P. 1
Geografia economica

Geografia economica

|Views: 40|Likes:
Dipublikasikan oleh Agnes Andreea
Câteva cuvinte despre geografia economică
Câteva cuvinte despre geografia economică

More info:

Published by: Agnes Andreea on Dec 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/04/2015

pdf

text

original

Geografia-notiuni generale

Geografia este o stiinta foarte veche,care a evoluat in functie de progresele inregistrate de societate de a lungul timpului.Pentru a putea fi considerata stiinta trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de definitia stiintelor,definitie generala si unanim consemnata in majoritatea lucrarilor.O stiinta este un ansamblu de cunostiinte veridice despre realitatea obiectiva sau subiectiva.Orice stiinta are un obiect de studiu,o teorie si o metodologie.Din perspectiva acestei definitii rezulta ca geografia indeplineste conditiile impuse,acestea fiind prezentate in cele ce urmeaza. Geografia ca disciplina de invatamant are menirea de a transmite datele esentiale ale stiintei cu scopul creerii unei gandiri specific si a dezvoltarii personalitatii umane.

Definitia si obiectul de studiu al geografiei

Geografia este o stiinta veche,ale carei inceputuri dateaza din Antichitate.Denumirea provine de la doua cuvinte din limba greaca veche:geo=Pamant si graphien=descriere.Cu alte cuvinte geografia se ocupa cu descrierea Pamantului,privit ca un intreg.Daca am pastra aceasta definitie se constata ca mai exista si alte stiinte care au ca obiect de studio Pamantul si deci geografia ar intra in contradictie cu acestea.Asupra definitiei geografiei,a obiectului sau de studio si a ramurilor(diviziunilor)sale au existat,de a lungul timpului,numeroase discutii. Literatura geografica romaneasca sic ea straina cuprinde numersoase studii cu caracter teoretico-metodologic referitoare la obiectul de studio al geografiei.Interpretariile si continutul acestuia difera de la autor la autor in functie de conceptele existente si de viziunea fiecaruia,dar si de stadiul dezvoltarii stiintelor,in ansamblul lor,la un moment dat. Caracteristica comuna a tuturor autorilor romani,(dar si a celor straini),incepand cu fondatorul Geografiei modern romanesti,Simion Mehedinti(Terra,1931),apoi Vintila Mihailescu(Geografie teoretica,1968),Ioan Donisa(Bazele teoretice si metodologice ale geografiei,1977),Alexandru Rosu si Irina Ungureanu(Geografia mediului inconjurator,1977),Ioan Ianos(Orasele si organizarea spatiului geografic,1987),este viziunea integralista asupra obiectului de studio al geografiei fie ca acesta se numeste mediu geografic,intreg territorial-de la localitate la planeta,socio-geosistem,mediu inconjurator sau spatiu geografic.

Potrivit definitiei stiintei rezulta ca geografia este un ansamblu de cunostiinte veridice(adevarate)despre realitatea obiectiva(mediul geografic).in timp.principia.Dar mediul geografic poate fi studiat atat la scara planetara precum si la scara regional. Viziunea integralista asupra obiectului de studio al geografiei se regaseste foarte bine in definitia sistemului(teoria sistematica).1977.Se au in vedere o multitudine de component(natural si antropice).Din acest punct de vedere exista o geografie generala(fizica si umana) si o geografie regional(fizica si umana).Are deci un obiect de studiu.in contextual necesitatii existentei unui transfer de notiuni.Cea mai uzitate definitie pentru geografie este:stiinta care se ocupa cu studiul mediului geografic.legi. Componenta cea mai importanta atat pentru celalalte elemente natural.precum si mediului geografic rezulta ca geografia cuprinde doua mari ramuri:geografia fizica si geografia umana.dar si pentru activitatea antropica este suportul acestora.precum si multiplele si complexele relatii care se stabilesc intre aceste componente.presupunea ca obiect de studio al Geografiei denumirea de sociogeosisteam. generalizarea si abstractizarea lor si elaborarea unor teorii adecvate.proces care a marcat si marcheaza de fapt progresul stiintelor in lumea de astazi.denumire ce sugereaza organizarea sistematica a mediului geografic si faptul ca acesta este format din doua subsisteme majore:omul si totalitatea activitatilor sale(socio sistem)si subsistemul natural(geosistemul). Ramurile geografiei Potrivit definitiei date geografiei ca stiinta.in lucrarea sa Bazele teoretice si metodologice ale geografiei.care confera caracterul de intreg mediului geografic.Prin aceasta prisma mediul geografic este un sistem format din n elemente(component)intre care exista multiple si complexe relatii reciproce.Componentele au aceeasi organizare sistematica.Acesta(mediul geografic)reprezinta locul de interferenta al invelisurilor Pamantului inclusive societatea umana.Analizele intreprinse asupra mediului geografic-in ansamblu sau pe anumite componente-au permis.metode de la o stiinta la alta.De asemenea.Pe baza acestei teorii generale a sistemelor Ioan Donisa.dar si unele imprumutatea. Geografia fizica este denumita ca ramura a geografiei care se ocupa cu studiul componentelor natural ale mediului geografic(geosistemul).respectiv :relieful(totalitatea neregularitatilor .Geografia utilizeaza un ansamblu de principia si metode specific.

