KONSEP KONFRONTASI INDONESIA – MALAYSIA 1963 - 1966

PENGENALAN

Kamus Dewan Edisi Ketiga, konfrontasi ialah ; 1. “persemukaan antara dua orang (pihak, negeri, dll) atas sebab bertentangan ,berselisihan atau bermusuh.” ATAU...... 2. “Pertentangan secara langsung yang menyebabakan orang atau pihak yang terlibat menghadapi kemungkinan berlakunya peperangan.”

Konfrontasi Malaysia-Indonesia 1963-1966 merupakan antara perang yang meninggalkan satu titik hitam dalam lipatan sejarah moden Dunia Melayu. Merupakan sebuah perang berkaitan masa depan pulau Kalimantan, antara Malaysia dan Indonesia pada tahun 1962-1966.

Dougles

Hyde

“ Konfrontasi merupakan satu konflik yang pahit,tiada tolak ansur dan ianya berbahaya.” Konfrontasi merupakan pertelagahan bentuk baru antara negara, dan bukanlah antara sempadan,atau puak. Konfrontasi ini muncul pada awal pembentukan Federasi Malaysia pada awal 1961, apabila Malaya yang telah bebas dari cengkaman penjajah disertai oleh Singapura, Sarawak dan Sabah bergabung membentuk

Presiden Soekarno (Indonesia) menentang hebat keinginan itu, dan menganggap Malaysia sebagai ‘boneka’ British, kerana penubuhan Malaysia dapat menambahkan lagi kekuasaan British sekaligus menyangkal sistem politik di Indonesia yang berhaluan kiri pada waktu itu. Selain itu, Soekarno berasa tersinggung kerana tanah melayu dan British tidak berunding dengan beliau tentang pembentukan Malaysia. Hal ini kerana,beliau ingin menubuhkan Indonesia Raya (penyatuan tanah melayu dengan Indonesia) . Indonesia enggan mengiktiraf Malaysia, kemudian memutuskan hubungan ekonomi, sosial dan politik dengan Malaysia.

KONSEP PENENTANGAN DARI INDONESIA

KONSEP PERANG DALAM KONFRONTASI INDONESIA – MALAYSIA 1963 - 1966
20 Januari 1963, Menteri Luar Negeri Indonesia Soebandrio mengumumkan bahawa Indonesia mengambil sikap bermusuhan terhadap Malaysia. Dasar konfrontasi dari segi ekonomi dan kemasyarakatan dengan konsep “ Ganyang Malaysia” telah diumumkan. 12 April 1963, sukarelawan Indonesia mula memasuki Sarawak dan Sabah untuk menyebarkan propaganda dan melaksanakan penyerangan. Serangan-serangan gerila dilancarkan di sepanjang sempadan Sabah dan Sarawak. 27 Julai 1963, Presiden Soekarno mengumumkan bahawa dia akan meng-"ganyang Malaysia".

16 Ogos 1963, pasukan dari Rejimen Askar Melayu DiRaja berhadapan dengan lima puluh gerilawan Indonesia. Askar-askar melayu telah menentang habis-habisan pasukan gerila dari Indonesia.Tunku Abdul Rahman pernah berkata sewaktu pengisytiharan penubuhan Negara Malaysia. 'Kami bersedia untuk mengawal dan mempertahankan negara kami daripada serangan musuh dengan apa juga kuasa yang ada pada kami dan juga dengan nyawa kami“ Kejadian sepanjang tempoh konfrontasi…. Demonstrasi anti-Indonesia diKuala Lumpur, merobekfoto Soekarno, serta sikap penduduk yang membawa negara Garuda Pancasila ke hadapan Tunku Abdul dan memaksanya untuk menginjak Garuda, telah membangkitkan kemarahan amarah Soekarno

robek lambang Rahman, lebih

Tahun1964, pasukan askar-askar dari Indonesia mula masuk ke Semenanjung Malaysia melalui Johor. Mei, 1964, Indonesia membentuk Komando Mandala Siaga (Kolaga) , dipimpin oleh Laksdya Udara Omar Dani sebagai Pangkolaga, bagi mengkoordinat kegiatan perang terhadap Malaysia. Kolaga terbahagi kepada tiga Komando; Komando Tempur Satu (Kopurtu) - kedudukannya di Sumatera, terdiri dari 12 Batalyon TNI-AD, tiga Batalyon Para dan satu batalyon KKO. Sasaran operasinya, Semenanjung Malaya Komando Tempur Dua (Kopurda) - kedudukannya di Bengkayang, Kalimantan Barat, terdiri dari 13 Batalyon

