Anda di halaman 1dari 28

KURSUS GURU FROG VLE 2013

SMK TAMAN BUKIT MALURI

JAWATAN KUASA FROG VLE


AJK FROG

JADUAL KURSUS GURU FROG VLE


Sesi Pertama : 07 Mac 2013 (Khamis) Sesi Kedua : 14 Mac 2013 (Khamis)

1.30 ptg- 4.30 ptg


Jadual

Kursus Frog VLE


(Sesi Pertama)
Sesi Pertama : 1.30 ptg- 4.30 ptg

Apakah itu projek 1BestariNet?

1BestariNet adalah projek yang diinisiatifkan oleh


Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan dilaksanakan dengan kerjasama YTL Communications.

Apakah itu projek 1BestariNet?

Di bawah projek ini, sebanyak 10,000 buah sekolah rendah dan menengah di Malaysia akan dilengkapkan dengan:YES - Internet Berkelajuan Tinggi 4G FROG - Akses Platform Pembelajaran Maya

Lets Meet Frog VLE

Apakah itu Frog VLE?

FROG VLE adalah sistem pembelajaran berasaskan laman web yang menyerupai pendidikan dunia sebenar dengan menyatukan konsep pendidikan konvensional.
Contoh: Guru-guru boleh memberi tugasan, ujian dan markah secara maya. Murid boleh menghantar kerja rumah dan menyemak markah. Ibu bapa boleh berkomunikasi dengan guru-guru. Pihak pentadbir sekolah boleh menyusun kalendar sekolah dan memaparkan notis.

Apakah itu Frog VLE?

FROG VLE
Persekitaran Pembelajaran Maya FROG

sebagai intranet, bilik darjah atas talian dan ruang sosial untuk sekolah.
boleh diakses di mana jua dan pada bila-bila masa dengan adanya sambungan Internet.

Kenapa perlu menggunakan Frog? Mudah digunakan kerana direka khas untuk pengguna di sekolah. Difokuskan kepada usaha untuk memudahkan kehidupan guru dan pelajar sekaligus untuk mempertingkatkan teknik pengajaran dan pembelajaran. Disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain seperti Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy, untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran. Membekalkan sistem pembelajaran bertaraf dunia yang releven dengan rantau Asia.

Memenangi anugerah - rekod pencapaian 13 tahun di UK.

Bagaimanakah Mengakses Frog VLE?

Akses laman Frog VLE Sekolah

https://wea0194.1bestarinet.net/
Setiap sekolah mempunyai URL yang tersendiri untuk tujuan log masuk

Setiap guru, murid dan ibu bapa diberi :-

ID Yes
zainuddin.zakaria@yes.my

Kata Laluan
**********

Paparan login ke VLE Frog

Dashboard Sekolah

Bagaimanakah Frog VLE Mempertingkatkan Pengajaran dan Pembelajaran? 1. Menjimatkan Masa dan Usaha Memberikan guru alatan yang mudah untuk melaksanakan tugas seperti merancang pengajaran, menandakan tugasan dan menguruskan kalendar akademik.

2. Hubung dan Kolaborasi Menghubungkan para pendidik di seluruh negara bagi membolehkan mereka berkolaborasi serta berkongsi sumber dan idea.

3. Belajar Di luar Sempadan Oleh kerana Frog adalah berasaskan awan (cloud-based), pembelajaran boleh dilaksanakan pada bila-bila masa, di mana jua. Malah, disebabkan pelajar boleh melakukan penyimpanan awan, beg sekolah yang berat bakal menjadi sejarah.

Bagaimanakah Frog VLE Mempertingkatkan Pengajaran dan Pembelajaran? 4. Menarik dan Menambat Perhatian Membolehkan guru dan pelajar mencari kandungan pendidikan di Internet dan menjadikannya sebagai satu laman Web, tanpa perlunya kepakaran teknikal. Ini membolehkan guru menghasilkan sumber-sumber pengajaran yang menarik dan menambat perhatian bagi memenuhi gaya pembelajaran berbeza, dengan hanya beberapa klik mudah.

5. Platform Pembelajaran Yang Terbukti Frog mempunyai rekod pencapaian selama 13 tahun dan digunakan di lebih 700 buah sekolah di United Kingdom dan di seluruh dunia. Sebagai tambahan, Frog VLE turut disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain, termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy, untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran.