Pentru a intelege caracteristicile actuale.Acesta este obiectul de studio al paleogeografiei.politici.fauna soluri).la care se adauga roca care constituie baza de formare a solului.scoartei terestre).dar si in functie de caracteristicile reliefului(in principal altitudine si orientare).Subramura geografiei fizice care se ocupa cu studiul reliefului poarta denumirea de geomorfologie(sau morfogeografie) Componentele atmosferei.)si hidrologiei(prezenta sau absenta apelor).demografici.naturali s. .clima. Geografia populatiei se ocupa cu studiul caracteristicilor si a repartitiei teritoriale a populatiei in stransa concordant cu factori sociali.a cantitatilor de precipitatii atmosferice.societatea umana si mediul geografic.a. O alta subramura a geografiei fizice este pedogeografia sau geografia solurilor. Geografia asezarilor umane are drept preocupari studiul caracteristicilor.precum si evolutia si repartitia proceselor si fenomenelor atmosferice constituie obiectul de studiu al climatologiei(climatogeografiei) Apele.Geografia activitatilor umane.Geografia schimburilor economice si Geografia turismului.hidrologici si de vegetatie.Geografia industriei.o evolutie indelungata.economici.evolutiei si repartitiei teritoriale a asezarilor rurale si urbane.a.in timp.Vegetatia si fauna sunt analizate prin prisma influentei factorilor climatici(evolutia in timp si spatiu a temperaturii aerului. Geografia umana este cea de a doua ramura a Geografiei.a caracteristicilor vanturilor s.in totalitatea diversitatii lor. Geografia economica se impune ca o subramura ce studiaza raporturile dintre productia sociala.dar si pentru a prognoza evolutia sa viitoare este nevoie sa se cunoasca toate aspectele legate de evolutia tuturor componentelor(relief.ape.Geografia asezarilor umane.Subdiviziunile sale sunt:Geografia populatiei.ca subramura a geografiei fizice.vegetatie.In cadrul sau se individualizeaza mai multe diviziuni.Are ca obiect de studio sociosistemul sau omul si totalitatea activitatilor sale strans legate insa de mediul natural(geosistem).care studiaza repartitia solurilor in functie de parametrii climatici.istorici.fac obiectul de studiu al hidrologiei(hidrogeografiei) La randul lor elementele de vegetatie si fauna formeaza obiectul de studio al biogeografiei.Geografia agriculturii. Geografia activitatilor umane este o subramura complexa care cuprinde:Geografia economica. Geosistemul a avut.Geografia transporturilor.Geografia sociala si culturala si Geografia polititca.:Geografia resurselor.

