Anda di halaman 1dari 35

2014

SK....................... Cadangan Sampel Modul Program Transisi Dan Guru Penyayang Jabatan Pendidikan Sarawak

Program Transisi dan Guru Penyayang merupakan satu programyang diwujudkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk melahirkan insan yang harmonis dan seimbang dari segi intelek,rohani,emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan yang menjadi teras dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Program transisi akan mengambil masa selama 3 minggu iaitu minggu pertama ialah Perlaksanaan Minggu Orientasi diikuti dengan Minggu Pembentukan Kumpulan ( Dinamika Kumpulan) dan Perlaksanaan Aktiviti Ke Arah Proses Pengajaran dan Pembelajaran. Program ini melibatkan 2 kelas iaitu Kelas 1 Utarid dan 1 Kejora yang seramai 83 orang murid. Program ini adalah bersifat membimbing ke arah alam persekolahan formal dan menekankan amalan budaya penyayang seperti yang disarankan. Adalah diharapkan dengan adanya program ini, murid-murid Tahun 1 tidak menghadapi sebarang masalah berkaitan dengan pembelajaran dan pergaulan terutamanya bagi murid yang tidak pernah ke kelas Tadika dan Prasekolah. Terlebih dahulu, kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Guru Besar SK Rampangi, Puan Dayang Kamisiah Bt Awang Johor di atas sokongan dan galakkan yang diberikan serta melaksanakan perancangan Program Transisi dan Program Minggu Orientasi bagi tahun 2014.Tidak ketinggalan kepada YDP PIBG ,Setiausaha dan AJK PIBG SK Rampangi yang bersama-sama bermuafakat bagi melaksanakan program tersebut. Penghargaan juga kepada AJK Program Orientasi 2014, guru-guru Tahun 1 dan semua pihak yang terlibat. Kemaafaan juga kami pohon sekiranya terdapat sebarang kekurangan dan kesilapan dalam Laporan Pelaksanaan Program Transisi dan Guru Penyayang ini. Semoga ianya dapat menjadi panduan dan teladan untuk masa depan.

Sekian, terima kasih. Yang menjalankan tugas, (Puan Kasmini Benjamin ) Penyelaras Program Transisi Tahun 1 2014. SK Rampangi, Kuching.

PENDAHULUAN Program Transisi pra sekolah ke Tahun Satu merupakan satu program yang telah dirangka dengan membantu kanak-kanak menghadapi perubahan diri dalam keadaan transisi dari pendidikan tidak formal samada di rumah atau di pra sekolah kepada pendidikan secara formal di Tahun Satu di sekolah. Program yang dilaksanakan ini diharapkan dapat membantu kanak-kanak yang datang dari pelbagai latar belakang, sosio-ekonomi, persekitaran dan pengetahuan akan dapat menyesuaikan diri dan bersedia untuk meneruskan pembelajaran secara formal. RASIONAL 1. Murid-murid yang masuk ke Tahun Satu datang dari pelbagai latar belakang yang berbeza. 2. Menimbulkan banyak perbezaan di kalangan mereka yang boleh memberi kesan yang berterusan. 3. Antaranya:4. Perbezaan umur antara murid Tahun Satu (1 hingga 11 bulan). 5. Kebolehan mereka memberi perhatian. 6. Kesediaan mereka memberi perhatian. 7. Kesediaan untuk belajar (perbezaan pengalaman pra sekolah, fizikal, latar belakang keluarga). 8. Pengetahuan dan kemahiran iaitu perbezaan kecekapan sosio-emosi, perkembangan (keyakinan diri, takut, bimbang serta rasa selamat).

Tujuan Program Transisi


Murid-murid dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran, guruguru dan kawan-kawan baru dalam masa yang singkat.

Guru-guru dapat menyelaraskan keperluan kognitif, emosi, kerohanian dan jasmani murid-murid secara menyeluruh sebelum memulakan proses pengajaran dan pembelajaran secara formal di Tahun Satu.

Meningkatkan minat dan semangat murid-murid untuk datang ke sekolah dan meneruskan pembelajaran tanpa menimbulkan banyak masalah di sekolah.

Murid-murid dapat mengembangkan kemahiran sosio-emosi yang baik supaya mereka dapat menunjukkan kesedaran, penerimaan rakan-rakan yang berbeza serta mengucapkan emosi dan perasaan mereka.

Murid-murid diberi peluang untuk menyelesaikan masalah, membina keyakinan diri dan perasaan berdikari sehingga satu kelaziman.

Merealiasikan Program Transisi dan Guru Penyayang dengan berkesan.

Menyusun pendekatan dan strategi yang paling berkesan berdasarkan kepada keperluan serta kemampuan sekolah bagi mencapai kecemerlangan.

