Anda di halaman 1dari 34

PROTOKOL

Berasal dari perkataan Greek – “protos” yang bermaksud yang pertama dan “kolla” yang bererti pelekat — Maksud: pelekat yang pertama iaitu satu tanda taraf atau status yang membuktikan kesahihan undang-undang di zaman Greek. — Protokol adalah peraturan yang telah diterima oleh semua pihak samaada dalam masyarakat atau dalam pelbagai istiadat dan pelbagai majlis rasmi dan bukan rasmi.

ETIKET SOSIAL

Peraturan-peraturan tingkah laku atau sopan santun sama ada dalam kehidupan seharian atau majlis yang berbentuk formal atau tidak formal. — Adab tertib dalam sesuatu kelompok masyarakat atau sesuatu pekerjaan

TATACARA MENGHADIRI MAJLIS

oTubuh hendaklah berdiri betul atau tegak iaitu dada ke hadapan dan perut ke dalam o— Air muka sentiasa dalam keadaan tenang dan bertenaga — oKepala dalam keadaan tegak, bukan mendongak ke atas dan dagu ke hadapan — oDagu dalam keadaan sudut tepat dgn leher — Sentiasa beri senyuman dan riang. o Angkat rusuk dan dada terbuka untuk memudahkan pernafasan

kemudian di atas jari kaki — Setiap langkah mengikut bayang garis lurus supaya kita dapat berjalan dgn tegak — Hayun tangan dengan sederhana ke hadapan untuk elak kelihatan kaku dua kaki kanan ke hadapan sedikit.BERJALAN Lelaki :Kaki terbuka sedikit dalam keadaan “10:10” — Wanita : rapatkan kedua-Luruskan bahagian badan iaitu kepala dan badan hendaklah seimbang dan tulang punggung sama tengah. . — Gunakan bahagian punggung ke bawah apabila berjalan. Mulakan langkah berpijak di atas tumit.

DUDUK Duduk dengan perlahan dan beransur ke belakang apabila punggung sudah mencecah tempat duduk bagi wanita tetapi jangan sampai kaki terjatuh dan tidak mencecah lantai — Rapatkan kaki dan lutut — Duduk dalam keadaan tegak. kempiskan perut — Tangan di atas peha — Elakkan kaki bersilang. .

— Senyum dan ‘eye contact’ — Cakap dengan jelas dan terang. Kurangkan pergerakan tangan — Berjabat tangan dengan kemas. — Tunduk hormat pada wanita yang enggan berjabat tangan.Kenalkan diri dengan memberitahu nama. .

GAYA BERJABAT TANGAN • GAYA SALAMAN YANG BETUL • BERJABAT TANGAN .

.

.

.

—  Jangan mengambil masa yang lama untuk mengambil dan memilih makanan. . masuk ke dalam barisan dan tunggu giliran dengan tertib. — Ambil makanan dalam kuantiti yang sedikit – elak pembaziran . — Jangan bercakap-cakap dengan rakan yang sedang mengambil makanan di hadapan. —  Berdiri dengan sabar sambil menunggu giliran untuk mengambil makanan.Mengaplikasi Tatacara dalam majlis Rasmi Apabila hendak mengambil makanan.

—  Jangan meletak semula makanan yang telah diambil.Ambil makanan mengikut susunan makanan yang sudah disusun. jangan berpatah balik. . — Ambil makanan secara berperingkat iaitu daripada menu yang ringan kepada menu yang berat. — Jangan kacau atau balik-balikkan makanan sebelum mengambilnya.

Tetamu kehormat akan menerima hidangan terlebih dahulu sebelum tetamu-tetamu lain. . — Pramusaji – membuka napkin kepada tetamu — Tetamu wanita akan didudukkan terlebih dahulu. pastikan tetamu lelaki menarik kerusi pasangannya dan dudukkan pasangannya di sebelah kanan tetamu lelaki tersebut.Tetamu ditempatkan di tempat yang telah disediakan. — Sekiranya tetamu lelaki membawa pasangan.

— Tetamu wanita akan menerima hidangan lebih awal daripada tetamu lelaki. — Minuman akan dihidangkan dari sebelah kanan tetamu. —  Jika terdapat tetamu lelaki di meja tersebut. hidangan akan dihidangkan kepada tetamu wanita dahulu. — Makanan akan dihidangkan di sebelah kiri tetamu. .

dengan gigi garfu menghala ke atas. — Apabila selesai makan.Tetamu akan hanya mula makan apabila tetamu khas mula menjamah makanan. — — Apabila garfu diguna bersendirian. letakkan pisau dalam keadaan menegak di sebelah kiri pinggan. letakkan pisau pemotong dan garfu di sebelah kiri pinggan. dan gunakan garfu dengan tangan kanan. .

