Anda di halaman 1dari 43

MEWAJAH MASA DEPAN

Teks Ucapan Dasar Presiden UMNO DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK sempena Perhimpunan Agung UMNO Kali Ke-67 Tahun 2013 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra, pada 5 Disember 2013

PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan Ucapan Dasar di Perhimpunan Agung UMNO 2013 di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, 5 Disember 2013. - UTUSAN/Hafiz Johari

MUKADIMAH DENGAN menyebut kalimah Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Mendahului segalanya, Saya ingin membaca sepotong ayat dan memetik mafhum firman Allah Subhanahu wa Ta ala, daripada surah Al-Ikhlas, ayat 1 hingga 4: BismillahiRahmanirRahim ...Qul Huwallah Hu Ahad... Katalah wahai Muhammad, Dialah Allah, TuhanYang Maha Esa, Tuhan tempat berlindung, pada-Nya kita bermohon segala sesuatu, Allah Yang Tidak Beranak, tidak pula diperanakkan, dan sesungguhnya Dia, tidak boleh disekutu mahupun disetarakan".

Selanjutnya, selawat dan salam buat Rasul junjungan, Nabi Muhammad SAW, serta para sahabat pilihan yang menjadi ikutan juga suri tauladan sepanjang zaman.

Para pujangga pula berperi-peri bahawa: Sekalipun kita tidak mampu memberi jaminan tentang masa depan anak-anak muda, namun apa yang pasti boleh dilakukan ialah menyedia dan membangun mereka untuk hari muka, kerana pemimpin yang baik lagi bertanggungjawab adalah pemimpin yang mempersiagakan pelapis masa depan."

Berbekalkan pedoman-pedoman tersurat lagi tersirat yang demikian itu, sambil mengangkat sebanyak-banyak tasbih ke hadrat Ilahi, marilah sama-sama bersyukur dengan rahmat-Nya, yang memungkinkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau UMNO terus berkeramat sebagai organisasi unggul menakhoda bahtera Melayu dan bumiputera.

Hakikatnya, UMNO merupakan sebuah perjuangan yang sentiasa diduga dengan pelbagai onar dan fitnah, sebuah perjuangan yang tidak mengenal erti penat lelah, sebuah perjuangan yang tidak patah dipukul zaman. Inilah mujahadah besar yang telah sekian lama menjunjung tradisi, membela nasib bangsa, menzahir warna dan ceritera perubahan.

Jika dihitung dan dicongak, parti UMNO sudah berusia 67 tahun, Perhimpunan Agung ini pula mencecah siri ke-64 seraya menandakan dewan yang bertuah ini, telah menjadi saksi persidangan dilangsungkan sebanyak 28 kali semenjak tahun 1985. Begitulah, UMNO bertatih dan sudah berjalan jauh didewasakan oleh usia dan pengalaman. Disebut orang :

Nyiur gading puncak mahligai,

Ketupat pulut berisi inti, Biar dilambung gelora dan badai, Biar dihentak bertubi-tubi, Perjuangan mulia ini tak boleh berhenti." Ingatlah pesan Rasulullah SAW, mereka yang tidak berterima kasih sesama manusia ibaratnya tidak bersyukur kepada Allah. Tegasnya, bapa-bapa kita

terdahulu, telah mengasuh dan mengajar kita supaya menjadi insan yang mengenang budi.

Ehwalnya, UMNO adalah parti yang sentiasa menghargai penyokong dan pendokong, mengenang barisan pejuang yang lepas, selama puluhan tahun, siang dan malam, berhujan, berpanas, menumpah keringat, berkorban jiwa dan raga, menolak kepentingan diri, demi kelangsungan wadah Melayu dan bumiputera.

Berkait ini, tentunya, penghargaan khas kita berikan kepada keenam-enam Presiden UMNO yang lalu, yakni Allahyarham Dato Onn Jaafar, Almarhum Tunku Abdul Rahman, Allahyarham Tun Abdul Razak, Allahyarham Tun Hussein Onn, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Kata orang, kepada segala khidmat yang telah dicurahkan, hati mengenang mulut menyebut, hanya Allah jua yang mampu membalasnya.

Semestinya lagi, kepada wirawan-wirawan parti yang kini sedang bersemadi dan telah pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya, seyogialah kita sedekahkan Ummul Kitab, Al-Fatihah.

Jika kita imbas kembali, negara mencapai kemerdekaan, pada 31 haribulan Ogos tahun 1957, rakyat telah hidup dalam keharmonian, bersatu padu, membina negara. Pada 16 haribulan September 1963 pula, Sabah dan Sarawak telah bergabung bagi membentuk Malaysia. Syukur Alhamdulillah, penyatuan ini, membawa berjuta rahmat kepada kita.

Hasilnya, kita telah membentuk perikatan dan gabungan parti-parti politik bagi membina gandingan kukuh yang kita namakan Barisan Nasional.

Seperti semua maklum pula, pada bulan Mei yang lalu, kita telah menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13. Sehubungan itu, bagi pihak kerajaan, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada rakyat Malaysia, terutamanya

masyarakat Melayu dan bumiputera yang telah menunjang, mandat serta kepercayaan kepada Barisan Nasional untuk terus memimpin negara.

Apa yang lebih bererti adalah, UMNO sebagai parti tonggak, telah berjaya menambah kerusi Parlimennya daripada 79 kepada 88. Ini membuktikan, walau apa pun rintangan, sekali apa pun halangan, Kepimpinan Transformatif UMNO, bersama parti-parti komponen Barisan Nasional, terus kukuh, terus kental dan terus ampuh bertahan, sebagai parti pilihan rakyat, untuk tempoh 5 tahun yang akan datang.

Kita turut bersyukur kerana Sabah dan Sarawak telah menyumbang sebanyak 47 kerusi kepada Barisan Nasional. Saya sebut baru-baru ini, dalam Bahasa Iban Utai Besai Gaga miet", maksudnya jika kita bersatu padu, hidup saling bergandingganding, tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan.

Sebab itulah, kita tidak pernah lupa jasa, kita tidak sekali-kali alpa, dengan sokongan dan pengorbanan orang Sabah dan Sarawak. Jadinya, sebagai tanda kasih dan penghargaan kepada saudara-saudari kita di sana, saya telah melantik 13 Menteri dan 8 Timbalan Menteri. Masing-masing 6 Menteri dan 4 Timbalan Menteri dari Sabah, manakala 7 Menteri dan 4 Timbalan Menteri dari Sarawak.

Sememangnya pun, kita berasa amat bersyukur atas kemenangan dalam Pilihan Raya Umum tersebut, satu pilihan raya besar yang begitu sengit dan penuh tentangan. Diperakui episod pilihan raya baru-baru ini agak berlainan dan mencabar sekali.

Namun, kita boleh berbangga, kerana semuanya itu dilalui dengan teratur menurut batas-batas dan lunas-lunas demokrasi, sebagaimana yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Persekutuan sehingga diberi gelar oleh kawan dan lawan sebagai ibu segala pilihan raya.

Berbicara tentang Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu, bidalan Melayu menyebut, bila rumah siap, pahat pun mula berbunyi. Nampaknya pihak pembangkang tidak

berlapang dada menerima kemenangan kita. Ada saja yang dikatakan tidak kena, ada saja yang dikorek-korek sebagai silap di mata mereka.

Misalnya, mereka semacam tidak faham dan tidak mahu memperakui sistem firstpast-the-post. Ingin saya terangkan bahawa sistem ini telah pun kita amalkan sejak pilihan raya 1959 lagi, di mana, parti pertama yang mencapai majoriti, diisytihar menang. Maknanya, semasa pilihan raya tersebut, apabila Barisan Nasional mencecah 112 daripada 222 kerusi, menurut sistem ini, kita berhak membentuk kerajaan seperti yang dilakukan.

Kalau saya nak bagi analogi untuk kefahaman ramai, cerita mudahnya begini. Katalah dalam satu perlawanan badminton, Najib melawan Anwar, ke Anwar melawan Najib, mana-mana pun tak kisahlah. Dalam set pertama Najib menang 2115, dalam set kedua Najib kalah 05-21, tetapi set penentu Najib menang 21-16.

Tentulah dalam perlawanan ini, memenuhi peraturan, pengadil mengisytiharkan Najib menang. Tetapi Anwar membantah tak setuju kerana katanya, jumlah mata terkumpul beliau adalah 52 berbanding Najib 47. Mana boleh kira macam tu, tak betul tu. Kita ada sistem, kita main ikut set. Siapa menang majoriti, dialah juara!

Namun demikian, jika dikira undi popular sekalipun, kita tetap menang di sembilan negeri daripada 14 buah negeri, manakala mereka hanya menang undi popular di empat negeri sahaja.

Sememangnya pun perbandingan undi popular sebegini adalah tidak adil, kerana pembangkang bertanding di atas tiga parti yang berasingan dengan simbol yang berlainan, serta ideologi yang berbeza, sedangkan UMNO dengan berdiri di atas nama parti tersendiri memperoleh peratusan tertinggi undi popularnya. Kalau nak dikira macam tu, UMNOlah yang paling popular.

Berbalik kepada kemenangan kita, di atas segalanya, selaku Presiden parti mewakili barisan kepimpinan, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak, terutamanya kepada jentera-jentera parti di setiap peringkat merangkumi cawangan, pusat daerah mengundi, bahagian dan negeri,
5

yang saya tahu, telah berusaha mati-matian, menggempur dan membungkam kubu lawan, mematahkan serangan, dan paling mustahak sekalipun kita diasak, dihelah, akhirnya, dengan kehendak Allah SWT jua, kita dapat menumpas dan meranapkan impian pembangkang ke Putrajaya.

Berkait perkara ini juga, ingin saya pertegaskan bahawa pernyataan Anwar Ibrahim dalam ceramahnya di salah sebuah universiti di Indonesia baru-baru ini, kononnya kemenangan UMNO dan Barisan Nasional disebabkan faktor manipulasi dan korupsi adalah sungguh tidak berasas, tidak bertanggungjawab dan sungguh

memesongkan.

Pada bulan Oktober yang lalu, satu lagi tawarikh amat penting telah ditempa oleh UMNO apabila pemilihan teraju parti, dari peringkat akar umbi sehingga ke saf kepimpinan pusat, buat julung-julung kalinya, dilaksana secara telus dan terbuka, selepas pindaan perlembagaan parti dibuat pada Perhimpunan Agung Khas UMNO tahun 2009.

Terdapat 7 pindaan dibuat demi memastikan UMNO terus dinamik, demokratik dan relevan sampai bila-bila.

Pada pindaan pertama. Ia meluaskan jumlah perwakilan dan sekali gus memindahkan kuasa memilih Ahli-ahli Majlis Tertinggi termasuk Pengerusi Tetap dan Timbalan Pengerusi Tetap, ke peringkat Mesyuarat Perwakilan Bahagian. Terbukti, sistem pengundian baru ini membuatkan ramai perwakilan UMNO gembira dan teruja kerana kini hak dan suara mereka diiktiraf.