PROGRAM TRANSISI DAN GURU PENYAYANG

Minda Cerdas

Mata Bercahaya

MINDA CERDAS
Kemampuan murid-murid Tahun Satu membina dan mengaplikasikan kemahiran berfikir secara aktif melalui aktiviti berkumpulan dan saling bantumembantu di antara satu dengan lain serta penglibatan yang menyeluruh dalam aktiviti-aktiviti yang dirancang awal lagi menunjukkan minda cerdas. Di samping itu, murid-murid juga diharapkan dapat meningkatkan perasaan ingin tahu serta mewujudkan proses komunikasi yang dapat meningkatkan tahap keyakinan diri melalui aktiviti yang mencabar serta bersesuaian dengan tahap umur dan pencapaian yang sedia ada.

MATA BERCAHAYA
Murid-murid Tahun Satu dapat merasakan satu keseronokan untuk terus belajar bersama-sama dengan kawan-kawan, suasana, persekitaran dan guru-guru yang baru. Semangat dan minat mereka akan terus meningkat dari semasa ke semasa melalui aktiviti-aktiviti yang disediakan tanpa menimbulkan sebarang permasalahan kepada sekolah, guru mahupun ibu bapa atau penjaga mereka. Keadaan ini diterjemahkan melalui sinar mata mereka yang sentiasa bercahaya pada setiap masa dan ketika meneruskan proses pembelajaran mereka di Tahun Satu.

JAWATANKUASA PELAKSANAAN PROGRAM TRANSISI 2014


SK RAMPANGI

Pengerusi

PN SERIAH THOMAS (Guru Besar)

Timbalan Pengerusi

PN. LUSIA RICHARD (PK 1)

Naib Pengerusi Setiausaha

: :

PN HAMIDAH BUJANG (PK HEM) PN JANE RAMPUYAN (PK KK)

Guru Penyelaras

PN KASMINI BENJAMIN (Guru B&K)

Ahli Jawatankuasa Ister Sulaiman Hamimah Ahmad Annie Khoon Chen Po Nee Samsuddin Sat Salim Sabang Franchis Joseph Freda Howell Seniah Ali Noraini Hamdan (Guru Kelas Tahun 1K) (Guru Kelas Tahun 1U) (Guru M/P) (Guru M/P) (Guru M/P) (Guru M/P) (Guru M/P) (Guru M/P) (Guru Pemulihan) (Guru Agama)

Pelan Tindakan 2014 Program Transisi Dan Guru Penyayang Tahun 1 SK RAMPANGI (YBA1351)
Bil 1 Aktiviti / Program Mengadakan mesyuarat dengan Guru Besar, PK1, PK HEM, PKKK, guru-guru Tahun Satu termasuk guru agama dan guru pemulihan tentang program transisi Tahun 2012 Perbincangan dengan guru-guru Tahun Satu tentang rancangan program transisi selama 3 minggu. Perbincangan tentang hasil program transisi yang telah disediakan Hantar rancangan Program Transisi 2012 ke PPDK Keceriaan kelas Tahun Satu - penyusunan meja dan kerusi - penghiasan papan kenyataan dan kelas - kebersihan kelas Pendaftaran murid Tahun 1 Tarikh 11.11.2013 Catatan Guru Besar, PK1, PK HEM, PKKK, guru-guru Tahun Satu Guru Tahun Satu

11.11.2013

17.11.2013

Guru Tahun Satu PK1

12.12.2013

26.12.2013 hingga 30.12.2013 30.12.2013

Guru Kelas Tahun 1

Guru Kelas Tahun 1 Guru Besar PK1, PK HEM, PKKK, guru bimbingan, guru agama, guru Tahun 1

Pelaksanaan program transisi sekolah (3 minggu)

04.01.2013 hingga 20.01.2013

BIODATA GURU KELAS TAHUN 1 2014

SENARAI NAMA MURID TAHUN 1 MENGIKUT KELAS

Tema Minggu Pertama Buah-buahan

Minggu 1 Hari Pertama


Hari/ Tarikh Masa 0700-0715 Perkara / Aktiviti 1. Pendaftaran Mengambil kehadiran Sesi suai kenal guru dan murid. 2 Sambutan Murid Tahun 1 Perhimpunan di Dataran Rampang ucapan daripada Guru Besar, PK 1, PK Hem dan PK KK. Berkenalan dan bersalaman dengan guru-guru SK Rampangi. Simbolik Penyerahan tag nama kepada murid Tahun 1 3. Sambungan Majlis Penyerahan Tag Nama oleh Penolong Kanan 1 Ucapan dan kata nasihat dari PK1 Penyerahan Tag Nama kepada murid Tahun 1 Utarid dan 1 Kejora 4 Lawatan Persekitaran sekolah Kantin Guru/Pejabat Tandas 5. Dinamika kumpulan sesi ice breaking Membentuk kumpulan kecil dan memperkenalkan diri dan memperkenalkan diri di Dewan Sekolah. REHAT Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan 6. Nyanyian Lagu Negaraku Ibu Pertiwiku Lagu Sekolah 7. Amalan Budaya Penyayang Greeting teacher Sing a song Good Morning 8. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru. Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

