Anda di halaman 1dari 63

Kelahiran pengaruh Islam dan barat ke atas tamadun China mewarnai lagi tamadun China

Orang cina dipercayai berasal dari keturunan bangsa Monggol Bangsa yang mencapai peradaban paling awal antara tamadun terawal (40002000s.m) Era zaman batu terakhir. Perkembangan selama 4000 tahun membawa kepada kegemilangan dalam bidang pentadbiran, falsafah, sastera, unsur moral, penciptaan dan sains.

Pada masa pemerintahan raja china pertama, Huang Di (2697sm), berlaku peralihan dari zaman neolitik hingga zaman gangsa apabila besi mula menggantikan batu Muncul kegiatan ekonomi yang lebih sempurna seperti kegiatan penternakan, pembinaan empangan serta pengeluaran dan penenunan sutera Raja Yu, raja pertama menjalankan pemerintahan bercorak dinasti Dinasti xia (2205-1766 s.m).

A.

Zaman Pembinaan

Dinasti Xia (2205-1766s.m)- Raja Yu Dinasti Shang (1766-1122s.m)Raja berkuasa mutlak dangan bantuan bangsawan dalam pentadbiran pada peringkat daerah. Tulisan/ rekod bertulis telah wujud. Dinasti Chou (abad ke 11 s.m)dipimpin oleh Chou Hsin, dan ketua tentera sebagai pembesar wilayah. Kemunculan fahaman Konfucianisme, Taoisma, Legalisme.

-Dinasti Chin dan Han, putera Cheng (Chin Shih Huang Ti/Maharaja Chin yang pertama). Melengkapkan rangkaian pengankutan, menyatukan unit mata wang, unit ukuran dan huruf. Dinasti Sui (589m), maharaja Wen Ti menyatukan semula Empayar dan membina Empayar Sui. Terkenal dengan system terusan. Sistem perlantikan pegawai berdasarkan peperiksaan

Dinasti Tang,dipertintah oleh Tang Tai Tsung terkenal dengan hubungan diplomatik. Menewaskan orang Mughal dan menakluki Turki Timur. Meletakkan ketua-ketua bangsa asing dalam pentadbiran, sambil memastikan adanya orang Cina di atas mereka.

B. Zaman Peralihan Dinasti Sung -dikuasai orang monggol -960M, maharaja Tai Tsu menubuhkan Dinasti Sung,kuasa kepada maharaja, secara ditaktor Monarki -sistem peperiksaan bagi lantikan pegawai yang berkelayakan. -zaman pencerobohan sebab orang luar yang datang mentadbir, walaubagaimanapun, unsur kecinaan tetap dikekalkan

Dinasti Ming -pemberontakan diketuai oleh bekas sami Buddha bersama golongan petani, orang cina tempatan kembali memerintah -pemberontakan ini adalah permulaan Dinasti Ming, dan di zaman inilah bermulanya episode pelayaran (1433m) -zaman keagungan China, mempunyai angkatan laut yang besar dibawah pimpinan Laksamana Cheng-Ho. -Wujud hubungan perdangangan dengan barat

Orang Manchu -1644, orang asing , orang Manchu memerintah -Tamadun China tetap terpelihara kerana orang Manchu menggunakan corak pentadbiran dan kebudayaan orang cina

Zaman Moden Pertengahan abad ke 19, china berdepan kuasa-kuasa barat -Orang Portugis adalah kuasa barat pertama tiba di China, yang berlabuh di Canton (1514 dan 1517), diikuti oleh mubaligh-mubaligh kristian. -1604 dan 1607, Belanda gagal adakan hubungan dengan China akibat hasutan Portugis terhadap orang Cina -Perang Candu meletus akibat kesulitan dalam hubungan barat dengan China,kerana China yang bersikap tegas dalam hal ehwal perdagangan, masalah perdagangan bebas, pertentangan undang-undang dan masalah candu.

