Anda di halaman 1dari 5

Kisah Lembu dan Kerbau

Pada suatu hari, kelihatan seekor kerbau sedang membajak sawah dengan menggunakan sebuah tenggala. Sang kerbau diperhatikan oleh Sang Lembu. Sang Lembu ternampak seorang manusia sedang mengikut Sang Kerbau dari belakang. Sang Lembu melihat Sang Kerbau yang keletihan. Semasa berehat, Sang Lembu berbual-bual dengan Sang Kerbau. Hai Sang Kerbau, aku lihat kau teruk bekerja menarik tenggala ! Lihat, aku tidak payah bekerja. Aku tetap disayangi oleh tuan aku, kata Sang Lembu.Hai Sang Lembu, janganlah engkau mengata aku ! Aku disuruh oleh tuan aku membuat kerja, kata Sang Kerbau berasa jauh hati. Keesokan harinya, Sang Lembu mengumpulkan Sang Kambing,Sang Ayam, Sang Itik, dan Sang Angsa. Semua binatang itu dibawa oleh Sang Lembu ke tempat Sang Kerbau menarik tenggala. Apakah tujuan engkau membawa kami ke sini, Sang Lembu? tanya Sang Kambing. Lihat di sana. Sang Kerbau sedang menarik tenggala. Ha, Ha, kasihan Sang Kerbau. Kita semua tidak perlu membuat apa-apa kerja. Kita bebas mencari makanan, kata Sang Lembu. Seminggu kemudian, Sang Lembu pula disuruh oleh tuannya menarik kereta lembu. Tuan Sang Lembu yang duduk di atas kereta, sesekali memukul belakang Sang Lembu. Dia menggunakan rotan supaya Sang Lembu bergerak lebih pantas. Sang Kerbau ternampak Sang Lembu semasa kereta lembu itu melalui jalan di tepi sawah. Hai Sang Lembu, dulu kau mengejek aku ! Sekarang rasakan,kau pula kena tarik kereta, kata Sang Kerbau. Sang Lembu tunduk dengan perasaan malu. Dia menyesal kerana mengejek Sang Kerbau tempoh hari.

Semua kanak-kanak suka bahan tersebut Kalau ternampak bahan itu kanak-kanak tidak akan lepaskannya.. Semasa mengisi masa lapang atau semasa tidur kanak-kanak akan menggunakannya.

Kisah Lembu dan Kerbau Pada suatu hari, kelihatan seekor kerbau sedang membajak sawah dengan menggunakan sebuah tenggala. Sang kerbau diperhatikan oleh Sang Lembu. Sang Lembu ternampak seorang manusia sedang mengikut Sang Kerbau dari belakang (Sila rujuk lampiran.)

Kosa kata: Tenggala Jauh hati Letih Mengata Pantas Menyesal

Ayat Aktif: Ayat yang mengutamakan pelaku. Contoh : Ali membaca buku. Pelaku : Ali Kata kerja transitif: membaca Objek: buku Ayat Pasif: Ayat yang mengutamakan objek kata kerja transitif daripada pelaku. Contoh: Buku dibaca oleh Ali. Objek: buku Kata kerja transitif: dibaca Pelaku: Ali

Kenal pasti ayat aktif dan ayat pasif yang terdapat dalam teks.

Murid-murid akan memilih sampul surat dan menukarkan ayat aktif ke pasif, ayat pasif ke aktif dalam kumpulan.

Tukarkan ayat-ayat aktif yang berikut kepada ayat-ayat pasif. 1. Ibu membasuh baju itu. 2. Beliau memandu kereta itu. 3. Pemburu itu telah menembak seekor pelanduk putih. Tukarkan ayat-ayat pasif yang berikut kepada ayat-ayat aktif. 1. Soalan itu dijawab oleh saya. 2. Kerja-kerja itu disiapkan oleh kami. 3. Masakan itu dimasak oleh ibu.

Tukarkan ayat-ayat aktif yang berikut kepada ayat-ayat pasif.


1. Ibu membasuh baju itu. ______________________________________________________________ 2. Beliau memandu kereta itu. ______________________________________________________________ 3. Pemburu itu telah menembak seekor arnab. ______________________________________________________________ 4. Kumar melukis gambar itu. ______________________________________________________________ 5. Nenek mendengar radio. ______________________________________________________________ 6. Abang mengangkat barang-barang itu. _____________________________________________________________

Tukarkan ayat-ayat pasif yang berikut kepada ayat-ayat aktif.


1. Soalan itu dijawab oleh saya. ______________________________________________________________ 2. Kerja-kerja itu disiapkan oleh kami. ______________________________________________________________ 3. Masakan itu dimasak oleh ibu. ______________________________________________________________ 4. Kerusi-kerusi itu disusun oleh ketua darjah. ______________________________________________________________ 5. Tingkap itu ditutup oleh bapa. ______________________________________________________________ 6. Surat itu dikirimkan oleh kawan Ani. ______________________________________________________________

Saya mengeposkan surat itu. Puan Hasmah menanam pokok bunga. Kereta itu dibaiki oleh mekanik. Gula itu dibeli oleh adik.

Abang menunggang motosikal itu. Saya membeli buku cerita itu. Almari itu di angkat oleh Ramu. Televisyen ditonton oleh Lingam.

Rani menyiapkan ujian Matematik itu. Encik Ahmad membina rumah itu. Arnab itu dibela oleh Munira. Latihan itu dibuat oleh kakak.