Anda di halaman 1dari 7

CONTOH KERTAS KERJA LAWATAN Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

Di sini CA nak berkongsi kertas kerja yang CA guna pakai sepanjang melaksanakan aktiviti lawatan. Sebenarnya ada banyak contoh lain yang lebih baik tapi ini kk yang biasa CA gunakan.Sekadar berkongsi buat teman2 guru yang bertanyakan CA tentang proses melaksanakan lawatan terutamanya lawatan ke USS. Terima kasih sebab sudi layari blog CA. Dikesempatan ini CA mohon maaf sangat sb tak dapat nak publish kk ni spt yang dijanjikan. CA hadapi pelbagai rintangan sepanjang cuti bersalin ni..yang paling sedih bila baby yang baru lahir dimasukkan ke ICU kerana jangkitan kuman pada paru2. 2 minggu lepas tu masuk balik wad biasa di HKL. Minta rakan2 yang melayari blog CA mendoakan kesihatan baby Surfina sihat selalu. Tapi harus diingat ini hanya contoh sahaja ia bergantung kepada cara pengetua anda juga. Nanti jangan salahkan CA bila pengetua tak terima kertas kerja anda. Seperti yang dijanjikan CA kongsikan kk yang CA guna pakai:

PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SMK RAWANG, KM 25.6 JALAN IPOH 48000 RAWANG, SELANGOR

1.0

PENDAHULUAN Berpegang kepada pepatah jauh berjalan, luas pemandangan, banyak pengalaman, maka Program Pendidikan Khas Integrasi, SMK Rawang telah

bercadang untuk mengadakan lawatan sambil belajar ke Singapura. Selain menjadi antara program tahunan, ia juga merupakan satu program yang amat baik sebagai landasan untuk memberi pendedahan dan pengalaman secara langsung kepada pelajar-pelajar istimewa. Melalui program ini juga, diharapkan guru-guru dapat mengambil inisiatif untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan dalam menghasilkan corak pengajaran dan pembelajaran yang lebih memberangsangkan minat pelajar.

2.0

RASIONAL Selaras dengan hasrat Negara untuk memasyarakatkan golongan

berkeperluan khas di negara ini, maka program ini diadakan untuk memberi pendedahan secara langsung kepada pelajar-pelajar pendidikan khas. Melalui aktiviti seperti ini, keyakinan mereka untuk berhadapan dengan masyarakat akan dapat dipertingkatkan. Selain itu, lawatan seperti ini merupakan satu aktiviti sosial yang penting dalam usaha membuka minda dan memberi inspirasi kepada pelajar untuk meneroka masa depan yang lebih baik. 3.0 OBJEKTIF 1. Diharapkan program ini dapat dijadikan sebagai landasan kepada pelajar - pelajar pendidikan khas membina keyakinan diri melalui aktivti sosial yang bersesuaian. 2. Dapat membuka minda pelajar-pelajar pendidikan khas dengan suasana dan pengalaman yang baru. 3. Dapat memberi keyakinan kepada murid-murid untuk berhadapan dengan dunia luar dan masyarakat. 4. Memberikan inspirasi kepada pelajar dan guru dalam merancang pengajaran dan pembelajaran untuk pendidikan khas.

4.0

DESTINASI Singapura & Johor Bharu

5.0

PERLAKSANAAN LAWATAN Tarikh Hari Masa : 18 - 19 Oktober 2012 : Khamis - Jumaat : 7.00 pagi bertolak 12.30 malam tiba di Rawang

6.0

KUMPULAN SASARAN Program ini disasarkan kepada guru-guru, pelajar-pelajar dan PPM

PPKI, SMK Rawang. (Sekiranya tidak mahu meletakkan senarai nama peserta lawatan seperti di bawah anda boleh nyatakan jumlah pelajar dan guru yang mengikuti lawatan tersebut sahaja. Tujuan saya menyenaraikan nama peserta lawatan adalah bagi tujuan penajaan pihak tertentu sahaja). SENARAI NAMA PELAJAR-PELAJAR BIL 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. NAMA PELAJAR Abdul Khalis bin Zainudin Chee Siew Chong Chong Ne Fong Hiran Raj a/l Ganesan Kannan a/l Mumudi Vanten Liew Wei Soing Mohammad Syazwan b Adanan Muhamad Firdaus b Hasim Muhamad Hazrul b Hussin Muhammad Afiq b Abdul Rahman Muhammad Afiq Iqmal b Muhammad Zaini Muhammad Haziq Hafiz b Nor Azizi Muhammad Roszaiman b Hasnol Nur Afiq Hakim b Mohd Aris Sulaiman bin Ismail Syukri bin Sallehudin Wong Jia Herng Wong Leong Chun Yong Wai Keat Ainur Shakira bt. Jamaludin Jamuna a/p Veraiah Nur Hamizah bt. Rosli Nurizzati bt. Sallehodin Raihana bt. Ahmad Than Kai Qi

SENARAI NAMA GURU & PEMBANTU PENGURUSAN MURID (PPM) BIL. 1. NAMA En. Norkasani b. Kamar

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

9. 10. 11. 12.

