Anda di halaman 1dari 22

Hati oh hati Mengapa bila bertentang mata.. Kata dikulum lidah.. Kelu seribu kata..

Yang dihati tak terluah.. Adakah sebab rasa bersalah.. Atau hati yang tak keruan.. Mungkin hati yang berganti arah.. Berlalu lagi tanpa jawapan.. Andai kau tahu ape dihati ini.. Andai kau tahu ape yang membelenggu.. Andai kau rasa ape yang ku rasa.. Pasti semuanya kan berubah.. Biar ku ghaib disambar malam.. Asal kau tahu ape yang menanti.. Biar ku hilang ditelan bayang.. Asal terungkap kasih dihati.. Pasir dipantai lagikan berubah.. lagi kan pula hati org.. Anak sungai lagikan berubah.. ini kan pula hati ini..

Aku ingin sekali lagi bertemu dengan mu Meluahkan isi hati yang sekian lama terpendam Sebelum aku dimiliki... Aku ingin tahu dari bibirmu Aku inginkan jawapan dari hati mu Hatimu yang dulu menyayangi aku Hatimu yang kini menjauhi aku Mengapa aku yang jadi korbannya Mengapa aku? ngin aku untai semuanya !ika kita bertemu Agar tidak lagi berbaki dihati Seluruh rasa "inta dan rindu itu Aku ingin sekali nyatakan pada mu Bahawa "inta itu ingin aku kuburkan #an biarlah engkau jadi saksinya Biar telinga ini mendengar Biar mata ini melihat Kubur tanpa nesan itu Saksi suatu janji yang terkorban.

indu +aman Putra Perdana .indu %yberjaya .indu +asik Permaisuri .+ Salak Selatan #an aku rindu Bayu +asik . Bukan tiada yang datang mengganti Aku "uba pujuk hati /amun kenangan itu telah teguh terpateri Sukar untuk ku kikis pergi Seandainya kasihku tahu Betapa aku merindu Mungkinkah dia datang bertamu? Bertukar khabar denganku? Sesungguhnya dalam hati ini tidak pernah terbit rasa ben"i Sekelumitpun tidak ada rasa iri +erhadap kasih yang telah pergi .indu Putrajaya .Hari ini aku tatap lagi ruangan ini Mengimbas kembali segenap kenangan yang tersimpan Menarik na$as panjang %uba untuk mendamaikan hati %uba untuk memahami hati Mengapa rindu masih bertandang lagi Puas ku pujuk hati nan lara &sahlah kau rindu lagi Hari silih berganti' sudah ()* hari Kasih pergi +etapi rindu tetap datang bertandang dihati .indu stesen -.

kita tidak harus bertemu agar tiada hati yang terluka tiada jiwa yang merana tiada air mata berlagu duka dan tiada kenangan yang ter"ipta tapi apa yang berlaku hari ini esok dan lusa bukanlah di tangan kita kita tetap di pertemukan oleh Yang Maha 0sa untuk merasakan nikmatnya "inta sesungguhnya apa yang berlaku dibelakang takbir kehidupan ini tidak pernar menjanjikan apa 1 apa kalau hari ini kita ketawa esok mungkin kita menangis hiba dan hari ini air mata itu gugur di antara jari 1 jari yang sedang menadah tangan memohon kekuatan memohon ketabahan dari #ia yang telah mengatur setiap pertemuan .

... %inta ini ku persembahkan Setulus hati kasih kepadamu. Seandainya engkau mengerti Hanya kau yang ku miliki #alam hidupku. .Semoga Abadi Kau datang bagaikan mimpi Kau hadir tak ku sadari Sekian lama ku nanti kau disini Mungkin kehendak llahi Segalanya ku jalani Biar lelap tidurmu' dipelukku..... Kasih sayang ini Semoga abadi Kan ku bawa sampai akhir nanti.

hukumilah aku bile aku lukekn hatimu.. +api 2jer' !angan padamkan sayangmu buatku kerna aku tak mampu kehilanganmu. bukan hanya diluar' tetapi juga didlm hati... . peluk aku tanda sayangmu.... bukan utk diben"i' tapi utk disayangi....... bukan utk dilupai' tetapi diingati. bukan setakat ini' tetapi hingga akhir hidup ini.. +emani aku bile aku perlu.....nsan yg ku sayangi.... satu dlm sejuta.. bukan utk sementara' tapi utk selamanya..

