P. 1
ORIENTASI 2014 - Taklimat Mata Pelajaran Tingkatan 1 Dan 4

ORIENTASI 2014 - Taklimat Mata Pelajaran Tingkatan 1 Dan 4

|Views: 142|Likes:
Dipublikasikan oleh Fatchurozi-Sensei Parit Sulong
TAKLIMAT ORINTASI 2014 SMA PARIT SULONG
TAKLIMAT ORINTASI 2014 SMA PARIT SULONG

More info:

Published by: Fatchurozi-Sensei Parit Sulong on Jan 01, 2014
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2014

pdf

text

original

Disediakan oleh : FATCHUROZI BIN TUKIMON PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMA PARIT SULONG

 Kurikulum   bagi semua sekolah SMA terbahagi kepada dua: Kurikulum Kebangsaan Kurikulum Dini Azhari ( Arab )  Tahun 2014 masih mengguna pakai kurikulum sedia ada Kebangsaan dan Dini Azhari sedia ada. .  Pada tahun 2015 – KPM telah merangka kurikulum baru yang menggabungkan keduadua aliran dibawah satu kurikulum yang dinamakan KURIKULUM BERSEPADU DINI.

 Mengguna pakai sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) – berdasarkan Pelan Pembangunan Pendidikan 2013 -2025.band 6.  Band tertinggi bagi setiap Mata Pelajaran adalah Band 6.  Sekolah berhasrat meneruskan sistem peperiksaan disamping perlaksanaan PBS bagi memastikan pelajar benar-benar memberikan tumpuan kepada pembelajaran – back up masalah SPPBS.  Pelajar diuji berdasarkan Eviden (instrumen atau solan) yang telah dikelaskan mengikut Band dan Diskriptor tertentu.Subjek terdiri daripada subjek-subjek menengah rendah.  . terdapat band 1.

 Mata Pelajaran yang terlibat dengan PBS             Bahasa Melayu Bahasa Inggeris Bahasa Arab Matematik Sains Sejarah Geografi Pend. Agama Islam Kemahiran Hidup Bersepadu (PK) Sivik dan Kewarganegaraan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Ujian Kecergasan (SEGAK) .

Agama Islam Kemahiran Hidup Bersepadu (PK)  Seperti Mata Pelajaran yang terlibat dalam Peperiksaan PMR . Mata Pelajaran yang terlibat dalam peperiksaan pula adalah seperti berikut:          Bahasa Melayu Bahasa Inggeris Bahasa Arab Matematik Sains Sejarah Geografi Pend.

 Antara subjek yang terilinat adalah :   Bahasa Inggeris Bahasa Arab  Bertujuan untuk mengenalpasti pencapaian awal murid dalam penguasaan 2 bahasa tersebut. Selain itu. semua pelajar tingkatan 1 wajib menduduki Peperiksaan Sijil Intensif Bahasa (SIB) yang biasanya diadakan pada bulan Mei. .

 Kurikulum Dini Azhari merupakan aliran wajib bagi semua murid yang bersekolah di SMA Johor.  Penekanan terhadap bahasa arab dan penguasaan agama dalam bahasa arab. Pendidikan. .  Pencapaian diukur melalui Peperiksaan.  Mengikut silibus yang telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Negeri Johor – Bah.

. Antara subjek yang terlibat dalam peperiksaan bagi Kurikulum Dini Azhari:           Mutalaah (lisan) Al-quran (lisan) Insyak Nahu Sorof Hadith Tafsir Tauhid Sirah Feqah  Subjek-subjek ini merupakan persediaan awal bagi menghadapi Peperiksaan Besar di tingkatan 2 iaitu Sijil Menengah Rendah Agama ( SMRA ) yang wajib diambil oleh semua murid tingkatan 2 di sekolah SMA Johor.

 Diukur melalui Peperiksaan dan Kerja Kursus.  Subjek yang terlibat :      Bahasa Melayu. Kurikulum Kebangsaan bangi pelajar Tingkatan 4 masih sama dengan tahun-tahun sebelum – Aliran Perdagangan. Inggeris dan Arab Matematik dan Sains Sejarah Pendidikan Al-quran dan As-sunnah dan Pendidikan Syariah Islamiah Perdagangan .

 Hanya pelajar yang layak dan terpilih bakal menyambung pelajaran ke Maahad Johor atau Maahad Pontian untuk mengambil Peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). murid tersebut diminta untuk menduduki SMRA ulangan untuk melayakkan murid menduduki SMA.sijil ini setraf dengan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM)  .Semua murid yang berada di tingkatan 4 SMA johor wajib menduduki peperiksaan Sijil Menengah Agama (SMA)  Jika murid didapati gagal dalam peperiksaan SMRA.

 Antara subjek-subjek yang terlibat adalah :             Mutalaah Insyak Nahu Sorof Al-quran wa tajwid Feqah Hadith Tafsir Tauhid Adab wa nusus Mantiq Balaghah .

TINGKATAN 1 (SIB) TINGKATAN 2 (SMRA) TINGKATAN 3 (PMR) TINGKATAN 4 (SMA) TINGKATAN 5 (SPM) .

TAMAT TINGKATAN 5 MENGAMBUNG PENGAJIAN KE MAAHAD JOHOR ATAU MAAHAD PONTIAN UNTUK MENGAMBIL STAM MELANJUTKANKAN PENGAJIAN KE IPTA / IPTS / SIJIL KEMAHIRAN MELANJUTKANKAN PENGAJIAN KE IPTA / IPTS DALAM NEGERI DALAM NEGERI LUAR NEGERI .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->