Pindaan kedua pula, berkaitan penghapusan kuota kelayakan untuk bertanding dan digantikan dengan syarat paling minimum. Pindaan ketiga, berhubung pertambahan wakil Wanita selaku ahli lantikan di semua peringkat. Pindaan keempat, merujuk kepada penubuhan Jawatankuasa Pemilihan UMNO atau JPU.

Seterusnya, pindaan kelima, adalah pemansuhan yuran tahunan. Pindaan keenam pula, membabitkan pembukaan pendaftaran keahlian bagi menggalakkan

kemasukan ahli-ahli baru melalui ketua-ketua sayap. Manakala, pindaan ketujuh


6

ialah menjadikan Setiausaha Bahagian secara automatik sebagai perwakilan ke Perhimpunan Agung Tahunan.

Jelasnya, buat kali pertama dalam sejarah, seramai 146,500 perwakilan UMNO dari 191 bahagian yang meliputi 21,208 cawangan, bermula dari Arau di Perlis, membawa ke Semporna, Sabah, berpeluang memilih bukan sahaja kepimpinan bahagian, malah jawatan Presiden, Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden dan 25 Ahli Majlis Tertinggi.

Jika selama bertahun-tahun, ramai memberi kritikan dan pernyataan sinis, bahawa parti UMNO yang hayatnya melebihi enam dekad ini, katanya sudah jumud, sudah tidak relevan dan dikuasai pula oleh kelompok-kelompok tertentu. Hinggakan ramai pihak dari dalam mahupun luar, begitu yakin mengandaikan bahawa UMNO tidak mungkin sanggup dan tidak mungkin berani melakukan apa-apa perubahan.

Ternyata, UMNO tidak jumud, terbukti, UMNO tidak gentar menyahut cabaran malah terus iltizam melakukan perubahan.

Alhamdulillah,

cadangan

pindaan

perlembagaan

yang

diusulkan

pada

Perhimpunan Agung 2009, baru-baru ini, sudah pun selesai dilunaskan. Ramai pihak yang terkejut dan terkesima dengan kesungguhan kita ini.

Sememangnya, pindaan perlembagaan yang dibuat ini, sebagai menyahut cabaran, sebagai menjawab sindiran, serta menyangkal telahan sekali gus menjadi langkah paling berani yang pernah diambil oleh mana-mana parti politik di dunia.

Hasilnya, berlakulah transformasi politik yang didambakan dalam UMNO, di mana, seramai 64 orang atau 33.5 peratus Ketua-Ketua Bahagian terdiri daripada mukamuka baru di seluruh negara.

Manakala muka baru bagi Ketua Wanita Bahagian ialah 73 orang yang mewakili 38.2 peratus, Ketua Pemuda Bahagian 161 orang yang mewakili 84 peratus. Ketua Puteri Bahagian pula seramai 143 orang yang mewakili 75 peratus.

Namun, saya tahu benar, barangkali ada segelintir yang masih memberi komentar dan tidak berpuas hati dengan keputusan dan kaedah yang digunakan tersebut. Tapi kita harus beringat, ini merupakan rekod pencapaian buat kali pertama sesudah pindaan perlembagaan diperkenalkan. Mustahaknya, jika masih terdapat

kekurangan, kita sanggup melakukan penambahbaikan.

Bertolak daripada pemilihan parti yang disifatkan oleh ramai pemerhati sebagai proses yang sangat demokratik ini, dengan penuh kerendahan hati, saya, Mohd Najib bin Abdul Razak, berasa bersyukur yang amat sangat ke hadrat Allah SWT, dan berterima kasih kepada semua ahli UMNO, yang telah memberi kepercayaan dan mandat kepada saya, dengan memilih saya sebagai Presiden UMNO dengan menang tanpa bertanding.

Saya berjanji dan berikrar dengan segenap daya dan kemampuan, untuk memberi yang sehabis baik kepada UMNO dan rakyat Malaysia.

Di sini juga, saya mengambil kesempatan mengucapkan sekalung tahniah dan kita beri tepukan kepada Yang Amat Berhormat Tan Sri Muhyiddin bin Mohd Yassin, yang telah menang tanpa bertanding bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO.

Syabas dan tepukan juga ditujukan kepada semua pimpinan, yang memenangi jawatan Naib-Naib Presiden, terdiri daripada Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Shafie Afdal dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.Tahniah juga kepada Ahli-Ahli Majlis Tertinggi, Ketua Bahagian, Ahli Jawatan Kuasa Bahagian dan Cawangan, Wanita, Pemuda, dan Puteri.

Demikianlah juga tahniah, kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, yang dipilih sekali lagi sebagai Ketua Pergerakan Wanita UMNO Malaysia. Sebagai makluman semua, Datuk Seri Shahrizat ini, sebagai mewakili Wanita UMNO, beberapa kali menyuarakan kepada saya, hasrat supaya Wanita digelar sebagai tulang belakang parti.

Malah pagi semalam kesungguhan ini ditunjukkan oleh Naib Ketua Wanita UMNO Malaysia, semasa saya menjenguk mereka di persidangan, beliau menepuk-nepuk
8

tulang belakangnya sebagai isyarat kepada Ketua Wanita Temerloh, yang sedang berucap pada ketika itu, supaya menyebut bahawa Wanita UMNO sangat-sangat mahu digelar sebagai tulang belakang parti.

Saya mendengar, dan saya timbang-timbangkan permintaan itu. Bila saya fikirfikir, sebenarnya peranan dan kegigihan Wanita UMNO sejak dulu sudah sememangnya amat dihargai dan disanjung tinggi. Maka, dengan rasminya saya mengisytiharkan Pergerakan Wanita UMNO Malaysia sebagai tulang belakang atau ibu kepada keluarga besar parti. Terima kasih Wanita!

Seterusnya, syabas kepada Yang Berhormat Saudara Khairy Jamaluddin, yang telah menang dan mempertahankan kedudukan sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Tentunya, Pemuda harapan bangsa, Pemuda adalah benteng dan pewaris kepimpinan parti dan negara. Terima kasih Pemuda!

Tahniah juga kepada Ketua Pergerakan Puteri UMNO yang baru, Yang Berhormat Puan Mas Ermieyati Samsudin. Saya menaruh keyakinan bahawa setelah lebih 12 tahun ditubuhkan, Puteri semakin bijak dan matang memainkan peranan mereka di dalam parti dan negara. Benarlah bahawa, pemudi harapan pertiwi. Terima kasih Puteri!

Syabas juga kepada pimpinan parti di bahagian-bahagian dan cawangan-cawangan, Wanita, Pemuda dan Puteri yang telah dipilih bagi jawatan dalam pemilihan UMNO. Terima kasih semuanya.

Berhubung pemilihan ini, pada pandangan saya, yang kalah tak bermakna tewas semuanya. Kepada yang menang pula, jangan meminggirkan yang lain.

Kepada yang kalah, jangan pula bawa diri, teruskanlah perjuangan bersama yang menang dan kepada yang menang pastikan anda terus mengajak mereka yang kalah untuk bersama membangunkan parti tercinta ini.

Apa-apa pun, beringatlah semua, perkara yang paling penting, kita dalam UMNO ini seperti sebuah keluarga yang besar, carik-carik bulu ayam, akhirnya bercantum jua.
9

Menyongsong populasi negara, pada tahun 1970, bumiputera berjumlah 6.1 juta atau 56 peratus daripada keseluruhan penduduk. Orang Melayu terdiri daripada 41 suku dengan sembilan induk utamanya. Orang Asli pula terbahagi kepada 18 kategori. Masyarakat bumiputera di Sabah diwakili lebih 60 etnik, manakala di Sarawak pula jumlahnya lebih 40 suku.

Menurut unjuran terkini, warganegara Malaysia, adalah seramai 27.4 juta orang. Bumiputera seramai 18.6 juta atau 67.9 peratus. Banci Penduduk dan Perumahan 2010, menunjukkan Orang Melayu dan bumiputera Islam berjumlah 59.7 peratus. Manakala Bumiputera Bukan Islam pula, jumlahnya 7.6 peratus daripada bilangan rakyat keseluruhannya.

Lanjutan itu, unjuran penduduk Malaysia menjelang 2020 dijangka meningkat kepada 29.9 juta orang, dengan jumlah Melayu dan bumiputera, sama ada Islam mahupun bukan Islam seramai 20.7 juta atau 69.2 peratus, orang Cina 6.8 juta atau 22.8 peratus, orang India 2.1 juta atau 7 peratus dan kaum-kaum lain sebanyak 306,000 atau 1 peratus.

Melihat kepada peratusan etnik dan pecahan kelompok rakyat Malaysia yang saya nyatakan tadi, saya renung-renung, saya tidak ingat, bila pula kita ada suku kaum Bangladesh?

Saya timbulkan perkara ini kerana semasa kempen pilihan raya yang lalu, tak hentihenti pihak pembangkang mencanang di sana sini kononnya kerajaan telah membawa masuk lebih 40,000 orang warga Bangladesh sebagai pengundi UMNO dan Barisan Nasional. Perkara ini tampaknya kita tak dapat bendung-bendung lagi untuk dirungkaikan misterinya.

Lantaran, semasa lawatan rasmi saya ke Dhaka, Bangladesh, baru-baru ini, saya terpanggil untuk mengucapkan orang Bangladesh panggil, Dhonnobad yakni terima kasih dalam bahasa Bengali kepada Perdana Menterinya Sheikh Hasina, kerana telah membantu menyedia sekian banyak rakyatnya sebagai pengundi

10

seperti dimomokkan oleh pembangkang. Ternyata, bak kata orang Pekan, maaf cakap, sampai terkejut Sheikh Hasina sambil menggeleng-gelengkan kepala dengan tegas beliau menafikan bahawa perkara itu tidak benar sama sekali.

Begitulah, tuan-tuan dan puan-puan, betapa kuatnya pemimpin pembangkang suka berkata bohong dan berkalam yang dusta-dusta.

SENARIO TRANSFORMASI DI DUNIA

Transfomasi adalah sesuatu yang hidup dan bukannya berkala, tidak sahaja berlegar dalam dunia maya dan idea, namun hasilnya dapat dilihat mata kasar dan dinikmati serta dirasai. Dalam kata lain, transformasi adalah ikhtiar demi memastikan hari esok lebih baik daripada hari semalam.

Lalu, kalau kita amati senario dunia, setiap negara, tanpa gagal, akan melalui beberapa transformasi pada satu ketika dalam sejarah mereka. Ini disebabkan oleh tiga faktor utama. Pertama, norma dan nilai-nilai global telah melebihi apa yang masih diamalkan di negara tersebut. Kedua, kemajuan inovasi, sains dan teknologi telah menjadikan sebuah negara perlu bersaing dalam pasaran dan ekonomi berasaskan pengetahuan. Ketiganya, jika tidak berlaku transformasi, kita akan kekal terperangkap dalam belenggu negara sederhana, kurang kompetitif, dan

kemungkinan dipintas oleh negara-negara lain.