 17

Ogos 1964, pasukan payung terjun Indonesia mendarat di pantai barat daya Johor dan membentuk pasukan gerila. September 1964, pasukan payung terjun didaratkan di Labis, Johor. 29 Oktober, 52 tentera mendarat di Pontian di perbatasan Johor-Malaka, namun berjaya ditangkap oleh pasukan Rejimen Askar Melayu DiRaja , dan selebihnya ditangkap oleh Pasukan Gerak Umum Kepolisian Kerajaan Malaysia di Batu 20, Muar, Johor.

2

 Pada

 Soekarno juga telah meminta bantuan dari  Pasukan Komunis Indonesia bagi  menghapuskan Malaysia, setelah  mendapati tentera Indonesia, kurang  Menyokongnya, apabila mereka  tidak pasti samada dapat mengalahkan tentera

British.

 Presiden

Soekarno amat membenci Malaysia sehingga Soekarno pernah berkata; “….Untukku, Malaysia itu musuh nomor satu.” Malaysia bersatu padu menentang konfrontasi Indonesia. Malaysia mendapat bantuan tentera daripada Britain, Australia,Kanada dan New Zealand untuk mempertahankan diri dari konfrontasi ini. Abdul Rahman telah menghantar surat bantahan rasmi kepada Setiausaha Agung BangsaBangsa Bersatu berhubung penceobohan Indonesia terhadap Tanah Melayu, Sabah, dan Sarawak. kemudian tidak berputus asa dengan terus memburukkan nama Malaysia di negara Afro-

 Rakyat

 Tunku

 Indonesia

Tun Abdul Razak, telah mengadakan lawatan ke beberapa buah negara di Afrika dan menjelaskan hal yang sebenar.

Hubungan tegang antara Indonesia dan Malaysia berpanjangan sehingga September 1965. Pada akhir tahun 1965, Jeneral Soeharto mengambil alih tampuk pimpinan Soekarno setelah berlangsungnya G30S/PKI di Indonesia.

G30S/PKI merupakan peristiwa yang terjadi pada 30 September 1965 , di mana,enam pejabat tinggi askar

Oleh kerana wjudnya konflik domestik , keinginan Indonesia untuk meneruskan perang dengan Malaysia menjadi berkurangan. Pengaruh komunis juga terhapus.

Presiden Soeharto telah menggulingkan Presiden Soekarno, dan menghantar Menteri Luar  Indonesia, Adam Malik, untuk menjalinkan  hubungan diplomatik Malaysia-Indonesia.

28 Mei 1966, sebuah konferensi telah  diadakan di Bangkok, antara Kerajaan  Malaysia dan pemerintah Indonesia bagi

RUJUKAN

Looking Back oleh Tunku Abdul Rahman Putra diterbitkan oleh Pustaka Antara Kuala Lumpur dan terjemahannya Coretan Kenangan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj diterbitkan oleh Jabatan Penerangan Malaysia. Kamus Dewan, Edisi Ketiga, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 2002 A. B Watson dan A.Y Leonard. 1983. Sejarah Malaysia. Petaling Jaya : Macmillan Punlishes. H. Rosihan Anwar . 1980. Sebelum Prahara Pergolakan Politik Indonesia 1961-1965. Jakarta : Penerbit Sinar Harapan. Syed Othman Syed Omar. 1999. Tentera Malaysia Dalam Era Konfrontasi. Bangi : Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia.