Geografia-notiuni generale

Geografia este o stiinta foarte veche,care a evoluat in functie de progresele inregistrate de societate de a lungul timpului.Pentru a putea fi considerata stiinta trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de definitia stiintelor,definitie generala si unanim consemnata in majoritatea lucrarilor.O stiinta este un ansamblu de cunostiinte veridice despre realitatea obiectiva sau subiectiva.Orice stiinta are un obiect de studiu,o teorie si o metodologie.Din perspectiva acestei definitii rezulta ca geografia indeplineste conditiile impuse,acestea fiind prezentate in cele ce urmeaza. Geografia ca disciplina de invatamant are menirea de a transmite datele esentiale ale stiintei cu scopul creerii unei gandiri specific si a dezvoltarii personalitatii umane.

Definitia si obiectul de studiu al geografiei

Geografia este o stiinta veche,ale carei inceputuri dateaza din Antichitate.Denumirea provine de la doua cuvinte din limba greaca veche:geo=Pamant si graphien=descriere.Cu alte cuvinte geografia se ocupa cu descrierea Pamantului,privit ca un intreg.Daca am pastra aceasta definitie se constata ca mai exista si alte stiinte care au ca obiect de studio Pamantul si deci geografia ar intra in contradictie cu acestea.Asupra definitiei geografiei,a obiectului sau de studio si a ramurilor(diviziunilor)sale au existat,de a lungul timpului,numeroase discutii. Literatura geografica romaneasca sic ea straina cuprinde numersoase studii cu caracter teoretico-metodologic referitoare la obiectul de studio al geografiei.Interpretariile si continutul acestuia difera de la autor la autor in functie de conceptele existente si de viziunea fiecaruia,dar si de stadiul dezvoltarii stiintelor,in ansamblul lor,la un moment dat. Caracteristica comuna a tuturor autorilor romani,(dar si a celor straini),incepand cu fondatorul Geografiei modern romanesti,Simion Mehedinti(Terra,1931),apoi Vintila Mihailescu(Geografie teoretica,1968),Ioan Donisa(Bazele teoretice si metodologice ale geografiei,1977),Alexandru Rosu si Irina Ungureanu(Geografia mediului inconjurator,1977),Ioan Ianos(Orasele si organizarea spatiului geografic,1987),este viziunea integralista asupra obiectului de studio al geografiei fie ca acesta se numeste mediu geografic,intreg territorial-de la localitate la planeta,socio-geosistem,mediu inconjurator sau spatiu geografic.

Prin aceasta prisma mediul geografic este un sistem format din n elemente(component)intre care exista multiple si complexe relatii reciproce.De asemenea.Cea mai uzitate definitie pentru geografie este:stiinta care se ocupa cu studiul mediului geografic. Ramurile geografiei Potrivit definitiei date geografiei ca stiinta.Analizele intreprinse asupra mediului geografic-in ansamblu sau pe anumite componente-au permis.1977.Dar mediul geografic poate fi studiat atat la scara planetara precum si la scara regional.proces care a marcat si marcheaza de fapt progresul stiintelor in lumea de astazi. Geografia fizica este denumita ca ramura a geografiei care se ocupa cu studiul componentelor natural ale mediului geografic(geosistemul).precum si multiplele si complexele relatii care se stabilesc intre aceste componente.presupunea ca obiect de studio al Geografiei denumirea de sociogeosisteam.Componentele au aceeasi organizare sistematica.legi.Se au in vedere o multitudine de component(natural si antropice). generalizarea si abstractizarea lor si elaborarea unor teorii adecvate.principia.denumire ce sugereaza organizarea sistematica a mediului geografic si faptul ca acesta este format din doua subsisteme majore:omul si totalitatea activitatilor sale(socio sistem)si subsistemul natural(geosistemul).Din acest punct de vedere exista o geografie generala(fizica si umana) si o geografie regional(fizica si umana).precum si mediului geografic rezulta ca geografia cuprinde doua mari ramuri:geografia fizica si geografia umana.dar si pentru activitatea antropica este suportul acestora.Are deci un obiect de studiu. Viziunea integralista asupra obiectului de studio al geografiei se regaseste foarte bine in definitia sistemului(teoria sistematica).in timp.care confera caracterul de intreg mediului geografic. Potrivit definitiei stiintei rezulta ca geografia este un ansamblu de cunostiinte veridice(adevarate)despre realitatea obiectiva(mediul geografic).metode de la o stiinta la alta.Pe baza acestei teorii generale a sistemelor Ioan Donisa.Geografia utilizeaza un ansamblu de principia si metode specific. Componenta cea mai importanta atat pentru celalalte elemente natural.dar si unele imprumutatea.in lucrarea sa Bazele teoretice si metodologice ale geografiei.respectiv :relieful(totalitatea neregularitatilor .Acesta(mediul geografic)reprezinta locul de interferenta al invelisurilor Pamantului inclusive societatea umana.in contextual necesitatii existentei unui transfer de notiuni.

