Anda di halaman 1dari 39

Latihan Imbuhan Awalan and Akhiran

Gariskan kata berimbuhan yang betul. (16%) 1. Alex sedang _______ (memainkan / bermain / termain) bola di padang. 2. Puan Halimah sedang _________ (dicuci / mencuci / pencuci) pakaiannya. 3. Semua __________ (penonton / menonton / ditonton ) bertepuk tangan apabila persembahan di pentas itu tamat. 4. Pokok bunga itu ________ (ditanam / menanam / tanamkan) oleh ibu. 5. Shiela amat ________ (meminati / peminat / berminat) penyanyi itu sejak kecil lagi. 6. Walaupun kalah dalam pertandingan badminton itu, Sunny tidak pernah _______ (berputus / terputus) asa. 7. Amber Lim telah ________ ( dilantik / melantik / terlantik ) menjadi ketua pasukan bola keranjang sekolahnya. 8. Sesiapa yang berminat menyertai _________ (melawat / lawatan / dilawati) itu, sila beritahu guru kelas.

Jawapan : 1. bermain, 2. mencuci, 3. penonton, 4. ditanam, 5. meminati, 6. berputus, 7. dilantik, 8. lawatan

Latihan Sinonim
Isikan tempat kosong di bawah dengam kata sinonim yang betul :

peringatan jujur

kuasa

program

aliran hala

pelik langit

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

amanah = ___________________ amaran = _____________________ aneh = _____________________ angkasa = ____________________ arah = ____________________ arus = ______________________ aturcara = ______________________ autoriti = _______________________

Jawapan :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

jujur peringatan pelik langit hala aliran program kuasa

Latihan Sinonim
Isikan tempat kosong di bawah dengam kata sinonim yang betul : milik tabiat tenang rancangan rapat program lapik bumi taat pelawa

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

acara = ___________________ ada = _____________________ ajak = _____________________ akrab = ____________________ aktiviti = ____________________ akur = ______________________ alam = ______________________ alas = _______________________ aman = ______________________

10. amalan = _____________________

Jawapan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. rancangan milik pelawa rapat program taat bumi lapik tenang

10. jujur

Contoh Ayat Yang Menggunakan Kata Seru


Aduh, sakitnya tanganku! Aduh, sakitnya gigiku! Aduh, peningnya kepalaku ! Aduh, gatalnya tanganku ! Aduh, pedihnya luka jari aku ini ! Aduh, sakitnya perut aku ini !

Kata Seru Latihan


Kata Seru Latihan

Keterangan :
Kata seru digunakan untuk menyatakan perasaan seseorang sama ada gembira, geram, marah, hairan, sakit , takut dan sebagainya.

Contoh: Ah menyatakan penolakan atau rasa tidak setuju. Aduh menyatakan perasaan sakit. Aduhai menyatakan perasaan sedih atau rintihan. Am boi menyatakan rasa kagum atau hairan Cis - untuk menyatakan perasaan marah , mencemuh atau marah bercampur jijik. Eh perasaan hairan atau terkejut Hai menyapa atau menarik perhatian Nah untuk mempelawa seseorang menerima sesuatu Oh menyatakan perasaan terkejut, hairan, sedih atau kecewa Wah menyatakan perasaan kagum Wahai perasaan sedih atau untuk menarik perhatian

Latihan :
Isikan tempat kosong di bawah dengan kata seru yang sesuai : __________________________________________________________________________________ Aduh Eh Aduhai Amboi wahai Cis Wah Nah Syabas Hai Oh

1.) ______________, sudah lama kita tidak berjumpa ! 2.) ______________, kamu rupa-rupanya yang mengambil pensel aku ! 3.) ______________, kamu berjaya mendapat markah yang baik dalam peperiksaan Bahasa Melayu. 4.) ______________, malangnya nasib pemuda yang ditimpa kemalangan di jalan raya itu. 5.) ______________, kawan-kawan, mari kita ke kantin bersama-sama! 6.) ______________, merahnya baju awak ! 7.) ______________, cubalah kek yang saya buat ini ! 8.) ______________, rupa-rupanya awak yang mencuri duit aku ! 9.) ______________, malangnya mangsa-mangsa di Indonesia yang ditimpa bencana bumi seperti tsunami dan gempa bumi. 10.) _____________, sakitnya gigi aku !

