Anda di halaman 1dari 2

Nama Sekolah Tajuk sajak 1.

: :

SK JAYA BARU ILMU.

Sudah berabad kita hidup di dunia, sudah lama badan bernyawa, susah senang kita bersama, menuntut ilmu bekalan penyuluh jiwa, 2. semangat berilmu menjadi budaya, tanpa dia hati kita akan menjadi buta, rosak binasalah kita hari muka, tanpa ilmu minda kosong menjadi alpa, 3. nasihatku pedoman perjalanan tiada usia, luas perjalanan mencari ilmu ke negara china, teruskanlah hidup selalu banyakkan membaca, kerna ilmu itu menerangi bagaikan cahaya, 4. nenek berpesan dengan ilmu kita berharta, dengan dia kita di dunia berjaya, di akhirat kita selamat hendaknya, semoga menuju ke kamar syurga, 5. ilmu bukan hanya duniawi semata-mata, ilmu akhirat luas juga pengertiannya, menggenggam usaha menggenggam cita-cita, menggenggam api sehingga menjadi bara, 6. bertebaran umat manusia di bumi yang nyata, berakhir sudah berkumpul di padang yang sama, berbekalkan iman amal dan pahala, berbeza di dunia hanya hidup sementara 7. Ilmu itu ilmu itu ibarat permata yang hilang dalam lumpur hitam carilah dengan suluh baca dengan seru nama Allah 8. cahaya faham berkilau menyuluh sinar fikir lumpur dan permata bertaut menjadi hiasan kata-kata menjernih batin sampai ke hati

sampai ke jiwa. 9.Kita adalah pencari di lautan dan di lumpur tak pernah henti ilmu itu adalah kehilangan yang misteri hanya menjadi milik sesiapa yang menemuinya dengan Izin-Nya.

10.

..

Tanpa ilmu, pandangan akalnya akan kabur, air liur tersembur, tetapi kata-katanya berterabur, impiannya lebur, dan cita-citanya akan terkubur. Tanpa ilmu, aura pengaruhnya malap, masa depan kian gelap, dan kerjanya sentiasa tersilap.

Langkah terhenti jiwa merana