Anda di halaman 1dari 4

a) Nota petikan USRATI | Bersama Ustazah Norhafizah Musa di IKIM.

fm

1) makanan sihat dapat lihat kesannya kepada anak kita. Tapi bagaimana pula santapan rohani, kasih sayang, kasihan belas. . Jaga jasmani anak kita macam mana pun tetap tua nanti, tapi rohani tidak macam itu. . Duduk rerunglah kehidupan dan taklik (kaji) diri kita. . jangan bencikan munfikan, kegananasan sahaja tapi didiklah anak-anak kita tidak jadi sebegitu. . Tuan guru itu berkata Saya dalam doa pagi tadi supaya anak-anak sekolah ini supaya menjadi seorang pelayang kepada ummat ini. . Supaya bila anak murid itu berjaya nanti tidak ingat dirinya. . Tuan guru itu sama2 bergotong royong dengan anak muridnya. . Ustazah sendiri tidak boleh jamin anak2 ustazah apatah lagi anak2 tuan puan. . 2) kaedah mendidik anak2 . Memanggil anak2 dengan panggilan yang baik dengan panggil hatinya. . Ubah2 lah selalu panggilan anak itu mengikut peringkat umurnya. . Pakaikan anak dengan pakaian yang cantik. . Nabi panggil nama isterinya berbagai nama.. seperti pipi merah, Aisah kepada Aisss . Jika Nurhafizah sahaja, sesekali panggil Nur... sahaja.. . Bayar tol sebut nama orang jaga tol itu. . 3) Saat2 yang mempegaruhi hatinya. a) Saat hendak keluar rumah hendak pergi sekolah, keluar ke mana2, bantu saat dia hendak pergi itu jadi saat yang indah. . Bantu pilihkan harinya sebelum dia ke sekolah / kursus. . Panggil anak2, peluk, cium. b) ketika dia atau kita balik rumah. . Buka pintu tidak perasanpun anak balik sekolah. Anak balik bagi salam, tidak pandang pun anak itu, tapi pandang tv sahaja. . Jangan lupa ada anak yang keluar tidak balik2 lagi. . Jangan menggambarkan sikap kita ancuh tidak ancuh kita.

. Azamkan untuk berubah. . c) buat amal secara berjemaah, bersama2. . Makan dan solat berjemaah. . Solat berjemaah menjadi penawar hati. . d) saat yang sukar apabila anak sakit. . Mainkan peranan kita baik2. . e) semasa hendak tidur. . Berperanan membawa jiwa mereka hendak tidur. . Baca doa bersama2. . Picit2 sikit dia, mama doakan dia mimpi2 yang indah. . Anak2 remaja pun kita buat juga begitu. . 4) macam mana hendak didik anak bawah 5 tahun. . Anak yang bawah 7 tahun, layani dan curahkan kasih sayang sehingga mereka merasai. Jangan rasa dia sangka kita benci nya dengan sebut anak angkat dll. . setiap anak kita tidak sama, apatah lagi dengan anak2 lain. Perlu meraikan perbezaannya. Ada anak yang boleh dengar cakap baik2, perlu cakap tegas, cakaplah tegas. . Ada anak yang sensitif walau pun benda yang kecil. Cara merawatnya lain dengan lain. Pegang tangan dia, usup bahu dia, ucap sabar dik, sabar2 itulah cabaran kita. . Ibu2 jangan sempit dada. . 5) anak bercinta tidak hairau ibu bapa. . Anak tidak semua dengan nasihat ibu jangan berkasih2 itu ini. . Mereka perlukan bimbingan dan panduan buakanya sekadar sebut jangan33 sahaja. . Langgarkan sikit, bagi panduan dan nasihat. . Jangan sampai anak tidak mahu mendengar cakap kita. . Akhlak remaja, tundukkan pandangan, pencegahan . 6) telah pujuk anak dengan lemah lembut, apa lagi yang perlu saya lakukan

. Tawalkkan dan berserah kepada Allah. Sebab tujuan didik anak kita bukan untuk menungjuk2 dengan orang. . Yang penting kita merayu merintih kepada Allah. . 7) menemani anak2 bila bersama. Jika tidak dia akan main ipac sahaja. . Jangan membebel sahaja. Nanti dia tidak suka naik dengan kita, suka naik dengan mak cik, bas dll. . Ceritakan kisah2 Nabi kepada anak2 fitrah manusia suka mendengar cerita.. anak, makcik pun tidak akan tertidur. Cerita2 rialiti lagi mereka suka. . Ceritakan anak2 pasal Iman2 yang suka dan sukar mencari ilmu bila anak malas kesekolah. Iman itu bawa roti kering dan keras untuk pergi mencari ilmu. Keras sangat roti kena celup air sungai. Celup dan makan berulangkali. . Ia mambayangkan akan kejayaannya selepas berjaya dapat ilmu dan menyampaikan ilmu nanti. . Ada Iman lain yang ,kesukaran Iman mendapat ilu dia berwuduk dan pergi solat.. . Cerita hadis Ada 3 lelaki buta, kusta dan botak..yang malaikat datang jumpa. . Bila sembuh, mereka minta apa yang mereka belum dapat. . Ada minta unta, sapi dll. . Bila sudah berjaya, malaikat tadi datang semula. . Minta semula dengan mereka, tapi mereka kedekut. Kemudian mereka kembali kepada yang asal kecuali yang buta yang suruh ambil apa yang dia hendak ambil... lulus ujian itu. . Perkayakan diri kita dengan kisah yang boleh ambil iktibar dan ceritakan kepada anak2. . anak suSah bangun subuh dan mula berjinak2 merokok. . Ada bermacam2 kaedahnya. Semasa anak hendak tidur, bantu anak memasang niat untuk bangun solat subuh esok. . Contohnya niat untuk berpuasa sunat, jika bangun tanpa sahur pun, InsyaAllah akan tahan puasanya. Tapi jika tidak niat berpuasa, mulut tidak akan tahan. Niat itu ada kuasa yang memberi kekuatan . Suruh ayah pula yang kejut. Mak kejut lain . bagi anak tidur awal. Beri kefahaman kepentingan solat. . Anak yang merokok ini tengok serius atau tidak.

Abang, ayahnya merokok tidak. Jika ya kena ada hujah yang kukut. Tapi jangan perlekehkan sahaja. . Pohon sekolah bantu kita. Berani merokok bukan maksud berani. . Cuba ubat2an supaya tidak suka merokok. 9) anak kecil suka bergaduh. . Beri kefahaman biar rasa bersalah. Kemudian panggil, apa yang dia dapat, sedap, bagi tahu impaknya, bagi tahu kepentingan silatulrahim. Apa lagi adik beradik. . Tapi suami2 jangan bergaduh pula depan anak2. Tidak boleh juga. Buat kerja berjemaah. . p/s: Sesungguhnya yang baik dan betul itu dari Allah sendiri. Yang salah dan buruk itu adalah dari kelemahan ana sendiri. Wallahuaklam. . Silalah share jika ia memberi manafaat kepada ummah.