De aceea se precizeaza intotdeauna pozitia pe Glob .Nu se poate explica prezentul decat printr o cunoastere temeinica a trecutului.principiul ecologic.component sau proces) cu alte component aflate in imediata vecinatate.Depistarea cauzei sau a cauzelor care determina un anumit process poate fi simpla sau deosebit de complexa.Precizarea pozitiei are o importanta deosebita deoarece aceasta are influenta asupra caracteristicilor fenomenului si influenteaza relatiile acestuia(fenomen.dar si pozitia fata de mari unitati geografice(forme majore de relief. Geografia politica are in component Geografia electoral si Etnogeografia.Pentru geografie sunt operationale urmatoarele:principiul repartitiei spatial.principiul sociologic si principiul antropic(Donisa I.principiul cauzalitatii.Geografia lingvistica si Geografia medicala.Geografia sociala are ca subdiviziuni:Geografia comportamentala.mari.In mod simplu principiul se reduce la intrebarea de ce? .fluvii).Geografia cultural cuprinde:Geografia confesionala si Geografia culturilor umane.1977) Principiul repartitiei spatiala stabileste in mod clar ca orice fenomen sau proces geografic are o anumita pozitie spatiala in limitele mediului geografic.dar si elemente de prognoza.Este un principiu care decurge din succesiunea cauzaefect.oceane.principiul integrarii geografice.Cand exista mai multe fenomene geografice de acelasi tip este necesara precizarea arealului pe care acestea sunt repartizare.In cazuri complexe se face apel la metode matematice care permit analiza exacta a legaturilor din fenomene.In mod extreme de simplu acest principiu se poate rezuma doar la intrebarea:Unde se petrece un fenomen? Principiul cauzalitatii precizeaza ca orice fenomen sau proces care se petrece in mediul geografic are una sau mai multe cause.principiul regionalistmului. Un loc aparte in structura Geografiei umane il ocupa Geografia istorica si toponimia geografica ramuri care prin obiectul lor de studio incearca sa ofere informatii pentru intelegerea corecta a proceselor si fenomenelor legate de societatea umana actual. Principii si metode folosite in geografie Principiile sunt definite ca legi fundamentale ale unei stiinte.principiul istorismului.

Pe aceasta baza se poate generalize ca regiunile montane sunt inalte.metoda cartografica. Principiul antropic presupune evaluare activitatii umane ca element de transformare a mediului natural.pante accentuate. Principiul istorismului cere ca orice fenomen sa fie studiat prin prisma evolutiei sale in timp..dar si a societatii umane.prin metoda inductive se constata prezenta unor inaltimi diferite.Acesta este de fapt principiul organizarii sistematice a mediului geografic.sa se generalizeze.pe un anumit teritoriu. Metodele cele mai utilizate in studiile geografice sunt(Erdeli G. si colab.inclusiv omul. Principiul regionalismului permite cunoasterea fapteleor geografice in conditionarea lor.Ea este o imbinare a doua metode.Metoda se poate aplica foarte bine si in studiul .o retea de ape bogata.metoda modelarii.bine impadurite.rezultata dintr o anumita configuratie a elementelor natural si social economice ce se manifesta in interactiunea lor.o vegetatie de padure de conifer s.metoda istorica.logic. Principiul ecologic consta in recunoasterea legaturilor dintre vietuitoare.Alaturi de acestea se cuvin a fi mentionate si doua procedee larg raspandite si anume:observatia si descrierea geografica.dar aceleasi metode pot si trebuie sa fie utilizate in procesul didactic.Principiul integrarii geografice precizeaza ca fiecare fenomen sau proces din mediul geografic trebuie analizat si incadrat intr un ansamblu de elemente aflate in interactiune.Metoda inductive se bazeaza pe cunoasterea realitatii geografice concrete.In metoda deductive se porneste de la generalizare si pe calea deductiilor logice se caracterizeaza un element singular.Numai asa se pot descifra si explica caracterele actuale ale unor procese geografice si totodata se pot preciza tendintele de evolutie.si mediul natural.2000):metoda inductive-deductiva.Spre exemplu pentru studiul unei zone montane. Metoda inductiv-deductiva a fost introdusa in secolul XVII.Pe baza studiului unor elemente singular se incearca.bineinteles adaptate la particularitatile psiho pedagogice ale elevilor.metoda statistic matematica. a. Asa cum s a precizat exista in geografie si o serie de metode utilizate in cercetarea fenomenelor.cu ape curgatoare bogate s.Cele doua procedee folosite in cercetarea geografica constituie alaturi de altele si metode de baza utilizate in procesul de invatamant. in care fiecare componenta are aceeasi organizare sistematica fiind integrat intr un sistem de rang superiror. a.metoda analizei si sintezei. Principiul sociologic are in vedere rolul pe care il joaca factorii sociali in evolutia si repartitia geografica a proceselor si fenomenelor.