En. Pn. Pn. Pn. Pn. Pn. Pn. Pn. Pn. Pn. Pn.

Md. Nawawi b. Hassan Marhaini bt. Dasiron Rosita bt. Mohd Said Nirmala a/p Palaniandy Siti Aishah bt. Khairudin Nur Hidayah bt. Abdul Aziz Mastura bt. Abd Hamid Wan Azita bt. Wan Yahya Noor Jannah bt. Salleh Hairani bt. Harun Asmahani bt. Hussin

7.0

ANGGARAN PERBELANJAAN

PERKARA KUANTITI Bas (Duit LPBT) 1 x RM 3000.00 Pakej ke Singapura (Tanggungan 25 x RM 236 .00 (pel) Sendiri) 12 x RM 330.00 (guru)

JUMLAH RM 3000.00 RM 5900.00 RM 3960.00 Jumlah RM 12860.00

7.1

AHLI

JAWATANKUASA

PELAKSANA

Pengerusi

Pn. Hamidah bt. Husin (Pengetua SMK Rawang) En. Norkasani b. Kamar (Pen. Kanan PPKI, SMK Rawang) Pn. Siti Aishah bt. Khairudin Pn. Nirmala a/p Palaniandy Pn. Nur Hidayah bt. Abdul Aziz Pn. Mastura bt. Abd Hamid Pn. Noor Jannah bt. Salleh Pn. Nirmala a/p Palaniandy Pn. Marhaini bt. Dasiron Pn. Rosita bt. Mohd Said En. Md. Nawawi b. Hassan

Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari AJK Pengangkutan AJK Dokumentari/Dokumentasi AJK Makanan dan Minuman AJK Disiplin

: : : : : : :

AJK Keselamatan/kebersihan

Pn. Hairani bt. Harun Pn. Asmahani bt. Hussin

7.2

TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB AHLI JAWATANKUASA 1. Setiausaha :

Menyediakan surat menyurat, menghubungi pihak-pihak yang terlibat dengan proram lawatan. Memaklumkan kepada Pengerusi/Naib Pengerusi tentang perkembangan terkini urusan program. Membuat follow up pada setiap AJK. Menyediakan semua tindakan AJK. 2. Bendahari :

Menerima wang pendapatan, kutipan dan sumbangan. Mengawasi perbelanjaan dan menyelaraskan wang keluar masuk. 3. AJK Pengangkutan : Menghubungi pihak bas sebuah bas, bayaran, memastikan bas mempunyai permit dan insurans serta memastikan kedudukan pelajar semasa di dalam bas. 4. AJK Makanan & Minuman : Menguruskan makan dan minum pelajar sepanjang lawatan. 5. AJK Dokumentasi/dokumentari :

Menyediakan peralatan untuk dokumentari/dokumentasi (kamera, videocam) dan mendokumentasikan aktiviti sepanjang program berlangsung. 6. AJK Disiplin :

Memastikan disiplin pelajar sepanjang aktiviti dijalankan.

7. AJK Keselamatan & Kebersihan : Mengawasi keselamatan peserta sepanjang program berjalan. Menyediakan plastik (sampah dan muntah) serta first aid. Memastikan kebersihan sepanjang perjalanan dan penginapan.

7.3

TENTATIF LAWATAN

HARI PERTAMA 7.00 AM BERTOLAK KE JOHOR BHARU 12.00 PM MAKAN TENGAHARI DI JB 1.00 PM CHECK IN HOTEL 2.00 PM LAWATAN SEKITAR JB 7.00 PM BERIADAH DI DANGA BAY 9.00 PM BALIK KE HOTEL HARI KEDUA 7.00 AM SARAPAN PAGI DI HOTEL DAN CHECK OUT 8.00 AM BERTOLAK KE SINGAPURA 9.30 AM MELAWAT SENTOSA ISLAND 10.00 AM UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE (USS) 7.00 PM BERTOLAK DARI SINGAPURA 12.30 AM DIJANGKA TIBA DI RAWANG
7.4 PENUTUP

Dengan adanya program lawatan ini diharap dapat memberi satu pengetahuan baru kepada pelajar-pelajar pendidikan khas SMK Rawang. Melalui program ini juga pelajar diberi pendedahan dan pengalaman yang kemudiannya boleh dikongsi bersama-sama rakan-rakan. Pengetahuan dan pengalaman ini juga boleh digunakan sebagai panduan hidup pada masa hadapan. Semoga lawatan ini memberi manfaat kepada semua peserta yang mengikuti lawatan ini.

Disediakan oleh : .. (SITI AISHAH BT. KHAIRUDIN) Setiausaha Program Pendidikan Khas Integrasi SMK Rawang *(Boleh ditukar kepada Setiausaha Program Lawatan)

Disemak oleh : (NORKASANI B. KAMAR) Penolong Kanan Program Pendidikan Khas Integrasi SMK Rawang

Disahkan oleh : (HAMIDAH BT. HUSIN) Pengetua SMK Rawang