Anda di halaman 1dari 31

PENDIDIKAN LUAR

TAJUK :

IKHTIAR HIDUP
DISEDIAKAN OLEH :

MOHD EFENDI BIN ABDUL RAHMAN

UNTUK PERHATIAN :

JABATAN PENDIDIKAN JASMANI & SAINS SUKAN

Definisi
Usaha atau ikhtiar yang harus dilakukan seseorang itu supaya terus hidup ketika menghadapi sesuatu ancaman dan dugaan.

Objektif
KOGNITIF
Memperolehi pengetahuan asas untuk ikhtiar hidup semasa di laut, hutan, bukit, gunung-ganang dan sebagainya. Memperolehi pengetahuan melalui alam semulajadi untuk mencari sumber makanan, tempat perlindungan dan punca-punca air. Mempelajari pengetahuan asas dan langkah-langkah keselamatan semasa menjalani ikhtiar hidup.

..sambungan

PSIKOMOTOR
Dapat membina tempat perlindungan reka ganti untuk mengelakkan diri daripada bahaya. Mencari dan menggunakan sumber alam semulajadi sebagai sumber makanan untuk terus hidup. Dapat bertindak dengan cepat dan tepat apabila menghadapi sesuatu situasi yang kurang baik.

..sambungan

AFFEKTIF
Membina keyakinan diri untuk terus hidup. Memupuk nilai-nilai murni seperti bekerjasama dan bertanggungjawab. Memperkembangkan minat terhadap alam semulajadi dan dapat menikmati keindahannya.

SITUASI IKHTIAR HIDUP

Kehabisan bekalan makanan dan minuman. Ancaman binatang buas.


Masalah perlindungan.

PUNCA SITUASI IKHTIAR HIDUP


Punca utama terjadinya situasi ikhtiar hidup ialah akibat kelalaian manusia sendiri samada pada peringkat perancangan, persiapan mahupun peringkat perlaksanaan aktiviti. Kekurangan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang yang diceburi serta perkaraperkara yang berkaitan dengannya adalah kelemahan yang seharusnya tidak berlaku.

PRINSIP IKHTIAR HIDUP


Keselamatan
Usaha Kawalan Diri

Kerjasama

ALAT-ALAT UNTUK IKHTIAR HIDUP


Makanan
Perubatan Alat kegunaan

AIR
Bahan kedua penting yang diperlukan oleh badan selepas oksigen. Memerlukan sekurang-kurangnya 4 liter sehari. Kehilangan 20% air di dalam badan boleh membawa maut. Keperluan air dalam badan bergantung kepada aktiviti harian seseorang.

Tanda-tanda terdapatnya punca air


Bunyi
Penglihatan Binatang

Serangga

Bagaimana Kita Perlu Meninjau Untuk Mencari Punca Air


Mengikut Denai Binatang
Lokasi air di sini

Simpang denai Denai utama

Menggunakan Kompas

Punca-punca Lain Mendapatkan Air


Akar Rotan

Lumut
Buluh Periuk Kera

Beberapa Cara Menapis Air

LANGKAH-LANGKAH MENGAWAL PENGGUNAAN AIR


Gunakan untuk perkara yang penting sahaja. Catu penggunaan air. Kurangkan makan. Kurangkan makan makanan yang kering, berminyak, pedas dan bergetah. Kurangkan memasak. Kurangkan aktiviti-aktiviti yang boleh meletihkan dan banyak berpeluh. Kurangkan membasuh. Jangan berjemur di tengah panas matahari. Duduk atau berehat di bawah pokok atau tempat terlindung dari pancaran matahari. Banyakkan berehat.

MAKANAN Sumber Berasaskan Binatang


Daging
Kulit Telur

Darah

Lokasi Menangkap Binatang


Punca Air
Binatang mencari dan berulang-alik mencari sumber air. Tanda-tanda seperti tapak kaki, najis dan bulu yang gugur boleh diperolehi. Jerat boleh dipasang di laluan atau denai untuk menangkap binatang.

Punca makanan
Binatang tertumpu di kawasan yang terdapat makanan yang sesuai untuknya. Tanda-tanda seperti patukan atau gigitan pada buah tumbuhan yang jatuh ke tanah.

Jenis-jenis Jerat
Jerat Simbat Jerat Gantung Jerat Hempap

Jerat Lubang
Perangkap Tuar Bubu

MAKANAN Sumber Berasaskan Tumbuhan


Buah - Tampoi, salak, kelubi, bertam, rotan, nipah, berangan, bemban, kemunting dan lain-lain. Daun - Cemperai, belinjau, paku, serai kayu, pegaga, cemumar dan lain-lain. Umbut - Kabung, nibung, bayas, rembia, rebung dan lain-lain (jenis palma). Ubi - Ubi gadung, ubi kasar, ubi pahit, ubi sarek dan ubi pasir.

