banyak peringkat. Lapisan kain ditampal atas kayu untuk mewujudkan base bagi lukisan. Base tersebut dirawat dengan pes limau untuk membuat permukaan licin untuk membuat lukisan. Langkah seterusnya, melukis lakaran luaran imej.

Kemudiannya, mutiara, batu permata, daun emas yang telah dipukul dan logam sepuhan dilekat pada imej dengan campuran habuk papan dan gam.

Contoh lukisan Tanjore


17

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


4.2.5 Lukisan Pewarna Semula Jadi (Natural Dye Paintings) Sebelum kemunculan sains dan sintesis warna kimia, artis India menggunakan bahan-bahan yang diperolehi daripada alam untuk mewarnakan lukisan mereka. Lukisan pewarna semula jadi India menggunakan warna yang berasal dari akar dan daun, mineral dan bahan-bahan lain yang mudah didapat. Sebahagian daripada pewarna ini telah digunakan oleh diri mereka sendiri dan yang lainnya digunakan dalam kain fabrik untuk dijahit motif.

Lukisan pada kertas Lukisan pada fabrik

4.2.6 Lukisan Kalamkari Pengertian sebalik kalamkari adalah lukisan yang dilakukan menggunakan pen. Kalamkari ialah sejenis kraf kuno yang dikesan asal-usulnya 3000 tahun. Seni lukisan ini dan percetakannya menggunakan pewarna sayur-sayuran. Mengikut sejarah lukisan Kalamkari milik India dan Iran. Bentuk seni ini telah diperkaya melalui generasi sebagai suatu teknik ketukangan kepada warisan keturunan. Di India, antara dua bandar di purba Andhra Pradesh adalah hampir sinonim dengan Kalamkari, iaitu Masulipatnam dan Srikalahasti. Kedua-dua bandar tersebut menghasilkan lukisan Kalamkari ini mengikut gaya mereka tersendiri.

18

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012

Lukisan Kalamkari

Lukisan Kalamkarim pada fabrik Lukisan Kalamkari

Pelukis menghasilkan Kalamkari pada fabrik 19

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


4.2.7 Lukisan Phad Lukisan Phad ini terkenal di Rajasthan,yang dilakukan atas kain. Jenis lukisan ini terutamanya didapati di daerah Bhilwara. Tema utama lukisan ini adalah gambaran dewa setempat dan kisah-kisah mereka serta dan legenda pemerintah tempatan murni. Phad adalah sejenis lukisan tatal. Lukisan ini telah diwujudkan dengan menggunakan warna-warna terang dan halus.

Lukisan Phad Pelukis melukis Phad pada fabrik

4.2.8 Lukisan Kangra Warisan lukisan India kaya dengan pelbagai warna dalam dunia lukisan. The Kangra Miniatures dari Sekolah Pahari juga merupakan sebahagian daripada bentuk seni lukisan tradisional. Lukisan India ini membuat tanda pada abad ke18. Kangra Sekolah lukisan kecil dipengaruhi oleh gaya lukisan Mughal Miniature walaupun, ia berjaya mengekalkan perbezaannya. Lukisan etnik india ini berbentuk naturalistik dengan menggunakan warna sejuk. Pelukis meneroka tema-tema yang tidak berkesudahan bagi lukisan mereka dari teks Govinda Gita, Bhiaris Satsai dan sebagainya. Pada masa yang sama juga, cinta abadi Krishna dan Radha bergembira saat-saat cinta juga digambarkan.

20

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012

Lukisan Kangra

Krishna dan Ratha

Kisah cinta Krishna dan Ratha

4.2.9 Lukisan Mughal Lukisan Mughal kembali kepada tempoh di antara abad ke-16 dan 18, ketika Mughals memerintah sebahagian besar negara India. Seni lukisan Mughal telah diperkenalkan oleh maharaja Humayun. Lukisan Mughal mencapai kejayaan yang tertinggi semasa pemerintahan Akbar dan juga semakin berkembang sepanjang pemerintahan Jahangir, dan Shah Jahan. Zaman pertengahan diingati untuk gaya lukisan Parsi miniatur yang diperkenalkan oleh Mughals. karya-karya

21

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


miniature Mughal bukan sahaja suatu hasil seni lukis yang terbaik, malah mereka juga mempengaruhi miniatur sekolah tempatan di Rajasthan, Punjab dan Himachal Pradesh.

