Anda di halaman 1dari 9

SKRIP JURUACARA MAJLIS KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN KALI KE-44 SK GUMISI

PENGACARA MAJLIS
: _________________________________________
TARIKH
: 16 &17 OKTOBER 2013
TEMPAT
: KOMPLEKS SUKAN TENOM
CUE

PERBARISAN/
PERARAKAN
KONTINJEN

ANN
Mengumumkan ketibaan Yang Berbahagia,
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
__________________
Kejohanan sukan SK Sungai Selepin pada pagi ini dimulakan dengan
perarakan masuk kontinjen rumah sukan
Majlis mempersilakan En _______________ mengiringi
En._______________ bagi menerima tabik hormat.
Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berbahagia Tuan
Guru Besar untuk menerima tabik hormat.
Perbarisan masuk Kontigen rumah sukan dimulakan dengan
Rumah _____________ (Merah) Merah membara mahu juara, diketuai oleh
___________________________ dengan kekuatan _________ peserta.
Diikuti oleh Rumah _____________ (Biru), Biru berombak pantang
berganjak, diketuai oleh ________________________________________
dengan kekuatan ___________ peserta.
Seterusnya Rumah _____________________ (Hijau), Hijau segar sentiasa
Mekar, diketuai oleh
1

NOTA

diketuai oleh _______________________________________________________dengan kekuatan _____________ peserta._____________________________________________dengan kekuatan _____________ peserta. Cik ______________________ Penolong Kanan Hal Ehwal Murid En. __________________ (YB) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ ____________ Yang Berusaha. Jangan suka hasut dan dusta._______________________ Penolong Kanan Pentadbiran. salam 1 Malaysia. Guru Besar Sek. Sahsiah etika sesama sendiri. Assalamualaikum.Keb. Hemah tinggi itulah akal budi. Nilai murni amalan kita. Kuning diraja bersemangat waja. ______________________. LAGU PATRIOTIK Akhir sekali Rumah ___________________________________________________ (Kuning). En. Hadirin diminta bersedia dan berdiri tegak untuk menyanyikan Lagu Negaraku& lagu Ibu Pertiwiku.Sungai Selepin En. salam sejahtera. ___________________. Yang Berbahagia. Pengurus kejohanan 2 .

Sungai Selepin kali ke-_________ Tanam laguni tumbuh kelapa Terbit bunga pohonnya mati 3 . Guru Besar SKSS menyampaikan sepatah dua kata. Terima kasih penuh budimu dijunjung ayahanda Guru Besar. Oleh itu marilah kita sama-sama jauhi dan tinggalkan segala sikap negatif yang hanya membawa kepada keruntuhan dan kelemahan SK Sungai Selepin dan kita suburkan berbaik sangka untuk terus bekerja sebagai satu keluarga besar demi kemajuan generasi akan datang. Terima kasih diucapkan atas bacaan doa sebentar tadi. UCAPAN PENGETUA Majlis diteruskan dengan mempersilakan pula En. para ibu bapa dan khasnya keprihatinan badan konglomerat ________________ sukarlah kita laksanakan agenda pagi ini. Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera Alhamdulillah dan syukur rahmat.______________________. Ambil yang jernih. BACAAN DOA Bagi memberkati majlis. buang yang keruh. para murid. guru-guru dan para murid yang dikasihi sekalian. sesungguhnya terbukti pada hari ini tanpa kerjasama erat di antara para guru.Keb. UCAPAN PERASMI Majlis diteruskan dengan mempersilakan pula En _____________________________________________________________ ______ Bagi menyampaikan ucaptama sekali gus merasmikan kejohanan sukan tahunan Sek.Guru-guru Kanan. dipersilakan pula ______________ untuk memimpin bacaan doa.

. Bacaan ikrar ini akan diiringi oleh pembawa-pembawa bendera kejohanan. BACAAN IKRAR KEJOHANAN Hadirin sekalian . UPACARA LARIAN OBOR KEJOHANAN Hadirin sekalian. Tepukan buat beliau. .Demikianlah tadi berakhirnya upacara menaikkan bendera kejohanan SK Sungai Selepin tahun 2013. Sufrie 4 . bakti ditabur akan kami kenang.Budi tuan kami tak lupa Sudah terpahat di dalam hati UPACARA MENAIKKAN BENDERA KEJOHANAN Penghargaan dan terima kasih.Majlis diteruskan dengan upacara menaikkan bendera Kejohanan yang akan disempurnakan oleh Gabungan Unit Beruniform SK Sungai Selepin (Tunggu sehingga bendera kejohanan selesai dinaikkan) .Begitulah tadi sempurnanya majlis bacaan ikrar kejohanan sebagai tanda komitmen para atlet kepada kejohanan ini. rahmat tuhan pasti datang.Majlis diteruskan dengan upacara larian obor Kejohanan Olahraga Tahunan SMK Bugaya yang akan disempurnakan oleh Adik Mohd. .Kejohanan Sukan Tahunan pada kali ini diteruskan lagi dengan bacaan ikrar kejohanan yang akan diketuai oleh Adik _____________________________.

