Anda di halaman 1dari 16

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1434H/2013M

TANJUNG FURQAN, SRI AL-FURQAN 13 RABIULAWAL 1434/25 JANUARI 2013 JUMAAT

SIAPAKAH NABI MUHAMMAD “Aku adalah Muhammad bin Abdillah bin Abdil Muththalib bin Hasyim bin Abdil Manaf bin Qushay bin Kilab bin Murrah bin Ka‟b bin Luay bin Ghalib bin Fahr bin Malik bin Nadhar bin Kinanah bin Khuzaimah bin Mudrikah bin Ilyas bin Mudhar bin Nazzar bin Ma‟da bin „Adnan bin Adda bin Udada bin Hamyasa‟ bin Yasyhab bin Nabat bin Jamil bin Qaidar bin Ismail bin Ibrahim bin Tarikh bin Nahur bin Asyu‟ bin Ar‟us bin Faligh bin „Abar (Hud) bin Syalikh bin Arfakhsyad bin Sam bin Nuh bin Lumka bin Mutawasysyalikh bin Akhnukh (Idris) bin Azda bin Qinan bin Anwasy bin Syayts bin Adam (as). .” Al-Muttaqi Al-Hindi mengatakan: Hadis ini diriwayatkan oleh Ad-Daylamni.

Makkah AlMukarramah Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman.SEJARAH RINGKAS • Nama: • • • • • Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim Tarikh lahir: Subuh Isnin. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) • Ibu susu pertama: • Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab) Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah. 12 Rabiulawal / 20 April 571M Tempat lahir: Di rumah Abu Talib. Suaminya bernama Abu Kabsyah) .

USIA 6 TAHUN * Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’ (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah) * Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya ‘Abdul Muttalib. ‘Abdul Muttalib pula meninggal dunia. * Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya. .SEJARAH RINGKAS USIA 5 TAHUN * Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya. Abu Talib. USIA 8 TAHUN * Datuknya.

Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja. USIA 20 TAHUN * Terlibat dalam peperangan Fijar. Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan. * Di kota Busra. * Bersama bapa saudaranya. * Menyaksikan ‘ perjanjian Al-Fudhul’. negeri Syam. perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.SEJARAH RINGKAS USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun). . seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

* Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah. * Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah. * Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham. lelaki suruhan Khadijah. * Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu. * Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut. USIA 35 TAHUN * Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah. ..SEJARAH RINGKAS USIA 25 TAHUN * Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.

12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.SEJARAH RINGKAS USIA 40 TAHUN * Menerima wahyu di gua Hira’ sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman. * Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M. USIA 53 TAHUN * Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq. USIA 63 TAHUN * Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin. .

. Nabi mengamalkan setiap perkara dan akhlak baik yang disebut dalam AlQuran. Berakhlaklah dengan akhlak Nabi iaitu akhlak AlQuran. Aisyah pernah berkata: Maksudnya: Sesungguhnya akhlak Nabi ALLAH SAW adalah Al Quran.AKHLAK NABI MUHAMMAD SAW Isteri Rasulullah SAW.

AKHLAK NABI MUHAMMAD SAW .

.

AKHLAK NABI MUHAMMAD SAW .

.

AKHLAK NABI MUHAMMAD SAW .

AKHLAK NABI MUHAMMAD SAW .

AKHLAK NABI MUHAMMAD SAW .

TAMAT .