Anda di halaman 1dari 30

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA UWA 10302

TAMADUN CINA PENCAPAIAN DAN SUMBANGAN SAINS DAN TEKNOLOGI DALAM TAMADUN CINA

PENGENALAN
Tamadun

China merupakan salah satu tamadun yang kaya dengan penciptaan dan penemuan sains. Ianya banyak memberi sumbangan kepada perkembangan sains dan teknologi dunia. Sains dan teknologi China adalah hasil daripada kepercayaan magik dan kuasa ghaib. Magik dan kuasa gahib membantu orang Cina mempelajari atau menghasilkan pengetahuan

Samb
mengenai bidang-bidang pengetahuan seperti sains, perubatan, matematik dan astronomi.

Orang Cina cuba untuk memberi jawapan tentang fenomena-fenomena alam seperti Pentafsiran fenomena siang dan malam. Mencari formula untuk hidup lebih lama. Usaha ini telah menyumbang kepada penemuan sains.

Asas Perkembangan Sains China

Yin dan Yang Kestabilan alam Penting dalam perkembangan dan imbangan alam

Teori lima unsur

Falsafah Tsou Yen


(350-270SM)

Fenomena alam manusia -berdasarkan 5 perkara : Warna, arah, rasa,

Sains dan Teknologi Cina


Sains dan teknologi Cina sudah wujud pada kurun ke15 sehingga kurun ke-11SM. Pada peringkat awal : - Orang Cina amat menghargai kejuruteraan hidraulik mengawal banjir Sungai Kuning.

Teknologi melebur dan menuang besi ke dalam acuan, pengeluaran porselin, pembuatan kertas dan loyang pula telah lama wujud. Perkembangan sejarah menyebabkan budaya Cina menjadi golongan elit birokratik.

Samb
Golongan

elit birokratik ini membawa kesan konservatif terhadap inovasi. - menghalang pengenalan teknik baru. Pengembaraan Marco Polo (1275- 1292) telah menarik perhatian dunia Barat tentang keunggulan teknologi Cina. Berlaku pemindahan pengetahuan teknologi dari China ke Barat iaitu, a. ilmu mengenai sutera. b. pembuatan kertas dan porselin Walau bagaimanapun, para pemerintah China

Samb
tidak menggalakkan perhubungan perniagaan dengan dunia luar. Kesannya, negara China telah ketinggalan dalam bidang sains dan teknologi sehingga abad ke-20 . Kesedaran orang Cina tentang kepentingan sains dan teknologi moden timbul apabila berlakunya evolusi politik dan pergolakan sosial.

Bidang Astronomi Bidang Matematik Perkembangan dan Sumbangan Sains Dan Teknologi China Bidang Perubatan Bidang Optik Bidang Alkimia

Bidang Astronomi
Bermula

pada zaman awal pemerintahan Dinasti Zhou (kurun ke-11 hingga ke-3SM) Sumbangan Tamadun China dalam bidang ini ; Menyediakan katalog bintang Mencatat rekod tepat tentang gerhana dan komet. Sistem kalendar Cina Sumbangan terbesar penghasilan alat astronomi dan

Samb
-

penyelenggaraan rekod astronomi astronomi Cina mempunyai kaitan dengan kepercayaan kepada alam ini sebagai makhluk yang hidup, apa jua kesakitan yang timbul dari satu bahagian alam akan dirasai oleh alam yang lain. Cina mempunyai 3 pandangan yang berlainan tentang alam semesta iaitu :

Kajian

Orang

Samb

Kai Tien atau Gai Tain - mempercayai alam berbentuk kubah. Teori sfera sawami atau Hun Tien. - alam berbentuk sfera. Teori Hsuan Yeh. - teori angka raya kosong tak terhingga.

Samb
Pemerhatian

alam semesta telah berlaku kirakira 1300 S.M Bukti ~ Pemerhatian kexing atau guest star (Crab Nebula) telah direkod pada abad ke-11 di China.

Bidang Matematik
Kemajuan tamadun Cina jelas kelihatan dengan ; Penggunaan Abacus kurun ke-2 dalam karya ahli matematik Xu Yue.
Matematik

Cina terkandung dalam Karya Agung Jiuzhang Suanshu Ditulis oleh Zhang Cang (kurun ke2SM) Terkandung catatan kuantiti, negatif, nilai ph, sistem pecaha, sistem perpuluhan

Samb

Dua karya matematik tertua Cina ialah Chou Pei Suan King dan Chiu Chang Suan Shu.

Karya Chou Pei Suan King Karya yang berkaitan dengan kalendar, pengiraan masa bayang-bayang dan catatan matematik.

Karya Chiu Chang Suan Shu Mengandungi sembilan bab mengenai kira-kira, ukuran dan beberapa teori matematik.

Bidang Perubatan
Sistem

perubatan Cina tradisional bersifat purba.