Justeru itulah kita menyaksikan proses transformasi dilalui oleh pelbagai negara bangsa. Malahan kuasa dunia sebelum ini seperti Great Britain sedang mengalami transformasi mereka sendiri dan belajar meninggalkan kegemilangan sebagai empayar dengan menelan pahitnya ubat realiti abad ke-21.

Korea Selatan pula menjalani proses tranformasi gelombang ketiga yang bertunjangkan eksport, baik dari segi budaya mahupun teknologi dan peralatan. Sebenarnya lagi, transformasi yang berlaku di Korea boleh dijadikan contoh bagi kita dalam memenuhi kehendak ekonomi berasaskan pengetahuan sebagai prasyarat pembangunan dewasa ini.

11

Hatta negara besar China juga mengharung gelombangnya yang tersendiri. Proses yang disebut Transformasi 383 di China itu, mengakui kepentingan untuk keluar dari perangkap pendapatan pertengahan dan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi.

TRANSFORMASI NEGARA DIPELOPORI UMNO

Menyingkap tabir sejarah negara kita, fasa kejatuhan Empayar Kesultanan Melayu Melaka pada tahun 1511 telah melabuhkan tirai era kegemilangan pemerintahan bangsa Melayu semenjak tahun 1400, malah ada juga kajian yang menyatakan ia sebenarnya bermula dari sekitar tahun 1262 lagi. Selepas itu, hampir 8 kurun lamanya bangsa Melayu telah menjadi lemah, seolah-olah melalui zaman gelapnya tersendiridan hilang punca untuk bangkit semula.

Kelahiran UMNO tanggal 11 Mei 1946 merupakan titik tolak, yakni Transformasi Pertama yang besar lagi unggul kepada bangsa Melayu dan pembikinan negara ini. Hakikatnya, sesudah muncul parti keramat UMNO, barulah orang Melayu kembali belajar erti kepimpinan dan hidup berpersatuan.

Malah, semenjak itu, tidak boleh dinafikan bahawa, parti UMNO inilah yang sekian lama menjadi teras dan menunjang orang-orang Melayu melalui gabungan persatuan yang sebelum itu bergerak nafsi-nafsi. Jangan sesekali kita lupa, bahawa UMNOlah yang membawa kepada kebangkitan untuk menentang penubuhan Malayan Union, seterusnya menuntut hak bagi mencapai kemerdekaan.

Bahkan, saudara dan saudari, tidak keterlaluan untuk kita nyatakan di sini bahawa melalui UMNOlah orang Melayu berjaya membebaskan pemikiran berjiwa hamba kepada jiwa merdeka. Melalui parti berdaulat inilah orang-orang Melayu berpadu membentuk saf yang tersusun kemas dan rapi, umpama suatu binaan yang tidak mampu dirongkaikan.

Hakikatnya, bernaung di bawah panji-panji UMNOlah, orang-orang Melayu telah membina perpaduan dan mengukuhkan kesatuan demi membela untung nasib bangsa dan tanah air dari dulu, kini dan Insya-Allah selama-lamanya.
12

TRANSFORMASI EKONOMI NEGARA

Menyongsong transformasi negara, jika diimbau kembali, Dasar Ekonomi Baru telah berlangsung di antara tahun-tahun 1971 hingga 1990. Semenjak tahun 1965 sehingga tahun 2010 pula, sebanyak 10 Rancangan Malaysia, 3 Rangka Rancangan Jangka Panjang telah dilaksanakan.

Dasar Pembangunan Nasional pula, melewati tempoh-tempoh tahun 1991 sehingga tahun 2000. Kemudiannya, Dasar Wawasan Nasional merentasi tahun 2001 sehingga 2010.

Manakala, selepas mengambil alih tugas sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, semasa membentangkan Bajet tahun 2010, saya telah melancarkan Dasar Transformasi Nasional atau DTN, sebagai paksi pengukuhan transformasi ekonomi menuju negara maju.

Bertitik tolak dari situ, sejak tahun 2009, rekod prestasi menunjukkan, kita bukan kerajaan yang hanya pandai menabur janji. Sepanjang kita mentadbir, puluhan pencapaian telah dan sedang diraih.

Kita bukan sahaja menerima pengiktirafan dari dalam negara, malah badan-badan penilai antarabangsa turut mengakui prestasi cemerlang kita. Realitinya, kita secara berterusan mempersembahkan kepada rakyat hasil transformasi sebenar.

Contohnya, hasil transformasi negara boleh disaksikan daripada peningkatan Pendapatan Negara Kasar atau PNK per kapita daripada AS$257 pada tahun 1957 kepada AS$9,970 pada tahun 2012. Ini merupakan peningkatan hampir 4,000 peratus dalam tempoh lebih lima dekad.

Ingin saya kongsikan di sini, pendapatan perkapita tahun 2014 pula, dijangka akan mencecah RM34,126 berbanding RM24,879 pada tahun 2009. Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 37 peratus dalam tempoh 6 tahun.

13

Sehubungan hal itu, saudara dan saudari, jika dicongak, besar kemungkinan pendapatan perkapita pada tahun 2020 kelak mampu melebihi sasaran RM46,500 atau AS$15 ribu. Ertinya di sini, Insya-Allah, kita mampu menjadi negara maju lebih awal daripada tahun 2020.

Kadar kemiskinan pula terus menurun daripada lebih enam puluh peratus pada awal kemerdekaan kepada 1.7 peratus pada tahun 2012. Jurang pendapatan di kalangan rakyat Malaysia juga bertambah baik. Terkini, purata kadar inflasi negara juga kekal berada di paras yang rendah iaitu 2.2 peratus pada suku ketiga 2013.

Hari ini, Malaysia merupakan satu-satunya negara yang menjadikan usaha membanteras rasuah sebagai Penunjuk Prestasi Utama atau KPI negara. Inisiatif NKRA Membanteras Rasuah telah menunjukkan keberkesanan apabila kedudukan Indeks Persepsi Rasuah oleh Transparency International menyatakan kita berada pada kedudukan 53 daripada 177 buah negara pada tahun 2013. Meskipun begitu, kita harus memperbaiki dan berikhtiar memerangi rasuah, dan di samping itu menurunkan kadar jenayah, supaya rakyat dapat hidup dalam keadaan selamat dan sentosa.

Selain itu, World Bank Ease of Doing Business Report 2014, menunjukkan berlakunya peningkatan dari kedudukan 23 pada tahun 2009 kepada kedudukan keenam pada tahun 2014 dengan menyenaraikan Malaysia sebagai negara paling mesra perniagaan di dunia. Menurut laporan yang sama juga, Malaysia mengekalkan kedudukan pertama di dunia dari segi akses kepada kemudahan kredit selama enam tahun berturut-turut.

Kepada yang gemar melancong dan berbelanja pula, tak payah pergi jauhjauh. Kini, Malaysia sudah terkenal antara destinasi utama atau shopping paradise pilihan pelancong. Menurut laporan CNN Travel 2013, Kuala Lumpur menduduki tempat keempat sebagai bandar raya paling popular untuk membeli-belah selepas New York, Tokyo dan London. Kepada sesiapa yang
14

hendak beli kasut ke, jam tangan ke, beg tangan ke, Kuala Lumpur pun dah ternyata hebat!

Rentetan pelbagai pengiktirafan tersebut, Oktober baru-baru ini, semasa Sidang Kemuncak Keempat Global Entrepreneur Summit di Kuala Lumpur, mesej ucapan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, telah memperakui Malaysia sebagai sebuah negara yang mempunyai ekonomi dinamik, menjadi penggerak kemakmuran serantau dan sebagai sebuah negara yang mendakap ekonomi global.

Tidak terhenti setakat itu, sebuah lagi kuasa besar dunia, yakni China melalui pernyataan Presidennya, Xi Jinping, turut memuji Malaysia sebagai rakan kongsi yang boleh dipercayai. Bagi beliau, Malaysialah sahabat sejati negara China, ketika susah dan ketika senang.

Pada sisi lain, dalam Bajet 2014 yang lalu pula, saya telah bentangkan di Dewan Rakyat tentang Cukai Barang dan Perkhidmatan atau Goods and Services Tax yakni GST. Sayangnya, hakikat kepentingan GST terhadap ketahanan dan keteguhan ekonomi negara, telah dipusing dan dipesong faktanya oleh pihak pembangkang. Sehinggakan ramai yang menjadi keliru kononnya, cukai GST ini akan menindas rakyat.

Saya berharap, semua pihak dapat memahami hal GST ini dengan sewajarnya. Kita tidak boleh terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang yang ternyata tidak berasas.

Sesungguhnya kita perlu fahami dengan baik-baik, bahawa GST yang bakal dilaksanakan pada 1 April 2015, kira-kira 16 bulan lagi, bukanlah cukai tambahan baru. Sebaliknya, ia menggantikan cukai jualan dan cukai perkhidmatan atau Sales Tax dan Services Tax yang akan dimansuhkan.

Untuk makluman saudara dan saudari, GST adalah satu sistem percukaian yang terbaik setakat ini dan terbukti berkesan dan perlu dilaksanakan untuk kita kekal kompetitif. Tambahan pula, lebih 160 buah negara di dunia telah pun melaksanakan GST. Sekiranya GST ini memudaratkan rakyat dan negara, masakan majoriti negara
15

di dunia telah mengguna pakai sistem percukaian ini. Tambahan pula, GST pada kadar 6 peratus ini merupakan yang terendah dalam kalangan negara ASEAN.

Oleh yang demikian, usahlah kita risau-risau, beberapa barangan dan perkhidmatan asas sebenarnya dikecualikan dari cukai GST. Antaranya beras, gula, garam, tepung, minyak masak, kacang dhal, rempah ratus, ikan masin, cencalok, budu sekalipun belacan.

Pada sudut lain, sebagai sebahagian daripada usaha rasionalisasi subsidi, dan demi kesihatan rakyat, kerajaan telah membuat keputusan melalui Bajet yang lalu untuk memansuhkan sepenuhnya subsidi gula. Statistik menunjukkan terdapat 2.6 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit diabetes.

Jika tidak dikawal, kita akan mendapat pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, buta mata dan kaki terpaksa dipotong. Dalam perkara ini, rakyat harus faham bahawa langkah kerajaan ini adalah demi kebaikan semua. Ini kerana kerajaan sayangkan rakyat dan bertanggungjawab untuk menghindarkan rakyat daripada menghidap penyakit diabetes.