Geografia sociala si culturala si Geografia polititca.dar si in functie de caracteristicile reliefului(in principal altitudine si orientare).Geografia industriei.hidrologici si de vegetatie.demografici.ca subramura a geografiei fizice. Geografia asezarilor umane are drept preocupari studiul caracteristicilor.a cantitatilor de precipitatii atmosferice.care studiaza repartitia solurilor in functie de parametrii climatici.istorici.Subramura geografiei fizice care se ocupa cu studiul reliefului poarta denumirea de geomorfologie(sau morfogeografie) Componentele atmosferei.evolutiei si repartitiei teritoriale a asezarilor rurale si urbane. Geografia activitatilor umane este o subramura complexa care cuprinde:Geografia economica. .a.Subdiviziunile sale sunt:Geografia populatiei.Pentru a intelege caracteristicile actuale.In cadrul sau se individualizeaza mai multe diviziuni. Geosistemul a avut.)si hidrologiei(prezenta sau absenta apelor). Geografia umana este cea de a doua ramura a Geografiei.economici.precum si evolutia si repartitia proceselor si fenomenelor atmosferice constituie obiectul de studiu al climatologiei(climatogeografiei) Apele.Are ca obiect de studio sociosistemul sau omul si totalitatea activitatilor sale strans legate insa de mediul natural(geosistem).Acesta este obiectul de studio al paleogeografiei.ape.Geografia schimburilor economice si Geografia turismului.societatea umana si mediul geografic.fac obiectul de studiu al hidrologiei(hidrogeografiei) La randul lor elementele de vegetatie si fauna formeaza obiectul de studio al biogeografiei.a.la care se adauga roca care constituie baza de formare a solului.o evolutie indelungata.dar si pentru a prognoza evolutia sa viitoare este nevoie sa se cunoasca toate aspectele legate de evolutia tuturor componentelor(relief.naturali s.fauna soluri).Geografia agriculturii.politici. O alta subramura a geografiei fizice este pedogeografia sau geografia solurilor.in totalitatea diversitatii lor. Geografia populatiei se ocupa cu studiul caracteristicilor si a repartitiei teritoriale a populatiei in stransa concordant cu factori sociali.Geografia activitatilor umane.Geografia transporturilor. Geografia economica se impune ca o subramura ce studiaza raporturile dintre productia sociala.Geografia asezarilor umane.vegetatie.in timp.a caracteristicilor vanturilor s.clima.:Geografia resurselor.Vegetatia si fauna sunt analizate prin prisma influentei factorilor climatici(evolutia in timp si spatiu a temperaturii aerului.scoartei terestre).

Precizarea pozitiei are o importanta deosebita deoarece aceasta are influenta asupra caracteristicilor fenomenului si influenteaza relatiile acestuia(fenomen.component sau proces) cu alte component aflate in imediata vecinatate. Principii si metode folosite in geografie Principiile sunt definite ca legi fundamentale ale unei stiinte.Cand exista mai multe fenomene geografice de acelasi tip este necesara precizarea arealului pe care acestea sunt repartizare.principiul istorismului.Nu se poate explica prezentul decat printr o cunoastere temeinica a trecutului. Un loc aparte in structura Geografiei umane il ocupa Geografia istorica si toponimia geografica ramuri care prin obiectul lor de studio incearca sa ofere informatii pentru intelegerea corecta a proceselor si fenomenelor legate de societatea umana actual.principiul integrarii geografice. Geografia politica are in component Geografia electoral si Etnogeografia.Este un principiu care decurge din succesiunea cauzaefect.oceane.dar si elemente de prognoza.Depistarea cauzei sau a cauzelor care determina un anumit process poate fi simpla sau deosebit de complexa.1977) Principiul repartitiei spatiala stabileste in mod clar ca orice fenomen sau proces geografic are o anumita pozitie spatiala in limitele mediului geografic.Geografia lingvistica si Geografia medicala.In cazuri complexe se face apel la metode matematice care permit analiza exacta a legaturilor din fenomene.In mod simplu principiul se reduce la intrebarea de ce? .mari.principiul regionalistmului.principiul ecologic.fluvii).principiul sociologic si principiul antropic(Donisa I.In mod extreme de simplu acest principiu se poate rezuma doar la intrebarea:Unde se petrece un fenomen? Principiul cauzalitatii precizeaza ca orice fenomen sau proces care se petrece in mediul geografic are una sau mai multe cause.De aceea se precizeaza intotdeauna pozitia pe Glob .Geografia sociala are ca subdiviziuni:Geografia comportamentala.Pentru geografie sunt operationale urmatoarele:principiul repartitiei spatial.principiul cauzalitatii.Geografia cultural cuprinde:Geografia confesionala si Geografia culturilor umane.dar si pozitia fata de mari unitati geografice(forme majore de relief.

