Anda di halaman 1dari 5

UNTAIAN KATA PENAWAR BAGI HATI Persahabatan yang sejati akan membawa kerinduan yang abadi.

Sesungguhnya, persahabatan itu lebih unggul dari percintaan, tanpa persahabatan percintaan akan berakhir tetapi tanpa percintaan, persahabatan boleh kekal. Oleh itu hargailah persahabatan yang terjalin. Orang yang rugi ialah orang yang tidak memperoleh sahabat..... dan yang paling rugi ialah orang yang ditinggalkan oleh sahabat. Bergaullah dengan manusia sebaiknya, sehingga kalau kamu mati mereka tangisi, dan kalau hidup mereka selalu merindui kamu. Sahabat mewakili suatu kekuatan. Yang indah itu pertemuan, yang manis itu kemesraan, yang pahit itu perpisahan, yang tinggal hanyalah kenangan. Sahabat yang paling baik adalah diri kita sendiri yang tahu menilai setiap apa yang kita lakukan. Hadiah yang berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya adalah memberi yang terbaik dari diri anda sendiri..... adilah juara yang mengajak orang lain menjadi juara. !ehidupan adalah suatu giliran..... antara senyum dan tangis. Sejauh mana kita pergi, sekuat mana pun kita lari, kita tidak dapat menghindar reality, dan kita akan jumpa juga diri kita sendiri. "ak semestinya apa yang kita lihat itu benar belaka, kadangkala pandangan mata sering menipu. Selidikilah apa yang kita lihat dan pastikanlah kebenarannya. Semoga yang setitis menjadi selautan dan kebenaran akan terserlah. #alam menuntut ilmu pula..... jadilah seperti lembah, jangan seperti gunung. !alau kita merendah diri mudah mendapat ilmu, tapi kalau sombong..... siapapun tak larat untuk mendaki..... "anpa amal lunturlah iman, tanpa iman sepilah ibadat, tanpa ibadat hilanglah nur di hati, tanpa nur pudarlah akhlakmu..... Semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan dan esok adalah harapan.

Setiap kegagalan pasti ada hikmahnya, jangan sedih walaupun ia pahit. ikalau kita yakin kejayaan itu milik kita, kita mestilah berusaha untuk mencapainya. $agal sekali tidak bermakna kita akan gagal untuk selama%lamanya, sebaliknya jadikan ia pedoman dalam meniti arus kehidupan ini..... !ekalahan dan kelemahan akan wujud jika kita yang membenarkannya. !ehidupan ini adalah suatu perjalanan yang nun jauh..... hanya kita yang menentukan sama ada kapal itu sampai di tepian atau karam di lautan. !enangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Sesuatu yang diimpikan tidak selalunya menjadi kenyataan, tetapi apa yang tidak diduga berlaku dengan tiba%tiba, biarlah kita menangis hari ini kerana kesakitan semalam. "etapi usah kita ketawa memanjang kerana kegembiraan, yang belum pasti untuk selamanya. &alau sekuat mana sayang kau pada seseorang itu, relakan pemergiannya. 'ndai kata dia kembali padamu, sesungguhnya takdir telah menentukan dia untukmu. "api, andai kata dia tidak kembali, maka redhalah, ketentuan takdir dia bukan milikmu sejak dari dulu lagi. "ak kenal maka tak benci..... semoga dibuai mimpi ngeri..... Setiap manusia memerlukan perubahan, dan perubahan itu memerlukan pengorbanan. Bila disatukan keduanya..... ia memerlukan bimbingan. Suatu kesilapan itu adalah merupakan pengajaran yang paling bermakna. (awan tetap lawan..... walaupun kita tewas..... namun musuh luka jua. angan takut pada kesilapan kerana ia mengajar kita erti kehidupan. 'da baiknya kita belajar suatu kejujuran walaupun ia datangnya dari satu kesilapan. Sesekali berterima kasihlah pada pengalaman, kerana ia mengajar kita erti kedewasaan. !eindahan bunga pada mekar kuntumnya, keindahan kata pada puitisnya, keindahan langit pada pelanginya, keindahan manusia pada akalnya. 'pabila terjadi perpisahan, tak kiralah pihak mana yang membuat keputusan,