Metoda analizei si sintezei este. Metoda cartografica este o metoda specific geografica.precum si realizarea unor corelatii specific teoriei sistematice.Aceasta metoda este legata si de metoda experimental. .Aceasta metoda se foloseste atat pentru cunoasterea faptelor geografice . Metoda sintezei este metoda inversa de recompunere a proceselor si fenomenelor si se completeaza cu metoda analizei. Metoda istorica decurge din principiul istorismului si stipuleaza ca orice process sau fenomen geografic poate fi inteles si explicat prin evolutia sa atat in tip cat si in spatiu.Este evident ca aceasta metoda este in cele mai multe cazuri o metoda mentala.caracteristicilor orizontului local de catre elevii din ciclul primar.Cele doua metode sunt specific atat geografiei.iar ulterior.o metoda compusa din metoda analizei si metoda sintezei.cat si altor stiinte.prin organizarea unei excursii intr o alta zona.a inregistrarilor de date referitoare la procesele si fenomenele studiate. Metoda analizei consta in descompunerea in parti component a proceselor si fenomenelor geografice cu scopul cunoasterii lor in amanunt.dar este utilizata si de alte stiinte pentru reprezentarea unor elemente. Metoda statistico-matematica permite utilizarea formulelor si a calculelor matematice pentru prelucrarea observatiilor.precum si relatiile care se stabilesc cu alte parti sau procese.Este o metoda care permite masurarea cu exactitate a acestora.dar si pentru reprezentarea grafica a caracteristicilor acestora cunoscute ca urmare a utilizarii celorlalte metode.pentru a intelege mecanismele de desfasurare.o metoda mai putin utilizata in domeniul geografiei .Initial ei vor observa toate elementele caracteristice mediului in care traiesc.de asemenea.vor constata ca o mare parte din caracteristicile orizontului local sunt specific si zonei vizitate. Metoda modelarii permite realizarea materiala sau mental a unui model(element care imita realitatea)cu scopul intelegerii evolutiei sale.dat fiind faptul ca este foarte greu sa realizezi experimente in natura sau in cadrul societatii umane.

Geografia economica:definire si obiect de studio Geografia studiaza o problematica foarte complexa cu preocupari atat in analiza mediului natural-Geografia fizica-cat si in ceea ce priveste grupurile de oameni si activitatiile desfasurate de acestia-Geografia umana.2000) Geografia economica studiaza spatiun unde se produc bunurile si serviciile.in scopul gasirii cauzelor.popularea acestuia.Aceasta component cuprinde toate acele domenii si obiecte de studio din cadrul Geografiei care nu sunt direct preocupate de mediul natural analizand diferitele regiuni ale lumii in care se gasesc oameni. Geografia economica este o componenta a Geografiei umane care studiaza raspandirea spatial a comunitatilor umane si relatiile dintre acestea si mediul natural.ocupa un rol deosebit de important.Se disting.social.Se remarca aici interesul pentru a explica bogatia statelor.dezvoltarea activitatilor material prin prisma principiilor care le favorizeaza.ca si factorii de productie. Conturarea unui obiect al geografiei economice s a facut datorita contributiei economistilor.cum se interconditioneaza ei cu spatiul in care traiesc.de activitatile productive si de modurile de viata(Erdeli G.Ea include si elemente din alte stiinte:sociologie. Mercantilismul este un sistem theoretic characteristic secolelor XV-XVIII care considera ca statul este cel care trebuie sa regleze viata economica pentru a urmari interesele nationale apeland la protectionism si detinerea monopolurilor.trei puncte de vedere(curente):al mercantilistilor.dar si in plan tehnologic. Scopul geografiei umane este acela de a determina extensiunea spatiului uman.al fiziocratilor sic el al clasicilor.demografie.Statul este cel care trebuie sa favorizeze .modalitatilor si efectelor actiunilor umane.. Inainte de 1850 interesul geografiei pentru aspectele teritoriale ale economiei era redus.indeosebi dupa 1850.in timp ce analiza fenomenelor economice in repartitia lor teritoriala.in aceasta perioada.la economisti.intr o prima etapa.si a geografilor.care sunt trasaturile peisajelor in care isi desfasoara activitatea si cum transforma acestia mediul natural pe care il ocupa.Geografia umana pastreaza grija pentru comparative si explicatie.conditiile si resursele punerii lor in valoare.economie dar impune o viziune globala ce trebuie analizata in fiecare loc si moment in functie de jocul de forte care se opun intre ordinea genezei si alte forme de ordine si are menirea de a sesiza toate elementele revolutionare nu numai pe plan cultural.peisajele determinate de habitat.fluxurile pe care le produc aceste.politic.

