Anda di halaman 1dari 35

ORIGAMI GUNTING DAN LIPATAN

Seni melipat kertas Sehelai kertas yang dilipat akan menghasilkan binaan dan bentuk Bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan, barang permainan. Berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Kemudian diserap menjadi kebudayaan tempatan.

Menggunakan kertas putih atau kertas berwarna / mewarnakan bentuk akhir. Semua jenis kertas boleh digunakan.

1.
2. 3.

4.

Memahami konsep origami dari segi hasilan dan kegunaan. Mengetahui teknik untuk menghasilkan origami; Membanding beza origami yang dihasilkan dari pelbagai alat dan bahan; dan Menghasilkan origami dari satu kajian bertemakan alam sekitar.

Seni melipat kertas bermula sejak abad pertama di China iaitu Tsai Lun. Kertas dari hancuran tumbuhan dan kain buruk (hasilan kertas yang banyak). Cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab pada abad keenam dan Jepun oleh Dokyo. Sejak itu seni ini terus popular hingga ke hari ini di Jepun dengan penghasilan kertas tempatan washi.

Ia menjadi satu budaya orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol orang Arab Moor, menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan kerana orang Islam melarang pembuatan patung-patung

Mula dikenali pada 1920 apabila kertas ajaib oleh Will Blyte dan Harry Houdini Buku khusus beria dengan melipat oleh W.D. Murray dan F.J Rigney pada 1928dicetak di Amerika Syarikat. 1930 ramai ahli silap mata menggunakan wang kertas untuk menghasilkan cincin, haiwan, burung dan objek lain. 1937 Margaret Campbell London menghasilkan bukuMembuat Permainan Kertas

Haiwan Tumbuh-tumbuhan Permainan Perhiasan/Barang-barang permainan

Haiwan Contoh ikan, rama-rama, gajah dan burung - dinosaur, serangga dan singa laut

Barang Permainan Contoh-sampan, kereta, bangunan dll.

Tumbuh-tumbuhan Contoh-bentuk bunga, daun, pokok pain dll -bunga dahlia, bunga dandelion

-digunakan untuk menghiasi kad-kad ucapan

Perhiasan -direka untuk diletakkan di atas meja, pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan. Contoh kotak barang-barang kemas -pokok pain ( kon )

Kertas segi empat yang telah sedia/ ada dijual /dalam pelbagai saiz. Kertas berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakang berwarna putih. Saiz kertas yang sesuai 15cm. Saiz besar dan kecil mengikut bentuk yang dikehendaki. Asas origami-kertas putih atau kertas berwarna.

Origami yang telah siap juga boleh diwarnakan. Media lain yang sering digunakan selain kertas fabrik, kepingan logam, plastik, kertas tisu, kertas keras, gam dan straw digunakan sebagai bahan sokongan.

Alatan lain- gunting, pisau, gam dan pembaris keluli.

Semua jenis kertas sesuai Elakkan menggunakan kertas yang sukar dilipat/lipatan kurang tepat. Contoh surat khabar, tisu, dan kertas tuala. 3. Penampilan kertas origami selalunya mahal dan warna agak terang ( warna atau corak yang berbeza di kedua-dua belah kertas amat penting bagi sesetengah projek. 4. Kertas taip, kertas tulis, kertas fotostat dan kertas komputer sesuai untuk origami. 5. Kertas-kertas khas.
1. 2.

Burung Bangau

PENGENALAN
-karya dua dimensi atau tiga dimensi -gabungan pelbagai bahan terpakai -cabang daripada abstrak ekspressionisme

Mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an apabila Louise Nevelson menghasilkan asemblajnya Sky Cathedral pada tahun 1958 yang telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art, New York Lebih dikenali sebagai Wall-scale-assemblage. Menggabungkan konsep kubis menggunakan bahan terbuang (kerusi, batang penyapu,pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan/pelbagai bahan kayu.

Homeage to New York tahun 1960 oleh Jean Tinguely (arcawan baru) Bicycle Wheel memikat hati pengarca lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu Green Monumenta V karya Ramlan Abdullah-Balai Seni Lukis Negara.

Pemain Rebab1, karya Mad Anuar Ismail dan Killing Tool karya Raja Shariman Raja Azidin

Terdiri daripada bahan-bahan seperti piano, bahagian jentera,bahagian basikal, belon cuaca, bunga api dan sebagainya. Dicantumkan secara kasar tetapi boleh bergerak.

1.
2.

3. 4.

Mengetahui arca asemblaj sebagai objek tiga dimensi yang mementingkan jisim dan ruang; Memahami bahawa arca asemblaj dihasilkan melalui teknik dan kaedah cantuman atau gabungan; Mengenal pengarca asemblaj luar negeri dan Malaysia; dan Menghasilkan satu arca asemblaj mini menggunakan teknik dan kaedah yang sesuai.

Canyon Robert Rauschenberg 1959

1.
2. 3.

4.
5. 6.

7.

Playar Gunting Ragum apit/meja Alat pengimpal Pemotong besi Tukul kayu/besi dsb Gerudi elektrik

1.
2. 3.

4.
5. 6.

7.

Aluminium Plaster of Paris Besi Tembaga Timah Besi waja Bongkah Kayu

Dikatakan cantik Seperti karya lain mempunyai nilai-nilai estetika. Kriteria utama ekspresi asemblaj; 1. Menepati tema dan tajuk 2. Bahan binaan sesuai dengan tujuan hasilan. 3. Kuat, kukuh dan selamat. 4. Kepelbagaianh bahan dapat diadun atau

dipasang dengan baik. 5. Mengaplikasikan asas seni, estetika, dan estetika pengkarya. 6. Asli,unik dan berketrampilan.

Siapa?

SEKIAN, TERIMA KASIH