11.) _____________, cantiknya bunga ini ! 12.) _____________, berani kamu menggangu adikku ! 13.) _____________, ambillah wang ini ! 14.) _____________, kamu telah mengambil tempat pertama dalam pertandingan melukis itu ! 15.) _____________, peningnya kepala aku ini ! 16.) _____________, sakitnya perut aku ini ! 17.) _____________, keluarga itu sentiasa ditimpa nasib malang!

Latihan - kata dasar


Tuliskan kata dasar untuk perkataan di bawah ini : Menyenaraikan - ____________________ mengelakkan - _____________________ dikemukakan - _______________________ pernyataan ________________________

mengesan - _________________________ diperolehi - __________________________ dihurungi - __________________________ deruan - _____________________________ dihasilkan - _________________________ terpulihara - __________________________

Latihan Kata Ganda - 1


Pilih kata ganda yang betul : bantu-membantu gelap-gelita rama-rama 1.) 2.) 3.) 4.) 5.) 6.) kering-kontang anai-anai basah-kuyup orang-orang lauk-pauk lintang-pukang huru-hara

Apabila musim kemarau datang, sawah padi menjadi ____________________________. Biliknya menjadi ________________________________ apabila bekalan elektrik terputus. Adik saya suka mengejar _____________________________ di taman bunga. Almarinya rosak dimakan oleh __________________________________. Jiran tetanggu seharusnya saling __________________________________ . Pak Ali meletak ______________________________ di tengah sawahnya untuk menakutkan burung-burung.

7.)

Emak masak ________________________ yang enak untuk saudara-mara yang datang dari New Zealand.

8.)

Keadaan di dalam kelas menjadi _______________________________ setiap kali guru tidak ada di dalam kelas.

9.) 10.)

Samy berlari _______________________________ apabila dikejar oleh anjing liar yang garang. Malang tidak berbau, dia lupa membawa payung dan hujan turun lebat. Apa dayanya, dia tidak dapat menjadi tempat untuk meneduh, bajunya _______________________ .

Latihan Kata Adjektif - 1


Isikan tempat kosong dengan kata adjektif yang sesuai : cerah degil tangkas rending terketar-ketar sukar deras terkebil-kebil berseri

berdentum 1.) 2.)

Adik berasa takut setiap kali guruh ____________________ and kilat sabung-menyabung. Budak itu sangat ______________________________, dia enggan mendegar teguran ibunya.

3.) 4.) 5.)

Anak-anak Makcik Sara akan bermain di padang bola apabila cuaca ____________________. Murid-murid suka berehat di bawah pepohon yang _____________________ di sekolah itu. Mata guru _________________________________ apabila melihat muridnya memanjat tingkap di dalam kelas.

6.) 7.)

Apabila dimarahi oleh guru penasihat, Johan _________________________________ . Selepas hujan lebat, air di sungai itu mengalir ________________________ ke air terjun di hadapannya.

8.)

Muka Cikgu Jibson ________________________ apabila murid-muridnya mendapat markah yang baik di dalam kelas.

9.)

Chong Wei bermain badminton dengan _______________________ sekali, bukan senang untuk memenanginya.

10.) Ramai murid berasa muram apabila melihat soalan peperiksaan yang _________________.

Latihan Kata Adjektif 2


(Latihan Objecktif untuk Kata Adjektif)

1. Bagi pemimpin yang _______________ bercakap, saya kagum dengan bakat mereka dalam menyusun ayat ketika berucap seolah-olah bait-bait perkataan terlalu mudah keluar daripada mulut mereka tanpa perlu berfikir.