si mediul natural. in care fiecare componenta are aceeasi organizare sistematica fiind integrat intr un sistem de rang superiror.bine impadurite.bineinteles adaptate la particularitatile psiho pedagogice ale elevilor. Principiul antropic presupune evaluare activitatii umane ca element de transformare a mediului natural.Cele doua procedee folosite in cercetarea geografica constituie alaturi de altele si metode de baza utilizate in procesul de invatamant.pe un anumit teritoriu. a. Principiul ecologic consta in recunoasterea legaturilor dintre vietuitoare. si colab.metoda istorica.2000):metoda inductive-deductiva.cu ape curgatoare bogate s. Metoda inductiv-deductiva a fost introdusa in secolul XVII.In metoda deductive se porneste de la generalizare si pe calea deductiilor logice se caracterizeaza un element singular. Asa cum s a precizat exista in geografie si o serie de metode utilizate in cercetarea fenomenelor. Principiul istorismului cere ca orice fenomen sa fie studiat prin prisma evolutiei sale in timp.Principiul integrarii geografice precizeaza ca fiecare fenomen sau proces din mediul geografic trebuie analizat si incadrat intr un ansamblu de elemente aflate in interactiune.pante accentuate.Alaturi de acestea se cuvin a fi mentionate si doua procedee larg raspandite si anume:observatia si descrierea geografica.dar aceleasi metode pot si trebuie sa fie utilizate in procesul didactic.inclusiv omul.Numai asa se pot descifra si explica caracterele actuale ale unor procese geografice si totodata se pot preciza tendintele de evolutie.metoda statistic matematica. a.sa se generalizeze.Acesta este de fapt principiul organizarii sistematice a mediului geografic.prin metoda inductive se constata prezenta unor inaltimi diferite. Principiul sociologic are in vedere rolul pe care il joaca factorii sociali in evolutia si repartitia geografica a proceselor si fenomenelor..metoda cartografica.metoda modelarii.Ea este o imbinare a doua metode.Pe aceasta baza se poate generalize ca regiunile montane sunt inalte.Spre exemplu pentru studiul unei zone montane.o vegetatie de padure de conifer s.rezultata dintr o anumita configuratie a elementelor natural si social economice ce se manifesta in interactiunea lor.Metoda se poate aplica foarte bine si in studiul .Pe baza studiului unor elemente singular se incearca.dar si a societatii umane. Metodele cele mai utilizate in studiile geografice sunt(Erdeli G.metoda analizei si sintezei.logic.Metoda inductive se bazeaza pe cunoasterea realitatii geografice concrete.o retea de ape bogata. Principiul regionalismului permite cunoasterea fapteleor geografice in conditionarea lor.