0715 0800

GB PK1 PKHEM PK KK Guru mata pelajaran/ Guru Kelas PK 1 dan Guru Mata Pelajaran

0800-0830

0830-0930

Guru Mata Pelajaran

1 2 Jan 2014 Khamis

0930-1000

Guru Bimbingan dan Kaunseling

1000-1030

1030-1130

Guru Mata Pelajaran

1130-1200

Guru Mata Pelajaran Guru Mata Pelajaran

1200-1230

Minggu 1 Hari KEDUA


Hari/ Tarikh Masa 0700-0715 Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Pendidikan Keselamatan Diri Semasa berada di kawasan sekolah Semasa di bilik darjah Kantin 2. Aktiviti Pembinaan Kumpulan Aktiviti Fizikal (luar bilik kelas) Membina kumpulan berdasarkan nombor Murid menggolek bola besar/kecil Melambung dan sambut pundi kacang Permainan dalam kumpulan 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa Inggeris) Menyebut huruf A-Z Menyanyi sambil bertepuk tangan Guru menunjukkan gambar dan meminta murid menyatakan buah yang ada di dalam gambar. Guru menyatakan huruf pertama pada gambar dan murid mengajuk guru. Menyambung titik membentuk huruf dan mewarnakan gambar buah. REHAT Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan 4. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa Arab) Menamakan gambar buah yang diberi Menyebut abjad pertama pada gambar buah. Mewarna gambar buah 5. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru. Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

0715 0815

Guru Pendidikan Kesihatan

0815-0915

Guru PJ

0915-1010

Guru Bahasa Inggeris

1 3 Jan 2014 Jumaat

1000-1030

1030-1130

Guru Bahasa Arab

Guru Mata Pelajaran

Minggu 1 Hari KEtiga


Hari/ Tarikh Masa Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Motivasi Diri Murid duduk di dalam kumpulan (bulatan) Murid diperdengarkan lagu sambil menyerahkan kotak kepada rakan di sebelah. Muzik berhenti murid dikehendaki menamakan buah berdasarkan teka-teki yang diberikan oleh guru. 2. Dinamika kumpulan Membentuk kumpulan Mengenal pasti abjad pertama pada nama murid Bergerak dan membentuk kumpulan berdasarkan abjad pertama pada nama kumpulan. Berkenalan dan bersalam antara satu sama lain. 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid melakukan senaman jari Guru meminta murid melakarkan garis lurus ke bawah, condong ke bawah melintang kiri ke kanandi udara dan di atas meja Murid melakukan aktiviti pra tulisan (membuat corak) di dalam buku garis tiga.

0700-0715

Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

0715 0815

Guru Mata Pelajaran

0815-0915

Guru Mata Pelajaran

0915-1010

Guru Bahasa Malaysia

1 6 Jan 2014 Isnin

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan Asas Sains Menamakan buah-buahan tempatan. Menyatakan bentuk, warna dan rasa buah Menyanyikan lagu Air Kelapa Mewarnakan gambar Aktiviti Kognitif (Matematik) Aktiviti Awalan Nombor Main sambil belajar Mengenal nombor 0-10 Menepuk tangan mengikut bilangan yang disebut guru. Menyambung titik untuk membentuk nombor, menulis nombor 0-10. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

4.

Guru Sains

1130-1230

5.

Guru Matematik

6.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 1 Hari KEempat


Hari/ Tarikh Masa Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Belajar Sambil Meneroka Guru membawa murid melawat kawasan sekolah sambil memerhati tumbuhan. Murid menamakan pokok buah yang mereka Nampak. Murid menyatakan ciri-ciri buah yang mereka Nampak. Mewarnakan gambar buah. 2. Aktiviti Pengukuhan Ingatan Guru menyenaraikan 12 keping gambar buahbuahan. Murid mengenalpasti dan mengingati gambargambar yang diperlihatkan. Murid menutup mata dan guru akan mencabut satu gambar . Murid diminta mengenalpasti gambar yang hilang 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid melakukan senaman jari Guru meminta murid melakarkan garis bawah ke atas bulatan melengkung di udara dan di atas meja Murid melakukan aktiviti pra tulisan (membuat corak) di dalam buku garis tiga.

0700-0715

Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

715 0815

Guru Sains

0815-0915

Guru Mata Pelajaran

0915-1010

Guru Bahasa Malaysia

1 7 Jan 2014 Selasa

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan Pemupukan Kreativiti Murid menyenaraikan buah-buahan mengikut warna yang dinyatakan oleh guru. Menyatakan sebab mengapa mereka suka makan buah yang dinyatakan oleh mereka. Murid membuat kolaj secara berpasangan. Aktiviti Pemupukan Nilai Murni Guru bercerita dan murid mendengar. Murid memberi cadangan kepada pemasalahan yang dinyatakan guru. Guru menyatakan nilai-nilai murni yang ada di dalam cerita. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

4.