Perioada liberalismului economic clasic. Quesnay a publicat Analiza Tabloului economic in care a prezentat.mediana si periferica(Wallerstein. Liberalismul economic este o notiune care se diferentiaza atat de etatism(controlul total al statului)cat si de anarhie si presupune interventia statului intre anumite limite.sub forma unei scheme doctrina fiziocrata care analizeaza posibilitatea reproducerii si repartitiei produsului social total in conditiile capitalismului.1974) In aplicarea politicii economice mercantiliste au existat patru etape:mercantilismul timpuriu. Principalele caracteristici ale liberalismului clasic sunt: -concentrarea atentiei pe productie si doar in plan secundar pe circulatie.Fiziocratii considerau ca fenomenele economice se desfasoara potrivit unor legi natural.Actiunea diferentiata a acestor factori a determinat conturarea a trei arii geografice:central. -identificarea cauzelor care au condu la imbogatirea natiunilor prin abstractizare.Tabloul reprezinta repartitia avutiei societatii franceze pe care autorul o impartea in trei categorii:producatori.cand F. Aparitia acestui current a fost determinate de un complex de factori care au generat dezvoltarea comertului :marile descoperiri geografice si progresele spectaculoase in domeniul transporturilor.mercantilismul dezvoltat(bazat pe comert) Fiziocratia sau “guvernarea naturii”este un current promovat de scoala franceza incepand cu 1758.circulatia si repartitia bogatiilor material.pe existent unei ordini natural si pe functia reglatoare a pietei si a liberei concurente.axandu se pe rolul motor al interesului individului.proprietari si industriasi si comercianti.deci independent de vointa oamenilor si a statului si ca unicul izvor al avutiei este productia Agricola.In realitate prin procesul de circulatie a marfurilor nu se creeaza plusvaloare cid oar se repartizeaza plusvaloarea initiala obtinuta prin producerea bunurilor.mercantilism monetarist.Teoriile liberalismului clasic au fost elaborate de reprezentantii scolii engleze la sfarsitul secolului al XVIIIlea si inceputul sec.care sunt stabilite prin negociere de partile implicate in actul economic. .un excedent commercial prin intermediul caruia sa permita intrarea in tara a metalelor pretioase. Mercantilistii identificau bogatia cu banii si considerau comertul exterior principal sursa pentru sporirea avutiei.al XIX lea.Ei studiaza producitia .Considerau ca profitul se obtine din a vinde mai scump un produs. mercantilism bazat pe industrie. singura clasa productive fiind arendasii si muncitorii salariati care lucreaza in agricultura.

Aceasta inegalitate a avantajelor creste pe masura ce se accentueaza diferentele de nivel.Cu cat nevoia este mai mare . Teoria marginalista a fost emisa de scoala austriaca.Teoriile sale sunt preluate apoi de suedezul Rudolf Kjellen. al XVIII lea apar primele lucrari veritabile de geografie economica ca urmare a dezvoltarii statisticii.a comertului intre state si a avantajului absolute are ca idée central specializarea dintre state in functie de favoribilitatile natural si artificial conduce la accentuarea avantajelor reciproce.valoarea este o categorie subiectiva.Potrivit acestei teorii fiecare tara trebuie sa se specializeze in productia si exportul acelor bunuri pe care le produce cu costuri relative mai scazute Invers.Acest principiu a reflectat mai mult economiile din sec.fiecare tara va cauta sa importe acele bunuri pe care le produce la costuri mai mari.Se poate vorbi de un asemenea interes pentru Geografia economica la C Ritter(1779-1859) care depaseste viziunea statistica traditional.opera sa fiind centrata pe influenta conditiilor natural asupra evolutiilor istorice. Teoria diviziunii muncii.-ordonarea societatii si economiei dupa legi natural. F. Inceputul perioadei este marcat de teoria marginalista sau neoclasica.Smith)17231790)care se remarca prin cateva teorii care au in vedere si dimensiunea spatial a fenomenelor economice. al XX lea.deplina libertate de concurenta intre tari.Pe aceasta baza schimburile economice internationale pot fi reciproc avantajoase pentru toti partenerii.activitatile economice. La sfarsitul sec.Aceste studii analizeaza datele statistice ce privesc populatia.cu atat utilitatea este mai mare .societate si stat.rezultata din aprecierile subiectelor economice isolate. al XIX lea si inceputul sec.Potrivit acestei teorii. Intre 1850 si 1870 are loc o diminuare a interesului pentru spatiu la economist si o dezvoltare progresiva a Geografiei economice. Cel mai important reprezentant al liberalismului economic clasic este A. Ratzel este un urmas al lui Ritter fiind la originea conceptelor de oicumena si de spatiu vital precum si la originea orientarilor de cercetare a raporturilor dintre pamant.Aceste aprecieri depind de raportul dintre intensitatea nevoilor individuale ce trebuie satisfacute si volumul de bunuri.indifferent de potentialul lor economic.structura si rentabilitate David Ricardo(1772-1823) pubne bazele unei noi teorii-avantajul comparative relativecare analizeaza rolul comertului exterior ca factor de dezvoltare si progres al tarilor partenere in schimburi..Reprezentantii acestei teorii sustin ca valoarea marfii nu este create in procesul productiei ci ia nastere in procesul schimbului pe baza aprecierilor participantilor la actul vanzare cumpararea.Astfel apare liberal schimb.