Beloveds- miniature

Mughal Queenminiature

Lukisan Mughal

Di samping itu, kebanyakkan motif utama yang digunakan dalam catan atau lukisan India adalah unsur-unsur yang berkaitan dengan kehidupan manusia. Catan India Berasaskan keagamaan dan berunsur tradisional. Lukisan India juga tidak meniru alam secara realisme. Pada masa yang sama juga, lukisan India tidak menggambarkan emosi atau perasaan pelukis melalui lukisan wajah atau muka, tetapi lebih mementingkan postur dan pergerakan subjek. Contoh-contoh lukisan dan catan ialah seperti berikut :

22

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012

23

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012

Gambar Rajah 4.0 :Contoh-contoh catan india (Indian Arts)

4.3 Penggunaan Alat dan Bahan Penggunaan pensel dan krayon tidak diketahui dalam kalangan pelukis di India untuk menghasilkan karyakaryanya. Kebanyakkan mereka menggunakan pen mata pena untuk melukis. Namun, dalam kalangan masyarakat lama, mereka lebih selesa menggunakan pen yang

diperbuat daripada buluh. Seperti pelukis Cina dan Jepun, pelukis India juga pakar dalam menggunakan berus. Berusberus ini diperbuat daripada bulu ekor tupai dan diikat
Berus buluh

dengan tembaga di simpai logam.

Selain itu, pelukis India juga kerapkali mengaplikasikan penggunaan arang batu dalam hasil seni mereka. Ada juga yang menggunakan warna merah terang bagi

24

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


memulakan lakaran idea. Lakaran ini dimulakan dengan lapisan warna yang nipis menggunakan arang batu sebagai asas sebelum diikuti dengan lakaran penuh dengan menggunakan berus berdakwat hitam. Lakaran yang dihasilkan dengan menggunakan sehelai kertas dan adakalanya, menggunakan tiga helai kertas yang dicantumkan bersama dan diperkemaskan dengan warna putih serta dikilatkan dengan agat atau akik, iaitu sejenis batu keras dengan tompok berwarna. Biasanya pelukis ini akan menggunakan kertas pada kedua-dua belah muka surat.

Agat atau akik yang digunakan untuk mengilatkan permukaan kertas

4.4 Pelukis-Pelukis India 4.4.1 Abanindranath Tagore Abanindranath Tagore, anak saudara Rabindranath Tagore, dilahirkan pada 7 Ogos 1871. Dia adalah salah seorang artis yang paling menonjol lukisan sekolah Bengal, bersamasama dengan penyokong pertama utama swadeshi nilai dalam seni India. Abanindranath juga dianggap sebagai penulis yang mahir dan ulung. Pelukis cuba untuk memodenkan tradisi Moghul dan Rajput sebagai jawapan kepada pengaruh yang semakin meningkat seni Barat di bawah Raja British. Abanindranath Tagore dilahirkan di bandar Jorasanko Bengal Barat. Adik bongsu Gaganendranath Tagore, seorang artis terkenal, Abanindranath telah

25

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


diperkenalkan kepada seni pada tahun 1880-an, apabila beliau telah belajar di Kolej Sanskrit. Pada tahun 1897, Naib Pengetua Sekolah Menengah Kerajaan Calcutta Seni 'mula mengajar cara tradisional akademik Eropah Abanindranath Tagore. Pada masa itu, Tagore mengembangkan kepentingan dalam cat air dan juga berada di bawah pengaruh Mughal seni. Beliau membuat beberapa lukisan indah yang berdasarkan kehidupan Tuhan Krishna, mencerminkan pengaruh yang kuat gaya Mughal. Satu mesyuarat dengan E.B. Havell meyakinkan Abanindranath Tagore untuk bekerjasama dengan beliau dalam proses pembaharuan gaya pengajaran di Sekolah Calcutta of Art. Abanindranath Tagore percaya dalam teknik tradisional lukisan India. Falsafah wujud dalam menolak seni materialistik barat dan kembali kepada seni tradisional India. Beliau telah banyak dipengaruhi oleh Sekolah Mughal lukisan serta estetisisme Whistler. Dalam karya-karya beliau yang kemudian,

Abanindranath mula mengintegrasikan tradisi kaligrafi Cina dan Jepun ke dalam gaya beliau. Niat disebalik langkah ini adalah untuk membina sebuah percantuman tradisi moden pan-Asia seni dan aspek bersama budaya Timur spiritual dan seni.

Hunting on the Wular

Bharat Mata

The passing of Shah Jahan

Gambar Rajah 4.1: Karya-karya Abanindranath Tagore Sumber: http://www.goindiajourneys.com/indianmuseums.html

26

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


4.4.2 Rabindranath Tagore Rabindranath Tagore adalah personaliti multitalented. Beliau adalah seorang penyair Bengali, seorang Brahmo Samaj ahli falsafah, seorang artis visual, penulis drama, novel, pelukis dan komposer, semua digabungkan menjadi satu.