Guru DSV

1130-1230

5.

Guru PAI/Moral

6.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 1 Hari KElima


Hari/ Tarikh Masa

0700-0715

07150815

0815-0915

Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Pengukuhan Sosialisi Senamaerobik 1 Malaysia Murid Tahun 1 Utarid dan 1 Kejora berkumpul di Dataran Rampangi.. Murid-murid dan guru melakukan senamaerobik. 2. Aktiviti Belajar Sambil Bermain Guru menunjukan gambar buah dan bersoaljawab dengan murid. Guru menerangkan tentang permainan puzzle. Ak.tiviti pertandingan. Guru mengumumkan pemenang

Catatan Guru Kelas Tahun Satu

Guru Mata Pelajaran dan Puan Hamidah

Guru Mata Pelajaran

0915-1010

3.

1 8 Jan 2014 Rabu

Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid melakukan senaman jari. Guru meminta murid mengulangi corak yang telah mereka pelajari. Guru membimbing murid membentuk huruf besar A- E di udara dan di atas meja. Guru membimbing murid membentuk huruf kecil a- e di udara dan di atas meja. Murid menamakan buah-buahan yang bermula dengan huruf yang dipelajari. Murid menyambung titik untuk membentuk huruf dan mewarnakan gambar.

Guru Bahasa Malaysia

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan. Doa sebelum dan selepas makan Aktiviti Pergerakan Guru memperdengarkan lagu. Guru mengajar murid lirik lagu. Murid mengajuk lirik lagu guru. Murid melakukan pergerakan sambil menyanyi. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

4.

Guru Muzik

1130-1200

5.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 1 Hari KEenam


Hari/ Tarikh Masa

0700-0715

07150815

0815-0915

Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Pengukuhan Kumpulan Murid 1 Utarid dan 1 Kejora beredar ke Bilik Motivasi. Guru mengedarkan kad warna kepada semua murid. Murid beredar dan membentuk kumpulan berdasarkan warna yang diberikan oleh guru. Murid berbincang dan menyenaraikan buahbuahan mengikut warna kumpulan mereka. Kumpulan yang paling banyak menyenaraikan buah-buahan dianggap pemenang. 2. Asas Kognitif (Matematik) Guru memperlihatkan gambar buah-buah. Murid menghitung bilangan buah-buahan yang ada di dalam gambar. Guru menerangkan konsep banyak dan sedikit. Murid menyusun gambar buah-buahan dari Banyak ke sedikit Sedikit ke banyak Murid mewarna gambar 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid melakukan senaman jari. Guru meminta murid mengulangi corak yang telah mereka pelajari. Guru membimbingmurid membentuk huruf besar F-J di udara dan di atas meja. Guru membimbing murid membentuk huruf kecil f- j di udara dan di atas meja. Murid menamakan buah-buahan yang bermula dengan huruf yang dipelajari. Murid menyambung titik untuk membentuk huruf dan mewarnakan gambar.

Catatan Guru Kelas Tahun Satu

Guru Bimbingan dan kaunseling

Guru Matematik

0915-1010
1 9 Jan 2014 Khamis

Guru Bahasa Malaysia

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan. Doa sebelum dan selepas makan Asas Agama Menyebut dan mengenal huruf Iqra Melengkapkan petak kosong dengan huruf Iqra

1030-1130

4.

Guru PAI

1130-1200

5.

Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 1 Hari KEtujuh


Hari/ Tarikh Masa 0700-0715 Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Pendidikan Keselamatan Diri Murid menyenaraikan makanan yang berkhasiat Murid menyatakan sebab mengapa mesti makan makanan yang berkhasiat dan mengurangkan makanan yang tidak berkhasiat. Mewarna gambar makanan berkhasiat. 2. Aktiviti Pembinaan Kumpulan Aktiviti Fizikal (luar bilik kelas) Membina kumpulan berdasarkan nama buah. Murid berlari perlahan. Murid berlari pantas. Permaianan kecil. Murid berlari di dalam kumpulan apabila nama kumpulan (nama buah) disebut oleh guru. 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa Inggeris) Guru memperlihatkan gambar buah-buahan di papan tulis. (12 keping) Guru membimbing murid menyebut nama buah secara kelas, kumpulan dan individu. Murid diberi tempoh/masa untuk menghafal seberapa banyak nama buah yang mereka ingat. Guru menutup semua gambar dan meminta murid menyenaraikan nama buah. Murid yang paling banyak menghafal nama buah dikira pemenang. REHAT Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan 4. Aktiviti Kognitif (Asas Jawi) Menamakan gambar buah yang diberi Menyebut abjad pertama pada gambar buah. Mewarna gambar buah 5. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru. Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