tak pernah ter$ikir pun yang aku masih "intakan kamu. kalau masih sempat' kamu temankanla aku' setelah sekian lama' kamu masih dalam hati aku.... kalau terlambat' kamu hadiahknlah aku sekalung al1$atihah. kamu jauh dari aku' tak mampu untuk aku dekati' tak berani nak "akap yang aku "inta kamu' tak berani nak "akap yang aku sedang tunggu kamu... aku nak beritahu pada kamu yang aku nak men"intai kamu selamanya. aku nak kamu ingat sampai ble. aku terperanjat' tak pernah terbayang dapat jumpa dengan kamu lagi. pejam mata' aku akan teringat semua itu... ..... walaupun dah lama berlalu' walaupun kamu jauh dari aku' kamu masih dalam hatiku. yang aku pernah men"intai kamu..kenangan aku' aku pasti akan ingat seumur hidup...

HiduplaH MalaM4K& +erang Hat 4K&4 HapuslaH ..Bintan3 .ag& Kia/ Kelab& BawA %ita4K&4 KeataS4M&47 . +etaplaH Bersina. +eran34M&4 +ebarka/ Khaya-4K&4 +utuP Har 1Har 4K&4 Penuh AsA4K&4 HidupilaH MalaM4K&4 +erang Hat 4K&4 Hilangka/ .. BawA Mimpi4K&4 KedalaM Khaya-4M&4 5ala& +aK 4K&46aham SepenuH Hat n !anganlaH 40/3KA&4 Puda. BiaS Sina.esaH Yan3 Menggangg& BuatlaH SenyuM #i 5ajah4M&4 5alaupu/ 4K&4+ah& 4KA&4 Ka/ Selal& Menungg& Hadirka/ +awA4M&4 #alaM SetiaP -angkaH4K&4 Mendun3 &saH Hiraka/ +etaplaH Bersina.

...... 7 kalau perempuan tak lawa menolong -elaki yang diganggu -elaki akan kata8 taktik nak ngorat le tu.. . patut pun kena reje"t. kalau perempuan lawa dapat -elaki hensem -elaki akan kata8 ok gak la. kalau perempuan tak lawa dapat -elaki hensem -elaki akan kata8 kesian..... kalau perempuan lawa berbuat jahat -elaki akan kata8 musti ada krisis dalaman nih. . kalau perempuan lawa menolong -elaki yg diganggu -elaki akan "akap8 heroin sejati.. .mesti kena bomoh lelaki tuh7 kalau perempuan lawa ditinggal kekasih -elaki akan kata8 buta kayu btl mamat tu.... kalau perempuan tak lawa pendiam -elaki akan "akap8 eh tak reti komunikasi betul..Kalau perempuan lawa pendiam -elaki akan "akap8 woow' "iri1"iri isteri idaman. kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih -elaki akan kata8..... kesian kalau perempuan tak lawa berbuat jahat -elaki akan "akap8 dah la tak lawa' perangai pulak huduh..

penuh kasih sayang kalau perempuan tak lawa penyayang binatang -elaki akan "akap8 sesama keluarga memang harus menyayangi... kalau perempuan tak lawa bawa BM5 -elaki akan "akap8 musti anak org kaya ni... gambarnya tersebar kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar -elaki akan kata8 sedar pun diri... kalau perempuan lawa tak mau bergambar -elaki akan "akap8 pasti takut kalau. kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki -elaki akan "akap8 "aring sungguh..kalau perempuan lawa penyayang binatang -elaki akan "akap8 perasaannya halus.i will make u happy $ore9er kalau perempuan tak lawa bersedih hati -elaki akan kata8 sikit..... . kalau perempuan lawa bawa BM5 -elaki akan "akap8 ntah dato4 mana bela ni..... kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas lelaki -elaki akan "akap8 nak tunjuk "aring le tu. . kalau perempuan lawa bersedih hati -elaki akan "akap8 dont worry. . nak nangis77 mengada.