Rabindranath Tagore mula mengarang karya seni pada usia yang sangat lembut. Beliau juga adalah seorang pembaharu budaya yang diubahsuai Bengali seni dengan rebuffing sekatan-sekatan yang terikat ke dalam bentuk klasik India. Rabindranath Tagore melukis ketika beliau berusia kira-kira enam puluh tahun. Lukisan beliau dipamerkan dalam pameran yang dianjurkan di seluruh Eropah. Gaya Tagore mempunyai keunikan tertentu dalam estetika dan skim pewarna, yang membezakan ia dari orang-orang seniman lain. Beliau juga telah dipengaruhi oleh craftwork rakyat Malanggan milik utara New Ireland, ukiran Haida dari pantai barat Kanada dan Woodcuts oleh Max Pechstein.

The Rana

Barnali saha

4.4.3 Raja Ravi Varma Raja Ravi Varma dilahirkan pada 29 April1848, di

Kilimanoor, sebuah bandar kecil Kerala. Beliau dikenali kerana lukisan yang menakjubkan, yang berputar

terutamanya sekitar epik Mahabharata dan Ramayana. Raja Ravi Varma merupakan salah satu pelukis yang telah

27

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


berjaya mencapai banyak karya serentak indah tradisi India dengan teknik seni akademik Eropah. Lukisan Raja Ravi Verma yang mana wanita cantik berpakaian sari juga telah mendapat pengiktirafan di Barat. Bakat semula jadi pelukis mula muncul pada usia yang sangat lembut. Menyedari bakat semula jadi anaknya, kedua-dua ibu bapanya menghantar beliau untuk belajar di bawah naungan Ayilyam Thirunal Maharaja Travancore, apabila dia hanya berusia 14 tahun. Beliau menerima didikan, pertama, dari istana pelukis Rama Swamy Naidu dan kemudian, dari Theodor Jenson, pelukis British. Pendedahan ini membantu beliau dalam meluaskan pandangan beliau. Pada masa yang sama, beliau telah berjaya untuk mengembangkan serta meningkatkan kemahiran dan berkembang menjadi pelukis yang matang. Raja Ravi Varma menerima latihan yang sistematik, pertama dalam seni tradisional Thanjavoor dan kemudian, dalam seni Eropah. Dia dikreditkan dengan menyediakan pautan kritikal antara Thanjavoor Sekolah dan realisme akademik Barat. Lukisan beliau boleh dikelaskan kepada tiga kategori berikut: potret Kerencaman-berasaskan potret Kerencaman teater, berdasarkan mitos dan legenda Ia adalah lukisan kategori ketiga yang paling terkenal bagi Raja Ravi Varma. Beliau meneruskan perjalanan sekitar India untuk mencari subjek untuk lukisannya. Beliau menggambarkan cintanya kepada wanita India Selatan melalui karya-karya beliau. Dalam kebanyakan karya beliau, beliau telah menjadikan dewi Hindu sebagai model ke atas wanita yang tinggal di bahagian selatan India. Lukisan yang paling popular serta mengesankan Raja Ravi Verma termasuk yang menggambarkan episod dari kisah Dushyanta dan Shakuntala serta Nala dan Damayanti. Raja Ravi Varma juga dikritik kerana terlalu menunjuk dalam lukisannya. Lukisan beliau juga dikutuk kerana terlalu menggambarkan bentuk seni tradisional India, terutama dalam menggambarkan Hindu dewa dan

28

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012


dewi. Pendekatan Raja Ravi Varma dikatakan kekurangan dinamisme ungkapan yang dilihat dalam lukisan tradisional. Pengiktirafan sumbangan besar Raja Ravi Varma ke arah seni India, Kerajaan Kerala memberi penghargaan dengan namanya yang dikenali sebagai 'Raja Ravi Varma Puraskaram', anugerah itu diberikan kepada individu yang menunjukkan janji besar dalam bidang seni dan budaya. Terdapat sebuah kolej di Mavelikara daerah Kerala, yang ditubuhkan sebagai suatu penghargaan kepada Raja Ravi Verma. Beliau juga menerima pengiktirafan antarabangsa pada tahun 1873, apabila beliau memenangi hadiah pertama untuk lukisan beliau di Pameran Seni Vienna. Antara karya-karya beliau dapat dilihat seperti di bawah.

Lord Krishna as Ambassador

Shakuntala and Dushyanta

Damayanti Talking to a Swan

A Family of Beggars

A Lady Playing Swarbat

Gambar Rajah 4.2 : Karya-karya Raja Ravi Varma Sumber : http://www.kamat.com/kalranga/art/raviverma/index.htm

29