China kalah dalam perperangan menentang British, sekaligus British dan Negara barat lain menggunakan kesempatan ini untuk membuka kerajaan Negara China kepada pedagang luar Kekalahan China mencerminkan kemerosotan pengaruh dan kekuatan tentera kerajaan Manchu. Bagaimanapun, kelemahan ini secara lansung menguatkan semangat perjuangan orang Cina untuk menggulingkan kerajaan Manchu Kegagalan China memulihkan imejnya menimbulkan beberapa usaha barat dalam menggantikan unsure-unsur tradisional, amalan tradisi dan budaya kuno Negara China

Golongan Bijak Pandai Golongan Petani Golongan artisan dan tukang

Golongan pedagang

Ketua kerajaan pusat ialah maharaja atau Huang Ti Raja berkuasa mutlak, tetapi segala tindakannya dikawal oleh undang-undang moral dalam karyakarya klasik Konfucius (kod undang-undang) Maharaja juga ketua dalam bidang keagamaan,ketua kerajaan dan ketua hakim. Golongan bijak pandai penting kepada masyarakat cina,dan boleh memberi nasihat kepada masyarakat tentang pentadbiran dan tingkah laku. (berpengaruh) Golongan petani dianggap mulia kerana membekalkan makanan(asas kepada kehidupan).

Golongan pedagang dianggap penipu dan mengaut keuntungan dari orang ramai. Terdapat juga golongan hamba. Pada abad ke 19 dan 20, semasa pemerintahan Republik Rakyat China oleh Parti Komunis China,Presiden adalah ketua Negara,. Seterusnya perdana menteri, naib perdana menteri, consular Negara dan menteri-menteri. Presiden- menggugurkan ahli majlis,anugerah pingatpingat kebesaran dan gelaran,m,emberi pengampunan,isytihar perang , melantik dan memanggil semula pegawai diplomatic China, mengesah/membatalkan perjanjian dengan kuasa asing. Dilantik oleh kongres Kebangsaan Rakyat. Majlis Negara melaksana peraturan/undangundangyang disahkan oleh Negara.

Negara China adalah salah sebuah negara yang bersifat empayar. Faktor penting pembentukan Negara empayar ialah kerana berlaku perperangan dalam sesuatu wilayah, dan berkembang pesat apabila keamanan dapat dipulihkan.

Masyarakat Shang pada awalnya mengamalkan pemujaan alam semula jadi seperti bumi, angin, dan sungai. Upacara pemujaan roh nenek moyang turut tidak ketinggalan. Penyembahan bulan, sungai dan bintang dilakukan pada zaman Chou, sekaligus pemujaan nenek moyang mereka, roh-roh ini pada kepercayaan mereka akan member kemakmuran. Acara pengorbanan binatang turut diadakan.Kemudiannnya mereka mula menyembah Tuhan yang dipanggil Tien atau syurga serta menganggap raja sebagai anak Tuhan (son of heaven) yang mendapat mandat untuk memerintah. Pada zaman Han ,berlaku penyembahan tokoh-tokoh agung yang diperkenalkan oleh Hu-Ti.

Perkembangan agama Buddha berlaku semasa pemerintahan Dinasti Han, dimana perkembangan ini adalah kemuncak daripada interaksi dengan tamadun india. Berasal dari tamadun India, dan agak berat pada mulanya untuk diterima oleh masyarakat cina kerana kurang sesuai dari segi institusi kekeluargaan, etika, politik dan moral orang cina yang telah biasa denganfalsafah lama seperti Konfucianisme. Maharaya Hang Ming Ti penganut ajaran Buddha.dikatakan beliau mendapat mimpi tentang agama tersebut.

Agama Buddha masuk ke China semasa pemerintahan Dinasti Han, tetapi perkembangannya lambat dan hanya dianuti oleh beberapa orang kerabat diraja sahaja. Mendapat sambutan luas semasa Dinasti Wei (386564M). Pengaruh cendiakawan Konfucianisme yang menjadi penentang kuat ajaran Buddha tidak lagi berpengaruh dalam pentadbiran.

1) Konfucianisme Kung Fu-Tze/Confucius dilahirkan pada 551 s.m dari keturunan bangsawan Membahagikan 5 bentuk hubungan dalam masyarakat: Hubungan bapak dengan anak,iaitu bapa harus berhati baik dan ank harus bertanggungjawab terhadap orang tua Hubungan suami Isteri di mana suamiharus jujur terhadap isteri dan isteri harus tunduk serta dengar cakap suami

Hubungan saudara tua dengan muda, iaitu yang tua harus bermurah hati dan membantu yang muda manakala yang muda pula perlu rasa hormat kepada yang tua Hubungan raja dengan pegawai, iaitu raja mesti bersifat perikemanusiaan danpegawai harus taat Hubungan antara sahabat dimana kejujuran menjadi pedoman hidup.