#i sini di sini ku "ari damai hati hati yang sering dilukai onak dan duri dunia realiti di sini ku ber"anda bergurau senda berseloka berbi"ara tanpa sempadan masa di sini usia darjat kasta telah disama rata di sini tangisan ku bisa didengari kepedihan ku bisa diubati di sini ku mula kenal erti rindu mula meneroka "inta alam maya di sini telah ku ketemui damai hati aku selesa bersama rakan taulan tanpa rupa hanya bayangan di sini ingin ku kekal menghuni menagih segala janji kerana masih ada rindu bagi ku di sini jika aku terlena enggan rasa aku terjaga di alam realiti semula dan saban hari ke sentiasa resah menanti untuk bertandang kembali di sini .

....... #i sini.... aku terpaksa pulang hadir kita bersama sekejap "uma aku tahu engkau masih keliru begitu juga dengan diriku..... engkau sedang melayani suara1suara hati....darimu . kepingin hati ini mahu tahu masih adakah rindu bagiku. sesekali engkau tersenyum sesekali engkau ketawa melihat aku berjenaka mendengar aku ber"erita.... di raut wajah dapat kupasti ada bayangan hadiri di dalam sanubari /amun. Malam mengenjak begitu pantas belum sempat engkau ber"erita belum sempat engkau bersuara laungan tele$on bertalu1talu meminta aku pulang kerana malam semakin lewat Maa$kan aku...Se"arik mimpi semalam berdua bersama denganmu tiada madah1madah ungkapan tiada kata1kata luahan dari bibirmu Mungkin.

!agalah Hati Penulis8 Aa 3ym .e$$8 !agalah !agalah !agalah !agalah hati hati hati hati jangan kau nodai' lentera hidup ini jangan kau kotori' "ahaya lahi Bila hati kian bersih Pikiranpun akan jernih Semangat hidup kan gigih Prestasi mudah diraih /amun bila hati busuk Pikiran jahat merasuk Akhlak kian terpuruk !adi makhluk terkutuk Bila hati kian su"i +ak ada yang tersakiti Pribadi menawan hati %iri mukmin sejati +api bila hati nista Berkatapun penuh dusta Hina diperbudak harta !adi malapetaka Bila hati kian bening ngat Allah amat sering Air mata tak pernah kering Munajat dikala hening /amun bila hati keruh Batinpun selalu mengeluh #imana1mana musuh #engan Allah kian jauh .

Bila hati kian lapang Hidup sempit terasa senang 5alau kesulitan menghadang #ihadapi dengan tenang +api bila hati sempit Segalanya jadi rumit Seakan terus menghimpit -ahir batin terasa sakit !ika hati kian ikhlas +ak pernah mengharap balas +ak juga mau memelas Kemulyaan tampak jelas +api jika hati riya Kian hari kian sengsara Mengharap puji dan puja Hiduppun hina dan nista !aga hati Hati1hati #engan hati .

betapa membuatnya. Setiap dosa sekalipun kecil Allah murka. Tuhan mahu setiap orang melupakan amal ibadahnya. yang perlu diingat adalah segala dosa. neraka lah padahnya. sematkan rasa takut di dalam ji a !a adalah si"at hamba rasa itu kekalkan selalu ia akan mensya"aatkan kita# Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan Berwudhu4lah kamu sebelum kamu diwudhu4kan #an solatlah kamu sebelum kamu disolatkan +utuplah 4auratmu sebelum 4auratmu ditutupkan #engan kain ka$an yang serba putih Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih 5alaupun orang yang hadir itu merintih Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai -alu dilaksanakanlah solat !ena:ah #engan empat kali takbir dan satu salam Berserta 6atihah' Selawat dan doa . celaka. merendah dirilah kepadanya. ciptaanNya. Jika tidak diampunkannya. binasa orang yang berbangga dengan dosa sejahat-jahat manusia orang yang berbangga dengan ketaatan di anggap derhaka.KEKALKAN RASA HAMBA Orang yang tidak merasa bersalah dengan dosa. orang binasa dengan dosanya Ada orang selamat dengan dosa bila menderita kerananya. rasa berdosa selalu. orang yang merasa aman dengan kebaikan. Ada orang yang selamat dengan amal soleh tapi merasa dia orang jahat yang tiada berguna Setiap amal ibadah yang dibuat Tidak merasa lagi kehambaan yang hina Tiada berguna lagi ibadahnya Allah mahu setiap orang merasa hina. Lebih-lebih lagi amal ibadah itu Tuhan punya. sekalipun tidak melakukannya. selalu meminta ampun kepada Tuhannya Ada orang binasa dengan amal soleh Yang tiada lagi merasa berdosa. Justeru amal ibadah belum tentu diterima. anugerahNya kepada hambaNya.