o metoda mai putin utilizata in domeniul geografiei .precum si realizarea unor corelatii specific teoriei sistematice. Metoda analizei si sintezei este.iar ulterior. Metoda cartografica este o metoda specific geografica. Metoda sintezei este metoda inversa de recompunere a proceselor si fenomenelor si se completeaza cu metoda analizei.vor constata ca o mare parte din caracteristicile orizontului local sunt specific si zonei vizitate.dar este utilizata si de alte stiinte pentru reprezentarea unor elemente.dar si pentru reprezentarea grafica a caracteristicilor acestora cunoscute ca urmare a utilizarii celorlalte metode. Metoda istorica decurge din principiul istorismului si stipuleaza ca orice process sau fenomen geografic poate fi inteles si explicat prin evolutia sa atat in tip cat si in spatiu. Metoda analizei consta in descompunerea in parti component a proceselor si fenomenelor geografice cu scopul cunoasterii lor in amanunt.prin organizarea unei excursii intr o alta zona. .a inregistrarilor de date referitoare la procesele si fenomenele studiate.Initial ei vor observa toate elementele caracteristice mediului in care traiesc. Metoda statistico-matematica permite utilizarea formulelor si a calculelor matematice pentru prelucrarea observatiilor.cat si altor stiinte.dat fiind faptul ca este foarte greu sa realizezi experimente in natura sau in cadrul societatii umane.Aceasta metoda se foloseste atat pentru cunoasterea faptelor geografice . Metoda modelarii permite realizarea materiala sau mental a unui model(element care imita realitatea)cu scopul intelegerii evolutiei sale.pentru a intelege mecanismele de desfasurare.precum si relatiile care se stabilesc cu alte parti sau procese.Este evident ca aceasta metoda este in cele mai multe cazuri o metoda mentala.o metoda compusa din metoda analizei si metoda sintezei.Cele doua metode sunt specific atat geografiei.Aceasta metoda este legata si de metoda experimental.caracteristicilor orizontului local de catre elevii din ciclul primar.Este o metoda care permite masurarea cu exactitate a acestora.de asemenea.

Conturarea unui obiect al geografiei economice s a facut datorita contributiei economistilor.economie dar impune o viziune globala ce trebuie analizata in fiecare loc si moment in functie de jocul de forte care se opun intre ordinea genezei si alte forme de ordine si are menirea de a sesiza toate elementele revolutionare nu numai pe plan cultural.de activitatile productive si de modurile de viata(Erdeli G.intr o prima etapa.Geografia umana pastreaza grija pentru comparative si explicatie.Geografia economica:definire si obiect de studio Geografia studiaza o problematica foarte complexa cu preocupari atat in analiza mediului natural-Geografia fizica-cat si in ceea ce priveste grupurile de oameni si activitatiile desfasurate de acestia-Geografia umana.Se remarca aici interesul pentru a explica bogatia statelor.care sunt trasaturile peisajelor in care isi desfasoara activitatea si cum transforma acestia mediul natural pe care il ocupa. Scopul geografiei umane este acela de a determina extensiunea spatiului uman. Geografia economica este o componenta a Geografiei umane care studiaza raspandirea spatial a comunitatilor umane si relatiile dintre acestea si mediul natural.ca si factorii de productie.popularea acestuia.modalitatilor si efectelor actiunilor umane.in timp ce analiza fenomenelor economice in repartitia lor teritoriala.dar si in plan tehnologic.peisajele determinate de habitat.trei puncte de vedere(curente):al mercantilistilor.Se disting.cum se interconditioneaza ei cu spatiul in care traiesc.ocupa un rol deosebit de important.al fiziocratilor sic el al clasicilor.politic.in aceasta perioada.dezvoltarea activitatilor material prin prisma principiilor care le favorizeaza.Ea include si elemente din alte stiinte:sociologie.demografie..social. Inainte de 1850 interesul geografiei pentru aspectele teritoriale ale economiei era redus.Aceasta component cuprinde toate acele domenii si obiecte de studio din cadrul Geografiei care nu sunt direct preocupate de mediul natural analizand diferitele regiuni ale lumii in care se gasesc oameni. Mercantilismul este un sistem theoretic characteristic secolelor XV-XVIII care considera ca statul este cel care trebuie sa regleze viata economica pentru a urmari interesele nationale apeland la protectionism si detinerea monopolurilor.si a geografilor.fluxurile pe care le produc aceste.2000) Geografia economica studiaza spatiun unde se produc bunurile si serviciile.indeosebi dupa 1850.Statul este cel care trebuie sa favorizeze .in scopul gasirii cauzelor.la economisti.conditiile si resursele punerii lor in valoare.