2) Taoisme 3) Maoisme 4) Legalisme i) ajaran ini muncul demi kepentingan undang-undang sebagai satu-satunya cara untuk mencapai kecekapan dalam kerajaaqn dan ketertiban masyarakat. ii) penganut ini tidak mempercayai konsep kasih saying dan belas kasihan iii) Han Fei, penulis Legalisme mencadangkan penguatkuasaan undang-undang untuk mengelakkan manusia bertindak liar, dan berpendapat ajaran konfucius adalah hipokrit dan mementingkan diri sendiri iv) nilai yang baik hanya boleh dilihat dalam ketekunan bekerja dan dalam perperangan

Agama Islam salah satu diantara agama yang popular dikalangan orang cina dan pemeluknya dipanggil Hui Bertapak agama islam pada abad ke 7M Agama Kristian Katolik juga dianutisesetengah penduduk cina pada abad ke 13M Walaupun diperintah oleh komunis, namun tiada penindasan dilakukan keatas penganut-penganut agama tertentu dan termaktub dalam Perlembagaan Negara China , Artikel 36, dimana rakyat diberi kebebasan untuk mengamalkan apa juga kepercayaan dan agama mereka.

Bahasa Cara bertutur untuk berkomunikasi Dikuasai oleh bangsa Cina atau Han secara majoriti,90% daripada penduduk China

Tulisan/Hanzi Perkataan untuk catatan sejarah Bukan berdasarkan suku kata tetapi berdasarkan satusatu huruf Ada 50 000 patah perkataan Pembentukan mula pada Dinasti Shang (1600-1100 SM)
Jiaguwen @ The Oracle bone script Ideografi

Dinasti Barat Zhou (1100-771 SM)


Zhou bronze script Warring states script Seals script

Dinasti Han (202 SM)


Titik permulaan sistem tulisan cina baru

4 PERBINCANGAN UTAMA Wanita di negara China Perkahwinan dan keluarga Tradisi dan perubahan Kebudayaan Cina

Kaum lemah dan diperintah The Three Cofucian Obediences Bergantung kepada bapa selepas dia dilahirkan Bergantung kepada suami selepas berkahwin Bergantung kepada anak lelaki setelah tua Tahun 1917, perempuan kelas pertengahan atau atasan akan ikat kaki supaya menjadi kecil (Lotus Feet) The Seven Grounds-Tujuh sebab dasar.

Perkahwinan anak perempuan ditentukan oleh keluarga Bridewealth daripada pengantin lelaki kepada mertuanya Dowry atau hantaran daripada pengantin kepada pihak lelaki menunjukkan kedudukan perempuan

Wanita sebagai agen pengekalan kepercayaan tradisional Bahasa penting untuk mengekalkan warisan Cina Pengekalan perayaan seperti Tahun Baru Cina Wanita mula melibatkan diri dalam bidang ekonomi dan pelbagai bidang lain untuk perkembangan masa kini

Confucius,Lao Tze dan Chuang Tze Confucianisme-wanita lebih rendah daripada lelaki Kesusasteraan banyak mendidik wanita menjadi berdisiplin.

Jalan Hidup bayi Nama Bertuah oleh ketua keluarga Makanan Bertuah selepas sebulan
Telur merah Kuih Halia diawet

Hari lahir (Lelaki Ganjil & Perempuan Genap)


Selepas 50 tahun

6 Rites
1. Ibu bapa berkuasa 2. Pasangan tidak perlu jumpa 3. Jodoh berdasarkan kesesuaian (masa)
Tahun, bulan,hari & masa kelahiran

4. Pertunangan oleh ibu bapa sebelah lelaki

Jade Scepter, pengikat rambut, kuih, kepingan


kain & daun teh

5. Tarikh bertuah 6. Upacara dan penyempurnaan

Sebelum perkahwinan
Keluarga bertukar hadiah

Semasa perkahwinan
Pakaian tradisional merah Berlutut
Tuhan Ibu Bapa

Diberi Angpau
Duit syiling & barang kemas

Pelbagai Lauk pauk = prosperity

Yin Selepas mati


Mandi Mayat / bakar Pakaian Tradisional / Colok & makanan Keranda Kayu / tempat pemujaan