Wanita Sholihah Sungguh indah permata dunia Intan mutu manikam emas dan berlian Yang memikat hati Namun tiada seindah bunga .Sebagai memenuhi tuntutan 6ardhu Ki$ayah +api apakah empat kali takbir itu dapat menebus Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup? Apakah solat !ena:ah yang tanpa rukuk dan sujud #apat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput? Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian !usteru kumenyeru sekelian Muslimin dan Muslimat &sunglah dirimu ke tikar solat Sebelum kamu diusung ke liang lahad Menjadi makanan "a"ing dan makanan ulat ringilah dirimu ke masjid Sebelum kamu diiringi ke Pusara +angisilah dosa1dosamu di dunia Kerana tangisan tidak berguna di alam ba.a4 Su"ikanlah dirimu sebelum kamu disu"ikan Sedarlah kamu sebelum kamu disedarkan #engan panggilan 4 :rail yang menakutkan Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan Kerana ianya berguna untuk yang tinggal Bukan yang pergi Beristigh$arlah kamu sebelum kamu diistigh$arkan /amun ketika itu istigh$ar tidak menyelamatkan ngatlah di mana saja kamu berada Kamu tetap memijak bumi +uhan #an dibumbungi dengan langit +uhan Serta menikmati re:eki +uhan !usteru bila #ia menyeru' sambutlah seruan1 /ya Sebelum #ia memanggilmu buat kali yang terakhirnya ngatlah kamu dahulu hanya setitis air yang tidak bererti -alu menjadi segumpal darah -alu menjadi seketul daging -alu daging itu membaluti tulang -alu jadilah kamu insan yang mempunyai erti ngatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu Yang kalau jatuh ke tanah Ayam tak patok itik tak sudu +api Allah mengangkatmu ke suatu mer"u Yang lebih agung dari malaikat -ahirmu bukan untuk dunia +api gunakanlah ia buat melayar bahtera akhirat Sambutlah seruan 4Hayya 4alas Solaah4 #engan penuh rela dan bersedia Sambutlah seruan 4Hayya 4alal 6alaah4 !alan kemenangan akhirat dan dunia ngatlah yang kekal ialah amal Menjadi bekal sepanjang jalan Menjadi teman di perjalanan 3una kembali ke pangkuan +uhan Pada hari itu tiada berguna Harta' tahta dan putera steri' kad kredit dan kereta Kondominium' saham dan niaga Kalau dahi tak men"e"ah sejadah di dunia. 5allahua4lam.

i sebalik tabir ada sen!uman& diukir untuk suami beriman& !ang menemani kehidupan .Ad*iim WANI(A S-LEHAH .Wanita sholihah harapan agama Men ipta rumahn!a seindah surga Men"aga akhlakn!a sebening mata #ona$ah selendangn!a dalam rumah tangga Se"uk di kalbun!a tunduk pandangn!a %adaMu Ya Allah Ketika diri ini terasa "auh dariMu& !a Allah ''' Ketika dosa dan maksiat mengotori hati ini& !a Allah ''' Ketika ia men"adi resah gelisah dilanda gundah gulana& !a Allah ''' Ketika air mata ini tak lagi mampu men airkan kekerasann!a& !a Allah ''' Kepada siapa lagi harus ku palingkan mukaku ini& !a Allah ''' Kepada siapa lagi harus kuadukan segala susah sedih di hati& !a Allah ''' Kepada siapa lagi harus kugantungkan harapan ini& !a Allah ''' Kepada siapa lagi harus ku memohon ampun& !a Allah ''' Ya Allah ''' ampunilah aku Ya Allah ''' berikanlah ketenangan bagiku Ya Allah ''' bersihkanlah hatiku dari dosa dan maksiat padaMu Ya Allah ''' Engkaulah tempatku bergantung (un"ukkanlah kepadaku "alan kebenaran !a Allah ''' )auhkanlah dariku "alan kemungkaran !a Allah ''' (un"ukkanlah bagiku "alan menu"u surgaMu !a Allah ''' )auhkanlah dariku panasn!a api nerakaMu !a Allah ''' )anganlah Engkau murka kepadaku atas kesalahanku !a Allah ''' )anganlah Engkau murka kepadaku atas kealpaanku !a Allah ''' Betapa basarn!a intaMu padaku !a Allah ''' Betapa murah ri*ki dan karuniaMu padaku !a Allah ''' Allahumma !a Allah ''' Ya arhamar raahimiin ''' Astagh+irullah ''' astagh+irullah ''' astagh+irullah al.