pe existent unei ordini natural si pe functia reglatoare a pietei si a liberei concurente.In realitate prin procesul de circulatie a marfurilor nu se creeaza plusvaloare cid oar se repartizeaza plusvaloarea initiala obtinuta prin producerea bunurilor.Teoriile liberalismului clasic au fost elaborate de reprezentantii scolii engleze la sfarsitul secolului al XVIIIlea si inceputul sec.al XIX lea.deci independent de vointa oamenilor si a statului si ca unicul izvor al avutiei este productia Agricola. .Ei studiaza producitia .cand F.mercantilismul dezvoltat(bazat pe comert) Fiziocratia sau “guvernarea naturii”este un current promovat de scoala franceza incepand cu 1758.axandu se pe rolul motor al interesului individului.Tabloul reprezinta repartitia avutiei societatii franceze pe care autorul o impartea in trei categorii:producatori. Aparitia acestui current a fost determinate de un complex de factori care au generat dezvoltarea comertului :marile descoperiri geografice si progresele spectaculoase in domeniul transporturilor. mercantilism bazat pe industrie. -identificarea cauzelor care au condu la imbogatirea natiunilor prin abstractizare. Mercantilistii identificau bogatia cu banii si considerau comertul exterior principal sursa pentru sporirea avutiei.sub forma unei scheme doctrina fiziocrata care analizeaza posibilitatea reproducerii si repartitiei produsului social total in conditiile capitalismului. Quesnay a publicat Analiza Tabloului economic in care a prezentat.Considerau ca profitul se obtine din a vinde mai scump un produs.Actiunea diferentiata a acestor factori a determinat conturarea a trei arii geografice:central.mercantilism monetarist.un excedent commercial prin intermediul caruia sa permita intrarea in tara a metalelor pretioase. Principalele caracteristici ale liberalismului clasic sunt: -concentrarea atentiei pe productie si doar in plan secundar pe circulatie.1974) In aplicarea politicii economice mercantiliste au existat patru etape:mercantilismul timpuriu.mediana si periferica(Wallerstein.Fiziocratii considerau ca fenomenele economice se desfasoara potrivit unor legi natural. Liberalismul economic este o notiune care se diferentiaza atat de etatism(controlul total al statului)cat si de anarhie si presupune interventia statului intre anumite limite.circulatia si repartitia bogatiilor material.proprietari si industriasi si comercianti.care sunt stabilite prin negociere de partile implicate in actul economic. singura clasa productive fiind arendasii si muncitorii salariati care lucreaza in agricultura. Perioada liberalismului economic clasic.

fiecare tara va cauta sa importe acele bunuri pe care le produce la costuri mai mari.Pe aceasta baza schimburile economice internationale pot fi reciproc avantajoase pentru toti partenerii. La sfarsitul sec.rezultata din aprecierile subiectelor economice isolate.Reprezentantii acestei teorii sustin ca valoarea marfii nu este create in procesul productiei ci ia nastere in procesul schimbului pe baza aprecierilor participantilor la actul vanzare cumpararea.Potrivit acestei teorii.cu atat utilitatea este mai mare .Smith)17231790)care se remarca prin cateva teorii care au in vedere si dimensiunea spatial a fenomenelor economice. al XIX lea si inceputul sec.Aceste aprecieri depind de raportul dintre intensitatea nevoilor individuale ce trebuie satisfacute si volumul de bunuri.structura si rentabilitate David Ricardo(1772-1823) pubne bazele unei noi teorii-avantajul comparative relativecare analizeaza rolul comertului exterior ca factor de dezvoltare si progres al tarilor partenere in schimburi. Ratzel este un urmas al lui Ritter fiind la originea conceptelor de oicumena si de spatiu vital precum si la originea orientarilor de cercetare a raporturilor dintre pamant. al XVIII lea apar primele lucrari veritabile de geografie economica ca urmare a dezvoltarii statisticii.societate si stat.Acest principiu a reflectat mai mult economiile din sec.Aceste studii analizeaza datele statistice ce privesc populatia. Intre 1850 si 1870 are loc o diminuare a interesului pentru spatiu la economist si o dezvoltare progresiva a Geografiei economice..opera sa fiind centrata pe influenta conditiilor natural asupra evolutiilor istorice.activitatile economice. F. Teoria marginalista a fost emisa de scoala austriaca. Teoria diviziunii muncii.indifferent de potentialul lor economic.valoarea este o categorie subiectiva.Astfel apare liberal schimb. al XX lea.deplina libertate de concurenta intre tari. Inceputul perioadei este marcat de teoria marginalista sau neoclasica.Potrivit acestei teorii fiecare tara trebuie sa se specializeze in productia si exportul acelor bunuri pe care le produce cu costuri relative mai scazute Invers.a comertului intre state si a avantajului absolute are ca idée central specializarea dintre state in functie de favoribilitatile natural si artificial conduce la accentuarea avantajelor reciproce.-ordonarea societatii si economiei dupa legi natural. Cel mai important reprezentant al liberalismului economic clasic este A.Cu cat nevoia este mai mare .Teoriile sale sunt preluate apoi de suedezul Rudolf Kjellen.Se poate vorbi de un asemenea interes pentru Geografia economica la C Ritter(1779-1859) care depaseste viziunea statistica traditional.Aceasta inegalitate a avantajelor creste pe masura ce se accentueaza diferentele de nivel.

