Kebaikan Buah goji

"Para saintis telah menemui Goji sebagai buah kuno yang berharga mengandungi polisakarida bioaktif yang paling tinggi dan lebih aktif berbanding dengan tumbuhan yang pernah mereka temui sebelum ini". Hakikatnya, Goji merupakan makanan yang paling berkhasiat di dunia! Dr.Earl Mindell, R. Ph., Ph.D., dikenali sedunia sebagai seorang Pakar Herba dan Ahli Farmasi berdaftar.

Penyelidikan sains pada tahun-tahun kebelakangan ini
Goji memanjangkan usia. Menjadikan anda rasa dan kelihatan muda. Meningkatkan tenaga dan kekuatan. Mengekalkan tekanan darah yang sihat, mengurangkan kolestrol dan menyokong fungsi hati yang sihat. Menghilangkan tekanan dan gelisah. Mengurangkan kesakitan semasa kedatangan haid. Menentang penyakit. Membina darah yang kuat. Dan 26 faedah kesihatan lagi yang tercatat dalam buku Goji Dr.Mindell.

Penyelidikan saintifik juga menunjukkan buah Goji walaupun saisnya kecil namun mempunyai:Goji Kaya dengan Vitamin C (500 kali ganda)

Oren

Goji

Penyelidikan sains pada tahun-tahun kebelakangan ini
500 kali ganda lebih Vitamin C. (berbanding buah oren - ikut berat) 6 kali ganda lebih tinggi kadarnya berbanding bee pollen. Lebih beta karoten berbanding karot. Kaya dengan Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, dan Vitamin E. 21 unsur mineral. Mengandungi lebih 18 amino acid.

Manakala teks Perubatan China menyatakan:-

Terjemahan buku Jepun ke dalam bahasa cina mengenai faedah Goji: Ben Cao Hui menyatakan: "Goji meningkatkan Qi atau daya kehidupan, menyokong darah, menyuburkan yin dan yang, membuang angin, merupakan herba yang sangat baik".

Goji telah digunakan dalam Perubatan Tradisional oleh rakyat China selama 5000 tahun. Terdapat beberapa teks perubatan Cina purba yang menyanjung faedah kesihatan yang mengagumkan daripada buah Goji ini. Berikut adalah antara teks perubatan berikut:Ben Cao Hui Yan menyatakan: "Goji meningkatkan Qi atau daya kehidupan, menyokong darah, menyuburkan yin dan yang, membuang angin, merupakan herba yang sangat baik". Ben Cao Bei Yao menyatakan: "Goji menyuburkan paru-paru, membuang angin, membersihkan hati, menguatkan buah pinggang untuk menyokong Qi, meningkatkan potensi seks, memperkuatkan otot dan tulang serta mencerahkan mata". Ben Cao Gang Mu menyatakan: "Goji membuang Qi yang tidak baik daripada 5 organ, mengawal aliran tenaga penting, mencerahkan mata, menenangkan saraf, menjadikan hidup panjang umur".