07150815

Guru Pendidikan Kesihatan

0815-0915

Guru PJ

0915-1010 1 10 Jan 2014 Jumaat

Guru Bahasa Inggeris

1000-1030

1030-1130

Guru Jawi

Guru Mata Pelajaran

TEMA MINGGU KEDUA HAIWAN

Minggu 2 Hari pertama

Hari/ Tarikh

Masa

Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Motivasi Diri Murid duduk di dalam kumpulan (bulatan) Murid diperdengarkan lagu sambil menyerahkan kotak kepada rakan di sebelah. Muzik berhenti murid dikehendaki menamakan haiwan berdasarkan bunyi binatang yang dibunyikan oleh guru. 2. Dinamika kumpulan Membentuk kumpulan Bergerak dan membentuk kumpulan masingmasing.. Guru memberi gambar binatang kepada setiap kumpulan. Wakil setiap kumpulan akan melakukan aksi binatang dan ahli kumpulan lain akan cuba meneka binatang tersebut. 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid melakukan senaman jari. Guru meminta murid mengulangi corak yang telah mereka pelajari. membimbingmurid membentuk huruf besar K-O di udara dan di atas meja. Guru membimbing murid membentuk huruf kecil k- o di udara dan di atas meja. Murid menamakan binatang yang bermula dengan huruf yang dipelajari. Murid menyambung titik untuk membentuk huruf dan mewarnakan gambar.

0700-0715

Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

715 0815

Guru Mata Pelajaran

0815-0915

Guru Mata Pelajaran

0915-1010

Guru Bahasa Malaysia

1 13 Jan 2014 Isnin

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan Asas Sains Menamakan haiwan yang mereka tahu. Menyatakan saiz dan warna binatang yang dibincangkan. Menyanyikan lagu Bunyi Binatang Mewarnakan gambar Aktiviti Kognitif (Matematik) Aktiviti Awalan Nombor Main sambil belajar Mengenal nombor 0-10 Menepuk tangan mengikut bilangan binatang di dalam gambar. Menyambung titik untuk membentuk nombor, menulis nombor 0-10 dan mewarnakan gambar. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

4.

Guru Sains

1130-1230

5.

Guru Matematik

6.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 2 Hari KEdua


Hari/ Tarikh Masa Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Belajar Sambil Meneroka Guru membawa murid melawat kawasan sekolah sambil memerhati haiwan dan mendengar bunyi haiwan Murid menamakan haiwan yang mereka nampak. Murid menyatakan ciri-ciri haiwan yang mereka nampak. Mewarnakan gambar haiwan. 2. Aktiviti Pengukuhan Ingatan Guru menyenaraikan 12 keping gambar haiwan. Murid mengenalpasti dan mengingati gambargambar yang diperlihatkan. Murid menutup mata dan guru akan mencabut satu gambar . Murid diminta mengenalpasti gambar yang hilang 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid melakukan senaman jari. Guru meminta murid mengulangi corak yang telah mereka pelajari. Membimbing murid membentuk huruf besar P-T di udara dan di atas meja. Guru membimbing murid membentuk huruf kecil k- t di udara dan di atas meja. Murid menamakan binatang yang bermula dengan huruf yang dipelajari. Murid menyambung titik untuk membentuk huruf dan mewarnakan gambar.

0700-0715

Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

716 0815

Guru Sains

0815-0915

Guru Mata Pelajaran

0915-1010

Guru Bahasa Malaysia

1 13 Jan 2014 Selasa

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan Pemupukan Kreativiti Murid menyenaraikan haiwan mengikut warna yang dinyatakan oleh guru. Menyatakan makanan yang dimakan oleh binatang. Murid melekatkan kapas pada badan angsa secara berpasangan. Aktiviti Pemupukan Nilai Murni Guru bercerita tentang nasib malang seekor burung dan murid mendengar. Murid memberi cadangan kepada pemasalahan yang dinyatakan guru. Guru menyatakan nilai-nilai murni yang ada di dalam cerita. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

4.

Guru DSV

1130-1230

5.

Guru PAI/Moral

6.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 2 Hari KEtiga


Hari/ Tarikh Masa

0700-0715

07150815

0815-0915

Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Pengukuhan Sosialisi Senamaerobik 1 Malaysia Murid Tahun 1 Utarid dan 1 Kejora berkumpul di Dataran Rampangi.. Murid-murid dan guru melakukan senamaerobik. 2. Aktiviti Belajar Sambil Bermain Guru menunjukan gambar buah tetapi ditutup keseluruhannya supaya murid tidak dapat melihatnya. Guru akan menurunkan kertas di hadapan gambar sedikit demi sedikit. Murid cuba meneka binatang tersebut. 7. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid melakukan senaman jari. Guru meminta murid mengulangi corak yang telah mereka pelajari. Membimbing murid membentuk huruf besar U-Z di udara dan di atas meja. Guru membimbing murid membentuk huruf kecil u- z di udara dan di atas meja. Murid menamakan binatang yang bermula dengan huruf yang dipelajari. Murid menyambung titik untuk membentuk huruf dan mewarnakan gambar.