Pentru P.Numeroase tari revin la protectionism. Se remarca in aceasta etapa dezvoltarea geografiei economice in invatamantul secundar si practice. Aceasta geografie economica este foarte empirica.El incearca sa adapteze geografia la epoca sa considerand ca aceasta stiinta trebuie sa serveasca mai ales in actiunile de planificare.incepand cu 1860. Obiectul geografiei economice este reprezentat in aceasta etapa de inventarierea resurselor(minerale.Astfel ia nastere geografia economica.Observatiile sale cu privire la economie sunt mai ales descriptive.comerciala sau maritima.Dupa cum se poate observa dispare treptat interesul pentru analiza spatial.statistici si nu utlizeaza fundamental theoretic.energetice.ca raspuns la nevoile unui public interest de transformarea lumii si extinderea pietei.Apar. In intervalul analizat se remarca doua moment in contituirea acestei stiinte: -Geografie economica pragmatica(caracteristica sfarsitului de secol XIX) -Geografie economica teoretica(in prima jumatate a sec.Devine in anii 1870 1880 ramura geografiei cu cel mai mare success public.in aceste conditii.in favoarea rationalului).detine un rol foarte important.mecanismele capitaliste devin rigide apar crizele economice in urma carora creste somajul si se amplifica supraproductia.Exceptie fac studiile lui Alfred Marshall care insista asupra factorilor de localizare ai activitatilor economice.Apar in acesti ani societati de geografie coloniala.El se opreste asupra problemelor de actualitate cum ar fi industrializarea.J.Cadrul natural.agricole) din diferite tari.Printe succesorii sai cei mai de seama. In prima jumatate a secolului al XX lea situatia economica cunoaste mutatii profunde.urbanizarea.de a descrie utilizarea lor productive si de a prezenta fluxurile de schimburi international corespunzatoare(rute ale comertului mondial).George nu exista mecanisme natural care determina o anumita adaptare ci . Planificarea sovietica din 1928)pe fondul neincrederii in mecanismele spontane ale pietei.care determina activitatile economice.Brunhes consacra un capitol important al lucrarii sale Geografie umana(1910) geografiei economice. al XX lea) In prima etapa se remarca Scoala Franceza de Geografie prin fondatorul sau Paul Vidale de la Blache care acorda o atentie deosebita progresului noilor regiuni industrial si urbane.legatura dintre modul de viata si modul de productie. Al doilea moment este marcat de contributia lui Pierre George care va exercita un ascendant puternic asupra epocii sale.alte modele economice(de ex.ea prezinta fapte concrete.El evidentiaza rolul cailor ferate si marilor centre industrial in noile forme de structurare a spatiului.