Bin Osman. untuk menyalakan obor kejohanan. En._______________________________. Pasukan ini telah mendapat bimbingan daripada . 5 . diminta kepada semua ketua Guru Rumah Sukan dan Guru Penasihat badan-badan beruniform untuk turun ke arena bagi menyempurnakan sesi suai kenal dan pemeriksaan perbarisan bersama Perasmi sebentar lagi). dipersilakan En. . turun ke arena bagi menyempurnakan acara pemeriksaan perbarisan. * Pasukan yang ketiga adalah pasukan rumah Hijau. Pasukan ini telah dibimbing oleh . (Tunggu pelajar berlari dalam jarak 2meter) .Dengan itu. Pasukan ini telah dibimbing oleh .___________________________________merangkap perasmi kita dengan diiringi oleh ______________________________. Pengetua SMKR menjemput dan mengiringi Yang Berbahagia.Untuk itu. ________________________________________________ *Pasukan yang kedua ini adalah pasukan rumah Biru. __________________________________________________. Pengetua SMK R. ACARA PEMERIKSAAN PERBARISAN (Seterusnya. Dipersilakan. majlis mempersilakan Yang Berusaha ____________________. .Majlis merakamkan ucapan terima kasih. *Pasukan yang pertama adalah pasukan rumah Merah.

.Seterusnya pemeriksaan perbarisan yang sedang berlangsung berada pada pasukan Kadet Bomba. Pasukan ini telah dibimbing oleh .Unit seterusnya adalah Unit Persekutan Pengakap Malaysia.______________________________________________. -Marilah kita beralih ke acara yang dinanti-nantikan. PERARAKAN KELUAR KONTINJEN ACARA BALAPAN Seterusnya kita akan menyaksikan keberangkatan keluar kontinjen rumah sukan dan unit-unit beruniform dari padang. Unit ini dibimbing oleh . ________________________________. Hadirin sekalian. acara balapan.____________________________________________ * Pasukan rumah sukan yang keempat adalah pasukan rumah Kuning. . -Unit terakhir pada hari ini adalah Pasukan Kadet Polis. ____________________________ Terima kasih diucapkan atas kesudian menyempurnakan acara pemeriksaan perbarisan sebentar tadi. iaitu acara __________________________ -Pegawai-pegawai kejohanan yang terlibat di dalam acara ini diminta untuk 6 Sebut ikut buku program . Pasukan yang gagah perkasa ini mendapat bimbingan daripada En. Unit ini di bawah bimbingan ______________________________________________________.

(Rujuk Meja Data) Seterusnya. -Tempat ketiga berjaya dirangkul oleh pasukan Rumah __________.turun ke arena bagi melicinkan perjalanan acara Hadirin sekalian. diumumkan pula pemenang-pemenang bagi pertandingan perarakan perbarisan bagi kategori rumah sukan pada hari ini. 7 ._______________________________ untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang. -Tempat ketiga berjaya dirangkul oleh_____________________ -Naib Johan digondol oleh____________________________ -Dan Johan jatuh kepada__________________________________ Terima kasih diucapkan kepada En. -Johan perbarisan rumah sukan kali ini disandang oleh pasukan Rumah ___________. Kini diumumkan pemenang-pemenang bagi acara-acara balapan yang telah dipertandingkan sebentar tadi. _____________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah. diumumkan pula pemenang pertandingan perbarisan pada hari ini bagi kategori unit beruniform. majlis dengan segala hormat menjemput En. Bagi mengiktiraf kejayaan para atlet yang telah berjaya pada Kejohanan Olahraga Tahunan kali ini. Hadirin sekalian. Kini. -Seterusnya tempat kedua berjaya disandang oleh pasukan Rumah __________.

-Tempat ketiga disandang oleh pasukan Rumah____________. Untuk makluman semua. Olahragawan Sekolah pada tahun ini adalah Adik____________________. -Kini tibalah saat-saat yang dinantikan. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan________________________ untuk menerima hadiah. -Dan johan keseluruhan Rumah Sukan bagi Kejohanan Olahraga Tahunan Sek. beliau telah memenangi acara____________________________ -Kini diumumkan pula Olahragawan Sekolah pada tahun ini.-Seterusnya dijemput En__________________________________dengan diiringi oleh En _______________________ untuk menyampaikan hadiah kepada pemenang Olahragawati dan Olahragawan Sekolah pada tahun ini. Majlis dengan penuh takzim mempersilakan -Peserta yang telah berjaya merangkul gelaran Olahragawati Sekolah ialah Adik____________________________. naib johan. dan tempat ketiga secara keseluruhan bagi RumahRumah Sukan yang telah bertanding. Dipersilakan Ketua Guru Rumah 8 . Beliau telah meraih pingat_______________________. berjaya dirangkul oleh pasukan Rumah_______________. kita akan umumkan secara rasmi johan. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan________________________ untuk menerima hadiah. Sungai Selepin kali ke-______ jatuh kepada: Rumah __________________________dengan pungutan mata sebanyak_________. -Seterusnya Naib Johan.Keb.

majlis mempersilakan En ____________.Semoga kita bersua kembali pada Kejohanan Olahraga Tahunan pada tahun hadapan. untuk menyampaikan cenderahati kepada Yang Berbahagia En.Sukan________________________ untuk menerima hadiah. berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan Buat kenangan sepanjang hayat .Majlis merakamkan terima kasih kepada Yang Berbahagia dan Tuan Guru Besar atas kesudian menyempurnakan majlis sebentar tadi. CENDERAHATI KEPADA VIP Bagi meneruskan acara kita pada hari ini. 9 . dan setiap kesilapan yang ada datangnya daripada kesilapan kami .__________________________ untuk mengiringi En. WASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI TA’ALA WABARAKATUH.En. WABILLAHI TAUFIQ WALHIDAYAH. SEKIAN. p/s: Seterusnya. Sesungguhnya yang baik itu datangnya daripada Yang Maha Kuasa. dijemput Guru Besar._________________________________ serta para jemputan menikmati juadah yang disediakan. . _____________ sebagai tanda terima kasih atas kesudian Yang Berbahagia hadir merasmikan serta menutup majlis kita pada pagi ini. PENUTUP Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.