Exceptie fac studiile lui Alfred Marshall care insista asupra factorilor de localizare ai activitatilor economice.Devine in anii 1870 1880 ramura geografiei cu cel mai mare success public.Printe succesorii sai cei mai de seama.energetice.incepand cu 1860.Cadrul natural.detine un rol foarte important.in aceste conditii.J.ea prezinta fapte concrete. Aceasta geografie economica este foarte empirica.alte modele economice(de ex. In intervalul analizat se remarca doua moment in contituirea acestei stiinte: -Geografie economica pragmatica(caracteristica sfarsitului de secol XIX) -Geografie economica teoretica(in prima jumatate a sec.in favoarea rationalului). Se remarca in aceasta etapa dezvoltarea geografiei economice in invatamantul secundar si practice.El incearca sa adapteze geografia la epoca sa considerand ca aceasta stiinta trebuie sa serveasca mai ales in actiunile de planificare.El evidentiaza rolul cailor ferate si marilor centre industrial in noile forme de structurare a spatiului.statistici si nu utlizeaza fundamental theoretic.El se opreste asupra problemelor de actualitate cum ar fi industrializarea.legatura dintre modul de viata si modul de productie. Planificarea sovietica din 1928)pe fondul neincrederii in mecanismele spontane ale pietei.de a descrie utilizarea lor productive si de a prezenta fluxurile de schimburi international corespunzatoare(rute ale comertului mondial).Apar in acesti ani societati de geografie coloniala.mecanismele capitaliste devin rigide apar crizele economice in urma carora creste somajul si se amplifica supraproductia.Observatiile sale cu privire la economie sunt mai ales descriptive.Astfel ia nastere geografia economica.ca raspuns la nevoile unui public interest de transformarea lumii si extinderea pietei. al XX lea) In prima etapa se remarca Scoala Franceza de Geografie prin fondatorul sau Paul Vidale de la Blache care acorda o atentie deosebita progresului noilor regiuni industrial si urbane.Dupa cum se poate observa dispare treptat interesul pentru analiza spatial.care determina activitatile economice.agricole) din diferite tari.Pentru P. Obiectul geografiei economice este reprezentat in aceasta etapa de inventarierea resurselor(minerale.urbanizarea. Al doilea moment este marcat de contributia lui Pierre George care va exercita un ascendant puternic asupra epocii sale.Numeroase tari revin la protectionism. In prima jumatate a secolului al XX lea situatia economica cunoaste mutatii profunde.Brunhes consacra un capitol important al lucrarii sale Geografie umana(1910) geografiei economice.Apar.comerciala sau maritima.George nu exista mecanisme natural care determina o anumita adaptare ci .