Bermula

pada zaman Fu Xi (2953SM) dan diperkembangkan seterusnya oleh Shen Nong (2698SM) dan Huang Di (2598SM).

Rangka

teori asas perubatan Cina tradisional ialah teori kosmik dualistik Yin dan Yang dan teori lima unsur.

Samb
Doktor Cina tradisional mengambil berat tentang kepentingan melaraskan semula keseimbangan harmoni badan seseorang pesakit. Akupuntur dan moxihustion sangat penting dalam perubatan Cina tradisional.
Buku

mengenai perubatan dan farmokologi Cina tradisional adalah seperti

Samb

Huangdi neijing (Klasik Perubatan Maharaja Kuning) - menunjukkan perubatan Cina tradisional.

Bencao gangmu (Farmakopeia Agung) - ditulis oleh Li Shizhen (1518-1593) - Farmakopeia Cina teragung. - mengandungi 52 jilid yang masih dianggap berguna pada hari ini.

Bidang Optik
Dalam

bidang optik, saintis Cina awal memberi perhatian kepada penyongsangan imej. Mereka juga memahami prinsip fokus.

Bidang Alkimia
Ahli

alkimia Cina telah menghasilkan sejenis "eliksir kehidupan" (elixir of life) yang dapat membuat manusia hidup selama-lamanya.

Bidang Fizik, kimia dan Biologi


Bidang

fizik Cina yang paling penting adalah perkembangan tentang magnet. Ahli nujum China menggunakan papan nujum yang bermagnet dengan melambangkan bahagian atas sebagai langit dan bahagian bawah sebagai dunia. Penciptaan kompas awal berdasarkan ikan gabus yang menunjukkan arah utara-selatan yang diletakkan batu lod.

Samb
Bidang

kimia dimajukan oleh pengikut Tao.

Kerja-kerja

mereka dalam bidang kimia dikaitkan dengan dua tujuan iaitu ; a. menggalakkan aktiviti sihat manusia. b. menukar logam-logam bermutu rendah kepada perak dan emas. telah mencipta peralatan bagi kajian kimia alat dacing (mengukur berat bahan)

Mereka

Samb

Berjaya mencegah mayat daripada reput. - penggalian kubur di wilayah Hunan (1972) - mayat Puteri Dai yang meninggal dunia pada tahun 168 S.M tidak reput. Tamadun Cina ialah sebuah tamadun pertanian. Oleh sebab itu, berlakunya perkembangan dalam bidang biologi Cina. Hal ini dapat dilihat melalui aktiviti seperti ;

Penggunaan binatang dalam pertanian

Kerbau membajak sawah

Memelihara serangga
Kawalan Serangga perosak

Menghasilkan lilin Menggantungkan sarang semut

Sumbangan dalam Bidang Penciptaan


Hasil daripada pengetahuan orang Cina tentang sains dan teknologi maka terciptalah empat ciptaan agung Tamadun China iaitu,
Penciptaan

mesin cetak dan kertas. - teknik membuat kertas dicipta oleh Cai Lun pada tahun 105. - Teknik pencetakan diperkenalkan pada zaman Dinasti Tang (618-906).

Samb
- Contoh buku bercetak Kitab Sutra Diamond (fingangjing)

Penciptaan serbuk peletup. - Dihasilkan oleh pengikut Teo - Campuran arang batu dengan kalsium nitrat dan sulfur - ada disebut dalam buku Taoisme. - Bukti - Dinasti Ming memiliki sebanyak 1350 buah kapal perang, dan 400 buah kubu terapung.

Samb
Penciptaan

magnet dan kompas - dikembangkan pada zaman Dinasti Han.

Ciptaan lain adalah seperti : Kincir air Muncul sekitar tahun 30S.M Digunakan bagi kerja-kerja pengisaran pembersihan bijirin

Samb
Pembinaan

Jong-Jong Cina binaan perkapalan yang unik.

Perkembangan Ilmu Sains dan Teknologi Tamadun Cina


Ilmu sains dan teknologi Tamadun Cina terus berkembang maju. Ini dapat dilihat melalui.. Pembinaan perpustakaan yang besar. Penghasilan banyak buku dengan adanya alat cetak. Pembinaan terusan yang menggalakkan perdagangan dan perindustrian. Penghasilan wang kertas.

Samb..
Wujud

industri besi di China utara Bandar raya Cina lebih besar daripada bandarbandar Eropah. Pembinaan semula Tembok Besar China.

Kesimpulan
Perkembangan Sains dan Teknologi dalam Tamadun Cina banyak mempengaruhi perkembangan manusia di rantau dunia ini. Tamadun Cina boleh membangun dengan pesatnya kerana mereka boleh mengandaikan kebaikan dan manfaat yang boleh mereka capai pada masa hadapan.