protectionism). infrastructura. ca fiind noua geografie.datorita randamentelor ridicate realizate de economiile de scara. Noile orientari ale geografiei economice.in cursul anului 1980.ea fiind consolidate pe baza teoriei ricardiene fondata pe heterogenitate geografica.Autorul privilegiaza producatorul insa nu ignora consumul care ii serveste sa masoare nivelurile de dezvoltare al tarilor(George.cercetarile lui Paul Krugman s au reorientat catre geografia economica.si mai ales catre problemele localizarii.idée reluata in zilele noastre indirect prin reflectiile asupra dezvoltarii durabile si cautarea unor solutii noi in gestiunea mediului.in centru regimurile economice si politicile macroeconomice (legislatie.Una din sarcinile economiei.pentru caracteristicile determinate de schimburile internationale sau localizarea unor activitati.Geografia economica era calificata.fondate pe luarea in considerare a comportamentelor rationale au capatat o asemenea importanta in anii 1950-1970 incat geografii le au considerat o baza pentru reorganizarea totala a Geografiei umane. In economia international s au realizat dezvoltari teoretice importante.se opreste asupra rolului mecanismelor macroeconomice in structurarea spatiului. Aceasta evolutie confera o mare putere explicative pentru progresele realizate in economia internationala. Dupa 1970 curentul economiei spatiale la economist isi pierde din importanta din cauza rolului secundar al costurilor de transport.afirma el.In lucrarea Geografie generala a pietelor-1963 el analizeaza dimensiunea spatial a teoriei pietei. Incepand din 1990.acordand un loc important cheltuielilor de transport si costurilor de informare. Economistul American Paul Krugman a devenit unul dintre cercetatorii actuali cei mai cunoscuti pentru ca a contribuit la o reorientare fundamental a teoriei comertului international.doar conceptii guvernamentale care impart lumea in societati capitaliste si socialiste.1956) Paul Claval in lucrarea Eseu asupra evolutiei umane-1964 propune o reorientare a geografiei economice prin apropiereae de economie si abordarea problemelor de microeconomie.Autorul.El a demonstrate ca schimburile international ar putea exista si in lipsa unui avantaj comparativ.Aceasta posibilitate justifica interventia publica in politicile industrial si comerciale private.natiuni mari spatii-1968.in Franta anilor 1968.este de .El plaseaza astfel. in lucrarea Regiuni.si determina o crestere a interesului pentru noua geografie. In aceasta perioada capata o importanta deosebita reintegrarea mediului in teoria economica.aceasta ramura fiind printer putinele care nu au eliminate dimensiunea spatiala a abordarilor.

dar se mai mentin diferente si in privinta sistemului economic.definite ca acele firme care si au extins activitatea economico-financiara dincolo de granitele tarii de origine.optimizarea raporturilor intre economie .a caror influenta asupra economiei mondiale este in functie de nivelul lor de dezvoltare.implantate intr un numar mai mare sau mai mic de tari. Lucrarile de geografie economica. Trasaturi ale economiei mondiale.pentru ca statele difera ca marime.In diferite zone geografice.mai comparativa decat alta.Se poate spune ca este un sistem de interdependente in care celulele de baza sunt.in legatura cu discursul si ideologiile grupurilor sociale.circulatia bunurilor.a intelege de ce activitatile economice apar si se dezvolta intr un loc mai degraba decat in altul.in aceasta perioada.ajungand.in unele cazuri.El mai arata ca o regiune poate deveni prin effect cumulative si.Ele reprezinta un ansamblu la scara globala. In present.activitatilor de servicii.Strategia generala a societatilor transnationale vizeaza abandonarea economiilor bazate pe consumuri mari de materii prime.realizate de geografi sunt foarte numeroase.Complexitatea abordarilor creste.ca dimensiune a dezvoltarii economice.Globalizarea economica Economia mondiala reprezinta un ansamblu al schimburilor reciproc de activitati(productia materiala.dar rezultanta globala este de crestere a produsului mondial brut.fazele de expansiune alternand cu cele de recesiune.cercetarea stiintifica etc.).evolutia economica este diferita.Initial.s au afirmat in tarile dezvoltate cu economie de piata.dependente de aceasta.aspectele economice fiind urmarite intr un context mai larg.de energie si trecerea la o economie .meritul lor fiind acela de a depasi caracterul explicative.localizarilor industrial.perceptia indivizilor asupra proceselor si fenomenelor economice.datorita randamentelor crescute premise de concentrarea spatiala a activitatilor.economiilor regionale sau nationale.plecand de la un demaraj aproape arbitrar.Acesta este un salt calitativ remarcabil ce plaseaza geografia economica in randul stiintelor indispensabile in abordarea realitatii economice contemporane.serviciilor.telecomunicatiilor.sa aiba o forta economica mai mare decat a unui stat-natiune.trecandu se la abordari teoretice.alcatuit dintr o societate principal-firma mama-si un numar de filial.capitalurilor.Economia mondiala este un sistem eterogen.inca.potential demographic si economic.si celalalte elemente ale teritoriului.se poate spune ca cele mai importante elemente ale evolutiei economiei mondiale sunt societatile transnationale.ele fiind consecrate pietelor international.economiile nationale.

