Anda di halaman 1dari 2

TUGASAN KUMPULAN KECIL HUKUM KEABADIAN MOMENTUM 1.

Berikan definasi Hukum Keabadian Momentum dan berikan jenis perlanggaran yang terlibat. ( 2 markah ) 2.Dalam satu ujian perlanggaran, sebuah kereta dengan jisim 1500 kg melanggar satu blok dinding. Halaju awal dan akhir bagi kereta tersebut adalah -15 dan 2.6 .Jika masa perlanggaran adalah 0.15 s,kirakan impulse terhadap perlanggaran tersebut dan daya yang dikenakan terhadap kereta tersebut. ( 2 markah ) 3.Sebuah kereta dengan jisim 1800 kg berhenti di persimpangan lampu isyarat,kemudian sebuah kereta dengan jisim 900 kg melanggar belakang kereta yang berhenti tadi hingga menyebabkan kedua dua kereta itu terheret kehadapan. Jika kereta yang lebih ringan itu bergerak dengan kelajuan 20 sebelum perlanggaran,kirakan kelajuan kedua dua kereta tadi selepas perlanggaran. ( 1 markah ) HUKUM KEABADIAN TENAGA MEKANIKAL 1.Sebiji bongkah berjisim 3.0 kg digelongsorkan menuruni satah condong sepanjang 1.0 m.Ketinggian bongkah dari lantai satah adalah 0.5 m.Kirakan tenaga keupayaan gravity bongkah tersebut sebelum ia bergerak ke bawah ( gravity = 9.80 ) ( 1 markah ) 2.Sebuah kotak seberat 3.0 kg dari keadaan rehat digelongsorkan ke bawah dengan kelajuan 2.5 sebelum mencecah lantai. Kirakan ketinggian kotak tersebut sebelum digelongsorkan. ( gravity = 9.80 ) ( 1 markah ) 3.Sebiji pasu bunga berjisim 15.0 kg jatuh dari tingkap bangunan setinggi 8.0 m dari permukaan tanah ( gravity = 9.80 ).Kirakan: a.Halaju pasu itu sebelum mencecah tanah. ( 1 markah ) b.Tenaga kinetik pasu tersebut sebelum mencecah tanah. ( 1 markah ) d.Tenaga keupayaan pasu itu sebelum dilepaskan dari tingkap bangunan. ( 1 markah )

GRAVITI DAN GERAKAN PROJEKTIL

1.

Sebiji batu dibaling ke atas dari sebuah bangunan dengan ketinggian 50 m dari lantai.Halaju awal batu itu sebaik dibaling adalah .( gravity = 9.80 ) Tentukan :

a.Ketinggian maksimum batu itu dan masa untuk batu itu berada pada ketinggian maksimum.
( 2 markah ) b.Kelajuan dan kedudukan batu itu pada t = 5.00 s ( 2 markah ) c.Jumlah sesaran yang dilalui oleh batu itu. ( 1 markah )

50 m

2. Apakah yang dimaksudkan dengan gerakan projektil ? ( 2 markah ) *kekemasa akan mewakili 3 markah.