Anda di halaman 1dari 8

ANTARA FAKTOR FAKTOR : Hidangan yang disajikan hendaklah mengikut arahan doktor.

. Hidangan harus mengandungi lebih protein untuk membaiki tisu badan. Hidangan yang berkabohidrat dan berlemak harus dikurangkan. Tambahkan makanan yang berbentuk cecair dan makanan pencegah penyakit supaya dapat menggantikan air yang hilang dalam tubuh badan.

Sediakan makanan yang dapat membuka selera

pesakit seperti makanan yang beraneka warna,rasa dan tekstur. Gunakan bekas menghidang yang bersih untuk mengelakkan jangkitan penyakit yang lain. Gunakan kaedah memasak yang sesuai seperti mengukus dan merebus supaya makanan mudah dihadam. Jangan masukkan terlalu banyak bahan perasa , rempah , garam dan gula. Elakkan makanan yang digoreng dan berminyak.

PILIHAN MENU :

Bubur ikan , sup petola dan tauhu , air barli dan kastard jagung. PENGIRAAN KOS : Kos bahan: kos bahan kering + kos bahan basah Kos upah : bilangan pekerja x masa x kadar upah sejam Kos overhed : cth , air + gas Kos projek: kos bahan + kos upah + kos overhed.

Makanan siap masak adalah makanan yang telah siap

dimasak atau iproses dan boleh terus dimakan. Jenis makanan ini dibungkus dengan baik didalam tin, kotak, botol, atau beg plastik. Contoh makanan siap masak : roti gandum, minuman dan kek.

Ikuti arahan yang diberikan dalam buku panduan atau


risalah pengguna. Letakkan ketuhar pada jarak 5-10 cm dari dinding dapur. Gunakan alatan dapur yang dikhas kan sahaja untuk ketuhar. Letakkan ketuhar pada permukaan rata. Sebelum memulakan operasi ketuhar,pastikan pintunya tertutup rapat.

Jangan biarkan ketuhar beroperasi tanpa

meletakkan makanan didalamnya. Lap mkanan yang tertumpah dengan segera. Gunakan lapik periuk untuk mengangkat makanan dari ketuhar.

Jangan mengisar terlalu banyak makanan pada satu

masa. Pastikan bahagian motor tidak terkena air semasa menggunakannya. Jangan biarkan pengisar berfungsi terlalu lama. Pastikan jag pengisar ditutup dengan ketat. Jengan mengisar makanan kering didalam jag untuk bahan basah. Padamkan dan cabut plag selepas menggunakannya.