Anda di halaman 1dari 77

Assalamualaikum & selamat pagi

EZZIATUN NURUL BT. AZIZ (A11PP0123) NUR AIN ZUBAIDAH BT. ZAINUL KHARIB (A11PP0169) SITI AISYAH BT.MUHAMMAD (A11PP0082) SITI HAJAR MAISARAH BT. DONIYA (A11PP0179)

BERAPA BANYAKKAH YANG ANDA NAMPAK PADA JAM SEBENTAR TADI ??

GEAR

STAY

FOCUS !!

G EA R

Sejarah penciptaan

GEAR

PENGENALAN

GEAR

PENGENALAN

GEAR

Gear merupakan satu daripada medium

pemindahan kuasa.

Gear mempunyai gigi supaya membolehkan ia bersirat (mesh) dengan pasangannya maka putaran yang dibuat lebih aktif kerana tidak tergelincir.

Kebanyakan gear mempunyai susuk gigi melengkung yang disebut lengkung involut.

FUNGSI GEAR

FUNGSI GEAR penghantar kuasa penggerak mesin/ alat

PRINSIP-PRINSIP GEAR

PRINSIP-PRINSIP GEAR
Jika dua gear dalam jaringan ,ia akan berputar dalam arah bertentangan.

Nisbah gear adalah bandingan jumlah pusingan gear pacuan dan gear pemacu.

Pacuan antara roda boleh dibandingkan dengan tuil . Gear kecil membuat dua pusingan lengkap untuk memusingkan gear besar.

Jenis- jenis GEAR

Jenis- jenis GEAR

Gear Taji Gear Belitan/ BATANG ULIR DAN GEAR ULIR Gear Heliks Gear Serong

Gear TAJI

Gear TAJI
. GEAR TAJI (SPUR GEAR)

Paling banyak digunakan dalam mekanisma penghantaran kuasa dari spindal ke spindal yang lain. Gear taji bermaksud dua roda bergigi yang bertemu atau bersentuhan pada sebelah luar atau dalam (gear taji dalam). satu lagi jenis gear taji adalah dalam bentuk rak dan pinan. Rak adalah satu komponen yang lurus tetapi bergigi dan boleh dicantumkan dengan roda gear. gerakan rak adalah lurus iaitu serenjang dengan paksi pinan.

Ciri-ciri gear taji: Gigi gear adalah lurus. Giginya selari dengan paksi gear dan aci yang mana gear itu dipasangkan. Jika gear itu dikerat pada sebarang titik di sepanjang paksinya, bentuk keratan rentas gigi gear adalah sama.

Kegunaan: Untuk menghantar gerakan dan memutar dua batang aci yang selari, tetapi arah putarannya berlawanan. Untuk menukarkan gerakan putaran kepada gerakan lelurus atau gerakan salingan yang bersudut tepat dengan paksi putaran seperti pada gear rak dan pinan.

Contoh penggunaan: Gear ini merupakan dari jenis yang lazim digunakan dalam sesebuah mesin. Terdapat dalam mesin basuh, mesin faks, printer, skru driver elektrik.

Kelebihan

gear taji

mudah disesuaikan dengan mana- mana design, mudah didapati dan murah.

Kelemahan gear

taji

bising disebabkan oleh perlanggaran antara gigi semasa pergerakan.

Gear Belitan/BATANG ULIR DAN GEAR ULIR

Gear Belitan/BATANG ULIR DAN GEAR ULIR

Ciri-ciri gear ulir: Gear ulir hampir menyerupai gear pilin dari segi binaannya. Batang ulir mempunyai benang yang berbelit supaya boleh bercantum dengan gear yang berbentuk khas iaitu gear ulir.

Kegunaannya : Untuk menghubungkan aci sebuah motor kelajuan tinggi dengan aci utama yang berputar pada kelajuan yang jauh lebih rendah iaitu penurunan kelajuan. Digunakan pada alat tambahan perindeksan (kepala membahagi) untuk mesin larik, mesin membentuk dan mesin raut.

Contoh penggunaan: sepana boleh laras, pengadun elektrik

Kelebihan Gear Belitan


nisbah gear yang sangat tinggi dan kelebihan mengunci.

Kelemahan Gear Belitan


pergerakan sehala sahaja.