Tarikh = Paderi Cina Tempat = feng shui

Xin Nian (tahun baru) Nian (binatang ganjil) Nian Hua (Lukisan) Chun Lian (Puisi)
Pemujaan Dewa Dapur (24/12)
masakan lauk Kuih Nian

Asas kaligrafi garis & bentuk


Keharmonian Keseimbangan Gerak hati Momentum

Teks huruf berbeza bentuk, gaya & pergerakan


Kai & Xing (normal) Cao & Li (cakar) Da zhuan (Cina purba) = jia gu wen

(tulisan Han)

Teknik & Teori =kaligrafi Alatan


Berus, dakwat, batu dakwat & kertas/sutera

Brightness @ Contrast > Colour(monokromatik) Spontan Penguasaan Berus

Dian (dot) Heng (melintang) Jian (memanjang & menajam)

Kayu
Bahan binaan Medium kesenian Sambungan rekaan cantuman khas

Kayu Balak
Tiang

Jubin
Dinding & lantai Makam, jambatan & tugu peringatan

Identiti seni bina Cina


Dagoba Pagoda Pavilion Stupa

Dinasti Han Zijincheng (Forbidden City)


kota bersegi empat bertembok & menara di penjuru
konsep kota Han & seni bina India

Kemasukan agama Buddha


Teknik pembinaan
Kuil-kuil Buddha Pagoda

Pagoda SongYue Pagoda Forest Kuil Taoisme = kuil Buddha


Berbeza objek pemujaan Tao
Dewa Huang Ti & Kuan Gong

Berasal dari India Diperkenalkan di kuil Shaolin (Agama Buddha) Cabang seni
Wu dang Er mei hua shan

Pelbagai Jenis Senjata Qi Kung

A. Ren @ Kemurahan Hati. Menjadi teras pemikiran Konfucius. Mementingkan penyempurnaan kelakuan seseorang pemerintah.

B. Zhangming @ Tanggungjawab Seseorang Mestilah Selaras Dengan Nama Jawatan Dan Tugasnya. Berlaku keadaan huru-hara disebabkan sistem feudal (sistem kemasyarakatan yang dikuasai oleh kaum bangsawan) tidak diterima rakyat. Berlaku konflik selepas kemangkatan Raja Wei Linggong. Raja Wei Linggong menghalau anaknya, Peng Kui disebabkan perselisihan faham. Kemudian, cucunya, Zhe naik takhta. Berlaku perperangan antara dua beranak untuk merebut takhta yang kemudiannya menghancurkan Negara Wei.

Zhangming bermaksud penyusunan sistem politik. Golongan pemerintah, menteri, ayah dan anak-anak perlu menjalankan tugas mengikut kedudukan masing-masing.

C. Zhengli @ Memperbetulkan Kelakuan Diri Sendiri. Jikalau pemimpin tidak menunjukkan teladan yang baik, maka muncullah salah laku dari kalangan pemerintah (pegawai bawahannya) Kelakukan seseorang pemerintah boleh menjadi teladan yang baik kepada rakyatnya. Seorang pemimpin seharusnya menyempurnakan kelakuan sendiri terlebih dahulu sebelum mengawal perlakuan rakyat.

D. Dezhi @ Memerintah Secara Berperikemanusiaan. Konfusius mengganggap moral sebagai dasar dalam kehidupan politik. Jika seseorang pemerinrah mempunyai hati yang suci, maka pemerintah hanya perlu mengeluarkan arahan, dan orangorang bawahan akan menjadi seperti bintang-bintang dilangit, mengiringi arah pemerintah tersebut.

Konfusius memperkenalkan konsep mengasuh rakyat dahulu sebelum memberi hukuman. Corak pentadbiran haruslah berdasarkan kemurahan hati, dan hukuman dijadikan sebagai langkah terakhir.

E. Wangdao @ Pemerintahan Secara Ihsan Dan Berterusan. Sistem pemerintahan yang unggul tidak mudah dicapai dalam jangka masa yang singkat. Hanya dapat dikesan dalam masa puluh hingga ratusan tahun.

F. Li @ Ketatasusilaan. Kelakuan luaran berkenaan etika dan kesopanan.

G. Memilih Orang Yang Berkebolehan Sebagai Pemimpin. Langkah Konfusius dalam memilih pemimpin:
Meneliti dan memilih orang yang berbudi dan berupaya. Mempelawa orang yang disanjungi oleh semua lapisan masyarakat. Mengutamakan orang yang berkebolehan untuk menjadi pemimpin Negara.

