Anda di halaman 1dari 16

PENDIDIKAN JASMANI

OLAHRAGA

JARAK JAUH & SEDERHANA

PENGENALAN
ACARA JARAK SEDERHANA

Merangkumi jarak 800 meter hingga 1500 meter. Acara ini menggunakan sistem tenaga aerobik. Contoh acara: 800m, 1500m,, Medley relay, 4x800

PENGENALAN
ACARA JARAK JAUH

Merangkumi acara 5000 meter hingga 10 000 meter. Contoh acara: Marathon, lumba jalan kaki, merentas desa, 4x1600m, 5000m, 3000m lari berhalangan.

SEJARAH
Terdapat versi yang mengatakan lari jarak jauh ini bermula daripada bangsa Yunani yang sedang dilanda peperangan antara kaum Yunani dan Persia di kota Marathonas, Pulau Egina Yunani. Pasukan Yunani yang memenangi peperangan, telah memerintahkan salah seorang pasukannya untuk membawa pesanan. Si pembawa pesanan berlari ke Athena yang letaknya sejauh 40.8 km (25.4 batu) dalam sehari untuk mengkhabarkan kemenangannya.

Sesampainya di kota, si pembawa pesanan berteriak dan dia akhirnya pengsan dan meninggal dunia. Untuk mengenang kemenangan terhadap perang tersebut dan untuk menghormati si pembawa pesanan maka beberapa tahun selepas itu diadakan perlawanan lumba lari dan sukan ini semakin berkembang menjadi satu sukan olahraga.

Medley relay: acara sama seperti 4x100m atau 4x400m tetapi jarak untuk atlit berlari ialah sama ada 100m,200m,300m & 400m atau sebaliknya. Sangat jarang dilakukan dimana-mana kejohanan.
Marathon: jarak 10km, 15km dan 20km untuk lelaki dan perempuan. Jarak maraton utama ialah 42.195km.

LARI BERHALANGAN
Mempunyai 4 halangan dan 1 air terjun. penghalang Tinggi 914 mm (36 in) untuk lelaki dan 762 mm (30 in) untuk wanita (iaaf)

Lumba jalan kaki: i. event yang memerlukan langkah yang berterusan supaya langkah sentiasa mencecah bumi dan tidak ada jejak yang tidak mencecah bumi yang boleh kelihatan(pada mata kasar) ii. Jarak: 5km,10km,20km,50km. iii. Dijalankan di balapan atau jalan raya

Merentas desa:

i. lazimnya diadakan dengan melalui laluan desa. ii.dilakukan secara individu atau kumpulan. iii.jarak: 2km-5km, 12km dan 14.5km

TEKNIK LARIAN
Teknik permulaan menggunakan standing start (meningkatkan konsentrasi dan reaksi) Gerakan larian sejak permulaan lebih relaks dan tidak dilakukan secara maksimum. Mata fokus 10- 20 meter kehadapan.

KEDUDUKAN BADAN

Ketika berlari dan mendekati garis penamat, badan agak condong Badan ke depan namun tidak secondong pada larian jarak dekat (ketika membuat dip) Pergerakan lutut tidak tinggi: sekadar untuk memastikan keseluruhan tapak kaki tidak mencecah trek.

PERGERAKAN TANGAN
Tangan dihayun menyilang dan tidak melepasi garis tengah badan. Tangan dibengkokkan di siku kurang daripada 90 dan dihayun ke atas setinggi dagu dan kebawah separas pinggul dengan bukaan seluas lebih kurang 120

PERGERAKAN KAKI

kedudukan tumit tapak kaki belakang dan hujung tapak kaki ketika tapak kaki mencecah tanah adalah seperti gambar diatas. Langkahan rapat dan berubah ikut kelajuan.

Atlit digalakkan untuk

TEKNIK BERLARI

menyimpan tenaganya dengan cara mengekalkan kelajuan sehingga ke peringkat akhir larian. Berlari di lorong yang paling dalam. Mengekalkan kepantasan Meningkatkan kepantasan pada akhir larian

KASUT

TAMAT

Anda mungkin juga menyukai