Kulat
Kulit Pokok

Langkah-langkah Menguji Tumbuhan


Hidu - Penyek di tapak tangan / hidu. - Berbau busuk / tajam. - Mungkin mengandungi racun dan perlu dijauhi. - Ambil air / getah dan gosok pada pangkal lengan. - Tunggu 10 15 minit. - Sekiranya gatal / rasa panas mungkin beracun.

Sapu

Kunyah

- Ambil sedikit sahaja dan kunyah. - Jika air liur bertambah banyak cepat-cepat ludah dan luah. - Dalam tempoh 5 -10 minit, jika gatal-gatal dan loya, ia beracun.
- Telan sedikit dan tunggu 12 jam tanpa memakan apa-apa - Jika sakit perut, loya, muntah, pening, tumbuhan itu beracun.

Telan

PERLINDUNGAN
Jenis Semulajadi Gua Banir Pokok Jenis Reka Ganti / Binaan Ponco / Khemah Pondok Lubang Pondok Pisang Sesikat Pondok Kayu Tumbang Backwoodman Perlindungan Atas Pokok

MEMASAK
Terdapat TIGA cara memasak iaitu :
merebus memanggang menyalai

TEKNIK MEMASAK
Buluh Lumpur Pasir dan Tanah Kain Daun Periuk Kera

MENGHIDUPKAN API
Musim Hujan

Alas tempat untuk menghidupkan api. Belah kayu yang besar dan racik agar menjadi rabuk, sebesar pensil dan kayuberbelah yang lebih besar. Nyalakan api pada bahan bakar yang bersaiz kecil melalui rabuk. Letakkan bahan bakar sedang ke dalam api. Letakkan bahan bakar bersaiz besar pula ke dalam api. Tentukan terdapat ruang udara di dalam susunan kayu.

MENGHIDUPKAN API Musim Kering


Cari daun kering atau ranting. Gunakan ranting bersaiz pensil. Kayu besar yang dipotong-potong.

Panduan Apabila Ada Petir


Biasanya petir akan terjadi apabila belakunya hujan yang singkat tetapi lebat.. Secara semulajadinya petir akan menyambar objek-objek yang paling tinggi supaya ia mempunyai laluan pintas atau yang terdekat untuksampai ke bumi. Di antara tempat-tempat perlindungan yang sesuai ialah ;
Di bawah pokok-pokok rimbun yang tumbuh rapat-rapat. Di dalam gua dan bukannya di pintu gua.

Elakkan kawasan-kawasan berikut dijadikan tempat berteduh ; Kawasan tanah lapang. Pagar yang diperbuat daripada besi Tiang terutamanya tiang elektrik. Pokok atau pondok atau apa-apa objek yang bersendirian di kawasan lapang. Puncak bukit atau gunung dan menara bangunan.

Rawatan Ikhtiar Hidup


Rawatan ikhtiar hidup adalah merupakan rawatan kecemasan yang hanya menggunakan bahan dan sumber yang terdapat di sekeliling kita tanpa menggunakan bahan perubatan moden. Dalam konteks ini, rawatan lebih tertumpu menggunakan kaedah tradisional. Jika bahan perubatan moden dibawa, ia haruslah digunakan terlebih dahulu. Di antara penyakit-penyakit yang biasa dan dirawat secara ikhtiar hidup ialah ;

Cirit-birit Luka Menahan Darah Demam Panas Terbakar Kulit Gatal-gatal Sengatan Ikan Berbisa dan Binatang Merayap Sakit Gigi Batuk

Alat Rawatan Reka Ganti


Alat rawatan Bantu mula boleh direka secara reka ganti dengan menggunakan bahan atau alat yang sedia ada di sekitar kita. Di antara alat-alat tersebut ialah ;

Penampang
Anduh Tali

Menentukan Arah Menggunakan Bintang Bintang


Bintang utara (Polaris) berada di arah utara dunia. Untuk Mengetahui kedudukan bintang ini, perhatikan dahulu gugusan bintang-bintang yang membentuk seperti timba air yang mempunyai tangkai. Bintang utara berada di hadapan sebaris dengan dua bintang terakhir yang membentuk timba tersebut. Kumpulan bintang ini juga dikenali Buruj Pari.

Bintang Utara

Mengetahui Arah Melalui Bentuk Bulan

Anda mungkin juga menyukai