Anda di halaman 1dari 17

SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI, SARAWAK

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK
PEMBELAJARAN

1
2–3

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

SESI PERSEKOLAHAN BERMULA PADA HARI KHAMIS
Menggambar
Tema : Alam Semulajadi
Tajuk : Buah Epal dan Oren.

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni
visual seperti garisan, ruang, bentuk,
warna, imbangan, dan kepelbagaian
yang terdapat pada alam semula jadi,
dan karya lukisan.

Aktiviti :Lukisan
2. Aplikasi pengetahuan dan
kefahaman bahasa seni visual
menerusi penentuan media dan
teknik dalam aktiviti membuat lukisan.
3. Aplikasi pengetahuan dan
kefahaman bahasa seni visual
menerusi penghasilan lukisan.
4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan
rakan berpandukan bahasa seni
visual, sejarah seni, dan budaya.

1.1 Persepsi Estetik :
Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual
yang terdapat pada karya seni.
1.1.1 Unsur seni
1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis.
1.1.1.2 Ruang – ilusi.
1.1.1.3 Bentuk – ilusi
1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder
1.1.2 Prinsip rekaan
1.1.2.2 Imbangan – simetri atau tidak simetri
1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda
1.2 Aplikasi Seni :
Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media
serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.
1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan
karya
1.1.2.1 Alat – tiada
1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel
1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam
penghasilan karya
1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang
1.3 Ekspresi Kreatif:
Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual,
kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam
penghasilan lukisan.
1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif
1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam
penghasilan lukisan
1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna,
imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

1

Alat dan bahan
1. Lembaran lukisan buah
epal dan oren
2. Pensel warna
Minggu 2
Mewarna buah epal dengan
teknik garisan.
Minggu 3
Mewarna buah oren dengan
teknik garisan.

1

1 Rupa – organik dan geometr 2.2.2.1. 2.2 Prinsip rekaan 2.1 Unsur seni 2. Gunting 2.1 Alat – gunting.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 1. warna. 2.3 Harmoni – warna dan rupa Alat dan bahan 1. kertas warna.com/2011/11/corakdan-rekaan-lipatan-danguntingan. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2 CATATAN 1. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.1 Teknik – lipatan dan guntingan 2. Kertas lukisan 4. sejarah seni dan budaya. 2. 3. 2. media.1.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.1.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. gam.2 Jalinan .blogspot.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan 2 Sumber: http://seni-ituaku. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.4.1.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Warna – primer dan sekunder 2.tampak 2.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Kertas warna Minggu 4 Pengenalan langkah-langkah melipat dan menggunting corak.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Gam 3.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. pergerakan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI. pensel. 2.1.2 Bahan – kertas lukisan. 2. jalinan.1.1.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 4–5 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Corak tidak terancang Aktiviti: Lipatan dan guntingan 1. 2.2.1.html . 2.2.1.1. Keusahawanan.4.

1. .SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI. 3.1. Tali halus 3. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.1.2.2. TMK. 4. sejarah seni. 3 Minggu 8 Menambah dan memurnikan hiasan tanglung di kelas (kerjasama). 2.1.2. tali/benang dan kad manila.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail Minggu 7 Pengenalan langkah-langkah melipat dan membina tanglung. 4.konkrit 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2 Prinsip rekaan 3. Gunting 5.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. Gam 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 2. kertas warna. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. imbangan. warna.1. Kertas warna 3.1 Alat – gunting 3. 2. dan proses dalam penghasilan karya. Minggu 5 Memurnikan kerja dengan penambahan corak.3.1.2 Bahan – gam. Tali nilon 2. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.4.2.1 Bentuk .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. media.1 Unsur Seni 3. dawai kasar. Aktiviti: Mobail 3. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3 CATATAN corak terancang.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. dan budaya. Keusahawanan dan Nilai murni 6 CUTI TAHUN BAHARU CINA Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Objek Buatan Manusia 7–8 Tajuk: Tanglung Cina 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. imbangan dan harmoni. ruang.2 Ruang – nyata Alat dan bahan 1.1. 3. 3. 3. bahan yang difikirkan sesuai. teknik.

