Anda di halaman 1dari 10

NOR AZHANAH BINTI RABION DPLI j-QAF PENDIDIKAN ISLAM 2013

 Bising Membuli   Tidak membawa buku Mengganggu rakan lain  .

 Tidak menghormati guru Tidak menyiapkan tugasan Keluar daripada bilik darjah tanpa kebenaran guru Tidak memberikan perhatian terhadap pembelajaran    .

 Keadaan kelas  Keperibadian guru sendiri Masalah diri murid itu sendiri Kaedah pengajaran yang membosankan   .

 Masalah diri murid itu sendiri Sikap murid terhadap pembelajaran   Latar belakang keluarga murid berkomunikasi dengan rakan sekelas dan juga guru  Bagaimana .

 Kaedah pengajaran yang membosankan Guru tidak membuat persediaan pengajaran yang secukupnya Guru gagal menarik minat murid terhadap pembelajaran Guru menggunakan bahan bantu mengajar yang tidak sesuai atau membosankan    .

 Keadaan kelas terlalu padat dan sesak  Kelas  Kelas  Kelas yang tidak teratur susunannya kotor .

 Keperibadian guru sendiri Guru tidak menunjukkan akhlak yang baik yang boleh meraih rasa hormat daripada murid Guru tidak menunjukkan kredibiliti sebagai seorang guru Guru tidak mempunyai kemahiran kawalan kelas    .

 Mengambil berat atas diri murid Berusaha mengambil hati murid Tidak menggunakan nada suara yang tinggi   .

 Banyak menggunakan komunikasi dua hala Menggunakan ayat-ayat yang positif dalam komunikasi   Bersikap terbuka dan banyak menggunakan medium perbincangan Menggunakan bahan bantu belajar yang mampu menarik minat murid terhadap pembelajaran  .