Catatan Guru Kelas Tahun Satu

Guru Mata Pelajaran dan Puan Hamidah

Guru Mata Pelajaran

0915-1010

Guru Bahasa Malaysia

1 14 Jan 2014 Rabu

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan. Doa sebelum dan selepas makan Aktiviti Pergerakan Guru memperdengarkan lagu Bunyi Binatang Guru mengajar murid lirik lagu. Murid mengajuk lirik lagu guru. Murid melakukan pergerakan sambil menyanyi. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

3.

Guru Muzik

1130-1200

4.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 2 Hari KEempat


Hari/ Tarikh Masa

0700-0715

07150815

0815-0915

1 15 Jan 2014 Khamis

0915-1010

Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Pengukuhan Kumpulan Murid 1 Utarid dan 1 Kejora beredar ke Bilik Motivasi. Murid beredar dan membentuksatu kumpulanbesar. Guru mengajar murid lagu Gajah Menari Guru menunjukcara pergerakan. Murid menyanyi sambil melakukan pergerakan. 2. Asas Kognitif (Matematik) Gurumemperlihatkan gambar binatang. Murid menghitung bilangan binatang yang ada di dalam gambar. Guru menerangkan konsep banyak dan sedikit, besar dan kecil dan berat dan ringan. Murid menyusun gambar haiwan dari Banyak ke sedikit/sedikit ke banyak Besar ke kecil/ kecil ke besar Berat ke ringan/ ringan ke berat Murid mewarna gambar 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid dibahagikan kepada empat kumpulan. Guru akan menulis nama binatang di papan tulis dengan beberapa huruf dikosongkan. Kumpulan pertama yang dapat meneka dan mengisi tempat kosong dengan huruf yang betul akan diberi markah. Kumpulan yang mengumpul banyak markah dikira pemenang.

Catatan Guru Kelas Tahun Satu

Guru mata pelajaran

Guru Matematik

Guru Bahasa Malaysia

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan. Doa sebelum dan selepas makan Asas Agama Menyebut dan mengenal huruf Iqra Melengkapkan petak kosong dengan huruf Iqra

1030-1130

4.

Guru PAI

1130-1200

5.

Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 2 Hari Kelima


Hari/ Tarikh Masa 0700-0715 Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Pendidikan Keselamatan Diri Menceritakan kepada guru apa yang dilakukan oleh murid selepas bangun tidur sehingga dating ke sekolah. Melakonkan aktiviti yang mereka lakukan seperti memberus gigi, mandi dan sebagainya. Mewarna peralatan kebersihan diri. 2. Aktiviti Pembinaan Kumpulan Aktiviti Fizikal (luar bilik kelas) Membina kumpulan berdasarkan nama binatang (belatuk dan belalang) Guru menerangkan cara permainan. Murid berlari di dalam kumpulan apabila nama kumpulan disebut oleh guru. 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa Inggeris) Guru memperlihatkan gambar binatang di papan tulis. (12 keping) Guru membimbing murid menyebut nama binatang secara kelas, kumpulan dan individu. Murid diberi tempoh/masa untuk menghafal seberapa banyak nama binatang yang mereka ingat. Guru menutup semua gambar dan meminta murid menyenaraikan nama binatang. Murid yang paling banyak menghafal nama buah dikira pemenang. REHAT Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan 4. Aktiviti Kognitif (Asas Jawi) Menamakan gambar binatang yang diberi Menyebut abjad pertama pada gambar binatang. Mewarna gambar binatang. 5. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru. Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

07150815

Guru Pendidikan Kesihatan

0815-0915

Guru PJ

0915-1010

Guru Bahasa Inggeris

1 10 Jan 2014 Jumaat

1000-1030

1030-1130

Guru Jawi

Guru Mata Pelajaran

TEMA MINGGU KETIGA KELUARGA SAYA

Minggu 3 Hari pertama


Hari/ Tarikh Masa Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 7. Aktiviti Motivasi Diri Murid duduk di dalam kumpulan (bulatan) Murid diperdengarkan lagu sambil menyerahkan kotak kepada rakan di sebelah. Muzik berhenti murid dikehendaki menceritakan perihal keluarga masing-masing. 8. Dinamika kumpulan Membentuk kumpulan Bergerak dan membentuk kumpulan masingmasing.. Guru memberi gambar ahli kelurga kepada setiap kumpulan. Wakil setiap kumpulan meniru perbuatan yang sering dilakukan oleh ahli keluarga berdasarkan gamba dan ahli kumpulan lain akan cuba meneka ahli keluarga tersebut.tersebut. 9. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid akan menyanyikan lagu A,B, C sambil melakukan pergerakan seperti bertepuk tangan dan menghentak kaki. Menyanyi sambil menulis huruf di atas lantai. Mewarnakan huruf

0700-0715

Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

716 0815

Guru Mata Pelajaran

0815-0915

Guru Mata Pelajaran

0915-1010

Guru Bahasa Malaysia

1 20 Jan 2014 Isnin

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan 10. Asas Sains Menamakan ahli keluarga yang ada di dalam keluarga masing-masing. Menyatakan rupa ahli keluarga mereka. Menyanyikan lagu Sayang Ibu Mewarnakan gambar 11. Aktiviti Kognitif (Matematik) Aktiviti Awalan Nombor Main sambil belajar Mengenal nombor 0-10 Menepuk tangan Berhentak kaki Petik jari mengikut bilangan ahli keluarga di dalam gambar. Menyambung titik untuk membentuk nombor, menulis nombor 0-10 dan mewarnakan gambar. 12. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

Guru Sains

1130-1230

Guru Matematik

Guru Mata Pelajaran

Minggu 3 Hari KEdua


Hari/ Tarikh Masa Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Belajar Sambil Meneroka Guru mempamerkan satu lukisan yang besar (bahagian muka ) tanpa mata, hidung, mulut dan telinga. Murid akan ditutup mata dan diminta melekatkan bahagian anggota badan dengan betul. Murid yang ditutup mata akan dibantu oleh rakan yang lain dengan memberi arahan secara lisan. Murid yang paling banyak melekat anggota badan dengan betul adalah pemenangnya. Mewarnakan gambar kelurga 2. Permainan Puzzle Murid berkumpul di dalam kumpulan masingmasing. Setiap kumpulan akan dibeeri satu puzzle. Murid bekerjasama mencantum puzzle dengan betul. Kumpulan pertama yang dapat mencantum dan membaca perkataan di atas puzzle dikira pemenang. Perkataan bapa, ibu, abang, kakak dan adik 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) .Murid berkumpul di dalam kumpulan masingmasing. Setiap kumpulan akan dibeeri kad huruf. Guru akan menulis perkataan di papan tulis (kakak), dan membimbing murid mengeja perkataan tersebut. Ahli kumpulan akan bekerjasama membentuk perkataan dari kad huruf seperti tertera di papan tulis.

0700-0715

Catatan/ bahan-bahan Guru Kelas Tahun Satu

717 0815

Guru Sains

0815-0915

Guru Mata Pelajaran

0915-1010
1 21Jan 2014 Selasa

Guru Bahasa Malaysia

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan Doa sebelum dan selepas makan Pemupukan Kreativiti Murid menyanyikan lagu You are my sunshine. Mewarnakan gambar. Aktiviti Pemupukan Nilai Murni Guru bercerita tentang seorang murid lelaki serta adik perempuannya dan murid mendengar. Murid memberi cadangan kepada pemasalahan yang dinyatakan guru. Guru menyatakan nilai-nilai murni yang ada di dalam cerita. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas Mengembalikan tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

4.

Guru DSV

1130-1230

5.

Guru PAI/Moral

6.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 3 Hari KEtiga


Hari/ Tarikh Masa

0700-0715

07150815

0815-0915

0915-1010
1 22 Jan 2014 Rabu

Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Pengukuhan Sosialisi Senaman Ringan Murid Tahun 1 Utarid dan 1 Kejora berkumpul di Dataran Rampangi.. Murid-murid dan guru melakukan senaman ringan. 2. Aktiviti Belajar Sambil Bermain Guru membimbing murid mengeja perkataan Ayah/bapa Ibu/emak/umi/ Kakak Abang Adik Nenek Datuk Permainan Hang Man 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Guru bercerita tentang sebuah keluarga. Murid bersoaljawab dengan guru. Guru memberi topeng muka ahli keluarga dan murid melakukan berlakon watak yang diberikan. Kumpulan terbaik dikira pemenang.

Catatan Guru Kelas Tahun Satu

Guru Mata Pelajaran dan Guru PJ

Guru Mata Pelajaran

Guru Bahasa Malaysia

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan. Doa sebelum dan selepas makan Aktiviti Pergerakan Guru memperdengarkan lagu Sayangku Guru mengajar murid lirik lagu. Murid mengajuk lirik lagu guru. Murid melakukan pergerakan sambil menyanyi. Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

1030-1130

4.

