Anda di halaman 1dari 13

5 Jenis Produk Paling Laris di Facebook

Semakin ramai yang berminat untuk menjual di Facebook, lagi-lagi setelah membaca banyak kisah kejayaan yang diraih oleh orang lain. Selain itu, pengguna Facebook di Malaysia juga semakin biasa 'membeli-belah' di Facebook. Ia sudah tidak asing lagi bagi mereka.

Perkembangan ini adalah satu berita dan perkara yang baik untuk kita. Tidak mengambil peluang ini sama ada untuk menjana pendapatan tambahan ataupun sepenuh masa, adalah satu kerugian yang amat besar.

Salah satu perkara yang menyebabkan ramai orang yang tidak mula berniaga dan menjual di Facebook adalah kerana - tidak tahu produk apa yang dapat dijual - dan tidak tahu bagaimana cara mendapatkan produk yang akan dijual itu.

!alam perniagaan online mahupun o""line, ia bukan mengenai #apa yang ingin kita jual#, tetapi persoalan yang betul adalah #produk apakah yang ramai mahu beli#. $pabila kita bertanyakan soalan yang betul, barulah kita dapat tahu produk yang laris dan laku di Facebook.

Tidak begitu sukar untuk mengetahui produk yang paling laris di Facebook. Salah satu caranya adalah dengan melihat produk usaha%an dan peniaga lain jual. &ika produk itu laku, maka itu bermaksud produk jenis itu mendapat sambutan di Facebook.

'erikut adalah lima jenis (kategori) produk yang paling laris di Facebook *. Pakaian (terutama pakaian %anita). +. Makanan kering (seperti rempah segera, serunding daging, dan sebagainya).

,. 'uku (terutama buku yang topiknya ada pasaran yang besar). -. Produk kesihatan seperti makanan tambahan. .. Produk penjagaan diri seperti ra%atan %ajah.

Setelah mengetahui produk yang terlaris di Facebook, di manakah kita dapat perolehi produk ini untuk mula menjualnya/

$da beberapa cara *. &adi ahli dropship mana-mana syarikat dropship seperti 0dyMart.com dan Muslim1iaga.com. !engan bayaran bulanan dan keahlian seumur hidup, kita boleh menjual banyak produk tanpa menyimpan stok di rumah.

+. 2ari pembekal dan beli secara borong. 2ara untuk mencari pembekal amat mudah. 3unakan 3oogle.com dengan menaip #pembekal 4 nama produk#.

2ontohnya, #pembekal 4 kerepek#. 5ubungi mereka dan buat temujanji untuk berjumpa. Pastikan mereka ada rekod yang bersih dan bukan penipu. 0lakkan berurusan tanpa mengetahui maklumat mereka sepenuhnya.

,. $""iliate. Ini adalah pilihan yang paling mudah. 1amun kadar keuntungan yang diperolehi adalah amat rendah berbanding dua cara di atas.