Cuba kita lihat di sekeliling kita, berapa ramai rakan-rakan dan saudara mara kita menjadi mangsa diabetes. Bayangkan tuan-tuan, kalau kita sudah menghidap diabetes, macam-macam penyakit lain pula pasti akan datang. Kesannya sangat dahsyat, hingga menjejaskan kesihatan zahir dan batin, dan akhirnya boleh membawa maut. Seperti kata Profesor Diraja Ungku Aziz, gula itu adalah racun.

Kita turut mendengar ramai berkata, kenapa Barisan Nasional bila menang pilihan raya terus naikkan harga minyak. Ini adalah pernyataan yang tidak benar sama sekali. Kita kena faham bahawa minyak adalah komoditi dunia. Harganya bergantung kepada pasaran antarabangsa dan di luar kawalan ekonomi dalaman sesebuah negara.

Sebenarnya harga minyak tak naik, cuma kita kurangkan subsidinya sahaja sebagai langkah rasionalisasi. Ini kerana kita tidak boleh lagi terus kekal menampung subsidi petrol yang mencecah RM24.8 bilion setahun. Tambahan lagi subsidi sebelum
16

rasionalisasi ini diberikan secara pukal hinggakan mereka yang tidak selayaknya untuk dapat, juga turut menerima. Jadi, kita tidak mampu terus mengekalkan subsidi sebegini kerana khuatir ia akan menjejaskan daya saing ekonomi negara.

Kerana itulah, kerajaan kini memberikan subsidi bersasar kepada kelompok yang benar-benar memerlukan seperti siri-siri Bantuan Rakyat 1Malaysia atau BR1M yang secara berperingkat akan mencapai RM1,200 kelak, termasuklah caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 diberi kepada semua ketua isi rumah penerima BR1M yang dapat memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000, jika berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

Pelbagai usaha transformasi ini, kita dapat melihat kesan positifnya di mana agensi penarafan kredit utama antarabangsa Moody's, baru-baru ini telah meningkatkan prospek penarafan kredit Malaysia daripada "Stabil" kepada "Positif". Ini bermakna terdapat potensi untuk penarafan kredit negara dinaikkan daripada 'A3' kepada 'A2', jika dasar rasionalisasi subsidi ini diteruskan, di mana hutang akan dapat dikuncupkan. Seandainya penarafan dapat dinaikkan, pastinya kos pinjaman dapat dikurangkan, dan keyakinan dunia terhadap kita dapat ditingkatkan, dengan ini mampu memajukan ekonomi negara.

Ringkasnya, kesemua usaha rasionalisasi subsidi ini adalah merupakan inisiatif konsolidasi fiskal yang perlu kerajaan lakukan demi untuk

memperteguh ketahanan ekonomi negara. Sebagai analogi, jika kita makan ubat antibiotik, kita perlu mengambilnya mengikut jadual yang ditetapkan dan perlu makan sehingga habis. Barulah kita akan sembuh sepenuhnya.

UMNO SEBAGAI PARTI HARAPAN UNTUK MASA DEPAN: TRANSFORMASI UMNO

Demi mewajah masa depan, kepimpinan UMNO bukan sahaja komited malah percaya hanya dengan melakukan transformasi kita akan terus relevan dan menjadi peneraju kepada halatuju negara. Dalam hal ini, Perdana Menteri Britain, David Cameron semasa sidang akhbar bersama pada April 2012, telah memuji kesungguhan dan keazaman kita dalam melakukan transformasi politik dan negara.
17

Lantaran, diingatkan bahawa transformasi UMNO tidak akan berjaya sekiranya idea dan perubahan hanya digenggam di peringkat atasan sahaja. Transformasi ini mestilah didakap erat oleh setiap ahli UMNO.

Saya yakin, dengan usaha bersungguh dan pembuktian-pembuktian ini UMNO sedang menjalankan sebuah transformasi yang sebenar secara inklusif. Pastinya dengan nawaitu yang betul kita akan menerima sokongan dan dokongan daripada rakyat. Sebab itulah antara lain kita melantik ahli-ahli tambahan sebagai ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang mewakili generasi muda, ahli-ahli cerdik pandai, golongan agamawan dan para teknokrat.

Pucuk pangkalnya, setiap ahli UMNO adalah agen transformasi yang mencerminkan hala tuju baru siasah politik negara. Makanya, UMNO harus memperkukuh kuda-kuda dan memperkemas kisi-kisi, untuk menonggak Barisan Nasional dan negara supaya kita bukan sahaja boleh terus mentadbir lima tahun akan datang, malah mudah-mudahan kita akan terus menjadi juara bagi tempoh 50, malahan 100 tahun akan datang.

Justeru, kita tidak boleh lalai dan leka. Kita perlu mempersiap dan mengukuhkan parti kita. Walaupun kita telah menawan semula negeri Kedah, waima kita telah mengukuhkan kembali kedudukan kita di Perak, ternyata masih banyak lagi usaha, masih banyak lagi kerja yang belum selesai. Kita tidak akan sekali-kali duduk berpeluk tubuh dan lemah bersimpuh, sebaliknya di perhimpunan ini kita akan memperbaharui tekad dan menggagas semula formula kejayaan berteraskan lima pengisian transformasi.

LIMA PENGISIAN TRANSFORMASI UMNO

Pengisian Transformasi UMNO Yang Pertama: Memperteguh Ekonomi Melayu Dan Bumiputera

Seperti semua maklum, populasi Melayu dan bumiputera, Islam dan bukan Islam di Malaysia adalah sebanyak 67.9 peratus melebihi dua pertiga jumlah keseluruhan
18

rakyat Malaysia. Sebagai kaum majoriti, agenda pemerkasaan ekonomi Melayu dan bumiputera, sewajibnya menjadi agenda teras nasional. Apa guna jika negara kita maju, tetapi rakyat majoritinya terpinggir dan tidak terbela.

Kendati itulah, sejak merdeka, Kerajaan Barisan Nasional yang diungguli UMNO telah mewujudkan pelbagai instrumen bagi memastikan kedudukan ekonomi orangorang Melayu terus berkembang dan dipelihara.

Lantas, menjelang negara maju kelak, kita hendak melihat orang Melayu dan bumiputera mencapai tahap kemajuan yang setanding dengan orang lain tanpa meminggirkan pembelaan terhadap mana-mana golongan.

Atas semangat itulah, saya telah mengumumkan penubuhan Majlis Ekonomi Bumiputera atau MEB. Ia akan bersidang sebulan sekali, atau jika ada keperluan, lebih daripada itu, dengan menjemput secara ad hoc badan-badan atau agensi Melayu dan bumiputera yang berkaitan.

Saya juga telah mengumumkan penambahbaikan TERAJU, mewujudkan Skim Permulaan Entrepreneur Baru Bumiputera atau SUPERB, menubuhkan Dana Pendidikan Mara dan Kerajaan pada nisbah 1 kepada 1 yang berjumlah RM1 bilion, serta skim Amanah Saham Bumiputera 2 atau ASB2 sebanyak 10 bilion unit.

Pokoknya, selagi ada bulan dan bintang, selagi hayat dikandung badan, bak kata orang Sabah, agenda pemerkasaan Melayu dan bumiputera tatap akan kita perjuangkan.

Pengisian Transformasi UMNO Yang Kedua: Mempertegak Maqasid Syariah

Dari dulu, UMNO tidak pernah berhenti memperjuangkan ketertinggian Islam dan syiarnya. Kita berpegang kepada prinsip Maqasid Syariah yang membela dan memelihara lima tunjang utama yakni; agama, nyawa, akal, harta dan keturunan.

Di Malaysia, Islam bukan sahaja termaktub sebagai Agama Persekutuan dalam Perlembagaan yang merupakan undang-undang tertinggi negara, tetapi juga
19

pengamalannya bersifat meluas merangkumi bukan sahaja bidang ibadah tetapi juga munakahah, muammalah dan jinayah.

Dalam konteks yang sama juga, umat Islam di Malaysia hendaklah hanya mengikut ajaran Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi akidah, syariah dan keperibadian. Dengan demikian, penyebaran apa-apa ajaran yang lain daripada pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah adalah dilarang.

Bercakap tentang Islam lagi, selama puluhan tahun, di bawah pimpinan UMNO, Malaysia telah menjadi enabler atau pemboleh kepada syiar amalannya.

Dari sudut iktisas, industri kewangan Islam di Malaysia telah mencapai pembangunan yang mantap dan progresif. Purata kadar pertumbuhan adalah 17 peratus untuk tempoh 2002 sehingga 2012, dengan pasaran aset perbankan Islam kini mencapai 24 peratus. Dari segi aset pula, 24 institusi kewangan Islam berada dalam kelompok 100 yang terbesar di dunia. Sektor ini yang akan menyumbang kepada tambahan pendapatan negara kasar sebanyak RM7.2 bilion dan hampir 12,000 peluang pekerjaan menjelang tahun 2020.

Malaysia juga menerajui sukuk global dengan jumlah terkumpul mewakili 60 peratus, yakni RM492 bilion.

Berkaitan itu, sekarang ini kita dapati gelombang di mana orang-orang muda dekat kepada agama. Ia juga berlaku kepada orang yang dah pencen, yang mula berjinak-jinak dengan surau dan masjid. Justeru, ahli-ahli UMNO rajinrajinlah mendekati golongan ini. Eloklah juga ramai-ramai memakmurkan masjid dan surau.

Jadi di sini, kita ingin bertanya, selama ini, siapa yang memperjuangkan kemuliaan agama Islam di negara ini? UMNO atau Pas? Pihak mana yang berjasa menubuhkan universiti dan institusi pendidikan Islam? UMNO atau Pas?

Tidak lain dan tidak bukan, selagi hayat dikandung jasad, bercerai nyawa dari badan! Islam akan terus UMNO junjung.
20

Pengisian Transformasi UMNO Yang Ketiga: Memperkukuh Pengkaderan Parti

Dalam memperkatakan hal ini, UMNO perlu sentiasa beringat-ingat. Kita bina negara ini untuk siapa? Tentunya untuk generasi muka. Kita bina dan jaga parti ini untuk siapa? Tentunya untuk ditinggalkan kepada pewaris dan para pelapis. Menyedari hakikat bahawa untuk melahirkan pemimpin masa depan mengambil tempoh yang lama, maka parti UMNO perlu mengkader ahli-ahli baru dan orang-orang muda supaya parti UMNO ini menjadi sebuah parti yang lestari sampai bila-bila.

Parti juga perlu diperkukuh dengan mendoktrinkan jati diri UMNO kepada para ahli agar budaya kepartian, berakar umbi, terpateri dan tersemat kukuh dalam sanubari semua sebagai landasan perjuangan.

Dalam konteks UMNO, program pengkaderan hendaklah merangkumi aspek seperti kreativiti, kemahiran-kemahiran insaniah, budaya berfikir tinggi serta memahirkan mereka dengan teknologi terkini, untuk memudahkan penyampaian dasar-dasar parti dan kerajaan supaya diterima oleh rakyat serta responsif di dalam menyelami dan menyelesaikan masalah akar umbi.

Memenuhi prinsip usul feqah, yang menyebut disiplin sebagai jalan tarbiyah dalam kepimpinan, program pengkaderan terutama kepada generasi muda bagi

menghadapi pilihan raya akan datang tidak boleh ditangguh-tangguh lagi. Ini supaya UMNO dapat melahirkan pemimpin yang komited, gigih serta istiqamah dalam perjuangan.

Pengisian

Transformasi

UMNO

Yang

Keempat:

Mempersiaga

Jentera

Transformatif

Adalah menjadi lumrah dalam setiap organisasi yang berjaya, di belakangnya wujud jentera yang dikemudi oleh ahli yang penuh dedikasi, komited dan kental dalam membawa aspirasi dan obor perjuangan. Jika kuat jenteranya, maka gagahlah organisasi tersebut, jika lemah maka tidak bermayalah parti.

21

Misalnya,

dalam

peperangan,

jentera

umpama

bala

tentera

yang

akan

mempertahankan kubu dan bertanggungjawab menyerang pihak lawan serta merintis jalan ke hadapan.

Dalam hal ini, UMNO harus sedar bahawa dunia maya atau internet adalah neutral. Barang siapa yang berupaya mengisi dan menguasai ruang-ruang baru itu maka merekalah yang akan berjaya.

Kita perlu berwaspada bahawa, penggunaan teknologi terkini menjadi saluran utama dalam penyebaran maklumat dan pengetahuan. Mutakhir ini, smart phone atau telefon pintar menjadi instrumen yang mempengaruhi minda dan nilai terutamanya generasi muda. Malah saya percaya, telefon pintar inilah akan menjadi instrumen paling besar dalam penentuan kalah menang pilihan raya yang akan datang. Oleh yang demikian, kita tidak boleh ketinggalan dan membiarkan pembangkang maklumat. berwenang-wenang. UMNO mesti menjuarai teknologi

Saya dimaklumkan, pengguna facebook di Malaysia sahaja mencecah 14 juta akaun. Manakala pengguna telefon bimbit pula mencecah 146 peratus daripada bilangan penduduk Malaysia pada tahun 2013.

Justeru, jentera transformatif UMNO hendaklah menguasai medium baru ini bagi menyampaikan risalah-risalah UMNO, mempertahankan dasar-dasar parti dan kerajaan, serta melawan segala tuduhan, nista yang pembangkang lemparkan. Suka atau tidak, kita tidak boleh, tidak menjadi pelaku utama kepada teknologi ini. Ingatlah, hakikatnya dalam dunia politik, selalunya persepsi lebih penting daripada realiti. Mahu tidak mahu, kita harus menanganinya.

Pengisian Transformasi UMNO Yang Kelima: Menetap Petunjuk Prestasi Utama Atau KPI UMNO

Bagi memastikan perjalanan jentera UMNO dapat bergerak dengan lebih berkesan menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 kelak, saya juga akan perkenalkan sistem Petunjuk Prestasi Utama atau KPI untuk setiap bahagian dan negeri.
22

Melalui penetapan KPI ini nanti, barulah kita akan lebih bersedia untuk memenangi kerusi-kerusi Parlimen dan DUN yang kita tewas baru-baru ini, di samping mengekal dan mengukuhkan pengaruh serta kedudukan di kawasan-kawasan yang dimenangi sebelum ini, selanjutnya, mula merangka pelan gerak kerja untuk menawan kubukubu lawan.

Melalui pelaksanaan KPI ini, sebagai Presiden parti, saya mahukan setiap cawangan, bahagian dan negeri dipantau dan diaudit secara berkala untuk dinilai prestasi serta pencapaian setiap negeri, bahagian atau cawangan. Melalui kaedah ini, sebarang isu, masalah atau ketidakpatuhan yang berlaku boleh dikesan dan tindakan korektif dapat diambil dengan segera.

Jelasnya KPI ini menjadi pengukur yang objektif sebagai kad laporan kepada kepimpinan parti. Turunlah ke kawasan, berjumpalah dengan pengundi, buktikan pada masyarakat, UMNO adalah parti yang serius membela dan mengkhidmati rakyat.

PENUTUP

Ahli falsafah Yunani berpesan bahawa, perubahan itu adalah penumpuan segala kudrat dan tenaga yang ada, bukan untuk bertempur dengan hal-hal dan kisah-kisah lama, tetapi perubahan itu ialah mencipta dan membina kejayaan-kejayaan baru.

Bersandarkan ungkapan itu, hari demi hari, detik demi detik, saat-saat yang berlalu telah menjadi saksi bahawa UMNO mengungguli kepimpinan transformatif negara sebagai sebuah parti yang bermaruah, parti yang berdaulat dan parti yang terus menepati janji.

Sesungguhnya, hitungan masa telah menjadi saksi dan hakim, yang adil dalam merakamkan bahawa, parti UMNO ini telah puluhan kali meninta detik-detik bersejarah dalam pembikinan negara bangsa Malaysia.

23

Malah, bermula sejak tahun 1946 sehingga tahun 2013, UMNO telah melalui dengan jayanya 11 kronologi game-changer yang merubah landskap politik dan negara keseluruhannya.

Antara detik penting yang ditongkah oleh UMNO, bermula daripada penubuhan parti, meraih kemerdekaan, tragedi hitam perkauman, Dasar Ekonomi Baru, bangkit dan pulih daripada runtuhan UMNO lama serta menggagas Wawasan 2020, mula mendakap dunia teknologi maklumat.

Terbaru pula, UMNO telah selesai proses permulaan transformasi sebagai langkah hebat dan penuh berwibawa untuk menjadi parti paling demokratik dan inklusif.

Jika dihitung jumlahnya, kita ada sekurang-kurang 2,217 hari atau 72 bulan sebelum fajar negara maju menampakkan sinarnya. Manakala Pilihanraya Umum ke-14 pula, tempohnya lebih dekat dari itu.

Sehubungan itu, tiada siapa yang dapat menafikan, selama berdekad-dekad UMNO yang mengetuai Barisan Nasional telah mencapai satu persatu rekod prestasi yang sungguh membanggakan dalam meniti Transformasi Negara.

Hakikatnya, sejak dari dulu, kita berjuang dengan penuh objektif, dengan penuh gigih, mendengar bicara hati masyarakat, bisikan nurani semua dan pastinya luahan rasa rakyat terbanyak.

Malah, manifesto pilihan raya kita tempoh hari juga bukan sekadar manifesto biasa tetapi adalah sebuah akujanji yang berani. Sesungguhnya, kita bukanlah parti yang suka berbohong dan berdusta, kita bukanlah parti yang jenis cakap tak serupa bikin, kita bukanlah seperti pimpinan pembangkang yang sanggup berbuat apa saja sehingga memalsukan kata-kata dan memperdayakan rakyat, bahkan lebih terkutuk daripada itu sampai sanggup berjanji setia untuk menyokong segala usaha demi melindungi keselamatan rejim zionis dan Israel.

Mereka telah berbohong tentang 16 September 2008 untuk menubuhkan kerajaan. Anwar Ibrahim juga telah menipu rakyat di Kg. Buah Pala. Katanya, dalam tempoh 2
24

minggu, jika menang, mereka akan selesaikan masalah penduduk di situ. Itu palsu semuanya. Itu dakyah semata-mata.

Akhirnya, kerajaan pusat Barisan Nasional yang ditunjang oleh UMNO jugalah yang selesaikan. Malah saya sendiri turun padang menyerahkan 18 kunci rumah kepada para penduduk di situ.

Selanjutnya, di kala rakyat Selangor sedang menderita akibat masalah air, sampah sarap dan pelbagai isu yang tidak selesai-selesai, pimpinan Kerajaan Selangor sibuk pula nak menaikkan gaji masing-masing sehingga 373 peratus.

Jelasnya di sini, rakyat harus membuka mata kerana, pimpinan pembangkang lebih mementingkan diri masing-masing. Saban waktu mereka tuduh UMNO macammacam, tetapi selama ini kitalah yang membela kepentingan rakyat dan negara.

Laginya, seperti kita tahu dan terpampang di dada-dada akhbar sejak bertahuntahun, ramai pimpinan utama PKR yang telah keluar dari parti itu.

Terkini, lebih parah, 11 ketua cabang PKR Sabah telah mengumumkan keluar parti dan menzahirkan sokongan terbuka kepada kita. Mudah-mudahan, harap-harapnya, sesudah ini, makin ramailah yang mendapat petunjuk dan kembali kepada UMNO.

Baru-baru ini pula, Presiden Petronas telah memberitahu saya bahawa, kita telah kehilangan hampir RM40 bilion pelaburan asing dari Taiwan untuk projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia di Pengerang, Johor. Ini kerana, sekumpulan pihak pembangkang telah pergi ke negara tersebut dan menakut-nakutkan para pelabur.

Saya ingin bertanya, tidakkah perbuatan pembangkang ini satu pengkhianatan kepada rakyat? Tidakkah perbuatan mereka ini satu petualangan kepada kepentingan negara?

Tidak cukup dengan itu, tidak cukup dengan itu, jangan sesekali kita lupa, parti DAP telah menghina penjawat awam sebagai kucing kurap. Pemimpin DAP jugalah yang
25

mahu memberhentikan lebih separuh penjawat awam jika mereka memerintah negara ini.

Kepada pihak pembangkang inikah orang-orang Melayu, bumiputera dan rakyat keseluruhan hendak menyerah nasib dan masa depan anak cucu? Kepada mereka yang sanggup menggadai kepentingan rakyat dan negara inikah kita nak pertaruhkan hari muka?

Lebih dahsyat lagi, merekalah yang tidak menghargai para perajurit serta anggotaanggota keselamatan yang bermati-matian mempertahankan tanah air, malah mahu mengiktiraf pula komunis sebagai wira bangsa.

Maka yang demikian, peristiwa Lahad Datu, tidak mungkin terpadam dari memori dan ingatan kita betapa UMNOlah sebagai parti yang senantiasa mengangkat dan menjulang para perajurit dan anggota-anggota keselamatan di persada yang sewajarnya.

Ternyata, tragedi Lahad Datu telah mengukuhkan lagi ikatan sesama kita, rakyat Malaysia. Pendek kata, walau sejengkal tanah Sabah, Negeri di Bawah Bayu, tak mungkin kita serahkan kepada sesiapa.

Kesimpulannya, kebersatuan Semenanjung, Sabah dan Sarawak umpama:

Anak-anak bermain raga, Bersama kawan di tepi perigi, Ikatan kasih bersulam jiwa, Ibarat rambut bersimpul mati.