El plaseaza astfel.in cursul anului 1980.cercetarile lui Paul Krugman s au reorientat catre geografia economica.datorita randamentelor ridicate realizate de economiile de scara. In aceasta perioada capata o importanta deosebita reintegrarea mediului in teoria economica. Economistul American Paul Krugman a devenit unul dintre cercetatorii actuali cei mai cunoscuti pentru ca a contribuit la o reorientare fundamental a teoriei comertului international.Autorul privilegiaza producatorul insa nu ignora consumul care ii serveste sa masoare nivelurile de dezvoltare al tarilor(George.Geografia economica era calificata.aceasta ramura fiind printer putinele care nu au eliminate dimensiunea spatiala a abordarilor.este de . protectionism).afirma el.Autorul. ca fiind noua geografie.se opreste asupra rolului mecanismelor macroeconomice in structurarea spatiului. Aceasta evolutie confera o mare putere explicative pentru progresele realizate in economia internationala.idée reluata in zilele noastre indirect prin reflectiile asupra dezvoltarii durabile si cautarea unor solutii noi in gestiunea mediului. Noile orientari ale geografiei economice. in lucrarea Regiuni.In lucrarea Geografie generala a pietelor-1963 el analizeaza dimensiunea spatial a teoriei pietei.acordand un loc important cheltuielilor de transport si costurilor de informare. Dupa 1970 curentul economiei spatiale la economist isi pierde din importanta din cauza rolului secundar al costurilor de transport. In economia international s au realizat dezvoltari teoretice importante.El a demonstrate ca schimburile international ar putea exista si in lipsa unui avantaj comparativ.in Franta anilor 1968.si mai ales catre problemele localizarii.in centru regimurile economice si politicile macroeconomice (legislatie.fondate pe luarea in considerare a comportamentelor rationale au capatat o asemenea importanta in anii 1950-1970 incat geografii le au considerat o baza pentru reorganizarea totala a Geografiei umane.si determina o crestere a interesului pentru noua geografie.doar conceptii guvernamentale care impart lumea in societati capitaliste si socialiste. Incepand din 1990.1956) Paul Claval in lucrarea Eseu asupra evolutiei umane-1964 propune o reorientare a geografiei economice prin apropiereae de economie si abordarea problemelor de microeconomie.Aceasta posibilitate justifica interventia publica in politicile industrial si comerciale private.pentru caracteristicile determinate de schimburile internationale sau localizarea unor activitati.natiuni mari spatii-1968. infrastructura.ea fiind consolidate pe baza teoriei ricardiene fondata pe heterogenitate geografica.Una din sarcinile economiei.

optimizarea raporturilor intre economie .activitatilor de servicii.s au afirmat in tarile dezvoltate cu economie de piata.datorita randamentelor crescute premise de concentrarea spatiala a activitatilor.si celalalte elemente ale teritoriului.dar rezultanta globala este de crestere a produsului mondial brut.aspectele economice fiind urmarite intr un context mai larg.Initial.capitalurilor.in unele cazuri.Ele reprezinta un ansamblu la scara globala.perceptia indivizilor asupra proceselor si fenomenelor economice.Globalizarea economica Economia mondiala reprezinta un ansamblu al schimburilor reciproc de activitati(productia materiala.de energie si trecerea la o economie .alcatuit dintr o societate principal-firma mama-si un numar de filial.implantate intr un numar mai mare sau mai mic de tari.Economia mondiala este un sistem eterogen.Acesta este un salt calitativ remarcabil ce plaseaza geografia economica in randul stiintelor indispensabile in abordarea realitatii economice contemporane.trecandu se la abordari teoretice.ajungand. Lucrarile de geografie economica.se poate spune ca cele mai importante elemente ale evolutiei economiei mondiale sunt societatile transnationale.evolutia economica este diferita.In diferite zone geografice.economiilor regionale sau nationale.cercetarea stiintifica etc.pentru ca statele difera ca marime.serviciilor. Trasaturi ale economiei mondiale.economiile nationale.mai comparativa decat alta.a intelege de ce activitatile economice apar si se dezvolta intr un loc mai degraba decat in altul.telecomunicatiilor.potential demographic si economic.ca dimensiune a dezvoltarii economice.localizarilor industrial.circulatia bunurilor.meritul lor fiind acela de a depasi caracterul explicative.dependente de aceasta.El mai arata ca o regiune poate deveni prin effect cumulative si.fazele de expansiune alternand cu cele de recesiune.a caror influenta asupra economiei mondiale este in functie de nivelul lor de dezvoltare.).plecand de la un demaraj aproape arbitrar.dar se mai mentin diferente si in privinta sistemului economic.sa aiba o forta economica mai mare decat a unui stat-natiune.realizate de geografi sunt foarte numeroase.ele fiind consecrate pietelor international.in aceasta perioada.in legatura cu discursul si ideologiile grupurilor sociale.Complexitatea abordarilor creste. In present.Strategia generala a societatilor transnationale vizeaza abandonarea economiilor bazate pe consumuri mari de materii prime.inca.Se poate spune ca este un sistem de interdependente in care celulele de baza sunt.definite ca acele firme care si au extins activitatea economico-financiara dincolo de granitele tarii de origine.