In sens mai restrains.adica asistam la un process invers.ocolirea unor bariere vamale.de schimburile comerciale in formarea produsului intern brut.inceperea productiei de subansamble.aparitia unor filial commune.investitiile.productia.ideologia organizationala(impunerea unui anumit mod de a face productie). Un effect al transnationalizarii este procesul de delocalizare.globalizarea se refera la liberalizarea comertului.cu un nivel economic mai scazut.investitiilor si fluxurilor de .cel de asigurari.Are loc o intrepatrundere a economiilor.Acest process implica noi forme de organizare international a productiei.de la activitati economice la internationalizarea culturii. Globalizarea nu este un process uniform si linear ci include o gama larga de fenomene.End of the Nation State.manifestata prin cresterea rolului jucat de investitiile si capitalurile straine. Reorganizarea economiei mondiale este determinate in mod hotarator de trei elemente esentiale:globalizarea consumatorilor si corporatiilor.In general.Capitalul intern nu mai poate fi factorul principal al cresterii economice.sectoare in care detin aproape 60% din active la nivel global.minimizarea costurilor de fabricatie.cultural.cel de relocalizare. Procesul de globalizare cuprinde 3 dimensiuni:globalizarea economica.tehnologiei.Mergand pe schema conceptual propusa de acesta se poate vorbi despre o tridimensionare a globalizarii:pe plan economic. Astfell.incheierea unor acorduri de licente.cultural)si apoi propune o comparative intre ideal tip si starea de fapt.1995 Un process tot mai evident este Globalizarea economiei.1996.politica.Routhlege.politic.Se observa ca profiturile obtinute in urma delocalizarii sunt utilizate pentru modernizarea tehnologiilor in tara in care isi are sediul firma mama.M.adica transferul unei productii interne in alte state.aparitia si ascensiunea blocurilor economice(Keinichi Ohmae.formarea statelor-regiuni ca reactie la statele natiuni.datorita unor interese ca: prelungirea ciclului de viata a produsului.London) spune ca globalizarea reprezinta reducerea constrangerilor geografice asupra aranjamentelor sociale.extinderea concurentei.politica si sociala.Dintre acestea piata financiara si comertul reprezinta acele elemente in care globalizarea este realizata aproape in intregime.Autorul operationalizeaza pentru fiecare concept(globalizare economica.Globalization.pentru ca apoi sa include si tarile in curs de dezvoltare.bazata pe informative si tehnologie de varf.piata financiara si piata muncii.educatiei.Waters(Waters M.delocalizarea vizeaza produse standardizate si s a dezvoltat mai intai pe axa nord-nord.de servicii.in ceea ce priveste globalizarea economica Waters considera ca dimensiunile acesteia sunt:comertul.fiind interesate in special de sectorul bancar.

la crearea de locuri de munca.precum si la integrarea mijloacelor de productie din diferite tari sub proprietatea societatilor transnationale si la integrarea pietelor de produse si financiare.de asemenea.deci intr un sistem unic.globalizarea semnifica integrarea sistemelor economice nationale sistemului economiei mondiale.a activitatii economice si a puterii politico. .Globalizarea economica reprezinta o transformare majora in organizarea teritoriala.si cooperarea natiunilor la crearea unei retele economice globale. Din punct de vedere economic.Aceasta integrare presupune schimbari de mentalitate la nivelul entitatilor statale dar si la nivelul fiecarui agent economic in parte.In aceste conditii exita riscul ca cele doua grupari sa intre in conflict sis a dea o alta directive si forma procesului. Exista doua forte care actioneaza asupra globalizarii:raspandirea retelelor informationale.creand orase informationale globalizate.care urmaresc traseul infrastructurii urbane. Statele care urmeaza directia impusa de societatile transnationale trebuie sa si adapteze politica economica si legislative in functie de interesele acestora pentru a nu genera problem sociale tinand cont de faptul ca aceste firme gigant contribuie tot mai mult la crearea valorii adaugate in cadrul economiei nationale si.capitaluri dintre tari.economice.care necesita politici financiare si comerciale liberalizate.acestea capata o putere de negociere pe plan international care devanseaza reprezentantii puterilor nationale.spatiala.Motivatiile de natura nationala incep sa si piarda teren in conditiile in care componentele sistemului economic mondial nu mai reprezinta decat in mica masura interesele nationalului.Astfel in numeroase state in care societatile transnationale produc o mare parte din produsul intern brut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful