Anda di halaman 1dari 2

Kikkerbilletjes in lookroomsaus

Wie zich gratis registreert op www.mijnverstand.be kan dit recept bewaren in een persoonlijk kookboek. Je vindt ook alle recepten op www.nieuwsblad.be in de rubriek Ward kookt.

Benodigdheden voor 4 personen 16 kikkerbilletjes 4 teentjes knoflook 25 gram boter 2,5 dl room peper zout peterselie eventueel vers citroensap

Bereidingswijze De oven voorverwarmen op 180C. Giet de room in een pannetje en pers er het knoflook in uit. Breng aan de kook en laat inkoken tot sausdikte. Proef af met peper en zout. Halveer de kikkerbilletjes, zodat je van n paar twee afzonderlijke billetjes krijgt. Snipper de peterselie. Smelt de helft van de boter in een pannetje en neem van het vuur. Dep de kikkerbilletjes goed droog en haal ze door de boter zodat ze rondom volledig bedekt zijn met een laagje boter. Leg ze in een ovenschaal en giet er de rest van de boter over, dit gaat voorkomen dat ze gaan uitdrogen bij het bakken. Kruid ze met peper en zout.

Plaats ze een kwartier in de oven. Haal ze eruit en roer er de roomsaus door. Plaats nog 5 minuten in de oven. Proef af met peper, zout en eventueel wat citroensap. Garneer met de peterselie. Serveer met stokbrood

Wijntip Mark Longin Bij dit recept is het vooral de lookroomsaus die smaakbepalend gaat zijn voor onze wijnkeuze. We zoeken dus een volle witte wijn die krachtig genoeg is om niet ten onder te gaan ten opzichte van de knoflook. De wijn die we kiezen is best ook niet hout gelagerd of vertoont liefst geen aromas die aan houtlagering gelierd zijn. De combinatie met de look aromas in het gerecht zorgen immers voor een onaangenaam mondgevoel. Een droog gevinifieerde Pinot gris uit de Elzas zoals de Le Coq 2010 van Domaine Lon Boesch kan zeker wel. Een krachtige Roussanne uit de Savoie is ook mogelijk, probeer gerust de Cuve Euphrasie 2011 van Cellier des Crays. In het zuiden kunnen we kiezen voor een krachtige Viognier zoals de Viognier Premium 2011 van Chteau Salitis uit de Languedoc. En, als buitenbeentje maar zeker het proberen waard, uit de Roussillon de MacAline 2012 van Domaine des Mathouans, een volledig natuurlijk gevinifieerde smaakbom op basis van de Maccabeu-druif waar zelf bij de botteling geen sulfiet aan werd toegevoegd. Geniet ervan !