dan harmoni dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 4. Kreativiti dan Inovasi. Keusahawanan.1. 4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1.1 Harmoni – kelarai 4. Aktiviti: Anyaman 4.2 Rupa .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Gam 2.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2 Prinsip rekaan 4. Minggu 10 Meneruskan anyaman dan memurnikan hasil kerja individu. Nilai murni 9 – 10 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang 1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4. kertas lukisan.2.1.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.2 Kontra . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.1 Garisan – lurus 4. Gunting 3. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. . harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. Kertas warna Minggu 9 Pengenalan langkah-langkah melipat dengan kreatif.3.2.1.2.2 Bahan – kertas warna. 3.2. imbangan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1.1 Unsur seni 4. ruang. Muridmurid menyediakan bahan dan mula menganyam.3. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1. kefahaman media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.warna 2. rupa.2. 4.1 Alat – gunting 4.2.2. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4 CATATAN 3. 4 Alat dan bahan 1.geometri 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. gam. warna. jalinan.3. 3. 4.4 Warna – primer atau sekunder 4. 3. media.

gam Minggu 12 Meneruskan aktiviti dengan melengkapkan rangka rama-rama dengan kepingan mozek. Lembaran rangka ramarama 2. memahami. EMK : TMK. 4.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni 1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.ilusi Alat dan bahan 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. warna. 1. 1. objek buatan manusia dan karya menggambar dengan teknik mozek.2.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.rama 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Kertas warna 3. bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mozek. kertas warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. sejarah seni. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni 1.1 Alat – gunting 1. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. 4.4. 5 .3. Kreatif dan Inovasi.1.2 Kepelbagaian – warna Minggu 11 Pengenalan langkah-langkah menghasilkan kepingan mozek dan cara susunan. dan budaya. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar dengan teknik mozek.3.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2 Prinsip rekaan 1.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.1 Unsur seni 1.1.2. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan anyaman.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 11 – 12 Tajuk : Rama . media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1. 4.4. 4.1. STANDARD PEMBELAJARAN 5 CATATAN 4.1 Bentuk – ilusi 1.3 Ruang . 4.2. Gunting 4.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. imbangan.1.2 Bahan – kertas lukisan. Aktiviti : Mozek 4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2 Warna – sekunder atau tertier 1. Menggambar Tema : Alam Semulajadi 2.1.1. Gam 1.1.2. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.

4.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. sejarah seni. kontra.4.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI. 1. Keusahawanan. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN visual. teknik. dan proses dalam penghasilan karya 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.2. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3. 1.3. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 13 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL I 6 CATATAN 6 .2.3.2 Mengetahui penggunaan media. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1. dan budaya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. kefahaman media.1 Teknik – mozek.

1. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. jalinan. cat warna air 2. dan teknologi dalam membuat cetakan. imbangan.2 Prinsip rekaan 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.2 Bahan – palet keras.2. warna. Kertas lukisan 6. 2.1 Imbangan – simetri 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan.1. Cat warna air Minggu 14 Pengenalan langkah-langkah menghasilkan palet cetakan menggunakan tali.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Gam UHU 2. 2.2 Kontra . Gunting 3. Palet keras 4.1. palet keras dan gam UHU.1.2. 2.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya.1. tali. 4. kontra. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat cetakan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Teknik – cetakan 2. 2.4.1. 2.3. 4.2. kajian. Tali ikatan 5.1.warna 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada cetakan. gam UHU.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. berus 2.2.2. Berus 7. imbangan.1 Rupa – organik atau geometri 2. 2.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 7 7 CATATAN Alat dan bahan 1.3.2.1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2. Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia 14 – 15 Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Cetakan 3.2. EMK: Kreativiti dan Inovasi Nilai Murni .1 Alat – gunting.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. gunting.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Minggu 15 Lipatan kertas lukisan dan cetakan corak pada setiap bahagian yang telah dilipat pada kertas lukisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan cetakan.1. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2.3 Harmoni – rupa 2. 2.2.1 Unsur seni 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan model.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1 Imbangan – semetri 3. kefahaman bahasa seni visual. teknik. jalinan.1. Pensel warna / Magic marker Minggu 16 Pengenalan langkah-langkah menghasilkan dan menghias bentuk badan dan kepala tikus.3.com/ 2011/10/bidang-membentuk -dan-membuat-binaan. 3. 3.2. Kad manila 4.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. pensel warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. 3.2 Prinsip rekaan 3. dan proses dalam penghasilan karya. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. 3.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3. Kreativiti dan Inovasi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengetahui penggunaan media. Membentuk dan Membuat Binaan 16 – 18 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus Aktiviti : Model STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. sejarah seni.4. kad manila.4. 4. Gam 3. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan model.3. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3. 3. magic marker.2 Jalinan – tampak dan sentuh 2.1.2. Gunting 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model.1. Nilai murni 8 8 CATATAN Alat dan bahan 1. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2. 3. dan karya seni dalam penghasilan model.1.1. Sumber: http://susurdenai.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3. dan budaya. jalinan.2.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. 3. Minggu 18 Aktiviti diteruskan dengan memurnikan hasil kerja.blogspot.html .1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. warna. Keusahawanan.1 Bentuk – konkrit 3. 3.1.2 Bahan – gam.