kaum wanitalah yang lebih menderita..... !esilapan utama kita adalah menurut kata hati, sekali terlanjur, akan terulang terlanjur, jarang sekali manusia mudah kembali..... )inta tanpa cemburu bukanlah sesuatu yang sejati. !adangkala kita lupa pada*ya..... sebab itu kita tidak siuman..... +inat bukan bermaksud cinta, bangga bukan bereti cinta, kagum juga bukan bermaksud cinta, dan suka juga tidak serasi dengan cinta, malah sayang pun bukan cinta..... tapi..... cinta itu adalah cinta..... 'llah ciptakan ,-- bahagian kasih sayang. .. disimpan disisinya dan hanya , bahagian diturunkan ke dunia. #engan kasih sayang yang satu bahagian itulah, makhluk saling berkasih sayang sehingga kuda mengangkat kakinya kerana takut anaknya terpijak. Orang yang tenang adalah orang yang bersedia menghadapi perkara yang tidak disangkakan, mengharapkan yang terbaik tetapi menerima apa jua yang mendatang. Bukannya pada berani jatuh seseorang, tetapi berani bangun setelah jatuh yang merupakan kunci keberhasilannya..... Hanya lidah yang mampu berdusta dan berbohong. *amun pandangan mata, ayunan kedua belah tangan, langkah kedua%dua kaki dan sikap tubuh atau seluruh anggota badan akan membohongkan apa yang diucapkan oleh lidah. angan dipertikaikan suatu nilai persahabatan hanya kerana satu kesilapan. Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah, tapi nak senang kena susah dulu, walaupun dah senang, senang ajer nak susah, tak susah nak susah, tapi susah nak cepat senang, senangkan diri yang susah, agar yang susah jadi senang.

Senang hati, senang diri, senang semuanya..... #iam tak semestinya ber/ikir, merenung tak semetinya mengkaji, bercakap tak semestinya berilmu, dan bertanya tak semestinya ingin tahu..... Barangsiapa melakukan ketaatan dalam keadaan menangis, nescaya 'llah memasukkannya ke dalam syurga dalam keadaan ketawa. +anusia boleh jadi alpa oleh kekayaan, tetapi manusia tidak boleh lari dari kenyataan. anji kita pada manusia boleh ditolak tepi, tetapi janji kita pada 'llah tidak boleh dimungkiri. 0lmu itu bagai haiwan liar, jadi tambatlah ia dengan tali kesungguhan. Bila dah nekad terhadap sesuatu keputusan, jangan sesekali titiskan air mata..... 1ealiti tak seindah /antasi, andai kau hanya menanti 2222 dan terus menanti 22222 tanpa berusaha..... 'ndainya tiada jodoh..... untuk ke singgahsana..... ku pasrahkan segalanya..... kerana takdir yang akan menentukan 0+P0'* !'S0H..... adilah hamba kepada pahala, jangan jadi raja kepada dosa, supaya kita mampu untuk mengejar nikmat syurga 222 dan tidak pula dikejar a3ab neraka. !asih abadi..... kasih 0lahi, kasih hakiki..... kasih *abi, kasih sejati..... !asih ibu, kasih suci.....kasih sesama sendiri. ika kita berkata ikhlas dari hati, ia akan menyelinap ke hati. *amun, jika kita bercakap dengan lidah, ia hanya akan sampai ke kulit telinga. #alam sempit yang terhimpit,

dalam mencapai yang digapai, ku melilit tak membelit, ku melangkah tak memangkah, dan dalam diam yang membingit, ku terus yakini 'llah jualah pemberi re3eki. angan kecil hati..... sebaliknya besar%besarkan hati tapi kecil%kecilkan badan. +akan biar selebar talam, ilmu biar selebar alam. hidup single 4 boring, hidup skandal 4 berdosa, hidup berumahtangga 4 bila lagi555 berkawan biar 6, berkasih biar 7, bercinta biar 8, berkahwin biar ,..... senyum pada semua orang adalah wajar, ap!""""" #er$!n a dengan semua orang adalah %urang ajar""""" #!ar a% hensem, asal jangan pe%a%""""" gahnya #u%an pada rupa""""" jad! ur#o%an %ere a %! a"""""

KATA HATI There's nothing more painful Then to let your feelings take you down.