Gear Heliks

Gear Heliks

Ciri-ciri : Gear heliks berputar dengan lebih lancar dan lebih senyap daripada gear taji. Gigi gear membentuk heliks atau benang skru iaitu bersudut dengan paksi gear. Jika gear itu digerakkan dalam arah paksinya, gear itu akan terputar.

Kegunaannya : Gear heliks menghubungkan dua gandar yang selari. Gear pilin menghubungkan dua gandar yang pencong; kedua-dua paksi tersebut sama ada serenjang atau bersudut.

Contoh penggunaan: Sistem gear kereta untuk menukar kelajuan rendah kepada kelajuan tinggi.

Kelebihan Gear Heliks


Lebih kuat kerana sentuhan gigi yang banyak. Putaran lebih licin terutamanya pada kelajuan yang tinggi. Pelanggaran gigi hanya pada tahap yang paling rendah, maka bunyi bising dan gegaran dapat dikurangkan.

Kelemahan Gear Heliks


Lebih mahal dari gear taji.

Gear Serong

Gear Serong
Ciri-ciri : Gearnya berbentuk kon tepat (terpenggal) Gear serong lurus mempunyai gigi-gigi lurus yang membentuk jejari. Jejari-jejari itu bertemu pada puncak kon, iaitu titik persilangan kedua-dua paksi gear dan pinannya. Paksi gear bersilang dengan paksi pinan pada sudut 90 darjah. Jika sudut persilangan kedua-dua aci tersebut lebih besar daripada 90 darjah, iaitu apabila gear serong itu berbentuk ceper pipih, rangkaian gear tersebut dikenali sebagai gear mahkota dan pinan.

Kegunaannya : Menyalurkan gerakan putar dari satu aci ke aci yang paksinya bersilang, biasanya pada sudut 90 darjah. Digunakan pada penggearan kebezaan seperti yang dipasangkan pada gandar belakang bagi kereta.

Contoh penggunaan gear serong : pemukul telur, gerudi tangan.

Kelebihan Gear Serong


Kecekapan yang tinggi (boleh 98% atau lebih tinggi), boleh memindahkan kuasa di seluruh aci tidak bersilang. Spiral gear serong menghantar beban sama rata dan senyap daripada serong lurus.

Kelemahan Gear Serong


Shaft alignment is critical, rolling element bearings are therefore often used with bevel gears. Kuasa penghantaran adalah terhad untuk kelajuan tinggi. Mahal

Nisbah Gear

Nisbah gear

Nisbah gear
40 = 20

=2

Nisbah gear= 2.1 : 1

Power & Energy

Before the analysis we first define some notation: P => Power E => Energy W => Work f => Force t => torque d => distance of translational motion => angle of rotational motion (in radians) v => velocity of translational motion

=> angular speed (in radians per second) => change Pd => Pitch diameter n => number of teeth on a gear nrev => number of revolutions

Power is defined as the change in energy divided by the change in time. P = E/t In a mechanism energy is transferred by mechanical work. For translational motion work is given by:
Work = Force X Motion (where the force and motion are parallel to each other) W = f d

The corresponding definition of work for rotational motion is given by: Work = Torque X Rotary Motion W = t In a Power Transmission the Work is the source of the change in energy, and thus: P = E/t = W/t

The corresponding definition of work for rotational motion is given by: Work = Torque X Rotary Motion W = In a Power Transmission the Work is the source of the change in energy, and thus: P = E/ t = W/ t Substituting the rotary definition of work into the above equation, and noting that rotation velocity is given by w= /t, the power transfer in a rotary device is given by: P = W/ t = /t P=@P=fv

The fundamental equations for a gear pair are: tinwin = toutwout (power equality) wout / win = rin / rout (velocity relationship in terms of radiuses) wout / win = nin / nout (velocity relationship in terms of number of teeth) tout / tin = rout / rin (torque relationship in terms of radiuses) tout / tin = nout / nin (torque relationship in terms of number of teeth) The Gear Ratio is defined as the input speed relative to the output speed. It is typically written as: Gear Ratio = win :wout

