Anda di halaman 1dari 3

Diverse uniti i scri de msurare 109 _______________________________________________

17 Aprecierea vitezei vntului. Scara Beaufort


Distribuia neuniform a temperaturii i presiunii atmosferice pe faa Pmntului d natere vntului, o micare a aerului de la zone cu temperaturi joase i presiuni mari spre zone cu temperaturi nalte i presiuni mici. Cunoaterea direciei i vitezei vntului este de mare nsemntate pentru navigaia marin i aerian, pentru meteorologie i agricultur i, mai ales n ultimul timp, pentru folosirea vntului ca surs de energie. Direcia vntului se determin cu un aparat numit giruet, iar viteza lui cu o familie de aparate diverse numit anemometre. Viteza vntului se exprim n unitatea SI metru pe secund, sau n kilometri pe or. Este ns rspndit, mai ales n marin, aeronautic i meteorologie, i exprimarea n grade Beaufort, n conformitate cu scara de viteze ale vntului stabilit n 1805 de Francis Beaufort, un amiral i hidrograf englez de origine irlandez. Scara Beaufort are 13 trepte sau grade, de la gradul 0 la gradul 12. Ea a fost creat iniial ca o scar empiric, bazat pe efecte ale vntului, destinat n special marinarilor: la gradul zero al scrii Beaufort, toate pnzele corbiei trebuiau s fie ridicate, la gradul ase ele trebuia coborte la jumtate iar de la gradul zece n sus nu se mai putea naviga cu pnze, ele trebuia coborte complet. Ulterior, scara Beaufort a fost standardizat, cptnd o baz mai obiectiv, i anume prin stabilirea unei formule de legtur ntre viteza vntului i gradul Beaufort:

v = 0,836 B3/2 [m/s]


unde v este viteza echivalent la altitudinea de 10 m deasupra suprafeei apei (mrii, oceanului) i B este gradul Beaufort. De exemplu, B = 9 semnific o vitez a vntului de 24,5 m/s. S-a constatat mai trziu c cele mai puternice uragane ar fi corespuns unor grade Beaufort cu mult peste 12. n consecin, scara Beaufort a fost extins pn la gradul 16, ns aceast form extins nu a cptat o utilizare larg. n locul ei, au fost introduse i alte scri de vitez a vntului, cum ar fi scrile "Fujita" i "Torro", folosite mai ales n unele ri asiatice. Scara Beaufort utilizat n prezent poate fi caracterizat dup cum se arat n tabelul urmtor.

110 n lumea msurrilor _______________________________________________


Grad Beaufort 0 1 2 Descriere Calm Vnt perceptibil Vnt foarte uor Vnt uor Condiii Frunzele nu se mic. Fumul se nal vertical. Frunzele nu se mic. Micarea aerului e vizibil doar la fum. Frunzele se mic. Simim adierea vntului pe fa. Frunzele i rmurelele mici sunt n micare continu, de mic amplitudine. Praful i hrtiile de pe jos se ridic. Crengile copacilor sunt n micare continu. Ramurile mici ale copacilor se mic. Steagurile flutur. Vitez vnt <2 km/h 3,6-5 km/h 7-11 km/h

11- 20 km/h

Vnt moderat Vnt semnificativ Vnt puternic

22-29 km/h

31-36 km/h

Crengile mari ale copacilor se mic. Folosirea unei umbrele devine 40-50 km/h dificil. Copacii se mic cu toat tulpina. E nevoie de efort pentru a merge contra vntului. Se rup rmurele din coroana arborilor. Mainile i pierd direcia pe drum. Cad crengi din copaci. Structurile sunt uor afectate. Copacii sunt scoi din rdcin. La cldiri se produc daune ale structurilor. Daunele asupra cldirilor sunt produse pe scar larg. Daune severe i extinse (copaci, cldiri). 52-61 km/h

Vnt foarte puternic Vnt extrem de puternic nceput de furtun Furtun Furtun violent Uragan

63-72 km/h

76-86 km/h

10

88-101 km/h 104-115 km/h

11 12

119 km/h

Diverse uniti i scri de msurare 111 _______________________________________________ n majoritatea statelor din lume, la un vnt de grad 6...7 se emite o avertizare meteorologic de vnt puternic (n special pentru vehicule), iar la un vnt de grad 8...9 avertizarea este mai sever, anunnd furtun, vijelie sau uragan. n ara noastr cea mai mare frecven o au vnturile care se nscriu n primele cinci grade ale scrii Beaufort. Dar n condiii deosebite (deplasarea deasupra teritoriului a unor centre barice, trecerea unor fronturi atmosferice) se pot ntlni i vnturi a cror vitez se nscrie chiar pe treptele superioare ale scrii Beaufort. Astfel, s-au ntlnit viteze maxime ale vntului care au depit 9...10 grade Beaufort n Moldova sau n Dobrogea. Pe culmile munilor, viteza vntului poate atinge deseori gradele Beaufort 11....12. Viteza vntului are o mare influen asupra senzaiei de cald sau de frig (temperatura "subiectiv") pe care o resimte corpul uman. Astfel, un vnt care sufl constant cu numai 5 m/s poate atenua temperatura "subiectiv" a aerului ntr-o zi de var de la 30 la 22...23 C, iar n timpul iernii este suficient ca vntul s sufle cu 3...4 m/s pentru ca n loc de !5 C s simim un frig de !15... !10 C.