Anda di halaman 1dari 12

Johor sebagai pusat perdagangan

terutamanya pedagang Cina khususnya dari Canton (Guangzao) dan Amoy. berniaga di Johor (c) Kapal Belanda dan Inggeris juga berdagang di pelabuhan Johor . (b) Ramai pedagang asing.(a) Kapal dagang Johor berdagang hingga ke Maluku dan Makasar.

jajahan takluk johor yang luas membolehkannya mengumpulkan pelbagai hasil dagangan 2. Kesibukan pelabuhan Riau ketika itu disahkan oleh pemerhati Barat seperti Thomas Silcher (Gabenor Belanda di Melaka) yang melawat Johor pada tahun 1689 5. Pusat pentadbiran dan pelabuhan Johor telah dipindahkan dari Batu Sawar ke Riau pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Shah II (1685-1699) 4. Johor berkembang menjadi sebuah pelabuhan entrepot bagi Kepulauan Melayu 3. Beliau menyatakan bilangan kapal yang berlabuh di pelabuhan Johor terlalu banyak .1.

Kepelbagaian barang dagangan 2.Faktor Kemajuan Perdagangan Johor 1.Sistem pentadbiran pelabuhan yang cekap dan sistem cukai Yang berpatutan 5.Kemahiran penduduk Johor .Faktor geografi 7.Pelbagai kemudahan 3.Penggunaan mata wang 4.Keselamatan pedagang asing terjamin 6.

Kepelbagaian barang dagangan Barangan tempatan a)Damar. kain sutera. minyak lada hitam. garam. bijih timah. pinang. sagu. ikan masin. tikar. negeri barangan tembikar dan tembaga dari China .kayu gaharu dan beras b)Johor terkenal sebagai pembekal kain corak baru Barangan dari luar Benang emas. teh.

contohnya gudang dan khidmat membaiki kapal .Pelbagai kemudahan Terdapat pelbagai kemudahan untuk pedagang.

iaitu pada zaman pemerintahan Sultan Alauddin Riayat Shah II (1528-1564). 3.Penggunaan Mata Wang 1.Menjelang akhir kurun ke-18.Perdagangan di Johor dijalankan melalui cara tukar barang dan penggunaan mata wang.Mata wang emas (dinamakan mas). antaranya Dolar Sepanyol. Dolar Mexico dan duit Belanda . perak (dikenali sebagai kupang) dan timah (dinamakan katun) diperkenalkan oleh kerajaan Johor. mata wang asing juga digunakan di pelabuhan Johor. 2.

Sistem pentadbiran pelabuhan yang cekap dan sistem cukai yang berpatutan Jenis barangan Satu bahara lada hitam Satu bahara timah Cukai yang dikenakan Enam keping emas Sepuluh keping emas .

Raja Indera Bongsu. setiap pedagang asing dilindungi oleh Bendahara.Sistem naungan diamalkan. Temeggung dan Laksamana 2.Keselamatan pedagang asing terjamin 1.Mengikut sistem ini. pengawas perairan Johor. penunda dan penunjuk arah .Orang laut yang amat setia kepada sultan dijadikan pengawal pelabuhan.

2.Lokasi Johor di selatan Semenanjung Tanah Melayu menjadikannya pintu masuk di bahagian selatan Selat Melaka.Pelabuhan Johor terlindung daripada tiupan angin monsun. 3.Lokasinya juga membolehkan lalu lintas kapal dari Barat dan Timur dikawal .Faktor Geografi 1.

baluk.Kemahiran Penduduk Johor 1.Johor merupakan pusat pembuatan kapal persisiran pantai Seperti banteng. kolek. pencalang dan pencacap . Dalam bidang membuat dan membaiki kapal 2.

Sekian. terima kasih Yeahhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! Dah abisssssssssssssssss .