Butir-butir gear taji dan gear heliks

Butir-butir gear taji dan gear heliks


NP = Bilangan gigi pinan
NG = Bilangan gigi gear

A = Adendum D = Dedendum OD = Garis pusat luar atau garis pusat bakal gear

PD = Garis pusat pic


F = Tebal muka, Tebal gear CP = Pic Bulat = sudut tekanan = sudut heliks

Bahagian bahagian Gear Taji

Bahagian bahagian Gear Taji


1. Lebar Muka atua Lebar Gigi
Jarak antara sisi-sisi gear yang diukur selari dengan paksi gear itu

Puncak

2. Puncak
Bahagian muka yang membentuk permukaan silinder luar bagi gear

3. Bulatan Adendum Bulatan luar bagi sebuah gear taji. Bulatan ini adalah bulatan asal bagi keratan bakal gear.

Bulatan Adendum

4. Bulatan Dedendum Bulatan yang menyentuh dasar gigi (jika tiada kelegaan)

Bulatan Dedendum

5. Bulatan Pic Bulatan pada keratan rentas gear di antara bulatan adendum dan bulatan dedendum yang memotong satu gigi sama panjang dengan jarak lengkok yang memotong ruang di antara gigi-gigi gear.

Bulatan Pic

6. Adendum Jarak di antara bulatan pic dan bulatan adendum. Juga ditakrifkan sebagai tinggi puncak gigi dari bulatan pic

7. Dedendum Jarak di antara bulatan pic dengan dasar gigi gear. Juga ditakrifkan sebagai tinggi puncak gigi dari bulatan pic

8. Garisan Pic Garisan yang menghubungkan titik-titik persilangan di antara bulatan pic dan rusuk gigi pada kedua-dua sisi gear.

Muka gigi

Rusuk gigi

9. Muka Gigi Permukaan pada rusuk gigi gear yang berada di sebelah atas garisan pic.

10. Rusuk Gigi Permukaan gigi gear yang berada di sebelah bawah garisan pic.

Hujung gigi

11. Hujung Gigi Pinggir atau tepi yang memisahkan di antara muka gigi dengan puncak gigi.

Dasar gigi Tebal gigi

12. Dasar Gigi Bahagian paling bawah bagi lurah di antara gigi-gigi gear.

13. Tebal Gigi Panjang lengkok bulatan pic di antara garisan-garisan pic yang terletak pada muka sebelah kanan dan muka sebelah kiri bagi satu gigi gear.

Tebal perentas

12. Tebal Perentas Panjang perentas yang membentuk tebal gigi.

Kaedah penjanaan

Kaedah penjanaan
1.Kaedah penjanaan Sunderland - Dalam kaedah Sunderland bakal gear ditarah pada mesin ketam yang dipanggil ketam Sunderland. - Kelebihan: Proses mudah dan pemotong boleh ditukar Boleh menghasilkan gear bermutu tinggi Kadar pengeluaran adalah tinggi Kelemahan: Proses ini memerlukan mesin yang khusus dan mahal harganya Tidak boleh digunakan untuk menjana gigi gear dalam.

2. Membentuk gear - Kaedah ini menggunakan prinsip membentuk tegak menggunakan mesin bentuk. - Kelebihan: Membolehkan penjanaan gear luar dan dalam yang mempunyai bahu Boleh menjana beberapa gear yang disusun dalam gugusan. Mesin ini boleh digunakan untuk kerja-kerja membentuk Tepi pemotong lambat haus Darjah kejituan yang tinggi boleh dihasilkan - Kelemahan: Lejang pemotongan adalah pendek dan terhad Kadar pengeluaran lebih rendah berbanding proses penghoban

3. Proses penghoban
-

Proses ini dilakukan pada sebuah mesin penghoban dengan menggunakan satu pemotong yang berputar yang dikenali sebagai hob. Kelebihan: Boleh dijalankan dengan cepat Menjimatkan masa Darjah kejituan tinggi Proses pemotongan gigi gear berjalan secara automatik Tidak memerlukan kepala pengindeksan Satu pemotong hob boleh memotong sebarang saiz gear Kelemahan: Tidak boleh digunakan untuk memotong gear dalam Tidak boleh menjana gear luar yang mempunyai bahu

Gambar

Pemotong hob

Pemotong rak untuk kaedah sunderland

Tindakan pemotong gear

Anda mungkin juga menyukai