— Meja akan disetkan dengan susunan “cutlery” untuk digunakan dari arah luar ke dalam .

letakkan pisau dan garfu dalam keaadaan telangkup dengan mata garfu menghala ke bawah . — Jika terdapat sup. gunakan sudu sup dengan mencedok sup dari arah dalam ke luar. Untuk hidangan sup. — Jika dihidangkan roti.— Pegang kaki goblet apabila hendak minum minuman yang disediakan. hirup dengan perlahan. — Makanan hendaklah dipotong kecil-kecil supaya mudah dikunyah. potong roti “bun” dengan menggunakan tangan. — Jika ingin berbual dengan tetamu disebelah. sapukan mentega dengan menggunakan pisau mentega.

— Jika tetamu hendak ke tandas. — Sekiranya majlis telah selesai. letakkan napkin di atas meja dan keluar dari sebelah kiri kerusi. letakkan napkin di atas kerusi menandakan tetamu akan kembali ke tempat itu semula. . — Urusan keluar masuk tetamu hendaklah dengan cara masuk melalui sebelah kanan dan keluar dari sebelah kiri kerusi. Untuk membersihkan sisa makanan di mulut gunakan napkin yang telah disediakan dengan menekapkan napkin tersebut ke mulut dengan perlahan.

Pemegang pisau berada di bahagian tapak tangan dengan jari telunjuk di bahagian atas. Pegang bahagian hujung pemegangnya dengan ibu jari. —  Pisau dipegang dengan tangan kanan kecuali tetamu kidal.— Pegang garfu dengan menggunakan tangan kiri. manakala bahagian atasnya dan bawahnya terletak di atas jari hantu serta dibantu jari-jari lain. . — Apabila memegang garfu dengan tangan kanan (sewaktu tidak memegang pisau). pegang garfu secara mendatar dengan permukaannya menghadap ke syiling. Jari-jari lain digunakan untuk menyokong bawah pisau.

Ibu jari hendaklah menekan bahagian pemegang disokong dengan jari telunjuk serta jari-jari lain. — Sekiranya tetamu muslim dihidangkan dengan minuman keras. . tutup gelas tersebut dengan tangan kanan sebagai isyarat menolak minuman tersebut.Pegang sudu dengan menggunakan tangan kanan.

.

WANITA oJauhi daripada memakai baju yang banyak ropol (frills) ataupun berbunga besar oPastikan ada harmonis dalam berpakaian oJangan memakai baju tidak berlengan oSlippers dan sandal rendah tidak digalakkan ke pejabat oMake-up muka hendaklah ‘natural’ sahaja oPerhiasan hendaklah yang minima dan bukan menjolok mata oJangan memakai gelang tangan dan jam tangan di tangan yang sama .KEMASAN DIRI .

CONTOH PENAMPILAN WANITA WANITA MUSLIM WANITA NON-MUSLIM .

CONTOH HIASAN WANITA .

GAYA DANDANAN RAMBUT .

seluar dan stoking bercorak/jenis berjalur keseluruhannya . kecuali di kolar vBaju berlengan panjang jangan digulung/dilipat lengannya Baju hendaklah sentiasa dimasukkan ke dalam seluar Elakkan dari memakai baju ketat yang boleh menyulitkan pergerakan. Baju jaluran halus boleh diterima (Single colour printstripe) Jangan memakai baju. badan dan tangan Elakkan daripada corak kekotak yang besar dan tebal.KEKEMASAN DIRI LELAKI Apabila mengenakan pakaian beri tumpuan kepada perkara berikut Baju berwarna putih sebagai pilihan pertama vLain-lain warna tanpa corak (Light and Plain) sebagai pilihan kedua Semua butang baju perlu disematkan.

tidak ada tempat dalam urusan rasmi . Kasut hendaklah sentiasa bersih dan berkilat Kasut bersukan walaupun mahal. Jangan memakai seluar yang ketat (Drainpipe) Padankan stoking dengan warna seluar ataupun kasut.Seluar jangan terlalu labuh hingga mencecah lantai ataupun singkat hingga tergantung.  Elakkan memakai stoking yang longgar (Jatuh ke buku lali) Stoking berwarna putih tidak sesuai dengan pakaian pejabat melainkan berpakaian putih / berpakaian sukan.

CONTOH PENAMPILAN LELAKI .

ETIKA BERPAKAIAN LELAKI .

JENIS – JENIS PAKAIAN RASMI BAJU RASMI SEDONDON BAJU WANITA .

PAKAIAN RASMI MAJLIS ISTANA .

PAKAIAN BERDASARKAN BENTUK TUBUH .

CONTOH PENAMPILAN .