Anda di halaman 1dari 2

bola sepak boleh membantu anda untuk tetap segar.

Beberapa orang mengalami kesulitan dalam menjaga Rejimen latihan sehari-hari mereka kerana mereka tidak menikmati apa yang mereka lakukan. Pergi ke sukan adalah salah satu cara untuk menjaga tubuh anda dalam keadaan baik. bola sepak adalah sukan yang sangat baik untuk masuk ke dalam. Sangat mudah untuk mencari kumpulan bola sepak tempatan di mana anda boleh menyertai. Anda boleh dengan mudah meyakinkan teman-teman anda untuk masuk ke dalam sukan yang sama. Jika anda benar-benar ingin berada dalam keadaan yang baik anda perlu bekerja keras untuk itu. Sebuah permainan akhir pekan cukup terutama untuk orang yang bekerja. Sebuah permainan 90 minit cukup bagi anda untuk kehilangan kelebihan lemak anda dan mencapai tubuh yang anda inginkan. Berada dalam keadaan yang baik tidak selalu penampilan i!ikal" tapi juga tentang berada di dalam sihat. Semua perla#anan bola sepak tidak semua throttle tentang penuh" anda juga akan menghabiskan masa jogging" berjalan dan akti$iti lain yang akan mempersiapkan sistem anda untuk melakukan sukan ekstrim ini. %ang paling penting adalah keadaan diri anda untuk selalu bergerak. Sudah saatnya bagi anda untuk mengetahui apa bola sepak boleh lakukan untuk anda. Berikut ini adalah man aat atau keuntungan yang boleh anda menuai keluar dari bermain bola sepak.

& Berat badan. bola sepak adalah cara yang e ekti untuk menurunkan berat badan berbanding sukan lain. Jadi" ia bererti baha#a berjalan boleh membantu anda menurunkan berat badan. Apabila anda berjalan" permintaan tenaga dari tubuh anda menjadi sangat tinggi" yang biasanya akan menyebabkan peningkatan metabolisme. Berat badan tidak hanya tentang diet" harus digabungkan dengan latihan yang tepat dan banyak Rejimen i!ikal. & Jantung kesihatan. Berjalan dan berlari akan menguatkan sistem kardio$askular anda secara keseluruhan dan memanjangkan umur anda. 'eningkatkan peredaran darah adalah man aat lain dari bermain bola sepak. (al ini tidak hanya akan membuat anda cocok" tetapi juga akan membantu jantung dan sistem secara keseluruhan kardio$askular anda dengan baik. Anda harus selalu ingat baha#a otot anda memerlukan lebih banyak oksigen kerana anda menjalankan juga. paru-paru anda juga perlu menggunakan kapasiti maksimum untuk bekalan oksigen yang cukup di seluruh tubuh. Selain paru-paru" arteri dan hati anda juga akan mendapatkan latihan yang cukup untuk mengepam darah ke seluruh tubuh anda. 'enjalankan juga terbukti menurunkan risiko serangan jantung mempunyai serta menurunkan kesempatan anda mempunyai tekanan darah meningkat. & )ekuatan dan leksibiliti. Semua kegiatan yang diperlukan oleh perla#anan bola sepak akan membuat tubuh anda lebih le*ible.as anda mengejar la#an dan cuba untuk mencuri bola" anda harus mengerahkan usaha tambahan dan membuat tubuh anda lebih leksibel untuk melakukan langkah yang akan membuat anda memenangi permainan. Anda akan menggunakan lebih dari

lengan dan kaki dalam permainan itu sebabnya anda perlu latihan peregangan serta latihan yang akan menguatkan otot-otot anda. Setelah mengetahui semua keuntungan dari bermain bola sepak" anda pasti akan membuat langkah pertama anda untuk memasuki bidang permainan bola sepak. Anda tidak akan pernah tahu anda boleh menjadi salah satu ahli pasukan bola sepak A-+eague di masa depan.