Jika negara diperintah oleh pemimpin yang berkebolehan, Negara akan menjadi cekap. Jika Negara diperintah oleh pemimpin yang korup, masa depan Negara tersebut juga akan menjadi gelap. Ini disebabkan perasaan umum manusia yang sukakan kebaikan dan membenci kejahatan dan korupsi. Jika pemimpin mematuhi aturan ini, rakyat akan mematuhi arahan. Jika tidak rakyat akan mula menjadi belot.

H. Membina kepercayaan rakyat. Dasar memerintah sebuah negara, pemimpin haruslah mendapatkan kepercayaan rakyat terlebih dahulu, sebelum mempeeroleh makan yang mencukupi dan pertahanan negara yang lengkap. Kestabilan sesebuah negara tidak akan kekal jika tdak mendapat kepercayaan dari rakyat.

I. Zhongyong @ Kesedarhanaan. Segala kegiatan haruslah diselaraskan dengan kesederhanaan moral termasuklah hal hukuman. Keperibadian, kelakuan dan budi seseorang itu tidak perlu cenderung kepada satu pihak tertentu sahaja. J. Pemerintahan berasaskan kanun. Kanun cuma bertindak sebagai satu panduan sahaja untuk mengisi kekurangan sumber moral. Jika harus dijalankan hukuman, hukuman tersebut perlulah sederhana dan sesuai.

Peningkatan dalam Bidang Pertanian a)Dinasti Han -Tenggala diperkenalkan untuk membuat batas tanaman. -Kolar kuda untuk membolehkan kuda menarik tenggala kayu, kereta kuda, kereta sorong beroda dan pengisir tanah b)Dinasti Tang, Song, Yuan, Ming dan Ching -Perkembangan penciptaan alat kegunaan pertanian. -Sistem tanaman bergilir diperkenalkan untuk memeelihara kesuburan tanah. c)Dinasti Shang -Kawan bukit diteras untuk pertanian -Pembinaan terusan untuk memperoleh sumber air dalam pertanian terkawal -Kawalan terhadap banjir

Tokoh-tokoh dan Sumbangan Kung-fu Tze -Pengasas falsafah Confucianisme -Menekankan perikemanusiaan dan maruah diri -Mengutamakan kesopanan dan kesusilaan disamping menggalakkan hubungan baik sesama manusia Lao Tze -Pengasas falsafah Taoisme -Menegaskan konsep keperluan menjaga keharmonian antara manusia dengan alam dan masyarakat

Mo Tzu -Memikirkan cara hendak melahirkan masyarakat dan politik yang baik -Berpendapat manusia berakhlak baik tetapi boleh menjadi sebaliknya kerana dipengaruhi oleh alam sekitar Legalisme -Falsafah legalisme percaya bahawa hanya undang-undang dapat mewujudkan nilai baik dan ketertiban masyarakat

Ciri-ciri Menganggap astronomi sebagai ilmu sains negara Tokoh-tokoh dan Sumbangan Perubatan tradisional China menekankan konsep keseimbangan antara dua kuasa iaitu Yang(kuasa aktif)dan Yin (kuasa pasif) Kemajuan dalam kemahiran mencipta perahu

Terbahagikan kepada 3 kelas utama: 1) golongan atasan-lapisan pentadbiran contoh:maharaja dan keluarganya, pengawai , bangsawan dan sidasida 2)rakyat bawahan contoh: golongan petanian dan artisan 3)golongan hamba

Konfusius bahagikan masyarakat China kepada 4 kelas utama: 1)golongan atasan- golongan sarjana contohnya : pegawai kerajaan yang berpendidikan 2)golongan petani(merupakan tulang belakang kepada ekonomi China) 3)golongan tukang 4)pedagang *setiap individu di China boleh menukar kelasnya kepada kedudukan yang lebih menerusi pendidikan

Tamadun China mempunyai banyak kelebihan dan ada antara nilai-nilai murni ini diadaptasi dalam situasi pemerintahan moden. Hargai ilmu ketamadunan, kerana tanpa pembinaan tamadun yang dilakukan secara susah payah satu ketika dahulu, tiadalah tamadun yang serba moden kini.