Guru Muzik

1130-1200

5.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 3 Hari KEempat


Hari/ Tarikh Masa

0700-0715

07150815

0815-0915

1 23Jan 2014 Khamis

0915-1010

Perkara / Aktiviti Aktiviti Pengurusan Kelas Membersihkan kelas. Penyerahan tag nama Mengambil kedatangan 1. Aktiviti Pengukuhan Kumpulan Murid 1 Utarid dan 1 Kejora beredar ke Bilik Motivasi. Murid beredar dan membentuk satu kumpulan besar. Guruakan menyerahkan tongkat sakti kepada murid yang terpilih. .Murid tersebut akan menyatakan kelebihan ahli keluarga mereka. 2. Asas Kognitif (Matematik) Guru memperlihatkan patung ahli keluarga Sebuah patung mewakili seorang watak dalam sebuah keluarga. Guru mendedahkan konsep tambah dan tolak menggunakan patung ahli keluarga dengan menggunakan teknik bercerita. Guru bercerita dan murid akan menggerakkan patung. Murid akan mengira ahli keluarga sama ada semakin bertambah atau berkurangan. 3. Aktiviti Kognitif (Asas Bahasa) Murid dibahagikan kepada empat kumpulan. Guru akan menulis nama ahli keluarga di papan tulis dengan beberapa huruf dikosongkan. Kumpulan pertama yang dapat meneka dan mengisi tempat kosong dengan huruf yang betul akan diberi markah. Kumpulan yang mengumpul banyak markah dikira pemenang.

Catatan Guru Kelas Tahun Satu

Guru mata pelajaran

Guru Matematik

Guru Bahasa Malaysia

1010-1030

REHAT
Tatacara di kantin Beratur membeli makanan Mencuci tangan sebelum dan selepas makan. Doa sebelum dan selepas makan Asas Agama Menyebut dan mengenal huruf Iqra Melengkapkan petak kosong dengan huruf Iqra

1030-1130

4.

Guru PAI

1130-1200

5.

Tatacara Sebelum balik Membersihkan kelas tag nama kepada guru Berada dalam barisan sebelum balik dan bersalam dengan guru.

Guru Mata Pelajaran

Minggu 3 Hari Kelima Tarikh : 24 Januari 2014 Tempat : Bilik motivasi sk rampangi
bIL 1. aKTIVITI MAJLIS PENUTUPAN PROGRAM TRANSISI 2014 Bacaan doa oleh Ustaz Najmi Lagu Negaraku, Lagu Ibu Pertiwiku dan Lagu Sekolah. cATATAN GURU BESAR Ahli JAWATANKUASA DAN GURU MATA PELAJARAN

Ucapan Penyelaras Program Transisi 2014. Ucapan Guru Besar Puan Dayang Kamisiah. Persembahan kumpulan dari murid-murid : 1 Utarid 1 kejora Penyampaian cenderahati untuk AJK Perlantikan Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas. Penyerahan vest kepada ketua kelas dan penolong

Pemberian buku teks

Guru kelas

Pada keseluruhannya, Program Transisi Tahun 1 pada tahun 1 diharap dapat dijalankan dengan baik hasil kerjasama semua pihak. Pihak sekolah berharap semua ibubapa/penjaga dapat menghantar anak-anak mereka yang telah cukup umur untuk mendaftar di kelas Tadika untuk mendapat pendidikan secara formal.Oleh yang demikian, segala perancangan yang telah dirancang oleh pihak sekolah dapat dijalankan dengan jayanya.

Surat panggilan untuk ibubapa/penjaga ke Taklimat Program Transisi Tahun 1 Sesi 2014

Sekolah Kebangsaan Rampangi Jalan Sultan Tengah, 93050 Petra Jaya, Kuching. Sarawak. Ruj. Kami: Tarikh : Kepada . Ibubapa/penjaga Murid Tahun 1 Melalui dan Salinan Guru Besar, SK Rampangi, Tuan/Puan, Taklimat Program Transisi Tahun 1 Sesi 2014 Merujuk kepada perkara di atas, pihak sekilah menjemput tuan/puan hadir ke Taklimat Program Transisi Tahun 1 sesi 2014. 2. Taklimat ini akan diadakan : Tarikh : 31 Disember 2013 Masa : 0830 pagi Tempat : Kantin Sekolah 3. Agenda ; a. b. c. Tujuan program transisi diadakan di sekolah Penerangan tentang fungsi,matlamat dan objektif program transisi Penerangan tentang peranan ibubapa dan guru dalam menjayakan program transisi di peringkat awal kanak-kanak dalam alam persekolahan secara formal.

4.

Dengan ini pihak sekolah mengucapkan ribuan terima kasih atas kerjasama tuan/puan dalam menjayakan program ini nanti. Sekian,terima kasih.

Yang menjalankan tugas ( Puan Kasmini Benjamin ) Penyelaras Program Transisi sesi 2014.

AHLI KUMPULAN SATU


NAMA SERIAH THOMAS KASMINI BENJAMIN LUSIA RICHARD HAMIDAH BUJANG JANE RAMBUYAN SEKOLAH SK RAMPANGI KUCHING SK RAMPANGI,KUCHING SK ST JOSEPH,KUCHING SK RPR ASTANA, KUCHING SK STAPOK

Anda mungkin juga menyukai