A. pandai

B. suka

C. petah

D. giat

2. Saya berasa ____________ apabila berada di atas bangunan Tokyo Sky Tree yang tinggi mencakar langit.

A. pening

B. gayat

C. penat

D. sakit kepala

3. Rambutnya yang ____________ susah hendak disikat.

A. diikat

B. kotor

C. kusut

D. berserakan

4. Anak itu tidur lebih _______ apabila tempat tidurnya tenang dan tiada gangguan bunyi.

A. lena

B. baik

C. sepi

D. tenang

5. Perut orang itu ________________ kerana terlalu banyak makan.

A. besar

B. gemuk

C. kembang

D. buncit

6. Garry Kasparov adalah seorang pemain catur yang ___________ berstrategi untuk menipu pelawannya. Dia berjaya memenangi Piala Dunia Catur FIDE.

A. pandai

B. pintar

C. cepat

D. kedekut

7. Biskut yang sudah lama disimpan itu sudah _____________ .

A. hapak

B. harum

C. busuk

D. kotor

8. Telefon ___________ adalah telefon bimbit yang mempunyai kemampuan tingkat tinggi, kadang-kadang dengan fungsi yang menyerupai komputer.

A. pintar

B. canggih

C. genggam

D. memori

9. Kanak-kanak ____________ adalah kanak-kanak yang mempunyai kebolehan melebihi rakan sebaya atau lebih tua darinya.

A. pandai

B. pintar

C. cemerlang

D. gemuk

10. Beberapa kawasan perairan negara diramal dilanda angin ___________ dan laut bergelora selama lima hari bermula dari hari Sabtu ini.

A. cepat

B. kencang

C. besar

D. kuat

11. Tayar motorsikalnya ______________ akibat terkena objek tajam yang tertabur di atas jalanraya.

A. pancit

B. pecah

C. bocor

D. rosak

12. Tikar mengkuang nenek sudah menjadi pertikaian dalam keluarga kami. Setiap kali tetamu datang, tikar mengkuang
itulah yang dibentangkan nenek. Setiap kali kami sekeluarga datang bertandang, abah pasti berang melihat nenek membentangkan tikar mengkuang. Kata abah, tikar itu sudah _________ , patut dibuang. Nenek membantah. Ujar nenek, usah dibuang tikar mengkuang. Biarpun buruk, nenek amat sayang. Kata nenek, tikar itu tinggalan moyang. Jasanya sudah terbilang.

A. rosak

B. usang

C. pancit

E. pecah

13. Jemurkan bantal dan tilam usang yang ___________ itu.

A. hapak

B. harum

C. busuk

D. kotor

14. Untuk menghilangkan bau ____________ ikan, lumurkan sedikit halia yang sudah ditumbuk pada tangan.

A. busuk

B. kotor

C. harum

D. hanyir

Latihan Sinonim
Isikan tempat kosong di bawah dengam kata sinonim yang betul :

acuan

tanggungan

merdeka

betul

berair

berlumpur

lecah

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

basah = ___________________ beban = _____________________ bebas = _____________________ becak = ____________________ becek = ____________________ bekas = ______________________ benar = ______________________

Jawapan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. berair tanggungan merdeka lecah berlumpur acuan betul

Latihan Sinonim (B-1)


Latihan Sinonim (B -1)

Isikan tempat kosong di bawah dengam kata sinonim yang betul :

moden

raga

bah

bagus

gelora

baik

banjir aman

makan

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

badai = ___________________ bagus = _____________________ bah = _____________________ bahagia = ____________________ baham = ____________________ baik = ______________________ bakul = ______________________ banjir = _____________________ baru = ________________________

Jawapan :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

gelora baik banjir aman makan bagus raga bah moden

Latihan Simpulan Bahasa (2)


Padankan Simpulan Bahasa di bawah dengan maksud yang betul :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

alas perut ambil angin ambil berat anak emas anak gahara anak kapal anak negeri angkat diri angkat kaki

a.

bersiar-siar

b. makan sedikit untuk menahan lapar c. mengambil tahu

d. anak raja daripada permaisuri e. anak yang disayangi f. g. orang yang bekerja di kapal atau kelasi membesar-besarkan diri

h. beredar meninggalkan tempat tersebut i. penduduk tetap yang dilahirkan di negeri itu

Jawapan :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

b a c e d f i g h

Padankan Simpulan Bahasa di bawah dengan maksud yang betul :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Abu Jahal ada akal ada bakat ada hati ada jalan adu domba air muka ajak-ajak ayam akal belut

a.