Atas segalanya, sebagai Presiden UMNO saya sentiasa berdoa demi masa depan umat. Walau kita dicemuh, walau kita disindir, walau UMNO dibentak-bentak namun parti ini tidak akan pernah jemu untuk menghulurkan salam perpaduan dengan mana-mana parti politik. Demi, melihat umat Islam kembali bersatu.

26

Oleh kerana itu, kita tak boleh bersegan silu lagi dalam terus memperjuangkan nasib bangsa. Percayalah, yakinlah, kita berada di landasan yang benar dan betul.

Di perhimpunan bertuah inilah, saban tahun kita keramatkan segala usul yang akhirnya menjadi dasar-dasar negara. Kita tidak berhimpun untuk suka-suka. Jangan sesekali kita lupa, di perhimpunan-perhimpunan agung UMNO inilah agenda-agenda umat Melayu dan bumiputera dijulang.

Di sinilah UiTM dimartabatkan, di sinilah nasib penjawat awam dibela, di sinilah Raja-Raja Melayu terus dipermuliakan, di sinilah institusi-institusi Melayu dan bumiputera diperjuangkan.

Selain itu, di sinilah kementerian-kementerian strategik yang membela untung nasib orang Melayu dan bumiputera digagaskan, di sinilah syiar agama Islam dipertinggikan, dan di perhimpunan inilah juga orang Melayu menghitung masa depan keturunan mereka.

Seperti besi kersani yang tidak tersepuh dengan saja-saja malah telah dibakar, dilebur dan diasah menjadi keris waja yang kukuh lagi gagah berani. Begitulah parti UMNO dalam memperjuangkan hak dan kepentingan bangsanya. Tanamlah dalamdalam dibenak hati kita bahawa UMNOlah satu-satunya wadah tempat orang Melayu bergantung harap.

Jika tidak, di manakah suka duka bangsa Melayu nak diperbicarakan? Di manalah orang Melayu nak mencurah rasa. Di manalah lagi orang-orang Melayu ingin merungkai kesumat dan menyulam dendam tentang nasib dirinya. Di manalah lagi keluh kesah orang Melayu hendak dizahirkan, jika tidak di perhimpunan ini. Jika tidak kepada parti yang penuh kemuliaan ini.

Ke manalah orang-orang Melayu hendak membawa diri, dimanalah tempat hendak bermanja jika UMNO sudah tiada lagi. Ke manalah perginya hati, ke mana hilangnya rasa, kalau perjuangan umat Melayu sudah tidak berkumandang lagi. Hendaklah barang diketahui orang dulu-dulu bercerita bahawa Raja negeri Riau pernah berpesan-pesan, untuk berjaya orang Melayu janganlah suka berdengki-dengki dan
27

menfitnah sesama bangsa. Relakah kita perjuangan Melayu terhapus di bumi ini? Sanggupkah Melayu akhirnya merempat dan terbangsat di tanah sendiri?

Mengertilah sedalam-dalamnya bahawa kita adalah leluhur UMNO. Tanpa UMNO di manakah kita? Tanpa UMNO di mana sudahnya Melayu?

Kepada Allah kita mohon dipersimpangkan, kepada Allah kita pinta diperjauhkan, JANGANLAH MELAYU HILANG DI DUNIA! Kepada Allah kita mohon pertolongan.

HIDUP UMNO! HIDUP BARISAN! HIDUP MALAYSIA!

Wabillahitaufik Terima kasih.

Walhidayah

Wassalamualaikum

Warahmatullahi

Wabarakatuh.

Utusan Malaysia, Jumaat 6 Disember 2013

http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20131206/re_01/Mewajah-masadepan#ixzz2n7f87Qhc

PENGUKUHAN KUASA UMNO

Sedutan ucapan penggulungan Presiden UMNO, DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK Pada Perhimpunan Agung Umno 2013 Di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur Pada 7 Disember 2013

28

SAYA bagi pihak Majlis Tertinggi mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua perwakilan kerana persidangan Perhimpunan Agung UMNO kali ke-67 ini telah berlangsung dalam suasana yang cukup baik, tertib dan penuh bersemangat. Persidangan kita adakala jadi riuh-rendah kerana gelagat Pengerusi Tetap dengan cerita Mak Long Timah, tak kurang hebat juga beberapa perwakilan yang telah menyampaikan ucapan yang sangat menarik walaupun ada yang cakap dengan nada serius tetapi perwakilan tetap memberi perhatian kepada ucapan-ucapan mereka. Saya kira ini sikit sebanyak melambangkan kematangan parti kita, bahawa bila kita berhimpun dalam dewan ini kita sebenarnya membicarakan tentang nasib kita, masa depan kita kerana tanpa UMNO gelaplah masa depan orang Melayu di buminya sendiri. Saya juga turut rasa amat simpati kepada rakan-rakan kita khususnya mereka di Pantai Timur termasuk di kawasan saya sendiri Pekan, Kuantan, Rompin, Kemaman
29

dan juga beberapa kawasan yang lain, Timbalan Presiden yang juga Timbalan Perdana Menteri dah turun melawat dan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Bencana Negara telah mengeluarkan arahan yang tegas kepada semua jabatan, agensi kerajaan bantu mangsa banjir bersungguh-sungguh. Saya turut juga mengalu-alukan cadangan malah langkah pertama telah dibuat oleh Malayan Banking supaya hutang bank bagi mangsa banjir ditangguhkan. Saranan Ketua Pemuda tadi saya terima dan saya sebagai Menteri Kewangan minta semua bank untuk mengikut langkah menangguhkan pembayaran balik sementara waktu. Saya faham bila kena banjir sebab saya Ahli Parlimen kawasan yang selalu kena banjir, saya tahu susah payahnya dan penderitaan mereka, jadi sebagai tanda kasih dan keprihatinan kerajaan maka saya nak umumkan pembayaran RM500 kepada setiap keluarga yang terlibat dalam banjir ini. Saya turut melawat mangsa-mangsa banjir selepas memberi ucapan dasar pada hari pertama maka sebahagian daripada perbahasan ucapan dasar, saya tidak dapat mengikutinya dalam dewan ini. Saya tak dapat mengikuti ucapan wakil Bahagian Gua Musang dari Kelantan yang saya dengar sangat menarik. Saya tertarik hati kepada ucapan wakil Bahagian Titiwangsa, bila dia bawa cerita `I am sorry two' kepada `I am sorry seven', sebab bila orang tak faham bahasa Inggeris itulah akibatnya. Saya teringat cerita ada seorang daripada kita yang nama tak boleh disebut bila turun di lapangan terbang di London disambut oleh seorang orang putih. Sebab nama orang kita ini panjang, jadi orang putih ini tanya: How do you like to be address?" , dia jawab: Bentong, Pahang". Itulah akibatnya kalau kita tak mahir dalam bahasa Inggeris. Tapi saya percaya di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Tan Sri Muhyiddin (Yassin) akan meningkatkan tahap penguasaan bahasa Inggeris, Insya-Allah. SUMBANGAN ISTERI Saya juga tertarik hati kepada wakil Sabah yang telah berucap semasa usul agama, bila wakil Sabah sebut kita ini orang Semenanjung tahu hujung `bah' je, ubah mana

30

Sabah tetapi hujung tu bila sebut jangan tambah, cari musibah, jadi saya setuju 100 peratus. Bukan kerana tulang belakang saya ada di belakang ini, saya nak sebut di sini bahawa terlanjur dah sebut orang rumah ini saya nak sebut, nak beritahu sebab kadang-kadang dalam politik ini kalau peluru tak kena pada saya, dia tembak isteri saya. Saya nak beritahu pada tuan-tuan dan puan-puan bahawa ada juga peranan dimainkan oleh isteri saya untuk bantu rakyat Malaysia. Kalau nak terang program Permata, kita semua tahu program Permata, terima kasih perwakilan kerana nak tambah program Permata lagi. Tapi ada juga jasa yang isteri saya lakukan yang saya tak pernah terangkan, saya belum maklumkan sebelum ini. Yang pertama, waktu Flotila lebih kurang dua tahun yang lalu, seorang pelajar kita telah disalah anggap oleh kerajaan Mesir sebagai seorang spy dan telah disumbat dalam penjara, ditahan. Saya minta isteri saya telefon pada masa itu, isteri Presiden Mubarak, Susan Mubarak, Mubarak berkuasa pada masa itu, merayu supaya pelajar kita itu dibebaskan, dalam masa dua jam sahaja pelajar kita telah dibebaskan. Yang kedua, bila Ops Piramid berjalan, nak bawa pelajar-pelajar kita dari Mesir balik kita tak cukup penerbangan, kita terpaksa minta supaya kerajaan Arab Saudi membenarkan pelajar-pelajar kita menaiki pesawat Charlie yang turun di Jeddah. Dari Jeddah ke Kuala Lumpur tanpa visa, satu permintaan yang sukar diberikan oleh kerajaan Arab tetapi kerana networking dengan keluarga diraja yang telah diusahakan oleh isteri saya, kerajaan Arab Saudi membenarkan. Malah bukan setakat itu sahaja, dua penerbangan Jumbo 747 diatur kerajaan Saudi secara percuma bagi membawa balik pelajar-pelajar kita. Inilah yang nak saya terangkan, belum pernah saya terangkan sumbangan oleh isteri saya kepada rakyat Malaysia. Saya ucap terima kasih kepada rakyat Malaysia kerana menyokong UMNO dan BN tetapi rasa saya ada dua negeri yang mungkin signifikan dengan kejayaan kita.