Bagaimanakah Guru Diberi Sokongan Sepanjang Pelaksanaan Projek 1BestariNet?

Laman Komuniti Frog

Bagaimanakah Guru Diberi Sokongan Sepanjang Pelaksanaan Projek 1BestariNet?

Laman Komuniti Frog


Memberi sokongan kepada guru-guru melalui penyediaan tutorial video, buku panduan latihan serta buku panduan pengguna yang dapat membantu mereka memahirkan diri dengan kemahiran baru Frog. Mendapatkan idea-idea baru serta berkongsi amalan terbaik dan cerita-cerita kejayaan dengan bersambung dengan para pendidik lain di seluruh negara. Mencari kumpulan berdasarkan subjek yang diminati, atau membuat kumpulan sendiri, menjemput guru-guru lain untuk menyertai kumpulan, blog, menghantar mesej dan terlibat dalam forum.

Menyediakan sumber dan material lain sebagai cabaran dan inspirasi untuk golongan pendidik.

Bagaimanakah Murid Diberi Sokongan Sepanjang Pelaksanaan Projek 1BestariNet?

The Pond

Bagaimanakah Murid Diberi Sokongan Sepanjang Pelaksanaan Projek 1BestariNet?

The Pond
Menyediakan sumber-sumber yang boleh dipelajari oleh Frog Student Champions dan membantu mereka untuk memacu penggunaan Frog VLE di kalangan sesama pelajar. Memberi ruangan untuk pelajar menyertai pertandingan, melayari pautan pendidikan, video, permainan dan tip-tip, serta mengetahui tentang perkembangan Juara Pelajar Lain di Wall of Fame. Memberi peluang kepada pelajar untuk bersambung dengan rakan sebaya serta berkongsi idea dan menyatakannya di dalam The Voice, satu bahagian dalam The Pond yang memberi ruang untuk para pelajar mengemukakan pendapat mereka.

Maklumat Lanjut

http://1bestarinet.net

Bagaimanakah Mengakses Frog VLE?

Akses laman Frog VLE Sekolah

https://wea0194.1bestarinet.net/
Setiap sekolah mempunyai URL yang tersendiri untuk tujuan log masuk

Masukkan ID Yes

_________________@yes.my

Taipkan Kata Laluan

No Kad Pengenalan Anda


(10 angka pertama sahaja)

Paparan login ke VLE Frog

ID YES Frog Champion ID Yes

Farah Aznur bt Abu Said Latifah binti Hj Ali Norazimah binti Ibrahim Nurul Aishah binti Hassan Nurul Shazwani binti Abdul Razak Siew Yit Hong Siti Rafidah bte Sariman Teh Wee Leng Seri Rahayu Binti Mohd Said Umadevy a/p Kasinathan Woon Kooi Lim Rasheeda Binti Nor Rizan

f.asaid@yes.my latifahha@yes.my norazimahibrahim@yes.my nurul54028@yes.my nurul54033@yes.my yh.siew@yes.my srsariman@yes.my tw.leng@yes.my rsseri@yes.my ukasinathan@yes.my woonkl@yes.my rbnrizan@yes.my

Paparan login ke VLE Frog 1.3 Gambaran Keseluruhan Frog VLE 1.6 Bagaimana mengedit Dashboard anda 1.7 Bagaimana menggunakan kalendar anda 1.8 Gambaran keseluruhan Booking Calendar 1.9 Bagaimana menghasilkan Folder dan memuat naik fail 1.10 Bagaimana menghasilkan Sumber Pembelajaran 1.11 Bagaimana berkongsi sumber pembelajaran 1.12 Bagaimana mengakses e-mail anda 2.1 Bagaimana menggunakan sumber pembelajaran sebagai tugasan 2.2 Bagaimana menghantar sumber pembelajaran sebagai tugasan 2.4 Bagaimana menyemak tugasan yang dihantar oleh pelajar 2.6 Bagaimana menghasilkan sebuah Forum Perbincangan 4.1 Bagaimana menghasilkan kuiz 4.2 Bagaimana menghasilkan tinjauan 4.3 Bagaimana menghasilkan borang

To see a frog in your dream, represents a potential for change or the unexpected. The frog may be a prince in disguise and thus, signify transformation, renewal or rebirth.