2. lidi. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1. sejarah seni. 4.3.com/ 2012/04/mengenal-kraftradisional. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.2.2 Prinsip rekaan 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.2. 4. 4. 4.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI. pita pelekat. Gunting 2. kajian.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kuda kepang. Minggu 20 Melengkap dan memurnikan hasil kerja.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.3 Mengetahui penggunaan media.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kuda kepang.1.2. 4. Gam 3. kertas warna. 3.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. dan teknologi dalam penghasilan model kuda kepang.1. 4.2. media.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. Kreatif dan Inovasi. 4. Lidi 5. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Unsur seni 4.html . gam.1.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. Keusahawanan dan Nilai murni 9 Sumber: http://senibest. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2. 4.1 Alat – gunting. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. Kertas warna 4.2.2 Warna . Pita pelekat 2. 4.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. media.blogspot.1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4. dan budaya.2.tertier dan neutral Alat dan bahan 1. Aktiviti : Wayang kulit STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 9 CATATAN 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan kuda kepang. 4. 4.1 Imbangan – tidak simetri Minggu 19 Pengenalan langkah-langkah menghasil rangka kuda kepang dan menghias.1 Bentuk – konkrit 4. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 19 – 20 Tajuk : Kuda Kepang. 4. EMK : TMK.3.

2 Bahan – kertas lukisan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni . 1.1. dan budaya.4.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. rupa. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. kontra. 1–2 STANDARD PEMBELAJARAN 10 Tajuk : Pokok. 2.2.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. Kertas lukisan 2.blogspot.1. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. Cat warna air 3. 4. 1.2. cat warna air. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.html EMK: TMK.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Berus Minggu 1 Lakaran pokok menggunakan pensel dan mewarna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.1. 1.2 Prinsip rekaan 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik catan.1 Teknik – Catan Alat dan bahan 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Keusahawanan.1. 1.3.2.1 Unsur seni 1.1 Alat – berus 1. 1. Minggu 2 Melengkap dan memurnikan kontra warna bagi hasil kerja. 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 10 Sumber: http://galerisenimuar. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2 Mengetahui penggunaan media.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2.4.1. jalinan. 1.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 3.2 Kontra – warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Aktiviti : Catan.1. kefahaman media. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1. com/2012/07/teknik-catan-airwater-colour.2. sejarah seni.2. teknik.3 Warna . SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 21 CATATAN PEPERIKSAAN PENGGAL 1 Menggambar Tema : Alam Semula jadi. 1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.

SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.2 Kepelbagaian – warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia 3 Tajuk : Penanda Buku.2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.1. jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Berus 2.2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. sejarah seni dan budaya. warna. garisan. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.2 Prinsip rekaan 2.tampak 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Kertas lukisan 4. . 4.1 Warna – sekunder 2. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. Cat warna air Minggu 3 Guru menerangkan cara menghasilkan corak dan muridmurid mengaplikasikan pengetahuan dan pemahaman dalam menghasilkan karya individu. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 11 11 CATATAN Alat dan bahan 1. 4.1.1. Berus gigi 3.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Alat – berus lukisan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 2. dan warna berasaskan air. 3.1.3.2.1.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. palet. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1 Teknik – renjisan dan percikan.4. berus gigi dan sikat. media. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 2. warna. 2. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. . Keusahawanan dan Nilai murni. 2.2 Jalinan .2. TMK.2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. 2. 2.1 Unsur seni 2.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.

sejarah seni. Kertas warna 3. ruang.konkrit 3. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. kertas warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan diorama.1. Gunting 7. Minggu 5 Menghasilkan latar belakang diorama. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Alat – gunting. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan diorama. 3. 3. Tali 6.2.2.4. 3. dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.1 Imbangan – semetri 3. Cat warna 9. gam. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan diorama.1 Unsur Seni 3. 3.1. Minggu 6 Menghasilkan ikan dan hidupan laut serta memurnikan hasil kerja. STANDARD PEMBELAJARAN 3. Kreativiti dan Inovasi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. cat warna. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. Nilai murni 12 12 CATATAN Alat dan bahan 1. kefahaman media.3.1.1.3. Gam 8.2.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan diorama.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dan proses dalam penghasilan karya. pensel warna. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. 3. Keusahawanan.4. media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. . ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan diorama.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – kotak. berus 3. Membentuk dan Membuat Binaan 4–6 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Hidupan laut Aktiviti: Diorama 4.1.1. dan jalinan dalam penghasilan karya.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI. teknik.2 Ruang – jalinan 3. imbangan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Berus Minggu 4 Menghasil dan menghias kotak diorama. Kotak 2.2 Prinsip rekaan 3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. kad manila. Kad manila 4. tali.1 Bentuk . imbangan dan jalinan.1.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Pensel warna 5.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.

manik 4.1. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Minggu 9 Aktiviti diteruskan dan hasil kerja dimurnikan. Gunting 2.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 13 Alat dan bahan 1.1.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.1 Unsur seni 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher. Keusahawanan dan Nilai murni .1 Alat – gunting 4. ruang.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 8–9 Tajuk : Rantai Leher 3. 4.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.3. 4. Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 4. 2. Ritma dan pergerakan –susunan manik 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. dan budaya.2. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2 Ruang – nyata 4. jalinan.2. 4. EMK: TMK. sejarah seni.1.2 Bahan – tali memancing ikan.1.1.2.2 Bentuk – konkrit 4.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.1.1.4.2.2. media. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. Tali memancing ikan Minggu 8 Pengenalan langkah-langkah asas dan kreatif dalam penghasilan rantai leher manik. Manik 3.1 Harmoni – warna 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 7 STANDARD PEMBELAJARAN 13 CATATAN CUTI HARI RAYA AIDILFITRI 1. 4. 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. Kreatif dan Inovasi. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.4. 4. media.2 Prinsip rekaan 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. ruang. 1.2.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.com /2011/09/menggambar. 1.1 Kepelbagaian – imej 1. 1. Majalah atau surat khabar Minggu 10 Perbincangan dan penyusunan idea bagi penghasilan montaj. Kertas lukisan 4.1.1.ilusi 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Alat – gunting 1.1.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.html EMK TMK. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.komposisi 3.1. Keusahawanan.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Ruang .2 Prinsip rekaan 1.1. sejarah seni.2 Kesatuan . 1.2.2 Mengetahui penggunaan media. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. kefahaman media. 1.1.4.1 Bentuk – ilusi 1.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.4.3. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Gam 3.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.2 Bahan – kertas lukisan. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi 10 – 11 Tajuk : Flora dan Fauna Aktiviti : Montaj STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. gam.1 Teknik – montaj. Minggu 11 Aktiviti diteruskan dan hasil kerja dimurnikan.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. kontra.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3.3. warna. dan budaya. 1. Gunting 2.blogspot. 1. majalah atau surat khabar. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni . 1.1 Unsur seni 1. ruang.1. teknik.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan 14 14 CATATAN Alat dan bahan 1.2. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. Sumber: http://susurdenai.2.1.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 3.2 Prinsip rekaan 3. media. teknik.4. pensel warna aau krayon. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. Kad manila 6. 3.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. Salinan muka arnab 4.konkrit 3. 3. kad manila.2 Ruang – jalinan 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Unsur Seni 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Pensel warna 5. Pinggan kertas 3. dan jalinan dalam penghasilan karya.3. . sejarah seni. Nilai murni 15 Minggu 13 Menghias dan membentuk telinga arnab daripada pinggan kertas. imbangan dan jalinan. dan bahan hiasan yang sesuai. dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. 2.1. 3. Gam 3.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.1 Bentuk . 3.1. imbangan. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. 3.2. kefahaman media.1 Alat – gunting 3. ruang. Keusahawanan.1.2 Bahan – salinan muka arnab.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang.3 Jalinan – tampak dan sentuh Alat dan bahan 1. Membentuk dan Membuat Binaan 12 – 13 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 4. STANDARD PEMBELAJARAN 15 CATATAN 3.2. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.3.1. Kreativiti dan Inovasi.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. dan budaya.1.2. 3.3.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. Gunting 2.1.4.1 Imbangan – semetri Minggu 12 Menghias dan membentuk topeng serkup muka arnab. 3. gam.1.