31

Yang pertama, kita berjaya mengembalikan negeri Kedah ke pangkuan BN. Jadi saya nak ucapkan terima kasih kepada rakyat Kedah kerana memberi sokongan kepada kerajaan pimpinan Datuk Mukhriz (Mahathir). Kedua, saya tahu banyak orang rasakan bahawa amat sukar kita menang di negeri Perak. Saya tahu keadaan di Perak, perasaannya, tetapi saya tahu Datuk Seri Zambry (Abdul Kadir) dan orang Perak gigih. MESEJ DARIPADA PERHIMPUNAN Kalau kita nak menilai kejayaan perhimpunan kita, apa agak ukurannya? Pada hemat saya, ukurannya semestinya berkisar kepada apa bekalan yang boleh kita bawa balik. Bekalan dari segi mesej daripada perhimpunan ini. Apakah yang boleh kita jadikan sebagai ingatan dan panduan kita untuk meneruskan perjuangan kita hasil daripada Perhimpunan Agung UMNO yang ke-67 ini . Saya simpulkan tiga perkara. Pertama: Islam

Perhimpunan kali ini dengan jelas menyatakan sokongan atas kesungguhan kerajaan meninggikan syiar dan syariat Islam di tanah air ini serta mempertahankan kemuliaan dan kesucian agama Islam ini. Dalam hal ini kalau ada pihak yang tidak menerima hakikatnya, saya setuju dengan kata-kata seorang perwakilan, kalau dah buta hati, kita buat baik pun mereka tak terima kebaikan kita" tetapi percayalah kita tidak akan merasa lemah semangat kerana UMNO berada atas landasan betul dan benar. Dalam perhimpunan ini kita telah menerima beberapa tokoh dari luar negara samasama dengan kita. Ada dua tiga tokoh Islam dan saya nak kongsi dengan perwakilan apa mereka beritahu saya pada pertemuan tertutup itu. Pertama, Timbalan Komisioner Perhubungan Antarabangsa Al-Fatah, Palestin, Dr. Abdullah M.I. Abdullah. Dia kata Malaysia under UMNO leadership is an inspiration to the muslim world." (Malaysia di bawah kepimpinan UMNO memberi inspirasi kepada dunia Islam).
32

Seorang lagi, (pemimpin Hamas) Khaled Meshaal yang diletakkan dalam senarai Mosad sebagai the most wanted man" beberapa tahun lalu dan cuba membunuhnya dengan menyembur racun kimia melalui telinganya sehingga dia koma. Kuasa Allah selamatkan dia. King Hussin beri kata kepada PM Israel, kalau Khaled Meshaal mati, maka perjanjian damai antara Jordan dan Israel akan mati jua. Baginda minta antidot daripada Israel. Israel bagi antidot. Dia selamat. Pejuang kebebasan Palestin ini datang berjumpa kita dan beliau berkata kepada saya: Selama ini kami lebih rapat dengan Pas, kami lebih mengenali Pas tetapi hari ini kami akui perjuangan UMNO yang berada atas landasan betul." Malah beliau kata, Malaysia boleh bangga kerana menjadi role model kepada dunia Islam. Dua pemimpin Islam yang bertelagah yang tidak boleh bersama antara satu sama lain. Kedua-duanya menghormati kita dan dua-dua hendak UMNO bantu usaha damai antara Fatah dan Hamas. Imam Masjidil Haram, Dr. Khalid Ali Al-Ghamidi yang mengimamkan solat Jumaat di bangunan PWTC kepunyaan UMNO dalam khutbahnya menyebut soal wasatiyyah. Dia kata itulah prinsip perjuangan yang sangat kena dengan kehendak Islam. Dia berbangga apabila kita buat penegasan takrif Sunnah Wal Jamaah. Dia kata Malaysia satu-satunya negara yang menyatakan perkara tersebut dengan jelas dan terang sekali. Sebab itulah hasil suara wakil-wakil dalam perhimpunan ini, kita akan pinda fasal 3.3 dalam perlembagaan UMNO, bukan lagi sebut Islam agama rasmi, kita sebut Islam agama Persekutuan dan kita nak Islam agama Sunnah Wal Jamaah dalam perlembagaan parti UMNO. Kedua: Agenda bumiputera

Kita ahli UMNO, orang Melayu dan bumiputera amat ingin melihat perjuangan memperkasa agenda ekonomi bumiputera dilaksana dengan bersungguh-sungguh.

33

Saya terima. Parti UMNO terima mesej ini dan saya nak nyatakan, saya dan rakanrakan komited untuk menzahirkan tuntutan parti kita dalam hal ini. Malah kita dah mesyuarat dan mengadakan perbincangan dan saya dah jumpa dengan ketua eksekutif GLC dan katakan kepada mereka agenda pemerkasaan bumiputera adalah sebahagian agenda nasional dan oleh itu setiap ketua eksekutif dan pengurusan GLC perlu laksanakan agenda ini dengan sebaik mungkin. Untuk memperlihatkan kesungguhan kita memantau perkara ini dengan teliti maka kita akan jadikan ini sebagai KPI kepada setiap CO (ketua eksekutif) GLC. Saya dan rakan-rakan memantau perkara ini, akhir tahun saya nak tengok report card dan skor kadnya. Kalau baik, baiklah dan bolehlah sambung agaknya... ini cara kita. Mesti laksanakan sebab apa? Sebab saya beritahu, we don t have to be apologetic." Saya ditemu bual oleh CNN. Saya kata bahawa kalau kita kira prinsip keadilan sosial, 67 peratus dalam negara kita terdiri Melayu dan bumiputera. Kalau 67 peratus di setengah negara soal tindakan afirmatif kepada golongan minoriti, mereka tidak mahu minoriti terpinggir. Tetapi dalam negara kita, kalau majoriti terpinggir lagi parah keadaannya. Sebab itu saya kata demi keadilan sosial dan kestabilan jangka panjang, orang Melayu dan bumiputera mesti ditingkatkan kedudukan mereka, seimbang kongsi kekayaan. Itu sebab saya kata jangan apologetik. Ini hak kita. Ini kita mesti laksanakan tapi kita tidak nafikan hak kaum lain. Bila masa kaum lain terbantut perkembangan kedudukan mereka dalam negara kita? Bila masa kita laksanakan DEB sehingga mereka ini terpinggir. Adakah rezeki mereka terputus? Terbukti bahawa kerajaan di bawah pimpinan UMNO adil kepada semua kaum. Jangan menuding jari dekat kita mengatakan kita rasis. We are not racist, UMNO has never been racist, UMNO has always been fair to all (Kita bukan rasis, UMNO tidak pernah rasis, UMNO selalu adil kepada semua). Ini saya nak beritahu dan kita
34

hendak mereka sama-sama dengan kita, orang Cina, India, Iban, Kadazan, apa semua sama-sama dengan kita move forward together (bersama maju ke hadapan) tetapi kepimpinan negara ini terajunya mesti dipegang oleh parti UMNO kita ini. Ini konsepnya. Ini dia. Sebab apa? Sebab di bawah UMNO, orang lain boleh dapat keadilan! Di bawah orang lain tak pasti orang Melayu dapat keadilan. Sebab itulah kita mesti jalankan perkara ini. We are fair, we are considerate (Kita adil dan bertimbang rasa), ini orang Melayu dan kita perlu laksana apa yang kita fikirkan akan membangunkan negara kita, akan memperkukuhkan perpaduan nasional. Kita akan tegakkan prinsip keadilan nasional. Visi kita nak mentransformasikan negara kita ini, menjadi sebuah negara maju dalam masa terdekat. Kita tidak mahu bersaing dengan negara tertentu. Kita nak berada di saf hadapan negara maju, bangga di bawah panji UMNO, kita boleh capai status negara maju. Ini dia, advanced nation progressive nation, Muslim Islamic nation but very progressive nation. Ini dia model kita untuk masa depan. Sebab itu bila kita sebut pasal pengukuhan kuasa UMNO, tak lain tak bukan sebab hala tuju negara kita ini jelas, visi untuk masa depan kita terang. Kita akan membawa negara kita ke puncak kecemerlangan di bawah pimpinan UMNO. EKONOMI Salah satu dari masalah ekonomi kita kerana bebanan subsidi kita terlalu besar, untuk tahun ini RM46.64 bilion untuk subsidi saja, kita punya peruntukan untuk pembangunan RM49 bilion, RM46 bilion subsidi berapa lama boleh bertahan? Jawabnya tak lama, orang putih kata not sustainable, tak boleh, tak payah kita ini pakar ekonomi. Tuan-tuan pun boleh faham kalau kita peruntukkan pembangunan RM49 bilion, subsidi RM46 bilion macam mana berapa lama kita boleh bertahan... tak boleh, rating agensi sudah bagi signal kepada kita, Fitch dah bagi signal dekat kita, tapi bila kita berani ambil ubat, bila kita naikkan harga minyak, pada bulan September 20 sen, hapuskan subsidi gula 34 sen, kita juga nak naikkan tarif elektrik sikit, makna
35

apa sekarang ini? Sekarang ini Moody s dah bagi kita outlook positif, untuk masa depan kita, bererti kalau kita teruskan usaha kita, konsidilasi fiskal, kita mungkin dapat upgrade A3 kepada A2. Kalau grading kita, tarif kita menurun, pinjaman pun naik, bila kita nak pinjam, pinjaman rumah, untuk perniagaan dan kereta naik, kadar faedah naik. Sebab itu penarafan penting pada kita, untuk kesihatan ekonomi kita. Bila ekonomi dah tegap teguh, kita boleh tambah lagi peruntukan untuk luar bandar sebab orang luar bandar adalah kekuatan teras parti UMNO dan BN. Saya tak lupa. Seperti Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal sebut tadi memang ada sentiasa dalam hati kecil saya, orang luar bandar. Sebab itu saya terus tambah (peruntukan) tetapi perlu ekonomi dikukuhkan. Kurangkan fiskal defisit kita, bila ekonomi kuat, pada masa itu peruntukan perumahan boleh tambah, peruntukan luar bandar boleh tambah. Orang kita ini manja, nak jalan dalam kampung, jalan itu nak sampai depan rumah kita, bukan setakat jalan ke kampung, jalan depan rumah kita. ISU BONUS Kalau saya bentang bajet tahunan yang paling dia tunggu...bonus, dia tak fikir babbab lain. Kalau tiada bonus bajet tak baik, itu dia punya calculation mudah. Tapi kalau sebulan bonus RM56 bilion, ini dia kena terangkan setengah bulan RM26 bilion, jadi ini semua tuntutan pada punca kewangan kita dan kalau kita tak kukuhkan tak mungkin kita dapat lakukan. Bila ekonomi kita kukuh kita boleh beri lebih bantuan kepada rakyat pada masa akan datang. Ini dia strategi kita, cakaplah orang kata ini short term aid sikit, bukan sakit sangat tak, sikit saja, kita jentik sikit saja, tak sakit sangat, sikit saja, tapi kesihatan InsyaAllah kita akan bertambah lebih sihat, ekonomi negara Malaysia dan Insya-Allah fajar menyinsing tahun 2020 kita akan jadi negara maju dan berpendapatan tinggi. Inilah harapan kita di bawah perjuangan UMNO. Ketiga: Transformasi UMNO
36

Seperti Muhyiddin terangkan tadi kita kena buat pindaan kepada cara kita buat kerja dalam UMNO. Orang UMNO ini semangatnya kuat. Kadang-kadang semangat dalam dewan ini seronok saya tengok dia punya gah, hebat tapi bila dia balik ke bahagian, dia balik ke cawangan, apa cerita dia? Inilah yang kita nak tahu, sebab itu kalau kita nak lakukan perubahan, orang putih kata business as usual" tak boleh, sebab kita sudah ubah landskap politik negara, sudah berubah, landskap politik dunia sudah berubah. Sekarang ini kalau kita tak faham the new environment and the new politics kita akan kecundang, kita tak kebal, parti kongres pun tak kebal, parti LDP pun tak kebal , parti Golkar pun tak kebal masakan UMNO boleh kebal. Kita tak kebal. Hanya parti yang sanggup berubah ikut tuntutan zaman menjadikannya relevan, parti itu akan terus memegang tampuk kepimpinan pemerintahan negara. Kita tahu kita kena ubah cara kita. KPI ini sudah ada dalam perlembagaan parti cuma kita tidak sedar saja. Saya katakan demikian sebab bila saya semak perlembagaan parti sudah ada KPI. Cawangan mesti mesyuarat dua bulan sekali. Sekali tiap-tiap bulan lama-lama sekali, sekali lama-lama dua bulan sekali. Sudah ada dalam perlembagaan kita, jawatankuasa bahagian dua bulan sekali, (Badan) Perhubungan dua bulan sekali. Saya boleh beri pengakuan bahawa Majlis Tertinggi tiap-tiap bulan kita mesyuarat. Tetapi (bagaimana dengan) 21,000 cawangan ini? Kita sebut nak perkasakan UMNO, kita mesti memperkasakan cawangan. Sebab apa? Di situlah terletaknya balai tentera kita, di situlah letaknya teras kekuatan kita. Bila kita tak mesyuarat, siapa nak tengok masalah rakyat? Siapa nak pergi ke masjid dan surau?