Kebolehan dalam sesuatu bidang

b. orang yang tidak suka perkara baik c. cara menyelesaikan sesuatu perkara

d. ada keinginan e. wajah f. g. ada penyelesaian menghasut seseorang dengan orang lain

h. ajakan yang tidak bersungguh-sungguh i. j. orang yang penuh tipu muslihat tipu muslihat yang sangat licik (cunning)

10. akal kancil

Jawapan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. b c A d f g e h j

10. i

Isikan tempat kosong dengan kata adjektif yang betul :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Bau ikan - ______________ Bau bunga mawar ________________ Bau busuk tandas - ____________ Bau minyak lama - _______________________ Bau pakaian - _____________________ Rasa madu - ___________________ Rasa mangga muda -______________________ Rasa pisang - ______________________ Suara penyanyi - ___________________

10. Bentuk telur - _____________________ 11. Bentuk bola - ______________________ 12. Tiada rasa - ____________________ 13. Rasa ubat - ____________________ 14. Wajah wanita - ______________ 15. Kelas yang bising - _____________________ 16. Baju yang koyak-koyak - ______________________ 17. Warna pinang masak - _____________________ 18. Warna kelapa muda - ___________________ 19. Sangat gelap - _____________________ 20. Sangat gemuk - _____________________

Jawapan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. hanyir harum hancing tengik hapak manis masam kelat merdu

10. bujur 11. bulat 12. tawar 13. pahit 14. jelita 15. riuh-rendah 16. compang-camping 17. jingga 18. hijau 19. gelap-gelita 20. gemuk-gedempol

Kata Kosa Tahun 4 : Latihan Kata Hampir Sama Makna


I. Kata Kosa untuk Masak

Isikan tempat kosong dengan jenis makanan yang sesuai :

1. merebus _______________

2. menanak _______________

3. menggoreng ____________

4. memanggang ____________

5. membakar ______________

6. mengukus _______________

7. menjerang ______________

Contoh jawapan :

1. telur

2. nasi

3. pisang

4. ayam

5. roti

6. ikan

7. air

sikan tempat kosong dengan sinonim yang betul :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

balik x _______________ bantu x ______________ bendang x ________________ berita x __________________ bijak x ___________________ cakap x __________________ cabai x ___________________ bosan x ___________________ binatang x _________________

10. bimbang x _________________

Jawapan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. pulang tolong sawah khabar pandai kata / tutur / titah cili /lada jemu haiwan

10. risau

Latihan BM Darjah 4 : Latihan Sinonim (1)


Isikan tempat kosong dengan sinonim yang betul :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

cuai x _______________ agar x ______________ ajak x _______________ ajar x _______________ akhbar x ______________ bakul x _______________ bah x _____________ awas x ________________ ampun x _____________

10. aman x _______________

Jawapan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. lalai supaya jemput didik surat khabar raga banjir hati-hati maaf

10. damai

Isikan tempat kosong di bawah dengan antonim yang betul :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

puji x _______________ hitam-legam x ____________ girang x ______________ tahniah x ________________ laju x ___________________ panas hati x ____________________ kedekut x ____________________ langkah kiri x ____________________ hujan geremis x __________________

10. labuh x ________________

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

caci putih-melepak sedih takziah perlahan sejuk hati pemurah langkah kanan hujan lebat

10. singkat (pendek)

isikan tempat kosong di bawah dengan antonim yang betul : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. air pasang x ___________________ selatan x __________________ timur x ______________ keras x _______________ licin x _______ jelita x ____________ dingin x ________________ biadap x ________________ mendongak x ____________________

10. ke hadapan x ________________________

Jawapan :

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

air surut utara barat lembut kasar hodoh panas sopan menunduk

10. ke belakang