.#uran men"adi hiburan membantu per"uangan disebalik tabir kini bersinar& aha!a indah tidakkan pudar& !ang men!inari kehidupan'' .i sebalik tabir ada tangisan& airmata dititiskan demi inta tuhan& disebalik tabir ada amalan& !ang bertun"angkan keimanan& me/arnai /a"ah kehidupan& menu"u kebahagiaan /anita solehah akhir *aman& sela/at men"adi dendangan& Al.Rahman& menu"u keta0/aan'' 5AHA A/AKK& AK& +AK AKA/ M0MB0.i sebalik tabir dahulun!a terpan ar& garis kelukaan & datanglah sunnah dan al.0uran memberi ketenangan'' Wanita solehah akhir *aman& dunia bukann!a idaman& intan!a han!a pada Ar.KA/ KA/ &/+&KM& 5ahai anakku aku tak akan memberikan ikan untukkmu anakku aku tak akan memberikan engkau sepinggan ikan aku tidak akan menyuapkan kau tetapi aku akan memberikan kau perahu .

amba Kasih (uhan1 (erasa lembutn!a belai sa!angMu .joran umpan dan sewajarnya kau menangkap ikan dengan kudratmu sendiri jika aku memberi ikan kau akan makan jika aku memberi wang kau akan hamburkan dan sekarang aku memberi kau ilmu ilmu yang tak akan punah dan pudar jagalah ilmu itu sepanjang hayatmu kelak ia akan menjadi temanmu tatkala kau sepi menyendiri .

siakan1 Saidina Ali karamullahu /a"hah pernah berpesan1 Beruntunglah orang !ang hari ini lebih baik dari semalam& .i sini aku masih mendamba kasih Kerna ku!akin kasihMu tak pernah sirna selama.laman!a1 )angan Sia.Bersama kurnia sekalung hida!ah (api1 Adakalan!a terasa membahang kemurkaanMu Seiring patahn!a sa!ap mu"ahadahku (uhan1 Langkahku bagaikan mati Mendaki kasihMu nan sa!up tinggi Namun intaku bukan palsu Biar langkahku ke sana sering terganggu (uhan1 (erlerai sudah igauan taubatku (erungkai bersama semua "an"iku !ang dulu Kataku sering mungkir Walau kutahu intaMu tak pernah meminggir (uhan1 Walau apapun aku masih terus di sini Mengemis di dermaga "an"iMu !ang pasti .

an elakalah orang !ang hari ini lebih buruk dari semalam1 Berkata Imam Al.an tidak akan kembali1 Kelmarin !ang luput men"adi se angkir kenangan1 Semalam !ang terluput mengukir sesalan1 Yang ada han!alah hari ini1 .an akan datang1 2unakanlah hari ini dengan sebaikn!a1 Kerana esok belum tentu milik kita1 Sedangkan semalam telah pergi buat selaman!a1 #0+ K K0MA+ A/ +ertulis kematian Pada suratan kehidupan /amun hanya Allah yang tahu .2ha*ali rahimallahu ta3ala1 Yang paling "auh bukann!a bintang1 Mentari pun bukan "ua rembulan1 (etapi adalah masa !ang berlalu1 .(erpeda!alah orang !ang hari ini sama seperti semalam& .

Bilakah ajal bakal bertamu #etiknya menghampiri +anpa petanda yang menanti Bila tiba saatnya nanti +ak siapa dapat melarikan diri tu hakikat dan kepastian Hadirnya tidak pernah kita alukan +ua dan muda' miskin dah kaya Semua insan pasti melaluinya Sakit dirasa tidak terkata +ika dipisahkan jiwa dari jasadnya Hanya amalan bisa redakan Bebanan derita di ambang kematian #enyutan nadi akhirnya terhenti Bersama na$as yang tak terh<la lagi Kerana jiwa meninggalkan pergi Pulang kembali untuk menghadap lahi #etiknya pasti tiba Adakah kita bersedia? .