37

Masjid, surau, siapa keluarkan duit? UMNO keluarkan duit. Siapa control masjid dan surau sekarang ini? Secara percuma saja, kita buat susah-susah, dia ambil alih tempat itu. Sebab apa? Sebab kita tidak ambil berat perkara ini, mengimarahkan masjid, surau. Ini mesti dijadikan sebahagian daripada tanggungjawab parti kita di peringkat akar umbi. Mesti! Jadi kita akan keluarkan KPI. Kita monitor, bahagian monitor cawangan, Perhubungan monitor bahagian dan ibu pejabat monitor semua sekali. Kita pantau semua. Kita cuba betulkan sebelum terlambat. Jangan dekat-dekat pilihan raya ke14 baru terkial-kial kita nak betulkan keadaan. Pada masa itu, telah terlambat. Berapa ramai ahli UMNO yang tak daftar sebagai pengundi? Ramai... Bila dah semput masa itu barulah kita nak cari Wanita buat kerja. Patutnya kita buat ini cara tersusun. Inilah parti yang dalam zaman moden. Inilah parti dalam 21st century. Parti UMNO mesti menampakkan party of the future bukan party of the past, bukan parti atas kecemerlangan zaman silam perjuangannya tetapi parti yang berdiri di atas masa depan yang hebat di bawah parti UMNO kepimpinan kita. Inilah yang mesti kita lakukan. Soal pemilihan, saya rasa prinsip pemilihan baik tapi antara syarat bertanding mungkin terlalu longgar. Kita tak nak terlalu ketat dan terlalu longgar juga, jadi kita bincang perkara ini. Saya tidak mahu buat keputusan sendiri, MT kena bincang, kita kena minta pendapat bahagian juga. Saya fikir jawatan Ketua Bahagian juga terlalu longgar, orang mudah sangat. Kalau dia serius tak apa tetapi kalau orang kata, maaf cakap... orang putus wayar pun nak lawan, susah juga. Silap-silap orang putus wayar jadi presiden parti susah juga. Susah... Ada juga orang fikir nak cari glamor lawanlah presiden. Presiden pula kena turun bawah diperkenalkan kepada perwakilan, dah sah malu juga. Di gode-godenya. Inilah kita tahu 3.4 juta ini, macam-macam manusia ada dalam parti kita ini.
38

Selain itu, kita perlu lebih banyak ilmuwan dan ulama, agamawan, profesional dan sebagainya dalam parti. Ini perlu kita lakukan secara terancang. Sebab itulah bila saya ada kuasa melantik tambahan Majlis Tertinggi, saya lantik dalam kalangan agamawan, profesional dan sebagainya supaya kepimpinan parti UMNO kita ini subur lagi dengan pelbagai golongan, di peringkat bahagian pun saya minta perkara ini dilakukan. Bila saya semak sudah terlambat sebab semua dah lantik. Hampir semua sudah dilantik mengikut chai masing-masing, mereka gunakan chai yang sedia ada. Saya tahu... mesti ikut chai sebab orang putih kata pay back time, mesti lantik. Jadi kalau lapan tambahan itu, dua tiga lagi bolehlah lantik orang agama ke orang profesional supaya kepimpinan kita di semua peringkat menjadi lebih teguh dan lebih berkesan. NELSON MANDELA UMNO membuat pendirian kita hantar mesej takziah kepada parti ANC dan penghargaan kita atas perjuangan seorang tokoh keamanan yang tiada tolok bandingnya. Kita hantar atas nama UMNO sebab UMNO berjuang dalam prinsip yang sama. Saya nak bawa satu cerita yang saya dengar ketika saya Menteri Pertahanan. Rakan sejawat saya, (Masiou) Lekota namanya. Lekota ini masuk penjara dengan Mandela selama 17 tahun, Mandela masuk penjara 27 tahun. Dia beritahu saya di (penjara) Robben Island bila musim sejuk, suhu terlalu sejuk. Bila terlalu sejuk, dia buat dua bulatan, satu bulatan di luar orang lama, satu bulatan di dalam orang muda. Saya tanya dia kenapa? Sepatutnya orang muda di luar orang tua di dalam. Dia beritahu saya kalau orang muda hidup perjuangan masih boleh diteruskan lagi. Ini bila orang berjuang atas semangat menentang aparteid dan sebagainya.

39

Orang perjuangan tidak fikir kedudukan, dia tak fikir habuan, dia fikir hendak kebebasan dan dia tahu perjuangan ini akan makan masa yang agak panjang sebab itulah orang lama sanggup berkorban untuk orang muda kerana bila orang muda dapat hidup, perjuangan masih dapat diteruskan. Jadi kalau saya minta yang lama itu bagilah jalan sedikit, bolehkah? Bukan saya kata kita tolak semua tapi ada ketika kita mesti sediakan pelapis kepimpinan dalam parti dan negara kita. Tanggungjawab kita itu, kewajipan kita. Kita nak serah negara kepada siapa? Kita mesti serahkan negara kita kepada pemimpin, pemimpin yang sudah pun kukuh dengan nilai perjuangan UMNO yang sejati. Sebab itu kita nak buat pengkaderan dalam parti kita. Sediakan lebih banyak lagi pelapis -pelapis kita dan kita tidak apalah. Sampai masanya mereka akan tampil ke hadapan. Tetapi yang penting, perjuangan kita tetap dapat kita teruskan dengan jaya. Saya harap semangat seperti ini kita tanam dalam parti kita di semua peringkat. Insya-Allah parti kita akan berjaya. Tentang pindaan-pindaan yang lain saya serahkan pada Muhyiddin sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan dan saya amat menghargai kenyataan yang dibuat oleh Muhyiddin tadi untuk sentiasa menyokong bersama-sama dengan saya, memimpin parti kita kerana inilah sahaja yang ada untuk orang Melayu. Jagalah UMNO, tanpa UMNO, di mana orang Melayu nak menaruh harapan. Sebagai Presiden UMNO, sebelum mengakhiri ucapan saya ingin berpesan-pesan memberi pedoman. Walau sutera cantik dipakai, Belacu juga tahan diuji, Sudah lumrah dalam perjuangan, Ada yang luka ada yang parah, Ada yang pergi membawa hati, Ada yang hilang entah ke mana,

40

Apa guna merajuk hati, Sampai membakar perjuangan sendiri.

Kalau UMNO dah tertewas dan mati, kalau UMNO sudah tidak bersenandung lagi,akhirnya tersungkur menyembah bumi, segalanya sudah tidak bermakna, semuanya sudah tidak bererti. Benar jika ada pun khidmat yang telah dicurah, jika ada pun bakti yang telah disemai, usahlah sedikit pun berasa kesal, sekali pun ia tidak terpandang di dunia sementara ini. Pesan orang cerdik zaman bahari, tulislah jasa-jasa kita itu di atas pasir pantai, supaya hilang tersapu ombak, kerana budi kita yang baik, pastinya dikenang kelak. Sayugialah, dalam gemblengan dan ikhtiar transformasi Melayu dan tanah air yang belum sudah ini, jadikanlah luka dan parut itu sebagai tanda azimat bahawa kitalah pahlawan-pahlawan UMNO yang sedang berjuang. Ya, memang UMNO tidak sempurna. Ya, memang UMNO tidak lengkap. Kendati itu, tabahkanlah nurani dan berlapang-lapanglah dada bahawa perjuangan UMNO secara manusiawinya adalah amat teguh dan sempurna. Pokoknya, janganlah Melayu berdengki-dengki sesama kita, janganlah Melayu memfitnah sesama bangsa, janganlah Melayu memusnah sesama sendiri. Bersabarlah dalam menerima cubaan, teguhkanlah iman di dada, perjuangan ini adalah untuk kita terus hidup, pengorbanan yang dibuat adalah untuk melihat UMNO terus mekar dan mengharum demi anak cucu. Janganlah ditangguh-tangguh, usahlah berbasa-basi, janganlah berdolak-dalih lagi menggalas perjuangan mulia ini. Sesungguhnya, Allah tuhan yang mentadbirkan siapa yang Dia kehendaki untuk naik dan siapa yang Dia kehendaki untuk turun.
41

Kita merancang, Allah juga merancang dan Dialah sebaik-baik perancang. Ketahuilah Allah itu tidak tidur, Allah itu tuhan yang nampak segala. UMNO sedang berbuat sehabis baiknya, redalah atas perjuangan ini, berserahlah segala kepada-Nya, semoga negara ini menjadi baldatun toyyibatun warabbun ghafur. Walau pembangkang terus-terusan bermain api, beraja di mata, beraja di hati, tetapi UMNO dengan penuh bermaruah akan tetap bersultan di mata, bersultan di hati. Namun, siapa kata UMNO tidak berani, siapa kata UMNO berdiam diri, UMNO lah yang akan membenteng betis dan menahan dengan perabung-perabung dada, semua tusukan-tusukan jahat itu demi membela dan mempertahankan Islam untuk nasib Melayu, bumiputera dan Malaysia tercinta kita ini. Oleh sebab itulah, selama ini, biar kita dicerca, biar kita diasak sebegitu rupa, UMNO tidak sesekali akan putus asa, UMNO tidak sesekali akan merelakan bumi Malaysia ini diganggu-gugat atau dibinasakan walau sezarah pun kepentingannya. Wahai ahli UMNO semuanya, wahai pejuang parti sekalian, bingkas dan bangkitlah UMNO parti menjunjung watan, UMNO lah parti anak jantan. Jauh ke tengah si pulau pandan, Gunung daik bercabang tiga, Berpisah hayat dari badan, UMNO dan pertiwi diperbenteng jua. Hidup Melayu, hidup Melayu, hidup Melayu. Hidup UMNO, hidup UMNO, hidup UMNO. Hidup Malaysia, hidup Malaysia, hidup Malaysia!

42

Mingguan Malaysia, Ahad 8 Disember 2013

http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20131208/re_08/Pengukuhan-kuasaUMNO#ixzz2n7q6OiPb

43