benang pelbagai warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Warna – sekunder 2. 2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. Benang pelbagai warna 2. jalinan.1.2. Gunting 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 4. 4.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1. warna.2 Bahan – kertas lukisan.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. warna.3.tampak 2. Kertas lukisan Minggu 15 Pengenalan kepada tatacara melengkapkan lakaran dengan teknik mewarna dengan benang. 2. 2. 2.2.2 Jalinan .2 Kepelbagaian – warna.4.1 Unsur seni 2. .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak melalui lilitan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia 15 – 17 Tajuk : Penanda Buku. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1 Teknik – lilitan benang Alat dan bahan 1. 2.1. gam 2.1. 2. Minggu 17 Pemurnian hasil kerja sebelum ditunjukkan kepada rakan-rakan. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2.2.1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. 3. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN 14 STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 16 CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL II 1. .1. 2.1 Alat – gunting 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2. Minggu 16 Aktiviti mewarna dengan benang diteruskan. 2. Keusahawanan dan Nilai murni. Gam 3. TMK.2 Prinsip rekaan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2.1. 2. garisan.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. sejarah seni dan budaya.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 16 EMK Kreativiti dan Inovasi.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI.1.3.

dan teknologi dalam penghasilan model wayang kulit.2 Bahan – kertas tebal. Pin pemisah kulit. Kreatif dan Inovasi. . 4. pin pemisah.4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CHUNG HUA ENGKILILI. sejarah seni.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2. 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4.2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model wayang kulit.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. gam.2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.2.2 Mengetahui penggunaan media. media.1 Imbangan – tidak simetri 4.1 Bentuk – konkrit 4. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertunjukan. 4. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. Minggu 20 Persembahan wayang kulit. Kad manila 10. media.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2.3. 4.1.tertier dan neutral Alat dan bahan 5. Keusahawanan dan Nilai murni 21 17 PEPERIKSAAN PENGGAL II 17 Minggu 18 Mewarna dan mengeraskan bahagian-bahagian wayang kulit. 4. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 18 – 20 Tajuk : Wayang Kulit Aktiviti : Alat Perrtunjukan 3. Pensel warna 9.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. 4.1. Minggu 19 Menggunting dan membentuk boneka wayang kulit. EMK : TMK.4. 4. Salinan bahagian-bahagian wayang kulit 8. kajian. teknik dan proses dalam penghasilan karya. dan budaya.2.1 Unsur seni 4. Gunting 6. 4.2 Prinsip rekaan 4. Gam 7.1 Alat – gunting. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. SARAWAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014 : KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3.2.1. pensel warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4.2 Warna .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model wayang 4. 4.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.