Un effect al transnationalizarii este procesul de delocalizare.piata financiara si piata muncii.minimizarea costurilor de fabricatie.educatiei.Dintre acestea piata financiara si comertul reprezinta acele elemente in care globalizarea este realizata aproape in intregime. Astfell.cu un nivel economic mai scazut.delocalizarea vizeaza produse standardizate si s a dezvoltat mai intai pe axa nord-nord.ocolirea unor bariere vamale.aparitia unor filial commune.Routhlege.extinderea concurentei.tehnologiei. Reorganizarea economiei mondiale este determinate in mod hotarator de trei elemente esentiale:globalizarea consumatorilor si corporatiilor.Capitalul intern nu mai poate fi factorul principal al cresterii economice.bazata pe informative si tehnologie de varf.cel de relocalizare.aparitia si ascensiunea blocurilor economice(Keinichi Ohmae.M.In general.inceperea productiei de subansamble.cultural)si apoi propune o comparative intre ideal tip si starea de fapt.de servicii.investitiile.Globalization.Se observa ca profiturile obtinute in urma delocalizarii sunt utilizate pentru modernizarea tehnologiilor in tara in care isi are sediul firma mama.Waters(Waters M.incheierea unor acorduri de licente.productia.politic.Mergand pe schema conceptual propusa de acesta se poate vorbi despre o tridimensionare a globalizarii:pe plan economic.manifestata prin cresterea rolului jucat de investitiile si capitalurile straine.adica transferul unei productii interne in alte state.investitiilor si fluxurilor de .End of the Nation State.1996.globalizarea se refera la liberalizarea comertului.Autorul operationalizeaza pentru fiecare concept(globalizare economica.In sens mai restrains.cultural.datorita unor interese ca: prelungirea ciclului de viata a produsului.de la activitati economice la internationalizarea culturii.de schimburile comerciale in formarea produsului intern brut.cel de asigurari.politica.ideologia organizationala(impunerea unui anumit mod de a face productie). Globalizarea nu este un process uniform si linear ci include o gama larga de fenomene.adica asistam la un process invers.pentru ca apoi sa include si tarile in curs de dezvoltare.London) spune ca globalizarea reprezinta reducerea constrangerilor geografice asupra aranjamentelor sociale.sectoare in care detin aproape 60% din active la nivel global. Procesul de globalizare cuprinde 3 dimensiuni:globalizarea economica.fiind interesate in special de sectorul bancar.politica si sociala.Acest process implica noi forme de organizare international a productiei.Are loc o intrepatrundere a economiilor.in ceea ce priveste globalizarea economica Waters considera ca dimensiunile acesteia sunt:comertul.1995 Un process tot mai evident este Globalizarea economiei.formarea statelor-regiuni ca reactie la statele natiuni.

. Statele care urmeaza directia impusa de societatile transnationale trebuie sa si adapteze politica economica si legislative in functie de interesele acestora pentru a nu genera problem sociale tinand cont de faptul ca aceste firme gigant contribuie tot mai mult la crearea valorii adaugate in cadrul economiei nationale si.precum si la integrarea mijloacelor de productie din diferite tari sub proprietatea societatilor transnationale si la integrarea pietelor de produse si financiare.Globalizarea economica reprezinta o transformare majora in organizarea teritoriala.care urmaresc traseul infrastructurii urbane.deci intr un sistem unic.Astfel in numeroase state in care societatile transnationale produc o mare parte din produsul intern brut.globalizarea semnifica integrarea sistemelor economice nationale sistemului economiei mondiale.si cooperarea natiunilor la crearea unei retele economice globale.care necesita politici financiare si comerciale liberalizate.spatiala.Motivatiile de natura nationala incep sa si piarda teren in conditiile in care componentele sistemului economic mondial nu mai reprezinta decat in mica masura interesele nationalului. Din punct de vedere economic.Aceasta integrare presupune schimbari de mentalitate la nivelul entitatilor statale dar si la nivelul fiecarui agent economic in parte.capitaluri dintre tari.de asemenea. Exista doua forte care actioneaza asupra globalizarii:raspandirea retelelor informationale.creand orase informationale globalizate.In aceste conditii exita riscul ca cele doua grupari sa intre in conflict sis a dea o alta directive si forma procesului.acestea capata o putere de negociere pe plan international care devanseaza reprezentantii puterilor nationale.a activitatii economice si a puterii politico.economice.la crearea de locuri de munca.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->